La ski în staţiunea Straja - galerie foto

La ski în staţiunea Straja - galerie foto
 
 

În luna martie anul acesta (2014) am fost timp de o săptămână cu Irina în tabără de ski pentru preşcolari la Straja. Sincer am avut emoţii cu vremea şi am crezut că pe când vom merge vom culege panseluţe şi ghiocei în loc să schiem. Am avut noroc şi cred că am prins poate ultima săptămână cu zăpadă pe pârtiile de jos din Straja.

Staţiunea Straja, este o staţiune tipică de munte din România: sunt multe cabane şi pensiuni construite, unele mai recent altele au deja ceva ani la activ, majoritatea cu condiţii foarte bune, dar lipseşte total infrastructura. Să nu cumva să te aştepţi la condiţii ca şi în Austria sau Franţa că vei fi profund dezamăgit. Cu toate acestea pârtiile şi frumuseţea zonei fac din Straja un loc unde merită să te duci iarna, şi nu doar.

Ski Straja 2014

Pârtia Platoul Soarelui

Ski Straja 2014

Un asfinţit de pe pârtie

Cum ajungi la Straja

Trebuie să ajungi până în localitatea Lupeni din judeţul Hunedoara, de unde poţi urca sus în staţiune în două moduri:

  • Cu telegondola: laşi maşina în parcarea de lângă telegondolă şi apoi urci sus cu telegondola modernă care te va lăsa lângă cabana Montana; o urcare costă 10 lei de persoană
  • Cu maşina: drumul din Lupeni până la Straja sus este bun (adică nu e tot gropi, are doar câteva Laughing) şi de obicei este curăţat; singura problemă (frecventă!) pe care o poţi întâlni este să nu găseşti loc de parcare sus întrucât nu sunt amenajate locuri multe de parcare

Ski Straja 2014

Telegondola modernă de sus de la Straja

Ski Straja 2014

Statuia lui Avram Iancu, lângă Cabana Montana

Dacă vrei să urci cu maşina în week-end există şanse mari să fie plin şi va trebui să îţi laşi maşina mai jos, deci vei avea de urcat pe jos cu bagajele în spate. Sfatul meu este să întrebi la pensiunea/cabana unde mergi care e situaţia sus cu locurile de parcare şi cât de aglomerat este. Noi am prins staţiunea foarte goală mai ales din cauza vremii primăvăratice (noi am urcat duminica) dar în week-end s-a cam umplut de maşini.

Pârtiile din Straja

În Straja găseşti partii pentru toţi. Poţi alege dintre cele 4 pârtii albastre, cele 6 roşii şi cele 3 negre. Dintre cele albastre îţi recomand pârtia Platoul Soarelui care este perfectă pentru începători sau pentru cei care acum vor să înveţe.

Teleschiurile sunt în stare bună şi totul este perfect pentru a schia cât mai bine. Singura problemă din punctul meu de vedere este că nu te poţi baza pe funcţionarea tot timpul a teleschiurilor întrucât am prins zile când nu au pornit la 3 si 5 deoarece nu erau minim nu ştiu câţi oameni.

Harta partiilor din Straja

Într-una din zile am urcat până pe vârful Straja, de unde poţi admira toată valea. Este foarte frumos şi merită! Ca să ajungi acolo trebuie să urci cu teleschiul 3 apoi cu 5, apoi ai o porţiune scurtă unde trebuie să faci un pic de schi-fond şi apoi urci cu telescaunul 8 (m-a surprins ce nou era!). Pentru 3 şi 5 trebuie să îţi iei cartelă de urcare, iar pentru telescaunul 8 trebuie să plăteşti 10 lei pentru o urcare. Coborarea de la Vârful Straja se face pe pârtie roşie şi pe una neagră.

Ski Straja 2014

Ski Straja 2014

Telescaunul de sus de pe Vârful Straja

Ski Straja 2014

Pârtia 5 către Vârful Straja

Cât costă să schiezi în Straja

Aici e partea un pic deranjantă: fiecare teleschi/telescaun are propria cartelă şi propriul sistem de puncte sau de urcări. Din păcate nu ai o soluţie de genul ski-pass pe o săptămână cu acces la toate pârtiile.

De exemplu pe pârtia Platoul Soarelui e un sistem cu puncte, în care 3 puncte costă 3 lei, şi 3 puncte îţi oferă o urcare. Eu sunt începător (ambiţios!) dar în 5 zile de ski am plătit aproximativ 280 lei pentru urcările pe pârtia Platoul Soarelui. Când am urcat pe vârful Straja, a trebuit cartelă pentru două teleschiuri si apoi am plătit 10 lei / persoană pentru urcarea cu telescaunul 8.

Ski in Straja

Panoramă de sus de pe Pârtia Platoul Soarelui, click pentru versiunea mai mare

Varful Straja

Panoramă de pe Vârful Straja, click pentru versiunea mai mare

Ski Straja

Panoramă de pe Vârful Straja, click pentru versiunea mai mare

Dacă eşti incepator îţi recomand călduros să iei câteva ore cu un monitor de ski. Nu e scump, e 50 de lei pe oră. Eu am schiat acum vreo 6 ani ultima dată şi aveam ceva emoţii să nu rămân lat pe pârtie, şi am luat două ore (în două zile) cu un monitor de ski şi a fost o decizie foarte bună întrucât mi-a explicat multe lucruri utile şi mi-a corectat greşelile. După aceea deja m-am simţit mult mai încrezător Cool şi am schiat fără probleme în următoarele zile.

Cazarea în Straja

Sunt multe pensiuni şi cabane în staţiune cu servicii variate şi preţuri pentru toate buzunarele. Deci totul ţine de gust şi de buget. Noi am stat la Vila Platoul Soarelui unde serviciile au fost bune şi ne-am simţit foarte bine. Poţi citi aici mai multe detalii.

Ski Straja 2014 - Vila Platoul Soarelui

Vila Platoul Soarelui, lângă pârtia cu acelaşi nume

Poze din Straja

  

Straja este o alegere bună pentru o săptămână sau chiar un week-end la ski, dacă eşti în apropiere. Pârtiile sunt bune, drumul de acces este bun, ofertele de cazare sunt pentru toate buzunarele. Deci tot ce îţi poţi dori este să ningă ca să poţi să te bucuri din plin de pârtiile din Straja!

Dacă ai întrebări lasă un comentariu mai jos şi îţi răspund cu plăcere. De asemenea poate te interesează şi:


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers