Legendele României: obiectivele turistice cu cele mai stranii mituri – partea a treia

Legendele României: obiectivele turistice cu cele mai stranii mituri – partea a treia
 
 

România se mândrește nu doar cu o sumedenie de locuri minunate, ci și cu mituri fascinante despre modul în care aceste locații au luat naștere. Legende cu domnițe, fantome, spirite, ciobani și pietre magice au fascinant dintotdeauna călătorii care s-au aventurat în aceste zone. Iată care sunt cele mai fascinante legende despre atracțiile turistice din România.

Peștera Bolii

Peștera Bolii

Fotografie preluata de pe casaverdeadunarii.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peștera Bolii, de pe Valea Jiului, este cunoscută nu doar pentru frumusețea ei, ci și pentru faptul că, se spune că aici și-au ascuns aurul dacii, pentru a nu cădea pe mâna romanilor. Până astăzi comoara este păzită de un blestem, astfel încât nimeni nu a reușit să o găsească. Localnicii din aceste părți spun că cei care au pornit în căutarea comorii sunt omorâți de nălucile care o păzesc, iar cei care au reușit să dea de ea, nu își mai găsesc drumul înapoi spre casă. De asemenea, legenda spune că în Peștera Bolii se află pasaje secrete, iar pereții de deschid și în spatele lor se află comoara dacilor.

Citește și: Destinație de weekend: Peștera Bolii, județul Hunedoara

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari

Aflată la 25 de kilometri de Curtea de Argeș, Cetatea Poenari a fost una dintre reședințele lui Vlad Țepeș. Cocoțată pe un deal, pentru a ajunge la Cetatea Poenari trebuie să urci nu mai puțin de 1.480 de trepte. Silueta sinistră a cetății a inspirat o sumedenie de povești și legende, majoritatea având legătură cu Vlad Țepeș. Se spune că boierii din aceste locuri, înspăimântați de cruzimea domnitorului s-au adunat în secret și au plănuit să-l prindă și să-l predea sultanului.

Țepeș însă află de acest plan, iar în ziua de Paște, oamenii acestuia îi capturează pe boieri și îi duce la o strâmtoare îngustă numită Cheile Argeșului. Acolo Țepeș le spune că trebuie să construiască o cetate de zid înaltă. Oamenii s-au apucat rapid de lucru și mulți dintre ei și-au găsit sfârșitul alunecând în prăpastie. Totuși, cetatea a fost ridicată, iar boierii au fost iertați pentru păcatele lor.

Citește și: 1480 trepte şi misterele de la Cetatea Poenari

Trovanții, județul Vâlcea

Trovanții, județul Vâlcea

Pietrele ciudate înșirate pe marginea drumului ce leagă Târgu Jiu de Râmnicu Vâlcea au dat naștere la o sumedenie de povești incredibile. Trovanții sau pietrele vii, după cum sunt numite de localnici, au forme bizare, multe dintre ele fiind chiar de dimensiunea unui om. Se spune că aceste pietre ciudate au originii supranaturale sau că sunt mărturii ale unei civilizații extraterestre.

Cum nici măcar oamenii de știință nu au reușit să afle modul în care acești trovanți au apărut, localnicii sunt de părere că, după o ploaie mai lungă, răsar mici trovanți, iar cei mai mari cresc, de aceea le-au numit ”pietrele vii”. De asemenea, se mai spune că aceste pietre se mișcă și vorbesc ba chiar că sunt ouă de dinozauri.

Citește și: Trovanţii din Vâlcea – pietrele vii ale României

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din România are și o poveste la fel de interesantă. Se spune că pe Valea Almăjului trăia o familie de țărani care își dorea foarte mult un copil. Într-o bună zi, femeia s-a întâlnit cu o vrăjitoare care i-a spus că, dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, aflat la granița dintre lumi, va avea un copil. Dar, dacă acesta va fi fată, ea nu va avea voie să se îndrăgostească sau va muri. Femeia a băut apa și a rămas însărcinată. Ea a născut o fată foarte frumoasă, care s-a îndrăgostit de un tânăr voinic pe nume Bigăr.

Speriat că tânăra va muri, tatăl acesteia o închide în grota deasupra izvorului dintre lumi, dar strigătele fetei sunt auzite de vrăjitoarea ce trăia în cealaltă lume. Acesteia i se face milă de fată și îi transformă părul într-o cascadă pe care încep să alunece lacrimile fetei. Îndurerat, voinicul s-a aruncat în apele cascadei, iar tânăra a murit odată cu el, reîntâlnindu-se pe cealaltă lume unde au putut fi împreună.

Citește și: Atracţii Cheile Nerei: Cascada Bigăr

Movila Miresii, județul Brăila

Movila Miresii, județul Brăila

Fotografie preluata de pe erinwallis.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

La 30 de kilometri de Brăila se află o mică localitatea ascunsă printre dealurile Bărăganului. Movila Miresii este cunoscută pentru mozaicul superb ce se află la intrare în localitate și care reprezintă o mireasă. Legenda spune că într-o iarnă, o tânără mireasă era condusă de nuntași spre casa mirelui. Tânăra nu era prea fericită de nuntă, deoarece nu îl iubea pe viitorul soț. Pe drum, nuntașii au fost surprinși de o furtună de zăpadă, sania în care se afla mireasa a trecut peste o movilă de pământ, iar tânăra a căzut din sanie.

Deși a țipat după ajutor, din cauza crivățului, oamenii nu au auzit-o și au lăsat-o în urmă. Lupii au fost imediat atrași de țipetele fetei, dar câinii de la o stână din apropiere i-a alungat. Ciobanii o ajută pe mireasă și o primesc la ei. Fata se îndrăgostește de unul dintre ciobani și ajung să se căsătorească, punând astfel bazele localității Movila Miresei, chiar lângă movila lângă care tânăra a căzut.

Află și alte legende fascinante din România aici.

 Câte dintre aceste legende știai deja?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers