Leeuwarden: capitala culturală europeană 2018

Leeuwarden: capitala culturală europeană 2018
 
 

Leeuwarden este capitala provinciei Friesland și orașul natal al faimoasei dansatoare-spion Mata-Hari, William IV Prințul Oranje-Nassau și graficianului Escher.

În umbra orașelor mari din sudul Olandei, Leeuwarden are multă istorie de oferit și de aceea a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2018.

Turnul Oldehove

Poporul frisian era cunoscut în trecut ca fiind foarte mândru, iar una din dovezi o aflăm imediat după ce vizităm Turnul înclinat Oldehove

Oldehove

Frisienii au dorit să construiască un turn-biserică mai înalt decât cel din capitala provinciei vecine Groningen (Martinitoren) și în anul 1529 au pornit construcția lui Oldehove. Însă turnul se încăpățâna să se încline oricâte trucuri au încercat constructorii. Construcţia a fost abandonată după 3 ani iar turnul, mai înclinat decât cel din Pisa, a rămas doar o emblemă a centrului istoric dinLeeuwarden. Poate fi vizitat (biletul costă 3,5€ /p) și oferă o frumoasă panoramă a orașului.

Fiecare magazin este presărat cu suveniruri îmbrăcate în steagul frisian şi cu saboţii tradiţionali de lemn – fie sub formă de breloc, fie in mărime naturală. Cei de purtat sunt chiar de lemn, pe măsuri şi sunt mândri să îi poarte cei care încă păstrează vechile obiceiuri.

Magazin de suveniruri

Frisienii au o limbă oficială proprie, frisiană, şi o mulţime de alte dialecte, în funcţie de localitate, fie ea şi un sat. Nici în materie de dulciuri nu stau mai prejos, iar dacă ai ajuns in Friesland trebuie să încerci tradiționala suikerbrood (în traducere pâine cu zahăr). Arată ca un cozonac, dar cu alt gust, absolut delicios.

Canale Leeuwarden

Centrul oraşului este străbătut de câteva canale înguste, numite şi ţevi datorită formei tubulare, pe care se poate face un tur cu barca. Turul costă 5€ /p, durează aproximativ o oră şi oferă multe informaţii legate de clădirile istorice de-a lungul apei.

În urma unui incendiu in anul 2013 casa din Leeuwarden, unde s-a născut Mata Hari, a ars complet. Însă Muzeul Frisian cuprinde o cameră numită ‘Mata Hari’ unde sunt expuse câteva obiecte personale ale acesteia.

De-a lungul canalelor și-au făcut loc multe terase, unde am avut parte de un tradițional lunch olandez, și anume broodje (în traducere pâinică) cu diverse soiuri de brânză, șuncă și semințe. Preferatul meu este broodje cu cremă de brânză de capră, miere și semințe de pin, trebuie să îl încercați!

La terasa Leeuwarden

Ce este cu adevărat haios? Olandezilor le place să se așeze la o terasă, unde scaunele la o masă de cuplu sunt așezate două câte două, unele lângă altele, cu fața la stradă. Și astfel așezați te invită la o cafea să priviți împreună oamenii care trec pe stradă Laughing După ce am râs mult și bine de ciudățenia prietenului meu olandez, la scurt timp am citit un interviu într-una din revistele lor. Și domnul intervievat declara că modul lui preferat de a se relaxa este la terasă privind trecătorii. Cu acestea fiind spuse, între timp m-am conformat și eu cuminte culturii lor Smile

Aproape de centru este Blokhuispoort, o fostă închisoare, închisă în 2007, acum folosită drept centru cultural, găzduind diverse evenimente. Un vechi ofițer al închisorii te poartă într-un tur captivant prin fostul penitenciar cu 180 de celule, în bilet (10€ /p) fiind incluse un ceai și o tartă servite în curtea interioară.

Blokhuispoort

Cei interesați de mai multe detalii despre Friesland și Leeuwarden pot face un tur gratuit ghidat de un grup entuziast de tineri din Leeuwarden. În Turul numit Friesland am vizitat și Casa Județeană (Provinciehuis). Sala în care periodic au loc întâlniri între consilierii locali este superbă și în cadrul turului poți lua loc în băncuțele unde aceștia țin dezbaterile.

Casa Judeteana

Alte muzee interesante sunt Muzeul de Ceramică Princessehof (12/p) și Muzeul de istorie naturală.

Dacă ai văzut totul în centru oprește-te și în Prinsentuin (Grădina Prințeselor), un mic parc în inima orașului unde deseori au loc festivaluri și concerte.

Prinsentuin

Pe lângă activitățile din centrul istoric, Leeuwarden oferă ceva și iubitorilor de natură. Închiriază o bicicletă de la garajul din gară și explorează împrejurimile. Piste de biciclete există peste tot, inclusiv între orașe și sate, iar dacă te îndrepți spre De Groene Ster (cam la 25 min. de biciclit din centru) poți să iți faci o idee despre cum arată satele cu case cochete din zonă. Unele sunt desprinse parcă din Hansel și Gretel.

Cu bicicleta in jurul orasului

De Groene Ster (Steaua Verde) este un colț de natură aproape de oraș, unde uneori au loc festivaluri de muzică, unde te poți plimba cu bicicleta sau unde poți face plajă și o baie în locul amenajat.

Dacă ai ajuns în parcul De Groene Ster, treci și pe la Aqua Zoo Friesland. Vrei să te plimbi în natură, să vezi păsările flamingo și să faci un selfie cu pinguini? Atunci Aqua Zoo Friesland (16€ /p) este locul perfect unde te poti plimba câteva ore. Multe din animale alergau libere printre noi, un detaliu care mi-a plăcut tare mult.

Aqua Zoo Friesland

Leeuwardeneste un oraș cunoscut pentru Elfstedentocht (Turul celor 11 orașe). Este o competiție anuală prin care se parcurg 200 km patinând pe canale, pe gheața naturală, traversând cele 11 orașe ale provinciei Friesland. Ultima competiție a avut loc în anul 1997, până în prezent gheața nemaiatingând grosimea necesară parcurgerii turului în siguranță, de 15 cm.

Elfstedentocht

Cum ajungi în Leeuwarden? Cu trenul din Amsterdam sau aeroportul Schiphol, o călătorie durează în jur de 2h:20m și biletul costă aproximativ 25€ /p. Cu mașina este mai rapid iar accesul se face pe A7 și A31 sau A1, A6 și A32.

Poze deosebite din Leeuwarden


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers