Itinerariu de weekend în Munţii Trascăului - Cheile Râmeţului

Itinerariu de weekend în Munţii Trascăului - Cheile Râmeţului
 
 

Dacă în weekend nu vrei să stai la vestitele grătare cu mici şi bere, dacă nu eşti cel mai comod om de pe pamânt şi vrei să te bucuri de un cocktail de adrenalină şi peisaje deosebite poţi alege cu toată încrederea o excursie în Cheile Râmeţului.

Cheile Râmeţului se află în Munţii Trascăului şi zona a fost declarată rezervaţie naturală complexă. Se poate ajunge din Teiuş, judeţul Alba, urmând indicatoarele de Mănăstirea Râmeţului. În apropiere de mănăstire se urmează indicatoarele de chei pe un drum forestier care ajunge până la locul de camping, unde se poate lăsa maşina. Imediat după acesta este intrarea în Cheile Râmetului. Varianta propusă de mine poate fi parcursă de oricine fără probleme cu următoarele condiţii: în plina vară, cu încălţăminte aderentă, fără teama de apă şi de înălţime.

Cum m-a convins pe mine acest loc?

Auzisem de Cheile Râmeţilor, de sălbăticia şi frumuseţea lor de mai mult timp, ştiam despre ele că sunt accesibile doar prin apă şi nefiind foarte încântată de ideea de a merge prin apă rece nu am continuat cercetările...

Având un weekend fără planuri, era deja sâmbata, un prieten a propus Cheile Râmeţului. Le-am spus tuturor ce ştiu despre ele, că e nasol, că ne udăm... Mi-au zis: lasă ca vedem noi acolo, doar nu stăm acasă?! Şi m-au convins! Laughing gândul că aş fi stat în weekend acasă m-a speriat mai mult decât apa rece de munte.

Cum eram un pic neliniştită pentru că nu ştiam detaliile cheilor, am profitat de timpul de pe drum şi am cercetat online-ul. Am descoperit că există traseul care merge deasupra cheilor, Brâna Caprelor. Am propus varianta participanţilor şi a fost aprobată. Iuhu! Nu ne udăm! Tongue Out

Cheile Rametilor

Am ajuns sâmbăta seara in Aiud, dupa 18 km, am dat şi de drumul forestier către chei. Drumul forestier nu a fost tocmai o încântare pentru maşină dar a mers. Am mai remarcat pe marginea drumului căbănuţe care mai de care, unele cochete, din altele ieşea fum de mici, iar din altele strigau manele – asta nu m-a încântat pe mine. Am trecut peste toate astea, s-a făcut mai linişte pe măsură ce înaintam şi am ajuns la locul de campare. Ne-am montat fiecare ce aveam, cort, prelate, paturi pliante şi am fugit repede la culcare pentru că eram nerăbdători.

Adrenalină la maxim şi peisaje spectaculoase

Dis de dimineaţă mic dejun şi echipare. Pornim spre chei pe marcajul cruce albastră, care încep domol ca toate cheile, mai o piatră, mai un firicel de apă. Toate acestea se înteţesc pe măsură ce înaintăm şi peisajul se schimbă, se sălbăticeşte. Ador această transformare. Mergem pe partea stângă a apei care creşte şi apar stâncării abrupte. Din fericire sunt amenajate cu trepte de oţel. Avem o via ferrata în miniatură la 1m de pământ Laughing.

Cheile Rametului

În apropiere de portal avem de ales între parcurgerea cheilor prin apă sau pe Brâna Caprelor, adică pe cărarea aflată la 100 m înăltime deasupra cheilor. După cum ne-a fost înţelegerea mergem pe sus, deşi de aici părea că am putea merge prin chei din piatră în piatră. Traversăm apa şi urmăm marcajul de brână. Dar cărare nu este…e un peretele vertical pe care e montat cablu... vedem şi o cruce, cineva a sfârşit aici. E de înţeles că trebuie să fim atenţi.

Cheile Rametilor

Începem să escaladăm cu ajutorul cablurilor fixate, tragem de ele mult şi bine, urcuşul este abrupt. Avem des porţiuni de cablu. Avem şi porţiuni mai domoale dar cărarea este lângă peretele vertical şi aproape tot timpul in stânga ta ai prapastia foaaaarte aproape. Ajungem şi la puncte de belvedere senzaţionale. Pe un colţ de stâncă sub care ai cheile, toată valea şi pereţii verticali care o străjuiesc aproape. Imaginile sunt extrem de spectaculoase, te trec fiorii, nu-ţi vine să crezi unde eşti, toate astea combinate cu o stare de bine date de endorfinele si adrenalina în urma efortului depus.

Oprire în satul Cheia

După acest spectacol al naturii poteca începe să coboare, o urmăm pană în satul Cheia de care auzisem că e pe cale de dispariţie având în prezent doi locuitori. Ajungem la prima casă părăsită pe care bineînţeles că o explorăm. Am găsit şi biserica pentru cei doi locuitori şi cimitirul lor cu trei morminte foarte vechi şi dărăpănate.

Cheile Rametilor

Satul Cheia se află într-o poieniţă superbă, înconjurată de pădure. Mai degrabă ai impresia că eşti într-un muzeu al satului, nu am simţit deloc că ar fi locuit cineva acolo. În poieniţă, care este de fapt centrul satului, se află fosta şcoală din satul Cheia, care acum este Baza de Supraveghere Ecologică Cheia, unde puteţi afla informaţii despre rezervaţiile naturale din Trascău.

Întoarcerea am făcut-o prin chei

În timp ce ne bucuram de pitorescul sătuc am întâlnit serii de turişti uzi pe care i-am suspectat de parcurgerea cheilor prin apă şi i-am interogat despre starea traseului. Erau de toate vârstele, de toate kilogramele şi încântaţi de experienţă. Ne-au convins, la întoarcere mergem prin chei! Am pornit spre chei, ajungem şi la apă. La început e bine, sărim din piatră în piatră, să vedem care e cu noroc şi alunecă şi tot trişăm şi amânăm inevitabilul.

Cheile Rametului

Eu mă bucur că am reuşit sa stau destul de mult uscată. Mă bucur de peisaj din plin, privesc în sus pereţii cheilor, privesc în spate, îmi place tot ce văd, parcă sunt într-un parc acvatic natural. În apropiere de zona ‘La Cuptor’ nu mai avem nicio şansă, nici pe margine, nici bolovani, iar apa creştea. Am văzut că există pe pereţi cabluri, deci teoretic s-ar putea parcurge fără să te uzi, dar cine ajunge la ele nu stiu… În porţiunile mai joase nu ai cum să te prinzi de ele pentru că alunecă peretele ca un patinoar şi dacă ai ajunge printr-o minune la ele, nu te poţi ţine pentru că sunt degradate, despicate şi te poţi tăia uşor.

Cheile Rametului

Prin urmare alegem apa! Spre surprinderea mea nu era foarte rece, nici caldă, era numai bună pentru o zi de vară. Mi-a făcut o deosebită plăcere să parcurg Cuptorul cheilor prin apă până la brâu, admirându-l în toată splendoarea sa.

M-am simţit excelent după acest traseu, după această zi, foarte împlinită că mi-am depăşit nişte bariere şi prejudecăti, în urma cărora am reuşit să văd din mai multe perspective acest minunat şi sălbatic loc din frumoasa noastră ţară.

 

Citeşte şi despre celelalte drumeţii şi itinerarii ale Flaviei în Valea Cernei în Cătunele Ineleţ şi Scărişoara, în Valea Cernei la Cascada Vânturătoarea şi Cheile Ţâsnei şi în Munţii Apuseni în Gârda de Sus

Poze din Cheile Râmeţului


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers