Itinerariu de weekend în Valea Cernei - Cascada Vânturătoarea şi Cheile Ţâsnei

Itinerariu de weekend în Valea Cernei - Cascada Vânturătoarea şi Cheile Ţâsnei
 
 

Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei se află în Sud-Vestul României şi se întinde pe suprafaţa a 3 judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Ce este deosebit la acest parc? Totul! Intri într-o lume de poveste, istorie, mister, te întoarce în timp, te surprinde şi îţi taie răsuflarea când nu te aştepţi cu peisaje carpatine, alpine, cascade impunătoare, vegetaţie submediteraneană (aici se găseşte frumosul Pin negru de Banat), peşteri, chei sălbatice cum nu ai mai văzut nicăieri, cătune rupte de lume.

Pentru că sunt foarte multe obiective, trasee turistice şi e foarte greu de ales ce să vizitezi, mai ales dacă timpul este limitat, am hotărât să vă impartăşesc un itinerariu de weekend pentru toată lumea care să cuprindă esenţa locului şi cele mai frumoase privelişti, experienţe, obiective.

Cascada Vânturătoarea – una dintre cele mai frumoase cascade din România atât vara cât şi iarna

Acces: Traseul începe la km 12 din Băile Herculane spre Baia de Aramă, la coada lacului 7 izvoare unde se află un pod de beton peste Cerna. Se trece podul în partea stângă a Cernei; sunt nişte cabane construite în faţă iar printre ele se urmează marcajul cruce roşie care urca în serpentine strânse. Urcuşul durează aproximativ 1 oră.

Valea Cernei

Amfiteatrul imens cu cascada în mijloc

Pe masură ce se urcă, se zăreşte peretele Vânturătoarei. În curand se deschide un amfiteatru imens în mijlocul căruia curge cascada Vânturătoarea. Imaginea grandioasă este de vis, uiţi de tot urcuşul, de tot efortul depus, de sudoare, probleme... Are cădere liberă şi verticală de la aproximativ 40 m. Apa este vânturată deoarece şuvoiul de apă de sus se loveşte de un prag înainte de cădere. Poteca coboară uşor pe lângă perete şi surprinzător unghiul se schimbă la fiecare pas oferindu-ţi o altă imagine asupra cascadei.

Valea Cernei

Cascada Vânturătoarea

Cărarea te duce mai departe în spatele cascadei, unde nu te atinge nici un strop de apă, o priveşti cum cade ca o perdea. Fiind în spatele ei, poţi privi în sus cum cade în stropi din soare, nu realizezi de unde vine, cade pur şi simplu în faţa ochilor tăi o perdea curată de apă. Urmând poteca mai departe, prin dreapta peretelui, se poate urca deasupra cascadei, pe Vârful Piatra Galbenă. Acolo se află o linişte deplina, un pârâiaş cuminte curgând printre pietre, dacă nu ştii ce se află la caţiva metri mai încolo, nici nu-ţi poţi imagina cum se poate transforma un pârau în asemenea frumuseţe de cascadă.

Foarte surprinzătoare şi complet diferită este în anotimpul iarna. În locul în care cade apa se formează un imens bloc de gheaţă, ca un cilindru sau bazin de gheaţă care înghite cascada. Este extraordinar de frumoasă formaţiunea, nu am mai întâlnit-o nicăieri.

Valea Cernei

Cheile Ţâsnei – chei sălbatice, surprinzătoare, peisaj unic de o frumuseţe copleşitoare

Acces: Traseul începe la 14 km din Băile Herculane spre Baia de Aramă, la limita judeţelor Caraş Severin şi Mehedinţi (Reper: este indicator de limită de judeţ iar după acesta se află Motelul Dumbrava). Chiar langă Motelul Dumbrava este loc de parcare iar în partea dreaptă a malului Cernei începe traseul cu marcaj cruce albastră. Traseul urcă prin padure cam 30 minute, urcuşul este destul de susţinut, însă nu cedaţi, vine şi răsplata... În timpul urcuşului vă puteţi trage sufletul si vă puteţi amuza de campania ciobănească de marketing. Pe copaci sunt puse afişe scrise caligrafic de mâna cu invitaţie la stână şi încurajări pentru excursionişti. Vă reproduc textul unuia dintre afişe aici, însă nu rataţi fotografiile, sunt cele mai sugestive:

Bun Venit! Stimaţi turişti excursionişti, dacă aţi ajuns până aici nu vă speriaţi de urcat, gata cu panta cea grea; de aici se urcă mai domol şi totodată încep frumuseţile muntelui, izvoarele şi Moara şi bineînţeles stâna noastră; dacă doriţi să ne vizitaţi noi vă putem oferi cu cea mai mare plăcere următoarele produse: brânză, caş, urdă dulce, mămăliguţă calda cu brânză, urdă, caş...de la Moară mai mergeţi pe traseu 5-7 minute, traversaţi apoi şi se vede stâna noastră. Noi ciobanii vă mulţumim! Doamne ajută! Câinii nu sunt răi.” Laughing Ei, ce ziceţi? Am rămas foarte impresionată de bunul simţ din campania ciobanilor de a-şi vinde marfa.

Valea Cernei

Ajunşi sus, după „panta cea grea” descrisă de ciobani, se coteşte spre dreapta unde se deschide o privelişte copleşitoare asupra Văii. Poteca ocoleşte zidul stâncos prin stânga de unde încep Cheile Ţâsnei. Cărarea se află la înălţime săpată în peretele cheilor. Aici a fost graniţa dintre imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească. Încă se mai poate vedea cărarea pe care patrulau grănicerii în apropiere de Gaura Fetii (formaţiune în stâncă săpată de apă). E o linişte şi o imagine grandioasă de nedescris. Eşti aflat la inălţime între impozanţii pereţi stâncoşi şi abrupţi, cu frumosul pin negru de Banat care arată ca un bonsai imens agăţat de stâncă; ai impresia că eşti într-un peisaj japonez. Nu-ţi vine să crezi că la o jumătate de oră de civilizaţie te aflii într-un loc de poveste, o lume complet diferită, sălbatică, parcă desenată... uimitoare creaţie!

Valea Cernei

Cheile Ţâşnei

Cheile nu sunt foarte lungi, parcurgerea lor durează aproximativ o oră. Ele se termină într-o poiană frumoasă unde veti găsi Ţâsna curgând într-o cascadă mică dar foarte frumoasă. Înainte de a coborî la cascadă se află Moara Dracilor (moară de apă cu fus vertical a cărei roată se învârteşte în sens invers acelor de ceasornic) în care se poate intra, pentru cei pasionaţi sau curioşi despre cum arată o moara; se simte miros plăcut de grâu în ea.

Valea Cernei

Moara Dracilor

După moară întâmpinăm un alt afiş ciobanesc în care ni se spune ca mai avem cinci minute până la stână şi bineînteles, „câinii nu sunt răi”. Zis şi făcut, am ajuns şi la stână, am găsit oile tolănite, câinii ne aşteptau paşnici. Stâna este înconjurată de pădure, printre copaci se strecurau raze de soare care băteau pe blana oilor tolănite, ce imagine şi ce linişte...

Valea Cernei

Îndrăznim să intrăm în stână, găsim şi ciobanul în cămăruţa lui săracă. Mămăligă nu avea, am luat doar brânză de la el şi ne-am bucurat un pic de liniştea şi de viaţa lui simplă. Puteţi vedea în fotografii locul şi cămăruţa lui, privirea ciobanului plina de inocenţă, un mod de viaţă pe care puţini ni-l imaginăm.

Pentru a afla despre alte trasee vă invit să citiţi partea a doua a articolului cu itinerarii de week end în Valea Cernei.

 

Citeşte şi despre celelalte drumeţii şi itinerarii ale Flaviei în Valea Cernei în Cătunele Ineleţ şi Scărişoara, în Munţii Trascăului pe Cheile Râmeţului şi în Munţii Apuseni în Gârda de Sus

Poze de pe itinerariul din Valea Cernei


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers