Italia: trei orașe istorice în provincia Padova (Padova, Cittadella, Montagnana)

Italia: trei orașe istorice în provincia Padova (Padova, Cittadella, Montagnana)
 
 

Regiunea Veneto

Padova este o provincie aflată pe principala axă de circulație est-vest din nordul Italiei, motiv pentru care este obligatoriu tranzitată în călătoriile spre Franța sau Spania. Fiind, la fel cu oricare altă zonă a Italiei, plină de orașe istorice și atracții turistice, merită să sintetizăm astăzi informațiile despre trei dintre acestea, pe care le-am vizitat cu ocazii diferite.

Începem turul virtual cu orașul principal, Padova, aflat pe aglomerata autostradă Veneția – Bologna. Orașul vechi este înconjurat practic de canalul Bacchiglione ca un fel de șanț de apărare medieval, peste care trec numeroase poduri. O bună variantă de începere a circuitului centrului istoric este din piața catedralei, Piazza Duomo, unde putem vedea pe latura vestică Domul (Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta), construit în sec. XVI-XVII pe fundațiile unor biserici mai vechi, alături de care stă Battistero (sec. XII, cu frumoase fresce interioare din sec. XIV). În continuare, pe latura de nord a pieții, urmează arcul de onoare Arco Vallarese (1632) și Palazzo del Monte di Pietà Nuovo (sec. XVI, azi sediul Casei de Economii și loc de expoziții de artă). Pe latura opusă, de sud, este sediul Muzeului Diecezian, instalat în Palatul Episcopal, în care principala atracție este imensul salon al episcopilor, Salone dei Vescovi (sec. XV).

Padova

Padova: vedere a fațadei neterminate a Domului, cu baptisteriul în dreapta. 

Padova

Padova: vedere laterală, dinspre Dom, a Baptisteriului.

Padova

Padova: Domul, vedere laterală a absidei și cupolei cele mari.

Padova

Padova, Piazza Duomo: Arco Vallarese în stânga și Palazzo del Monte di Pietà Nuovo în dreapta.

Din marginea de vest a pieții facem câțiva pași spre nord, pe Via Accademia pentru a vedea Loggia dei Carraresi, singura clădire rămasă intactă din complexul de edificii Reggia Carrarese (construite între 1339-1343). Aici era în secolul XIV inima politică a Padovei, reședința seniorilor locali De Carrara, ce se întindea până la spațiul actualei piețe Capitaniato și a străzilor din jur. La capătul aceleiași străzi Accademia se găsește Palazzo Liviano, clădire recentă din 1940, dar care a înglobat Sala Giganților (sala dei Giganti), altă rămășiță a dispărutului palat senioral, ornată cu minunate fresce după renovarea din sec. XVI.

Padova

Padova: Loggia dei Carraresi, văzută din Via Accademia.

Revenim în piața Domului, de unde ne îndreptăm spre nord pe Via Monte di Pietà, și ajungem în dreptul Turnului orologiului (Torre dell'Orologio, originar din sec. XIV și extins ulterior), care mărginește spre est Piazza dei Signori. Turnul este flancat simetric de Palazzo di Capitanio (sec. XV) și Palazzo di Camerlenghi (sec. XVI). Piața a fost pentru secole locul festivităților civice, și este mărginită pe latura diagonal opusă (estică) de biserica Chiesa San Clemente (menționată de la 1190, azi dependentă de Duomo). Latura de sud a pieții (spre Dom) este dominată de Loggia del Consiglio, construită între 1496-1553 ca sediu al Marelui Consiliu.

Padova

Padova, Piazza dei Signori: Torre dell'Orologio, etajat și dotat cu celebrul ceas astronomic în 1428, și cu arcul triumfal de la bază adăugat în 1531. Palazzo di Capitanio este în stânga.

Padova

Padova, Piazza dei Signori: Loggia del Consiglio (sau Loggia della Gran Guardia)

Padova

Padova, Piazza dei Signori, vedere spre biserica San Clemente, flancată de case medievale. Se vede în fundal Torre degli Anziani.

Plecăm din Piazza dei Signori spre est și ocolind biserica San Clemente ieșim imediat în altă mare piață, Piazza della Frutta, unde se înalță impunător unicul edificiu al Palazzo della Ragione, dincolo de care se întinde simetric, Piazza delle Erbe. Timp de secole, cele două mari piețe au fost inima comercială a orașului și locul manifestațiilor populare; chiar și astăzi se țin aici piețele și târgurile periodice.

Padova

Padova: Palazzo della Ragione, văzut din Piazza delle Erbe. În fundal-stânga, învelit în plase de protecție datorită renovării, stă Palazzo delle Debite (1874)

Pentru început vizităm Palazzo della Ragione, fostul sediu al tribunalului orășenesc, ridicat în 1208 și supraînălțat în 1306 în forma caracteristică de carenă de navă imensă, sprijinită de 90 stâlpi. Cea mai importantă încăpere este Salone, care ocupă întregul etaj, măsurând 81 x 27 metri la o înălțime de 27 metri. Pe interior Salonul este împodobit cu un ciclu de peste 300 fresce cu subiect astrologic, pictate între 1425-1440. Aici se găsește și un imens cal de lemn realizat în anul 1466, asemănător cu cel din monumentul lui Gattamelata (vezi mai jos). Sub Salon, parterul adăpostește două rânduri de magazine alimentare.

Padova

Padova, Palazzo della Ragione: loja (balconul) superior, de-a lungul Salonului.

Padova

Padova, Palazzo della Ragione: vedere parțială a Salonului, cu calul de lemn renascentist.

Din Piazza della Frutta continuăm spre est pe Via Guglielmo Oberdan, trecând pe lângă două clădiri medievale, Palazzo degli Anziani și Palazzo del Consiglio, între care se înalță Torre degli Anziani, turn înalt de 47 metri, construit în sc. XII.

Padova

Padova: Torre degli Anziani  și Palazzo del Consiglio.

Ieșind în Via VIII Febbraio, trecem printre aripa Moretti-Scarpari (1922-1932, aparținând Palatului Comunal, un conglomerat de clădiri ce cuprinde inclusiv Palazzo della Ragione) în dreapta, și ciudata clădire a cafenelei istorice Caffè Pedrocchi, construită în stiluri arhitectonice diferite, în stânga.

Padova

Padova: Caffè Pedrocchi, vedere a laturei de sud, cu porticul neogotic Pedrocchino (1839) 

Padova

Padova: Caffè Pedrocchi, vedere cu cele două loje de pe latura nordică, în Piazzetta Cappellato Pedrocchi.

În față, vom vedea spre dreapta, fațada Palazzo del Bo, sediul istoric al Universității din Padova începând cu anul 1539 (azi, sediul Rectoratului și loc de expoziții). Intrăm în curtea interioară (Cortile Antico), frumos decorată cu coloane neoclasice, blazoane sculptate și embleme în frescă.

Padova

Padova: curtea interioară al Palazzo del Bo.

Din acest punct, ne putem îndrepta în două direcții: spre nord, prin Piazza și Corso Garibaldi, până la Cappella degli Scrovegni (1303-1305), obiectiv de primă importanță prin faptul că adăpostește o serie unică de 39 fresce pictate de Giotto. Alături este biserica Chiesa degli Eremitani (sec. XIII), care adăpostea în Cappella Ovetari un ciclu de fresce ale lui Mantegna. Din păcate, bombardamentele aliate din 11 martie 1944 au distrus în mare parte biserica și capela, fiind salvate doar câteva fragmente de frescă (se consideră că aceasta a fost cea mai mare pierdere culturală a Italiei). Tot aici este Museo Civico agli Eremitani, cu colecții arheologice și de artă medievală și modernă. Aceste clădiri prezintă interes prin ceea ce adăpostesc înăuntru, exteriorul fiind destul de banal. Noi am renunțat să facem drumul până la aceste obiective (care sunt foarte aproape de gară, fiind probabil locul ideal de început al traseului turistic pentru cei sosiți cu trenul) din cauza informației din ghiduri conform căreia accesul la capela cu picturile lui Giotto se poate face doar cu rezervări, eventual cu săptămâni înainte. Nu știu dacă e real și valabil în orice moment al anului, dar este bine să aveți în vedere acest detaliu.

Astfel încât ne-am îndreptat spre sud, până la Prato delle Valle, cea mai frumoasă și mai mare piață a orașului, cu peste 88.000 m². Realizată în secolul XVIII, constă dintr-o insulă eliptică centrală (Isola Memmia), înconjurată de un canal oval (canaletta) alimentat cu apă din Alicorno, pe malurile căruia se găsește un inel dublu de peste 80 statui, și cu o circumferință externă de 1450 metri. Insula este înconjurată de clădiri istorice și palazzi, printre care Loggia Amulea (1861), o vilă neogotică, fost sediu al pompierilor între 1906-1989. Imediat la est de piață se poate ajunge în Grădina Botanică (L'orto Botanico), fondată în 1545, inclusă în patrimoniul UNESCO.

Padova

Padova: Loggia Amulea văzută de pe insula Memmia.

Padova

Padova: vedere pe Canaletta spre sud. Clădirea monumentală din fundal reprezintă intrarea într-o mare parcare auto (fostul Foro Boario).

Padova

Padova: vedere spre nord-est, peste Canaletta și insula Memmia, spre biserica Santa Giustina.

În colțul de sud-est al pieții se ridică impunătoarea basilica abbaziale di Santa Giustina, reconstruită și consacrată la 1606 pe locul unei vechi mănăstiri. Cu 118 metri lungime și 82 metri lățime, este una dintre cele mai mari biserici ale creștinătății, a 7-a în Italia doar în ce privește lungimea, iar turnul de 74 metri este cel mai înalt din oraș. 

Padova

Padova, Prato della Valle: Basilica di Santa Giustina 

Padova

Padova, Prato della Valle: Basilica di Santa Giustina văzută peste statuile insulei Memmia.

Pentru drumul de întoarcere spre parcare, o luăm spre nord pe Via Beato Luca Belludi până în Piazza del Santo, dominată de imensa structură a bazilicii pontificale Pontificia Basilica di Sant'Antonio di Padova, construită între 1232-1310 în stilul de tranziție romano-gotic cu opt cupole bizantine, bogat decorată pe interior și în numerosele sale capele. Din păcate fațada era în renovare la data vizitei (2011), ceea ce a redus din fotogenia monumentului. În stânga fațadei se înalță statuia ecvestră a lui Gattamelata realizată între 1445-1453 de celebrul Donatello. În dreapta bazilicii, imediat adiacente, pot fi vizitate alte două monumente, capela votivă bogat decorată cu fresce Oratorio din San Giorgio (1377) și Scuola del Santo (numită și Scoletta, ridicată în 1427 și etajată în 1504 cu superba Sala Priorale).

Padova

Padova, Piazza del Santo: vedere laterală a bazilicii Sant'Antonio.

Padova

Padova, Piazza del Santo: fațada la Scuola del Santo. În stânga se vede zidul lateral al Oratorio din San Giorgio.

Plecând din Padova 35 kilometri spre nord pe șoseaua SS47, ajungem în orășelul fortificat Cittadella (aflat pe șoseaua Treviso – Vicenza), ridicat în 1220 de către Padovani ca avanpost, pentru a răspunde celor din Treviso (care înălțaseră fortificațiile din Castelfranco, în timpul războiului comunelor). Principala atracție este zidul-incintă de cărămizi, cu înălțime medie de 14 metri la o grosime de 2,10 metri, care înconjoară într-o formă aproximativ ovală întregul oraș (având o circumferință de 1461 metri și un diametru de 450 metri) fiind dublat spre exterior de un șanț de apărare cu apă, complet. O singură mică secțiune din zidul de nord-vest lipsește, fiind distrusă în sec. XVI, dar în locul său a fost ridicată o modernă pasarelă metalică suspendată. La data vizitei noastre (2012) doar ¾ din lungimea zidurilor de incintă erau recondiționate și adaptate turismului, dar renovarea a fost finalizată în 2013, astfel încât astăzi se poate efectua turul complet al fortificației exterioare, de-a lungul traseului vechilor gărzi ale cetății.

Padova

Cittadella: Vedere a incintei orașului fortificat în lungul șanțului exterior de apărare spre poarta Bassano.

Parcarea este facilă, sunt numeroasă locuri disponibile chiar pe scuarul circular din jurul zidurilor. Cel mai bun loc de începere al turului gărzilor (Camminamento di Ronda) este prin Porta Bassano, cea mai complexă dintre cele  patru porți de intrare (așezate pe axele cardinale, fiecare dotate pe vremuri cu poduri mobile peste canalul exterior). Poarta este un adevărat bastion în sine (e și denumită Rocca di Porta Bassano), are cinci arce corespunzând la tot atâtea compartimente defensive (două în interior, trei în exterior); aici poate fi vizitată pe o pasarelă suspendată și Casa del Capitano (ce adăpostește azi oficiul de turism și plecarea în circuit). Deasupra porții se înalță un turn de observație de 30 metri (Torrione di Porta Bassano), cel mai înalt dintre cele 36 turnuri mai mici sau mai mari care punctează circumferința zidurilor.

Padova

Cittadella: vedere din turn asupra celor două arce interioare ale porții Bassano (pe sub care trece Via Roma). 

De la poartă, zidurile puteau fi vizitate în ambele direcții (azi în mod sigur turul este unic și circular); am început spre est cu tura cea mai scurtă, o plimbare cu dus și întors, pentru că nu exista continuitatea din această secțiune, o parte a zidului fiind în renovare.

Padova

Cittadella: vedere din turnul Bassano asupra secțiunii de nord-est a incintei, cu 8 turnuri vizibile. În dreapta ultimului dintre ele (poarta Treviso) se vede porțiunea de zid în renovare în 2012, de unde a trebuit să ne întoarcem.

Padova

Cittadella : turnul înalt al porții Bassano (cel cu steaguri), văzută din apropiere de Porta Treviso. 

După ce trecem de cele 8 turnuri și ajungem la Porta Treviso, de unde începea zona aflată încă în lucrări, facem cale-întoarsă, trecem peste poarta Bassano din nou și continuăm pe secțiunea de nord-vest. Aici se găsește partea distrusă în sec. XVI, golul este însă astupat de o pasarelă modernă metalică care ne permite continuarea plimbării la înălțime.

Padova

Cittadella: vedere a porții Bassano dinspre nord-vest.

Revenim pe vechiul zid, ajungem la intrarea occidentală în oraș, Porta Vicenza, care are un turn de 22-25 metri și un sistem triplu de porți. Pe dedesubt, Via Indipendenza trece pe lângă Primăria orașului (dotată cu un mic teatru semicircular în aer liber) spre centrul vechi.

Padova

Cittadella: vedere a porții Vicenza cu primăria orașului în dreapta.

Continuăm pe traseul gărzilor și ajungem la a treia poartă, Porta Padova (ce marca odată intrarea principală în oraș, dezvoltată în jurul masivului turn-închisoare din 1251, Torre di Malta, și aflată în partea opusă a orașului față de Porta Bassano, de unde am plecat). Aproape lipită de zid este construcția arhaică a bisericii medievale Chiesa di Santa Maria del Torresino (azi sediu de expoziții). Trei turnuri mai departe, începea secțiunea în lucru (care ținea până la ultima poartă, Porta Treviso), astfel încât nu am mai continuat și am coborât în oraș printr-o construcție modernă de sticlă din incinta porții Padova.

Padova

Cittadella: vedere a arhitecturii porții Padova (spre exterior, spre orașul nou).

Padova

Cittadella: vedere spre Dom și centrul orașului vechi, de pe poarta Padova.

Ajunși pe Via Garibaldi ne îndreptăm spre centrul orașului, Piazza Pierobon, dominată de silueta Domului (1774-1826). Piața este punctul central geometric al orașului, aflat la întretăierea celor două axe perpendiculare care se termină ce cele patru porți. După o scurtă incursiune spre Porta Treviso, revenim în piață de unde contiunuăm pe Via Roma pentru a ajunge la punctul nostru de plecare, Porta Bassano, prin care ieșim în exterior spre locul de parcare.

Padova

Cittadella: Porta Padova, văzută din orașul vechi (de pe Via Garibaldi)

Padova

Catedrala orașului Cittadella (Duomo).

Padova

Cittadella: Poarta Treviso (intrarea orientală a orașului), cu turnurile de 22-25 metri și un sistem triplu de porți. Vedere de pe Via Guglieme Marconi.

Padova

Cittadella: Porta Bassano, văzută din orașul vechi (de pe Via Roma). Fresca exterioară reprezintă stema familiei Carrara (carul roșu) și stema Padovei.

La al treilea oraș ajungem plecând din Padova spre sud pe autostrada A13, trecând pe lângă mai multe localități istorice în zona rezervației Parco dei Colli Euganei, pe care le considerăm obiective de viitor: Abano Terme, Praglia (cu Abbazia sa), Arqua Petrarca și Monselice unde intrăm spre vest pe șoseaua SR10. Ajungem astfel la Montagnana (50 kilometri sud-vest de Padova), un alt orășel care și-a păstrat intact zidul de incintă din sec. XIV, jalonat de 24 turnuri poligonale de pază (de 17-19 metri înălțime) și patru porți. Spre deosebire de Cittadella, aici zidurile nu pot fi parcurse la înălțimea turului gărzilor (cammino din ronda, care era executat de-a lungul unei pasarele de lemn ce nu mai există), iar cea mai bună imagine o avem din exterior, deoarece în interiorul incintei multe clădiri au fost construite ulterior, lipite de zid și furând astfel din perspectiva lor.

Incinta este dreptunghiulară neregulată de aproximativ 600 x 300 metri, acoperind o arie de 24 hectare și un perimetru de 2 kilometri. Zidurile au înălțimi între 6,5 și 8 metri și o grosime de circa un metru. Fostul șanț de apărare exterior este azi secat dar frumos înverzit, și de-a lungul său poate fi făcut circuitul complet pe șoseaua de centură Via Circonvallazione. Venind dinspre Padova, intrăm pe Via Borgo Eniano și ajungem inițial în fața intrării estice, cea mai complexă, mărginită în dreapta de Castello di San Zeno (sec. XIII) cu cel mai înalt reper al zonei, turnul de 40 metri (il mastio) și Muzeul Civic în stânga.

Padova

Montagnana: zidul de est, cu fortificația Castello din San Zeno în stânga (intrarea principală dinspre Padova) și marele turn de 40 metri.

În partea diametral opusă, vestică, se găsește altă poartă monumentală, Rocca degli Alberi, pe Via Giacomo Matteotti; construită între 1360-1362 de aceeași familie Carrara (seniorii din Padova) pentru utilizări exclusiv militare, cu un sistem defensiv complex, fortificația adăpostește azi un hostel pentru tineret.

Padova

Montagnana: Fortificația Rocca degli Alberi, la poarta de intrare dinspre vest.

În schimb, cele două porți laterale realizate mult mai târziu (poarta de nord sau Vicenza – sec. XVI și poarta de sud sau XX Settembre – în sec. XIX), sunt simple intrări prin turnurile de apărare, lipsite de spectaculozitate.

Padova

Montagnana: zidul de nord cu podul peste șanțul de apărare corespunzător porții de nord (pe Via Roma)

Padova

Zidul de sud cu turnul bisericii San Francesco (sec. XIV). Cele două mașini de pe Via dei Montagnana au ieșit prin poarta sudică, construită în sec. XIX pentru a face legătura cu gara. 

Orașul dezvoltat în interiorul zidurilor are un aspect aparent relativ nou și după tipicul italienesc. Centrul social (și nu geometric) al orașului este Piazza Communale (sau Vittorio Emanuelle II) unde se poate vizita catedrala, Duomo di Santa Maria Assunta (1431-1502, cu o pictură a lui Veronese). Răspîndite în oraș mai pot fi văzute două biserici și câteva palazzo renascentiste: Palazzo Communale, Palazzo Magnavin-Foratti, Palazzo Giusti-Sanmartini și, mai ales, Villa Pisani a celebrului Palladio (1553-1555).

Padova

Montagnana:  Duomo (Catedrala) văzut din Piazza Communale.

Din piață se poate rătăci în toate sensurile; noi am intrat și pe Via Roma, apoi pe Via Mure Nord, care în acestă secțiune oferă imaginea aparte a clădirilor noi construite, lipite de zidul de incintă.

Padova

Montagnana: Clădiri construite peste vechiul zid nordic de incintă, pe Via Mure Nord.

Pentru a vedea aspectul inițial al zidurilor interioare, ne întoarcem puțin până în colțul de est al incintei (acolo unde Via Mure Nord se transformă, după un unghi de 90 grade, în Via Mure Est). Pe o scurtă porțiune de câteva zeci de metri, putem admira aici aspectul original al zidului de incintă.

Padova

Montagnana: vedere de pe Via Mure Nord (așadar de lângă zidul de nord) spre Via Mure Est.

Padova

Montagnana: zidul fortificațiilor pe Via Mure Nord, văzut din incidență inversă (dinspre colțul estic a incintei).


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers