La plajă pe coasta sudică a insulei Creta

La plajă pe coasta sudică a insulei Creta
 
 

Vara se apropie cu paşi repezi şi foarte mulţi dintre noi se gândesc deja la vacanţă. Este adevărat că ne gândim la ea încă din momentul în care s-a încheiat cea precedentă, dar abia acum, când primăvara s-a aşternut, în sfârşit, peste noi, avem curajul să visăm şi să ne trezim din nou la viaţă. Cei mai grăbiţi şi-au făcut deja planurile în cel mai mic detaliu şi numără zilele care au mai rămas până în momentul în care vor da startul pregătirii bagajului – cel mai fericit eveniment în viaţa oricărui iubitor de călătorii. Unii preferă poate să apeleze la pachetele last minute şi sunt hotărâţi să plece în vacanţă oriunde oferta îi va duce. Alţii sunt încă în stadiul de cercetare şi "cântăresc" mai multe posibilităţi înainte de a se decide.

Dacă te încadrezi în ultima categorie şi ai o listă lungă de destinaţii preferate, dar încă nu ai decis în favoarea căreia să înclini balanţa, îţi propun să priveşti cu alţi ochi o destinaţie supracunoscută şi să îi acorzi  o şansă nouă.

Vacanţă pe coasta sudică a Insulei Creta

Creta este o destinaţie de vacanţă foarte populară pe harta turistică europeană. Cu o tradiţie de câţiva zeci de ani în acest domeniu, această insulă aşezată în Marea Egee atrage în fiecare an zeci de mii de turişti îndrăgostiţi de mare şi de bălăceală. Cu o climă deosebit de plăcută chiar şi pentru perioada cuprinsă între noiembrie şi aprilie şi înzestrată cu un peisaj spectaculos care include plaje întinse, munţi înalţi, canioane, cascade şi râuri, insula Creta este o destinaţie de vacanţă completă pentru o gamă foarte diversificată de turişti.

Dacă îţi doreşti o vacanţă care să-ţi ofere zile întregi de relaxare pe plaje cu nisip alb, negru sau cu pietriş, pe plaje pustii sau în lagune cu apă caldă, Creta îţi poate îndeplini toate aceste dorinţe dacă alegi să fii un turist altfel şi să porneşti pe drumuri mai puţin umblate, dar la fel de frumoase şi spectaculoase ca altele mult mai cunoscute.

Majoritatea agenţiilor de turism oferă sejururi în insula Creta, axându-se, în special, pe coasta nordică a acesteia, în zona cuprinsă între Hania şi Agios Nikolaus. Această coastă este foarte frumoasă şi bogată, staţiunile şi orăşelele care se întind de-a lungul ei respriră şi trăiesc doar pentru turism şi au şi dotările necesare care să le ajute să îndeplinească cerinţele celor mai pretenţioşi turişti. Fiind cea mai cunoscută zonă din insulă, toată această porţiune de coastă nordică este foarte aglomerată în perioada de sezon, între lunile iunie şi septembrie, dar primeşte turişti şi pe timpul iernii, când restul insulei se goleşte complet de musafiri şi localnicii se ocupă de culesul livezilor de măslini.

Dacă iubeşti marea şi aglomeraţia, dacă vrei să ai o vacanţă de vară animată şi să simţi pulsul accelerat al vieţii (de zi şi de noapte) într-o staţiune alături de alte mii de turişti, poţi alege pentru vacanţa ta unul dintre oraşele Hania, Platanias, Rethimino sau Agios Nikolaus.

Plajele din sudul Insulei Creta

Dacă doreşti să ai parte de o vacanţă relaxantă pe plaje frumoase, întinse şi acoperite cu nisip alb, negru sau cu pietriş dar unde să nu auzi decât valurile şi pescăruşii şi să te poţi bucura de clipe de linişte deplină în mijlocul naturii, trebuie să ştii că vei găsi ceea ce îţi doreşti pe coasta sudică a insulei.

Doar foarte puţine plaje din această zonă se aglomerează mai mult în timpul sezonului, dar, cu puţină răbdare şi perseverenţă, vei descoperi altele aproape pustii în care să te simţi stăpân absolut pentru o zi întreagă, alături de jumătatea ta şi pe un fundal deosebit de romantic.

Unele din aceste plaje se regăsesc pe harta insulei şi pot fi accesate foarte uşor din şoseaua principală, coborând câteva trepte sau urmărind un drum de acces semnalizat. Multe plaje sunt mai mici şi ascunse, accesul către ele fiind mai dificil şi absolut deloc semnalizat, ceea ce le oferă un farmec în plus şi o notă mai pronunţată de unicitate. Unele sunt doar întinderi lungi şi înguste de nisip care nu au niciun nume şi rămân pustii aproape tot timpul anului, fiind vizitate doar de turiştii mai curajosi, mai curioşi şi mai nonconformişti.

Dacă vara aceasta ţi-ai propus să-ţi petreci vacanţa în insula Creta, dar vrei să te răsfeţi pe plaje mai deosebite şi mai puţin cunoscute, îţi recomand să alegi un spaţiu de cazare de pe coasta sudică şi să porneşti în explorarea plajelor pe care această zonă le găzduieşte.

Cele mai cunoscute oraşe din Sud sunt Ierapetra, Mirtos, Matala, Agia Galini şi Plakias. Aceste oraşe – mai mari sau mai mici – pot reprezenta puncte de plecare în explorarea plajelor aflate de-a lungul coastei sudice. Dacă vacanţa ta este mai generoasă, vei avea posibilitatea să vizitezi toate aceste plaje în condiţiile în care vei alege două sau mai multe locuri de popas din care să ai acces mai uşor către toate locurile care te interesează. Lăsând la o parte plajele foarte cunoscute –Preveli şi Elafonisi – pe care îţi vei dori, cu siguranţă să le vizitezi, dacă nu ai făcut-o deja într-o altă vacanţă, celelalte plaje aliniate de-a lungul coastei sudice te vor surprinde într-un mod plăcut, oferindu­-ţi suprafeţe destul de întinse de nisip fin (sau pietriş), o apă deosebit de curată şi o atmosferă liniştită în care să poţi lenevi mai multe ore, sub o umbrelă, cu o carte bună în mână şi departe de forfota specifică staţiunilor turistice mult prea aglomerate.

Plajele pe care doresc să le descriu în continuare se găsesc pe coasta sudică şi sunt foarte frumoase, curate şi puţin aglomerate în majoritatea timpului. Chiar dacă unele dintre ele se pot aglomera în perioada de vârf a sezonului, vor rămâne, oricum, mai puţin aglomerate în comparaţie cu cele de pe coasta nordică. Intenţia mea nu este să le includ în vreun top, ci să le fac cunoscute celor interesaţi să petreacă o vacanţă în Creta în afara traseelor turistice arhicunoscute şi mult prea aglomerate.

Alături de aceste plaje care sunt suficient de mari pentru a se regăsi pe o hartă turistică (având fiecare un nume), voi include şi altele anonime, la fel de frumoase şi deosebite – unele doar simple întinderi de nisip, altele doar aglomeraţii de pietroaie ideale pentru explorat. Şi, ca să nu creez idea de clasament, voi prezenta plajele în funcţie de aşezarea lor în cele patru municipalităţi (districte sau regiuni) care alcătuiesc insula. Dacă eşti cu adevărat îndrăgostit de mare – sub toate formele ei - şi o vacanţă perfectă pentru tine înseamnă ore lungi de relaxare pe nisip, pe pietre sau pietriş, în Creta vei găsi, cu siguranţă, locul ideal în care să-ţi petreci vacanţa de vis.

Lasithi

Long Beach

Long Beach, cunoscută de localnici sub numele de Koutsounari Beach, este cea mai lungă plajă din Creta şi este situată pe coasta de Sud, la ~ 6 km Est de oraşul Ierapetra.

Este o plajă foarte lată ce nu se aglomerează niciodată şi este foarte uşor accesibilă datorită unui drum de nisip care merge paralel cu ţărmul pe toată lungimea ei. Este acoperită cu nisip negru – deosebit de fierbinte pe timpul zilei - şi are câteva zone amenajate cu şezlonguri şi umbreluţe. În partea dinspre Vest, plaja este mai sălbatică şi este preferată de turiştii care călătoresc cu rulote şi corturi şi de turiştii mai nonconformişti care practică nudismul.

Apa este curată şi se adânceşte destul de repede, malul fiind acoperit cu pietricele colorate, deosebit de frumoase la apusul soarelui. În această zonă vântul bate frecvent în perioada mai-iulie şi, din această cauză, marea este agitată aproape în fiecare zi între orele 10 şi 18, dar este ideală pentru sporturi nautice şi pentru bălăceală.

Achlia Beach

Această plajă se găseşte pe drumul ce leagă Ierapetra de Makrigialos, în satul cu acelaşi nume şi este foarte uşor accesibilă din şoseaua principală, unde este semnalizată de un indicator. Nu se aglomerează aproape niciodată, fiind preferată de localnici, în special la sfârşitul săptămânii. Este o plajă foarte retrasă, acoperită cu nisip fin şi amenajată cu umbreluţe şi şezlonguri.

Iraklion

Matala Beach

Matala este un orăşel foarte pitoresc, având renumele de cel mai nonconformist şi vesel oraş din întreaga insulă. Este preferat de turiştii mai în vârstă, nostalgici ai perioadei hippie, dar şi de tinerii care vor să trăiască această atmosferă pe care nu au avut ocazia să o cunoască cu adevărat. Plaja de la Matala, aşezată într-un golf, este o fâşie lungă de nisip auriu, adăpostită în partea dreaptă de o stâncă uriaşă presărată cu o mulţime de peşteri şi caverne ce pot fi explorate pe timpul zilei, dar şi aproape de apusul soarelui când se îmbracă în culori spectaculoase.

Oraşul se aglomerează foarte mult în perioada de sezon, mai ales la sfârşit de săptămână, dar atmosfera care se respiră pe străzi, la taverne şi pe malul mării merită savurată la maximum, aşa cum ne îndeamnă şi mesajele răspândite pe garduri şi acoperişuri.

Matala seamănă mult cu Vama Veche din sudul litoralului românesc al Mării Negre, fiind poate puţin mai liniştită şi mai romantică, dar la fel de nonconformistă şi populară printre turiştii care vor să experimenteze o vacanţă altfel. Plaja este acoperită cu nisip fin şi are porţiuni amenajate cu umbrele şi şezlonguri (o umbrelă 2 euro, un şezlong 2 euro).

Agia Galini Beach

Este o plajă foarte puţin cunoscută şi, din acest motiv, puţin aglomerată chiar şi în full sezon. Este situată în localitatea Agia Galini şi este vizitată, în special, de turiştii care sunt cazaţi la vilele şi hotelurile din zonă, majoritatea aliniate de-a lungul ţărmului. Foarte puţini turişti din exterior aleg această plajă  pentru relaxare şi bălăceală din cauza faptului că în această zonă mai multe râuri se varsă în mare, coborând temperatura apei cu câteva grade, indiferent de perioadă. În capătul din dreapta al falezei se găseşte un pod din lemn ce traversează un astfel râu şi oferă o privelişte foarte frumoasă atât spre mare, cât şi spre interior.

Plaja este acoperită cu nisip şi pietre şi are porţiuni amenajate cu umbrele şi şezlonguri ce aparţin diverselor vile/hoteluri, dar şi altele libere, pentru vizitatori. Întreaga faleză este deosebit de romantică, în special după lăsarea întunericului, când toate terasele răspândite pe malul apei îşi încep programele artistice cu muzica live în acorduri tradiţionale.

Rethimnis

Plakias

Plaja Plakias se află în oraşul cu acelaşi nume şi este o plajă foarte liniştită şi foarte puţin aglomerată. Este acoperită cu nisip, dar şi cu pietre de diferite mărimi, este destul de lată şi lungă şi are porţiuni amenajate cu umbrele şi şezlonguri. Este una dintre puţinele plaje de pe Coasta Sudică prevăzută cu un post de Salvamar.

Triopetra Beach

Această plajă este una dintre cele mai lungi şi mai late plaje din întreaga insulă şi se află la doar câţiva km Est de faimoasa plajă de la Preveli. Este preferată, în special, de localnici la sfârşit de săptămână, dar este foarte iubită şi de turiştii nonconformişti pentru că nu se aglomerează aproape niciodată şi este ideală pentru practicarea nudismului.

Triopetra reprezintă cele trei stânci aruncate în mare, foarte aproape de mal, care pot fi explorate în voie şi care dau şi numele plajei. De partea cealaltă a acestor stânci, se întinde o altă plajă la fel de frumoasă şi puţin cunoscută ( Akoumia Beach) acoperită cu nisip foarte fin. În această zonă, apa este foarte curată şi se adânceşte brusc, malul fiind spulberat de valuri permanente.

Souda Beach

Plaja Souda se găseşte la doar 3 km Vest de Plakias şi este foarte populară atât printre turişti, cât şi printre localnici. Este destul de lată, acoperită cu nisip şi pietriş (scoici) şi are porţiuni amenajate cu umbrele şi şezlonguri. Este protejată de vânt datorită unei stânci destul de înalte care o flanchează în partea dreaptă (Vest) şi este considerată a fi una dintre cele mai curate plaje din insulă. Apa se adânceşte treptat, fiind ideală pentru copiii iubitori de bălăceală. Capătul dinspre Est este preferat de nudişti.

Shinaria Beach

Este o plajă mai ascunsă ce se găseşte la 7 km depărtare de oraşul Plakias. Drumul de acces către plajă derivă din şoseaua principală ce leagă Plakias de Lefkogia şi este semnalizat printr-un indicator aşezat lângă Taverna Stelios. O porţiune de 2 km din acest drum este foarte îngustă şi se parcurge cu atenţie sporită, dar efortul merită pe deplin. Plaja este foarte frumoasă, închisă într-un golf protejat de stânci înalte de ambele părţi,  este acoperită cu nisip şi pietriş şi este una dintre cele mai bune zone pentru snorkeling de pe Coasta de Sud. Este preferată de localnici şi nu se aglomerează aproape niciodată.

În drum spre plajele din această zonă, vei găsi multe alte întinderi de nisip sau doar golfuleţe anonime care pot reprezenta locul ideal pentru petrecerea unei zile speciale, în mijlocul naturii şi în deplină solitudine. Aproape toată zona de coastă cuprinsă între Preveli şi Triopetra găzduieşte astfel de plaje pustii, unele simple fâşii de nisip fără nume, altele purtând numele unor spaţii de cazare ce se găsesc pe suprafaţa lor.

Chanion

Frangocastello Beach

Această plajă este deosebit de liniştită şi foarte puţin aglomerată, aşezată în imediata vecinătate a unei superbe fortăreţe veneţiene construite în secolul al XIV-lea, într-un golf natural şi adăpostită permanent de vânturi. Este acoperită cu nisip fin şi amenajată cu zone de umbrele şi şezlonguri. Este frecventată, în special, de familii cu copii deoarece apa este ideală pentru cei mici, având adâncimi foarte mici pe o suprafaţă mai mare.

Paleochora Beach

Plaja de la Paleochora este una dintre cele mai late, dar şi aglomerate plaje de pe Coasta Sudică, preferată de familiile cu copii şi de elevii care călătoresc în tabere şcolare. Este aşezată într-un mic golf, dar este, deseori, în bătaia directă a vânturilor de SV care pot crea adevărate "tornade" de nisip.  Apa se adânceşte treptat şi este ideală pentru partide mai lungi de înot, dar şi de bălăceală. Plaja este acoperită cu nisip auriu şi foarte fin, are porţiuni dotate cu umbrele şi şezlonguri şi găzduieşte câteva spaţii amenajate pentru practicarea unor sporturi (volei, fotbal).

Dacă eşti sătul de întinderi lungi de nisip frumos amenajat şi doreşti să­-ţi amenajezi "tabăra" pe pietre de unde să porneşti mai uşor în explorarea vieţii marine, vei găsi mai multe astfel de aglomerări de stânci de diferite forme şi mărimi de partea cealaltă a golfului ce adăposteşte plaja Paleochora. Această alternativă poate fi o alegere înţeleaptă în condiţiile în care vântul prea puternic răscoleşte nisipul de la Paleochora şi îl împrăştie în toate direcţiile şi de partea cealaltă a golfului marea este calmă şi vântul doar adie uşor.

Sfaturi şi informaţii utile pentru o vacanţă în Creta

  • Pentru a ajunge în Creta, cel mai uşor şi rapid mijloc de transport îl reprezintă avionul. Dacă îţi programezi vacanţa din timp, poţi găsi oferte bune la zboruri Bucureşti-Creta (150-250 euro/persoană). Odată ajuns în insulă, poţi închiria o maşină - cu care să te deplasezi acolo unde îţi doreşti - pentru 30 de euro pe zi (chiar 20 de euro/zi, cu asigurarea inclusă, pentru închirieri de minimum două săptămâni).
  • Dacă vrei să faci economie, dar ai şi suficient timp la dispoziţie, poţi alege să călătoreşti spre Grecia cu autocarul. O astfel de călătorie durează ~ 20 de ore şi costă 40-50 de euro/persoană.
  • Dacă  alegi să străbaţi cei ~ 1200 de km care despart România de Pireus la volanul maşinii tale, trebuie să ştii că drumul este foarte bun atât în Bulgaria, cât şi în Grecia şi îl vei putea parcurge în siguranţă dacă faci un popas de o noapte în apropiere de Salonic sau fără popas dacă în maşină există doi şoferi.
  • Din Pireus, există mai multe curse către Creta cu ferry-boat-ul, călătoria durează între 8 şi 10 ore şi costă ~ 30 de euro/persoană (în spaţiile special amenajate pe punte). Mai scumpe sunt rezervările în cabine de două sau patru persoane şi călătoriile în vaporaşele de mare viteză. Pentru maşină se plăteşte o taxă cuprinsă între 85 şi 125 de euro/ în funcţie de lungimea acesteia. Poţi beneficia de un discount de 10% dacă alegi să cumperi un bilet de ferry dus-întors, chiar dacă nu cunoşti cu exactitate data de întoarcere.
  • Dacă vrei să explorezi pe cont propriu coasta de sud, este absolut necesar să ai la dispoziţie un mijloc de transport, de preferabil pe patru roţi. Drumurile care străbat insula sunt foarte bine întreţinute şi foarte libere pe coasta sudică, dar, din cauza configuraţiei peisajului - cu dealuri şi munţi – vei fi nevoit să străbaţi distanţe de 60 de km în ~ două ore, urcând şi coborând serpentine, dar beneficiind, în acelaşi timp, de peisaje spectaculoase care te vor lăsa fără cuvinte. Poţi explora toate aceste trasee cu bicicleta sau motocicleta.
  • Dacă vacanţa ta are loc în luna august, vei fi nevoit să-ţi rezervi în avans spaţiul de cazare care să te găzduiască, în special dacă vrei să beneficiezi de cele mai bune oferte. În restul anului, coasta sudică este foarte puţin aglomerată şi oferă o gamă variată de spaţii de cazare de confort mediu cu tarife cuprinse între 20 şi 40 de euro/noapte. În campinguri, un spaţiu amenajat care să adăpostească două persoane, un cort şi o maşină costă între 17 şi 20 de euro/seară. Încearcă să nu ajungi în insulă într-o zi de vineri sau sâmbătă când gradul de ocupare al spaţiilor de cazare este mai înalt şi proprietarii nu sunt dispuşi să negocieze. Oricum, dacă vacanţa ta este mai generoasă, vei avea posibilitatea să alegi şi să negociezi cele mai bune oferte.
  • Pe costa sudică vei găsi unele dintre cele ieftine restaurante din întreaga Europă, specializate în mâncăruri tradiţionale pe bază de peşte şi fructe de mare. Alege întotdeauna acele preparate care se regăsesc în meniul zilei (propunerile bucătarului) şi acceptă cu zâmbetul pe buze atenţiile care vin din partea casei - aperitive, sosuri, fructe sau rachiu.

Pentru a te bucura la maximum de o vacanţă în Creta în afara traseelor mult prea cunoscute şi aglomerate, trebuie să fii sigur că ai pornit la drum cu inima deschisă şi încărcat cu multă răbdare pentru a înţelege şi accepta stilul de viaţă al locuitorilor insulei. Porneşte în această aventură cu curaj, lasă-te "furat" de peisajele spectaculoase care îţi ies în cale, reinventează şi modifică planurile originale pentru a oferi familiei tale o vacanţă autentică, spontană şi de neuitat.

Alege locurile mai puţin aglomerate, abate-te de la rutele supracunoscute şi supraevaluate şi vei avea posibilitatea să descoperi Creta autentică şi ospitalieră aşa cum foarte puţini turişti au norocul să o cunoască. 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers