Legenda insulei care începe în vremurile zeilor și se termină brusc în 1971: Ada Kaleh

Legenda insulei care începe în vremurile zeilor și se termină brusc în 1971: Ada Kaleh
 
 

Insula Ada Kaleh a fost aşezată chiar în mijlocul Dunării, la trei kilometri de orăşelul Orșova. "Insula Fortăreaţă", cum s-ar traduce din limba turcă în română, avea numai 1.7 kilometri lungime şi 500 de metri lăţime şi era populată în mare parte de turci.

Ada Kaleh a fost locuită încă din antichitate. Herodot amintea de Cyraunis despre aceasta şi o descria "lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini și de viță sălbatică". Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificațiile bănățene, care vorbește despre insula Saan cu 216 oameni. Din anul 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh. A rămas posesiune turcă aflată sub ocupație austro-ungară până în anul 1918 – 1920, când a devenit teritoriu românesc, chiar dacă era locuită în totalitate de turci.

Probabil mulţi dintre voi ştiţi că odată, a existat o oază de pământ în mijlocul Dunării, chiar în dreptul orăşelului Orşova, unde se întâmplau lucruri mai puţin comune poporului român. Un fel de cafea făcută în nisip cu o aromă deosebită, un parfum de trandafiri unic, bijuterii făcute manual la preţuri modice şi tutun de calitate 100% natural.

Deşi mulţi locuitori din Ada Kaleh au sperat mereu într-un miracol, inevitabilul s-a produs. În primăvara anului 1970 insula Ada Kaleh se scufunda pentru totdeauna sub ape, făcând loc unei ambiţii modere: hidrocentrala Porţile de Fier. Atunci a fost dinamitată, iar peste rămășițele ei au venit apele lacului de acumulare a barajului de la Porţile de Fier şi totul s-a terminat. Au fost salvate de la dispariţie numai zidurile fortăreţei şi mormântul lui Miskin Baba, considerat un sfânt musulman de către locuitorii insulei.

Au rămas doar legendele şi regretelor celor care au locuit aici sau au vizitat măcar o dată un loc care fusese unic în lume. În momentul de faţă mai există o limbă de pământ stearpă şi un indicator pe care scrie: Ada Kaleh.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers