Lacul Rosu, cel mai mare lac natural montan din Romania

Lacul Rosu, cel mai mare lac natural montan din Romania
 
 

As vrea sa va prezint Lacul Rosu (Lacul Ghilcoș sau Lacul Ucigas). Este cel mai mare lac natural montan din România. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcoș. Numele acestui lac provine de la un pariu, Paraul Rosu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. Exista si o legenda care spune ca in urma unei surpari de terenun păstor împreună cu turma sa de oi au fost ingropati de vii, si de aici numele de Lacul ucigas. Dar, practic lacul s a creat intr-o zi din luna iulie 1837. Atunci, dupa o serie de furtuni si ploi torentiale, din Muntele Ucigasu s-a desprins o bucata si a blocat pârâul Licas, pârâul Oii si paraul Rosu.

Ce anume are deosebit Lacul Rosu?

Lacul pare intunecat si amenintator, cioturile ce ies din apa lasând impresia ca o civilizatie lacustra si-a gasit sfârsitul cu numai câtiva ani inainte sa treci pe acolo. Ratele de pe lac fac o galagie placuta. Iar kurtosul din zona este fenomenal Smile.
Imprejurimile lacului au o fauna si o flora foarte bogata, predomina padurile de conifere in amestec cu alunul, salcia de munte, pe versantii din preajma cresc bradul alb, paltinul si plopul de munte iar dintre animale vietuiesc rasul, capra neagra, lupi, cerbi si mistreti.

Cui ai recomanda sa viziteze Lacul Rosu?

Tuturor celor care nu l-au vizitat, dar si celor care au mai trecut pe aici, copii, elevi, studenti dar si parintilor si bunicilor. Stainilor care ne viziteaza tara in concediu, dar si celor care trec prin Rominia cu afaceri. Studentilor straini, chiar si diplomatilor si oficialilor care vin in Romania cu treburi politice, lacul este de o frumusete rara si zona este foarte salbatica si ofera foarte multa liniste.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Lacul Rosu?

Autenticitatea peisajului si culoarea laculului. Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru tratarea stărilor de convalescenţă, extenuare fizică şi psihică, insomnii, neurastenii. Temperatura medie multianuală este de 8 C°, peste media de 6 C° a depresiunilor intramontane. Valea este practic ferită de vânturi, aerul deosebit de curat, bogat în aerosoli naturali, împrejurimile pitoreşti oferă condiţii excelente pentru cei ce caută surse de regenerare rapidă pe cale naturală. Începând cu anii 1900 tocmai turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de vedere a serviciilor turistice a acestei zone.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Lacul Rosu

Asa cum am mai spus Kurtosul este bestial iar ca si cazare noi ma stat la Casute Likas (este un loc mai retras chiar putin salbatic as putea spune) si daca nu prinzi aglomeratie ai putea petrece un concediu micut si foarte relaxant. Ca si drum nu imi mai aduc aminte foarte bine si oricum au trecut ceva ani de atunci (2007), se puteau schimba multe. Dar as avea un sfat pentru cei care viziteaza aceasta zona: in aval de Lacu Rosu incep Cheile Bicazului, nu le ratati. Smile

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este ciuca delia iuliana si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Lacul Rosu

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers