Keukenhof, vizitând o grădină

Keukenhof, vizitând o grădină
 
 

Olanda întotdeauna va fi asociată cu țara lalelelor, acestea fiind ridicate în istorie la rang de monedă de schimb, listate la bursă și achiziționate de iubitorii de frumos pe bani grei.

De aceea, atunci când planificați o excursie în Olanda sau doar un city break până la Amsterdam, aveți în vedere perioada dintre jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii mai pentru a vă putea asigura o vizită de măcar o jumătate de zi prin aleile celei mai mari grădini de flori din lume - Grădina Keukenhof.

Grădina Keukenhof, o explozie de culoare unică în lume

Porțile acestei impresionante grădini reunite într-un imens parc se deschid publicului pentru numai două luni pe an, în restul timpului (următoarele 10 luni) întreaga echipă, de la muncitori până la arhitecți peisagiști, se preocupă de imaginea pe care o va avea grădina în următorul an.

Oamenii aceștia muncesc 10 luni din an pentru ca grădina, întinsă pe 32 hectare și care deține peste 7 milioane de flori cu bulb, să fie admirată în toată minunăția ei, în cele două luni rămase, martie – mai, când atinge apogeul frumuseții și culorii sale.

Gradina Keukenhof

În fiecare an, aranjarea grădinii se face planificat, pe baza unei teme dinainte stabilite - în anul în care am vizitat-o, tema făcea parte dintr-un subiect de mai mare anvergură, întins probabil pe parcursul câtorva ani buni - era legat de țările UE și în acel an, tema grădinii era legată de "Polonia – Heart of Europe" (2012). Senzația grădinii o reprezenta portretul din lalele al celebrului compozitor Chopin, născut în Polonia în 1810.

În anul 2017, tema grădinii este "Dutch Design", inspirată din designul sobru olandez, dedicată cumva fondatorilor săi: Mondrian și Rietveld. Ronduri întregi de lalele vor să redea amprenta pe care designul olandez și-a lăsat-o în industria modei, a mobilei, a arhitecturii.

Gradina Keukenhof

Povestea Grădinii Keukenhof

Grădinile Keukenhof se află în orașul Lisse, la doar 45 minute distanță de Amsterdam, de unde se poate lua autobuzul (curse din 15 în 15 minute), până la porțile imensului parc. Parcul floral a debutat ca grădină de zarzavat a Castelului Teylingen, fiind îngrijit de o bucătăreasă de la castel, care, alături de plantele aromatice și ingredientele folosite la bucătărie, a început să planteze și flori pentru stăpânii săi.

În 1949 aici a fost găzduită prima expoziție de flori cu bulb a producătorilor locali, pentru ca în anii 2000 să aibă statutul de cea mai frumoasă grădină din lume.

Gradina Keukenhof

Nu aș putea să descriu în cuvinte aranjamentele florilor cu bulb, care înfloresc rând pe rând, începând din luna martie, astfel încât pe parcursul celor două luni, grădina este în continuu înflorită. Fiecare colț din acest paradis este aranjat impecabil, nu poți face clasamente, sunt câmpuri întregi de flori - lalele de toate culorile și variațiunile, narcise, ghiocei, zambile, toate florile posibile ale primăverii, straturi într-o singură culoare, altele multicolore, într-o varietate care îți încântă privirea, sufletul, gândurile, sentimentele.

Fiecare zonă are o poveste legată de tema grădinii și odată intrat, te simți vrăjit de atmosferă, îți este foarte greu să te desprinzi și să înapoiezi spre ieșire, după ore bune de mers, pentru că ai vrea să vezi mai mult. Nicio bucățică de teren amenajată cu flori nu este asemenea alteia, diferă culoarea, aranjamentul, tipul de floare, gradul de înflorire.

Te poți așeza pe o bancă oricând în această plimbare minunată, să admiri peisajul, ciripitul păsărelelor, sunetul apei (în parc este amenajat un lac, dar și iazuri, pârâiașe, izvoare susurătoare ce îți amintesc de zone montane liniștite și păduri umbroase).

Gradina Keukenhof

În interiorul Grădinii Keukenhof găsești câteva restaurante cu terase, putând oricând să servești ceva de mâncare, o cafea, un ceai, astfel încât să îți poți relua periplul și să zăbovești cât mai mult pe aleile acestei minunate grădini. Este o grădina de vizitat cu întreaga familie, fiind amenajate și locuri de joacă pentru copii, în care aceștia își pot consuma energia, voioșia, se pot rătăci printre pereții verzi ai unui întortocheat labirint de tuia, pot vizita și chiar hrăni simpatice animale domestice, crescute într-o mică fermă destinată publicului.

Gradina Keukenhof

Cu gândul la universalitatea acestei grădini, aș vrea să o descriu și prin cuvintele unei turiste de peste 80 de ani, din SUA, cu care ne-am împrietenit la o cafea, când am ieșit din parc, în fața unui iaz cu rățuște simpatice și jucăușe, în acordurile unei muzici tradiționale olandeze, extrem de veselă și antrenantă.

Gradina Keukenhof

O turistă frumoasă, a cărei vârstă nu era vizibilă deoarece era vorbăreață, drăguță, veselă și sociabilă – cred că mereu o voi asocia cu această grădină. Ne-a servit cu bomboane și ne-a destăinuit râzând că se simte extrem de fericită pentru că a vizitat grădina, pentru că a putut să admire atâta frumusețe, trăind astfel una dintre cele mai frumoase zile din viața ei…

Am admirat-o pentru atitudinea sa, care mi-a arătat că bătrânețea însemnă demnitate, înțelepciune, dorință de cunoaștere, reflecție, știința de a te bucura mai intens de fiecare clipă petrecută alături de oameni dragi…

Imagini frumoase de la Grădina Keukenhof:


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers