Karlovy Vary - cea mai frumoasă staţiune balneară din Boemia de Vest

Karlovy Vary - cea mai frumoasă staţiune balneară din Boemia de Vest
 
 

Republica Cehă este recunoscută pentru oraşele sale întemeiate în jurul izvoarelor minerale, cele mai faimoase staţiuni balneare vizitate de-a lungul secolelor de regi, savanţi, aristocraţi şi de reprezentanţi ai înaltelor clase sociale fiind: Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad) şi Františkovy Lázně (Franzensbad).

Legendele spun că în secolul al 14-lea în timpul unei partide de vânătoare de cerbi, Carol al IV-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman, a descoperit întâmplător izvoarele cu apă termală din zona castelului Loket, şi după ce s-a asigurat de puterile curative ale acestor izvoare, a poruncit construirea unei colonii în imediata apropiere. Astfel, a luat naştere Karlsbad sau Karlovy Vary şi care în secolul al 18-lea era considerat refugiul de lux al regilor şi al intelectualilor europeni. Printre personalităţile celebre care au vizitat staţiunea se numără Ţarul Petru I (Petru cel Mare) al Rusiei, compozitorii germani J.S. Bach şi L. van Beethoven, Maria Tereza, poetul şi scriitorul J.W. Goethe, Paganini, Adam Mickiewitz, Sigmund Freud, Franz Kafka, pictorul ceh Alfons Mucha, Tolstoj, Gagain şi mulţi alţii.

În prezent, despre Karlovy Vary se ştie că este cea mai veche şi cea mai importantă staţiune balneară din Boemia de Vest, se află la 360 - 390 metri deasupra nivelului mării, şi este poziţionată la confluenţa râului cu apă termală Teplá şi al râului Ohře, considerat al treilea râu din Republica Cehă fiind totodată şi un important afluent al Elbei. În limba cehă, "ohřát" înseamnă a se încâlzi, iar "teplá" are semnificaţia de cald. Râul Teplá este alimentat de izvoarele minerale cu apă caldă ce izvorăsc din subteran şi care deţin proprietăţi curative deosebite, atrăgând astfel mii de turişti veniţi la băi pentru tratarea diferitelor boli ale aparatului locomotor, ale ficatului, ale pancreasului, ale vezicii biliare și ale tractului biliar, boli ale tractului digestiv, tulburari metabolice, diabet, gută, parodontită, boli neurologice etc.

Totodată, staţiunea este cunoscută şi pentru evenimentele culturale şi sportive ce se organizează în fiecare an, pentru cursele de cai care au devenit o tradiţie începând cu secolul al 19-lea, cât şi pentru festivalul internaţional de film ce are loc anul în luna iulie, prilej cu care localnicii vă vor indica hotelurile şi locurile frecventate de starurile celebre de cinema şi vă vor povesti cu mândrie cum că în oraşul lor s-au filmat scene pentru Casino Royale, al doisprezecelea film din seria James Bond.

În anul 1760, medicul David Becher a descoperit prezenţă dioxidului de carbon în izvoarele minerale din Karlovy Vary şi, observând că acesta se evaporă foarte repede din apă, a recomandat consumul apei termale direct de la sursă. Pentru a permite oaspeţilor şi turiştilor să îşi urmeze tratamentul şi pe vreme mai puţin favorabilă, s-au construit mici adăposturi şi pavilioane care, cu trece timpului, pentru a găzdui un număr cât mai mare de vizitatori, au fost înlocuite cu colonade, săli de promenadă acoperite şi susţinute de coloane maiestoase, Karlovy Vary câştigându-şi astfel şi denumirea de oraşul colonadelor.

Cele mai importante colonade din centrul oraşului şi care au supravieţuit trecerii timpul sunt:

- Colonada Morii primul pavilion cu coloane construit în Karlsbad, ce a fost realizată iniţial din lemn. În perioada 1871 - 1881, colonada a fost reconstruită în stilul pseudo-renascentist după planurile arhitectului ceh Josef Zítek, iar balustradele terasei conţin 12 statui alegorice din gresie reprezentând lunile anului, statui ce au fost realizate de către sculptorii Alfred Schreiber şi Karl Wilfert.

- Colonada din superbul parc Dvořák (Dvořákovy sady) a fost construită între 1880 - 1881 de către arhitecţii vienezi Ferdinand Fellner şi Hermann Helmer, şi acoperă izvorul Hadí. Colonada actuală reprezintă doar o parte din pavilionul Blanenský construit iniţial sub forma unui complex mult mai extins.

- Tot arhitecţii vienezi F. Fellner şi H. Helmera au finalizat şi Colonada Pieţei, o construcţie din lemn alb realizată în stilul elveţian, decorată cu diferite motive dantele, sculptate în lemn, şi care acoperă izvorul descoperit de către însuşi împăratul Carol al IV-lea.

- Colonada Castelului a fost realizată de către arhitectul Friedrich Ohmann şi se află deasupra Colonadei Pieţei. Pavilionul cuprinde Dolní zámecký pramen (izvorul de jos), rezervat doar clienţiilor centrului spa, respectiv Horní zámecký pramen (izvorul de sus), accesul turiştilor fiind liber.

- Colonada Izborului fierbinte (Vřídlo) a fost construită la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul Jaroslav Otruba şi reprezintă cea mai recentă construcţie de acest tip. Gheizerul aflat în interiorul pavilionul şi care ţâşnet până la o înălţime de aproape 12 metri atrage zeci de turişti curioşi, iar cupola de sticlă de deasupra lui realizată de sculptorul Jan Fišer, simbolizează inima oraşului, care bate neîncetat. În sala principală a pavilionului există numeroase standuri cu suveniruri şi spaţii expoziţionale, şi sunt amenajate 5 containere de sticlă şi metal special folosite pentru a răci apa la temperaturi de +30 + 50 de grade, astfel fiind numai bună pentru diverse tratamente.

În imediata apropiere, se află biserica romano-catolică St. Maria Magdalena unul dintre cele mai importante monumente baroce din Cehia, ce a fost construită în anul 1737 pe locul unei foste biserici gotice, şi al cărui interior este decorat cu un altar preţios, sculpturi baroce euharistice, statui gotice şi alte decoraţiuni de valoare. 

Un alt obiectiv turistic perfect pentru fotografii şi luat cu asalt de cei mari şi de copii deopotrivă, este "monumentul" soldatulului Švejk, haiosul personaj al romanului satiric antimilitarist realizat Jaroslav Hašek. La cafeneaua de aici, puteţi savura o cafea numai bună alături de o deliciosă şi tradiţională napolitană. O sticlă de bitter Becherovka făcut pe bază de plante şi având propietăţi la fel de curative precum izvoarele minerale, un cristal Moser sau o figurină de porţelan Thun, sunt de asemenea variantele potrivite ale unei amintiri de nepreţuit din Karlovy Vary.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers