La vecinii sârbi de Sărbătoarea culesului strugurilor

La vecinii sârbi de Sărbătoarea culesului strugurilor
 
 

Ce să faci acasă într-o zi înnorată de sâmbătă? Ieşi să bei la vecinii sârbi! Laughing

Ei, alternative erau şi aici în ţară, Ruga Timişoarei sau Festivalul Plai spre exemplu, dar cum eu nu locuiesc tocmai în Timişoara, distanţa faţă de cele două obiective îmi era cam aceeaşi. Şi cum bat la pas Timişoara în fiecare zi lucrătoare, de data asta am ales sârbii! Wink

Varsetul (sau Vrsac) sărbătorea "Balul Strugurilor" sau "Sărbătoarea culesului de vii", una din cele mai vechi manifestări turistico-economice din prag de toamnă. Conform tradiţiei, evenimentul se desfăşoară în cel de-al 3-lea week-end al lunii septembrie, timp de 3 zile, ajungând la ediţia cu numarul 55 în acest an. Fiind o importantă zonă viticolă, tradiţia Varsetului este puternic legată de struguri, vin şi cultivarea viţei de vie, iar ultimele zile ale culesului sunt întotdeauna sărbătorite.

Varsetul

Varsetul

Varsetul

Am trecut la vecini uşor, "doar cu buletinul" prin vama Moraviţa, iar din oraşul Deta (aprox. 18 km. de vamă) am schimbat direct lei - dinari (RSD). Înainte de a ne opri în oraş la băut, ne-am plimbat puţin prin podgoriile din imprejurimi în drumul ce urcă spre Turnul/Cula Varsetului.

Varsetul

Varsetul

Fiind emblema întregii zone, Cula este declarată Monument Cultural de importanţă majoră, fiind aflată sub protecţia Republicii Serbia. Există două teorii cu privire la originea monumentului. Conform primei, construcţia este realizată de despotul Djuradj Brankovic în anul 1439, având elemente arhitecturale similare cu cetatea Smederevo din apropierea Belgradului (40 km) a cărei istorie începe în timpul imperiului roman. A doua teorie pretinde că Turnul este o ramaşiţă a cetăţii medievale Erdesumulu, datând din 1335. Deşi originea nu-i cunoscută în totalitate, adevărul fiind undeva pe la mijloc, se ştie că după cucerirea otomană din 1552, Cula a fost dată în folosinţa acestora. În 2009 a început reconstrucţia monumentului, denumirea fiind schimbată din Cula în Castel. Astăzi există doar Turnul şi nişte ruine în jur, dar fiind situat în vârf de deal (la aprox. 400 m înălţime), oferă o minunată panoramă asupra oraşului şi a podgoriilor din jur. Măcar pentru asta a meritat vizitat! Smile

Varsetul

Varsetul

Varsetul

După fotografierea ruinelor am coborât spre oraş prin aceleaşi podgorii ce ne-au ademenit de data asta să bem din vinul cu tradiţie al Varsetului. Străzile mari din zona centrală au fost oprite circulaţiei maşinilor, fiind înşiruite sute de tarabe cu de toate: de la mancare (celebrele griluri sărbeşti) la sandale, vinuri, gablonţuri, jucării şi dulciuri. Ceasuri şi îmbrăcăminte. Orice se putea cumpăra de acolo. În special mâncare! Am mai spus asta?? Mi-a rămas gândul la mâncare, mai mult ca la băutură, pentru că m-au bucurat tarabele special amenajate cu legume. Multe! Un rai al vegetarienilor în mijlocul porcilor învârtiţi la rotisor şi al mirosului de carne prăjită în ulei. Bun şi atât. În Timişoara, vegetarienii sunt lăsaţi să moară de foame la astfel de evenimente. Ahh, nu... există cartofi prăjiţi!

Varsetul

Varsetul

Cu toate astea, n-am mâncat acolo. Ne-am oprit la pizza în buricul târgului. O pizza delicioasă ce-i drept, dar cam sărată la gust şi piperată la preţ. Toate preţurile mi se păreau mari (mai mari ca aici). Conversia leu/dinar era undeva la 45 lei/ 1000 dinari. Câteva preţuri şi tarife: pizza 400 dinari, Nestea 120 dinari (33 ml), vin 200 dinari (33 ml), bere 180 dinari, energizant „ieftin” 150 dinari, muzica live 20 dinari/ produs comandat (era trecuta separat pe notă, într-un alt local din zona centrală), acadea mare 60 dinari. Asta şi-a meritat toţi banii!! Tongue Out

Varsetul

Am mâncat, ne-am veselit, am băut şi ne-am plimbat printre tarabe în aglomeraţia de oameni şi produse, am rămas puţin la concertul din aer liber şi ne-am întors acasă.

O frumoasă ieşire pentru o seară de sâmbătă, dar nimic deosebit faţă de un alt festival de aici. În afară de legume! Laughing

Cam la asta se rezumă "mica mea aventură" de la sârbi. Aştept şi Festivalul Vinului din Timişoara pentru comparaţie şi dacă tot nu-mi delectez şi aici privirea cu legumele afişate pe tarabe, măcar să compenseze gustul vinului de Recaş şi muzica în limba noastră!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers