Itinerariu de weekend în Munţii Apuseni - Gârda de Sus

Itinerariu de weekend în Munţii Apuseni - Gârda de Sus
 
 

Un weekend deosebit şi cu amintiri pentru o viaţă îl poţi avea la Gârda de Sus, Judeţul Alba. Sunt numeroase obiective turistice în jurul localităţii, fiecare loc cu frumuseţea si povestea lui, unele dintre ele fiind unice în ţară.

Peştera Gheţarul de la Scărişoara

Cel mai cunoscut obiectiv din zonă este Peştera Gheţarul de la Scărişoara, de care sigur a auzit toată lumea, însă nu a vizitat-o toată lumea. Este o capodoperă a naturii lasată pentru admiraţia noastră, a oamenilor. Peştera Scărişoara adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România iar de curând, după ultimele măsurători ar putea fi cel mai mare din lume, depaşindu-l pe actualul gigant, Dobsinska din Slovacia (aşteptăm rezultatele oficiale).

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Intrarea în peşteră se află la baza unui aven cu o adâncime de 46 m, amenajat cu scări metalice. Amenajarea este făcută cu foarte mult bun simţ şi grijă pentru păstrarea şi nevătămarea creaţiei naturii. Blocul de gheaţă din peşteră este permanent, fiind o temperatură care nu depaşeşte 0.5 grade în Sala Mare. Peştera are o incăpere cu o dezvoltare de 700m din care 250 sunt vizitabili şi amenajaţi cu podeţ de lemn peste imensul bloc de gheaţă vechi de peste 4000 ani. Vă las să descoperiţi singuri acest altar al naturii, deoarece este imposibil de reprodus in cuvinte grandoarea şi frumuseţea locului.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Vizitarea se face cu ghid, în urma achitării unei taxe de 7 lei, între orele 9-18. Recomand să vă luati o haină pe voi, după cum vă spuneam temperatura nu depăşeşte 0.5 grade, şi incăltăminte aderentă. Aproape de intrarea în peşteră e foarte posibil să fie gheaţă şi zăpada... chiar şi vara.

Accesul se poate face cu maşina din Gârda de sus până la 15 minute de peşteră sau dacă vrei să simţi atmosfera caldă a Apusenilor, recomand urcarea de 1.30 h pe jos, mergând pe drumul spre cătunul Casa de Piatră, pe valea Gârda Seacă, de unde la aproximativ 2 km se urmează marcajul triunghi roşu. Poteca este foarte bine marcată, trece printre casele sătenilor răsfirate pe munte, oferă peisaje extrem de frumoase asupra văii Gârda Seacă.

Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei

Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei

Din Gârda de Sus, înainte de a merge pe drumul valea Gârda Seacă, în dreapta este un indicator cu Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei, nu le ratati! Drumul prin chei este îngust, dar asfaltat. Cheile Ordâncuşei au o lungime de 2.5 km, sunt foarte frumoase şi adăpostesc în jur de 70 de peşteri, grote şi portaluri. La 200 m in aval va recomand o scurtă oprire la Peştera Poarta lui Ionele. Peştera este rezervaţie speologică şi adăposteşte specii rare de lilieci. Intrarea în peşteră este nemaipomenită. Ai în faţă o revărsare de apă printre pietre şi muşchi care imbracă bolovanii, dacă e primavară, această grădina este plină de flori. Arată ca o frumoasă grădină japoneză, perfect amenajată, dar amenajată de mama natură.

Peştera Poarta lui Ionele şi Cheile Ordâncuşei

Intrarea în peşteră se face prin dreapta grădinii, urmând o urcare prin grohotiş şi trepte din beton. Partea vizitabilă este o sală mare, care adăposteşte un lac temporar. Peştera este protejată, înaintarea fiind oprită de o usă metalică inchisă, la capătul galeriei mari. Cu siguranţă la ieşirea din peşteră veţi întoarce privirea de 100 de ori să pozaţi portalul peşterii, apoi grădina de la intrarea ei din toate unghiurile, este o imagine de care nu te poţi sătura.

Cătunul Casa de Piatră

Cătunul Casa de Piatră

Mergând pe frumoasa vale Gârda Seacă, după 12 km (se pot parcurge cu maşina pe drumul forestier) se poate ajunge în cătunul Casa de Piatră, considerat perla Apusenilor. Este o aşezare de 20 de familii, cu case vechi rasfirate pe munte la o altitudine de 1000m. Locul este deosebit de pitoresc, când ajung aici îmi spun că într-un astfel de loc mă văd îmbătrânind. E o atmosferă de poveste, timpul stă în loc.

Peştera Gheţarul de la Vârtop

În apropierea cătunului se află Peştera Gheţarul de la Vârtop, un alt loc unic în România. Aici s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România. Este declarată monument al naturii din anul 1957 şi este foarte bogată în concreţiuni. Peştera arată ca o încăpere de basm, încântătoare, aproape fiecare centimetru are câte o formaţiune. Peştera a fost închisa circuitului turistic până acum doi ani, era străjuită de un localnic din Casa de Piatră, el deţinea cheia de la uşa peşterii. Fiind în zonă ne-am forţat norocul şi am fost la domnul străjer acasă să ne lase să vedem şi noi peştera. Se vedea că o preţuia de o viaţă ca şi cum era averea lui dar până la urmă s-a îndurat de noi şi ne-a lăsat să o vedem. Într-adevăr avea ce păzi, era o comoară nepreţuită.

Acum se poate vizita cu ghid, preţul intrării este 10 lei. Vizitarea peşterii se poate face între orele 10:00-18:00 în sezonul turistic (15 iunie - 1 septembrie) iar turul durează 30 minute. Trebuie să aveţi la voi sursă de iluminare proprie, neaparat electrică, cu o autonomie de minim 30 minute. Unele porţiuni din peşteră pot fi foarte alunecoase, deci trebuie să aveţi încălţăminte aderentă. Temperatura medie este de 4 grade, deci chiar dacă e vară, nu mergeţi în tricou.

Acestea ar fi doar câteva obiective din frumosii Apuseni pe care le puteţi include într-un weekend de neuitat.

 

Citeşte şi despre celelalte drumeţii şi itinerarii ale Flaviei în Valea Cernei în Cătunele Ineleţ şi Scărişoara, în Valea Cernei la Cascada Vânturătoarea şi Cheile Ţâsnei şi în Munţii Trascăului pe Cheile Râmeţului.

Poze de pe traseul din Munţii Apuseni


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers