La schi si relaxare in Vysoke Tatry, Slovacia

La schi si relaxare in Vysoke Tatry, Slovacia
 
 

Doresc sa va povestesc despre zona turistica principală a Slovaciei, asa numita Vysoke Tatry.  Ajungeți aici traversând Ungaria (cel mai bine pe la Oradea-Borș, eu m-am încurcat cu Valea lui Mihai și rău îmi pare) în 3-4 ore, cu ieșire pe la Putnok.

De acolo în 2 ore și 1/2 cu direcția Poprad, aproape traversați Slovacia. De la Poprad până la Tatranska prin Velika Lomnica sunt 10-15 minute. Stațiunile slovace sunt situate la poalele celei mai înalte părți a Munților Carpați. Aici în Slovacia, Carpații de Nord-Vest se numesc Tatra.

Stațiunile slovace se întind ca un frumos colier care marginește versanții înalți ai "Tatransky narody park". Centrul acestora este zona, pentru că nu pot sa-i spun localitate, Vysoke Tatry, care cuprinde și Tatranska Polianka, Tatranska Lomnica, Tatranska Matliare, Tatranska Kotlina, Strbske Pleso sau Stary Smokovec, toate legate de o foarte buna și lejeră șosea. Aceasta dublează drumul național și autostrada, așa ca traficul prin localitățile turistice, situate la nu mai mult de 7 kilometri una de cealaltă, se desfășoară extrem de fluent.

Cazarea in Vysoke Tatry, Slovacia

Hotelul Hutnik "este" de fapt două.Smile O fostă bază de tratament din timpul comuniștilor, a fost reamenajată și redimensionată începând cu anul 2002. Au rezultat doua hoteluri situate în Tatranska Matliare, o suburbie, dacă pot să-i spun asa, a Tatranskăi Lomnica. Hotelul este situat la trei kilometri de centrul stațiunii, și în fiecare zi la orele 8:30, 9:00, 12:00, 15:00 pleacă un schi bus, către pârtii.

Primul hotel are două stele, cu un plus. Cam cum sunt la noi hotelurile modernizate parțial de la mare. Celălalt, are trei stele, așa numitul Hutnik II. Are piscină, care este gratuită, nu foarte mare (16 metri lungime și 1,5 adâncime), dar curată și cu apă caldă. De asemenea, mai are pistă de bowling (12 euro/ora), saună și fitness, spațiu de joacă pentru copii mici cu animatori, biliard și o sală mărișoară de baschet/fotbal/volei, gratis ca și piscina cu mingi de la recepție.

Obiective turistice si activitati in Vysoke Tatry, Slovacia

După cum spuneam, schi bus-ul va duce în cinci minute în zona pârtiilor. Deși vi se dau de la recepție niste carteluțe pentru reduceri, pe pârtii nu le acceptă nimeni. Închiriați schiuri și clăpari cu 10 până la 14 euro, pe zi (adică 24 ore!), cască cu 4 euro. Bine ar fi să căutați mai jos, în stațiune, un centru de închiriere, cele de sus sunt cu 2-3 euro mai scumpe.

Schi pass-urile, sunt foarte avantajoase. Depinde cate ore stați pe pârtie, dacă însă revii după mai puțin de două ore, din 21 de euro ți se returnează 9. Există și abonamente pe mai multe zile care contabilizau sute de euro. Poți urca până la 1176 de metri cu o gondolă, și mai sus spre 1600 cu un teleschi. Există, pentru avansați, și pârtii care pornesc și mai de sus.

Impresii si ponturi despre Vysoke Tatry, Slovacia

Deși se apropie de populația Romanului, orasul Poprad, are în "dotare" un parc de distracții acvatice cum nu găsești, încă, în România. Combinat cu un hotel de patru stele și cu un centru de frumusețe bazat pe criogenie, Aqua City Poprad oferă o varietate neașteptat de largă de distracții acvatice și nonacvatice. Voi enumera doar uriașa piscină de dimensiuni olimpice, cele trei băi termale acoperite, topoganul cu apă, bazine exterioare cu apă de la 30 la 40 de grade, saloanele de masaj, restaurantul propriu, spațiu de divertisment pentru copii și jacuzzi-urile sau saunele.

Prețurile sunt extrem de accesibile, eu recomand pachetul familial care costă 38 de euro, pentru trei persoane, o zi întreagă. Aqua City-ul este o alternativă excelentă pentru cei ce nu vin neapărat să practice sporturile de iarnă- așa cum am fost noi- și doresc relaxare și odihnă.

După atâtea experiențe pozitive, identificarea uneia negative, măcar, pare imposibilă. Poate peisajul oarecum dezolant de până la poalele munților, unde pădurea practic nu mai există, o reminiscență a exploatărilor haotice din timpul comunismului. Pădurea secundară care a răsărit în locul falnicilor molizi, nu face decât să accentueze acest sentiment.

Sfaturi pentru cei care vor sa viziteze Vysoke Tatry, Slovacia

Încercați să vă aventurați în satele din jurul stațiunilor unde veți găsi micile afaceri de familie cu restaurant și minipensiune, așa cum am găsit noi în Velika Lomnica (vezi fotografia!). Proprietarii vor face mâncare ca la ei acasă, în bucătărioara lor, astfel sentimentul acela unic și gustul mâncării gătite de o gospodină nu se va pierde. El va căpăta dimensiunea gastronomică și spirituală de care aveți nevoie atunci când vă aflați în altă țară.Smile

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil… Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Acestea sunt cateva din motivele pentru care aleg sa fiu ghidul turistic al acestui loc, "functie" care ma trimite automat in concursul "Povestea vacantei mele". Numele meu este Irascu Viorel si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Pozele noastre din regiunea Vysoke Tatry, Slovacia

Casa Moşului

Realizat in colaborare cu: Casa Moşului

Pensiunea Casa Mosului din Cârţisoara situatã în imediata apropiere a centrului comunei, te întâmpinã cu ospitalitatea specificã zonei de munte. Oamenii pe care îi veţi întâlni aici, mâncarea şi bãuturile tradiţionale de cea mai bunã calitate precum şi condiţiile de cazare de 4 stele vor crea atmosfera de recreere, confort, linişte şi relaxare pe care le-aţi dorit.

www.casa-mosului.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers