Istorie într-un cuvânt. Efes

Istorie într-un cuvânt. Efes
 
 

Istoria Turciei este una impresionantă, legăturile şi relațiile ei cu lumea occidentală în istorie sunt bine cunoscute. Efes este situat în Asia Mică, în partea de vest a Anatoliei (provincie din Turcia), la aproximativ 680 km de Istanbul. Dacă sunteți pe plajele din jurul Kusadasiului (se află la 19 km de aceasta localitate) sau ale Antalyei, aveți posibilitatea să experimentați o excursie cu autocarul la Efes. Dar cea mai apropiată locație este Selciuc, la 4 km de Efes.

Efes a fost construit în cel mai pitoresc loc din Anatolia (într-un mic golf la vărsarea râului Menderesul Mic în mare), iar în vremea romanilor a fost considerat capitala celor 500 de orașe din această regiune. Nici până în ziua de azi nu se știe cine este primul fondator al orașului. Se știe că există din anii 2000 I.C. Cele mai vechi legende spun că orașul a fost fondat de către Amazoane şi apoi locuit de carieni şi lelegieni.

Repere istorice

Aflat la mijlocul drumului dintre Milet şi Ioania, Efes a fost cucerit în sec.11 I.C. de ionieni. Fiul atenianului Kadros, Androclos, a construit aici un oraș, la o distanţă de aproximativ 2 km de templul ridicat în cinstea Artemisei. În oraș au fost construite temple dedicate lui Apollo şi Atena. După războaiele cu perșii, Efesul a înflorit dar în anul 404 I.C. este cucerit de spartani. Anul 238 I.C. aduce la conducerea Efesului pe Lizimah (supus al lui Alexandru cel Mare) care strămută orașul din zona devenită acum mlăștinoasă într-o vale între culmile Bulbul şi Panayir. Noul oraș este înconjurat cu ziduri de apărare şi devine în perioada elenă şi romană cel mai bogat oraș din zonă şi puternic centru comercial.

Moartea lui Lizimah aduce orașul sub dominația Egiptului, apoi a Siriei şi ulterior a Romei. În epoca lui Augustus (63-14 I.C.) orașul devine cel mai important centru comercial al provinciei romane din Asia. Aproape toate ruinele ce se pot vedea astăzi în site-ul arheologic Efes sunt din această perioadă.

Ce poți vedea în Efes? 

Templul Artemisei (Dianei). Pe drumul de la Selciuc către Efes, după Muzeul din Efes, puteți vedea un șanț, ce primăvara devine un bazin cu apă şi pe care, în alte vremuri, se înalţa Templul închinat zeiței Artemis. Se spune că a fost ridicat inițial de amazoane şi de-a lungul istoriei sale a fost jefuit de 7 ori. Regele Cresus a reconstruit templul cu arhitecți renumiți ai vremii şi a adăugat coloane şi un postament. În acea formă rezistă până în 356 I.C. când este incendiat intenționat de un nebun.

Templul Artemisei

Reconstruit la forma ce-i aduce denumirea de una din cele 7 minuni ale lumii antice, cu 120 de coloane în stil ionic, templul avea o lungime de aproximativ 130 m şi o lățime de 67 de m şi rămâne în picioare până în 111 D.C. iar în 263 D.C. este dărâmat complet de către goți. Majoritatea coloanelor rămase s-au folosit la construirea Bisericii Sf. Sofia din Istanbul, există câteva piese arheologice la British Museum, iar obiectele din aur găsite sunt la Muzeul de Arheologie. Pe locul vechiului templu puteți vedea acum doar o coloană din bucăți.

Turist în Cetatea Ayasuluk

Cetatea Ayasuluk este un castel ce a servit ca refugiu în epoca romană şi avea un zid exterior prevăzut cu 3 porți de acces, iar în interior o bazilică construită în secolul 4 şi moscheea Isa Bey construită în secolul 14. Poarta cea mai importantă este Poarta execuției, în formă de arc şi ce se deschide către o curte de dimensiuni mici. Unul din cele mai importante monumente ale evului mediu este biserica construită pe mormintele sfinților Paul şi Ioan, pe dealurile Ayasuluk.

Mormantul Sf ioan

Bazilica Sf.Ioan a fost construită în secolul 6 în timpul Împăratului Iustinian. Sf. Ioan a scris a 4 a Evanghelie a Noului Testament în Efes. Mormântul Sf.Ioan este înconjurat de alte 5 morminte așezate în formă de cruce. Biserica avea o lungime de 110 m, era cu 2 etaje şi avea 6 cupole mari împodobite cu fresce şi mozaicuri.

Acasă la Fecioara Maria 

După răstignirea lui Isus, Fecioara Maria se retrage în zona Panaya-Capulu (lângă Efes), un loc înconjurat de pădure unde astăzi putem vizita Casa fecioarei Maria. Casa a fost descoperită de către Pere Poulin şi Young în anul 1892 şi era în ruină. Prima biserică creștină din Efes i-a fost dedicată ei şi era construită în formă dreptunghiulară cu o curte lungă de 260 m. În anul 449 d.c. această zonă este proclamată leagăn al creștinismului. Istoricii se contrazic referitor la moartea Fecioarei Maria: unii spun că ar fi murit la Ierusalim, alții că ar fi murit la Efes avându-l alături pe Sf. Ioan căruia Isus i-a încredințat-o.

Casa Maicii Domnului

Grota celor 7 adormiți

Puteți vizita şi Grota celor 7 adormiți situate la poalele culmii Panayir unde, conform legendei, acesta a fost locul unde s-au refugiat 7 tineri creștini prigoniți. Cei 7 au fost prinși şi uciși dar se spune că s-au reîncarnat în secolul al V-lea. Situl arheologic Efes este foarte întins şi vă sfătuiesc să vă rezervați o zi întreagă pentru a-l vizita.

Ce mai puteți vedea? Stadionul este locul unde aveau loc întrecerile cu carele de luptă, iar în partea stângă era arena luptelor cu gladiatorii şi arcadele închise destinate cuștilor de animale sălbatice. Pe latura dreaptă se aflau locurile spectatorilor. Poarta stadionului a fost construită între anii 54-58 d.c. iar capacitatea stadionului era de 13 mii de spectatori.

Drumul Portului duce la băi

Băile Termale erau executate din blocuri de marmură şi datează din secolul al II-lea D.C. Ele erau compuse dintr-un salon, un bazin de înot acoperit, rezervoarele de alimentare cu apă caldă şi rece. Bazinele erau împodobite cu capete de bouri, flori sculptate. La aceste băi termale se putea ajunge, din port, pe Drumul Portului. Acesta era lung de 530 m şi era mărginit de coloane. 

Drumul spre Port

Lățimea drumului era de 21 m şi o porțiune din mijlocul drumului era pavată cu marmură. Acum în mijlocul drumului se mai pot vedea 4 coloane foarte înalte ce se pare ca erau închinate sfinților ce au scris evangheliile. Mergând către Marele teatru se mai pot vedea urmele Şcolii de teatru.

Cultură şi perdiţie

Marele teatru este înconjurat de 3 ziduri. Scena lui este una din cele mai bine conservate din epoca de glorie a orașului. Teatrul este construit pe 3 niveluri (nivelul 2 este construit de Nero în sec.1 iar nivelul 3 de Septimius Severus la sfârșitul secolului al II-lea). Între scenă şi auditoriu se afla un loc special amenajat pentru cor. Teatrul avea o capacitate de 25 de mii de locuri şi un diametru de 50 m.

Teatrul Mare

Mergând către Biblioteca lui Celsus pe drumul de marmură, în dreapta regăsim Agora mică -piaţa comercială a orașului. Drumul de marmură reprezinta artera principală a orașului şi avea o lungime de 4 km pe care erau coloane înalte de 8 m decorate cu frize. Aici putem vedea mai bine sistemul de canalizare al orașului. Tot aici putem vedea o urmă de picior ce indica drumul de acces către casa de toleranţă.

Poarta lui Mazeus şi Mithriade este poarta de acces către Bibliotecă venind dinspre sud. Pe partea frontală se pot vedea 2 inscripții (în greacă şi latină) realizate de sclavii eliberați de împăratul Augustus. Poarta are 16 m înălțime şi 3 intrânduri.

Biblioteca lui Celsus, un vestigiu remarcabil 

Dar poate cel mai minunat vestigiu (este asociat cel mai des cu Efesul) este Biblioteca lui Celsus, construită în 135 D.C. în cinstea guvernatorului Asiei, C. Celsus. În Sala mare se poate ajunge urcând 9 trepte. Aici existau pe vremuri statui ce simbolizau justiția şi virtutea. Nișele din pereți erau utilizate ca rafturi pentru pergamente şi manuscrise. La mormântul lui Celsus se poate ajunge coborând treptele din stânga, trecând printr-un coridor de 15 m lungime. Sarcofagul este din marmură albă şi are o lungime de 2.5 m şi este frumos decorat cu statui şi basoreliefuri.

Biblioteca din Efes

Casa de Toleranţă, patronată de zeița Venus, dispunea de toate dotările necesare pentru curățenie şi igiena. Bărbații ce veneau aici trebuiau înainte de a intra în salonul de primire, să se spele în antreu pe mâini şi picioare. Alături de casa de toleranţă se află şi toaleta publică din care se mai păstrează astăzi câteva locuri şi coloane ce susțineau tavanul.

Crâmpeie de istorie la tot pasul 

Lângă toaleta publică se aflau Băile Termale Scolastic. Aceste băi aveau deasupra un salon unde se afla sistemul de încălzire al apei. Băile erau formate dintr-un compartiment cu apă fierbinte, unul cu apă caldă şi altul cu apă rece, un bazin de înot şi un vestiar, fiind construite pe 3 niveluri în secolul al II-lea. Numele băilor provine de la o femeie ce a restaurat şi lărgit băile în secolul al VI-lea. La ora actuală se mai păstreze relicve doar din etajul al treilea. Statuia dedicată ei (fără cap) se vede astăzi la intrare.

Efes

Continuându-ne periplul prin sit, ne îndreptam pe drumul grădinilor către Templul lui Hadrian. Acest templu restaurat în 391 D.C. de către Teodosie nu mai are în picioare decât o arcadă a unei intrări şi coloanele de suport ale tavanului. În faţa templului se pot vedea ruinele caselor locuitorilor înstăriți ai Efesului din acele timpuri. Drumul ce duce în vârful colinei este plin, de o parte şi de alta, cu Fântâna lui Traian, poarta Herakles (s-au mai păstrat 2 coloane cu sculpturi reprezentând tribuni), coloane, statui decapitate (de remarcat monumentul lui Memmius-fiul dictatorului Sulla decorat cu sculpturi), un izvor ce poarta numele de Hidrerion.

Fântâna lui Traian este situată la poalele culmii Panayir, are 2 etaje şi o înălțime de 12 m din care primul etaj este de 7 m. Așa cum ne arată numele, fântâna a fost construită în cinstea împăratului Traian în secolul I. Aici au fost descoperite mai multe statui reprezentând zeități şi urmași ai familiei imperiale. În partea dreaptă a drumului se aflau Templul lui Domițian şi Fântâna Pallio.

Şi alte 4 obiective istorice

Templul Domițian, construit în memoria împăratului, era pe 2 etaje. La primul etaj erau magazine şi spaţii de depozitare, iar la nivelul doi era templul. Aici puteți vedea basorelieful zeiței Nike (zeiţa victoriei) având în mână stângă o ghirlandă din crenguțe de măslin, iar în mâna dreaptă un mănunchi de spice de grâu. S-a descoperit aici şi altarul de jertfă executat din marmură. Fântâna Pallio a fost construită la începutul secolul I în onoarea lui C. Sextilius şi are în faţă un piedestal din marmură ce era decorat cu statui care acum se afla la muzeul din Efes (statuia soldatului ce are în mână stângă sabia şi scutul). În spatele templului lui Domițian se pot vedea ruinele Rezervorului de apă şi a pieței publice.

Zeita Nike

Casa cu coloane (Casa Peristil) a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice din anul 1969. Este o casa în stil roman, cu încăperi decorate cu fresce, cu pardoseala cu mozaicuri şi o curte interioară cu un bazin, curte a cărei pereți sunt placați cu marmură. Casa se pare că a fost locuită din secolul I până la începutul secolului al IV-lea D.C. Casa este protejată (închisă) şi este locul unde puteți intra plătind o taxă în plus faţă de cea plătită la intrarea în site.

Consiliul Municipal se pare că a fost construit de Împăratul Augustus în secolul I sau II D.C. Se mai păstrează coloane (în vârful cărora ardeau făclii ce serveau la iluminatul orașului) şi au fost descoperite în 1956, numeroase statui îngropate ale zeiței Artemis cu influenţe ale artei orientale (în ziua de astăzi se află la muzeul din Efes). În faţa clădirii se aflau 2 grădini, una mai mică de acces în cea mare, construită în stil doric. Inițial aici existau şi 2 temple peste care bizantinii au construit clădiri.

Ultimul, dar nu cel de la urmă 7

Alături de consiliu se află Teatrul Mic, construit în secolul II d.c. de către Vedius Antonius sub forma unui teatru mic şi a unei Săli de concerte cu o capacitate de 1500 de spectatori, cu 22 trepte, este împrejmuit în partea superioară cu coloane corintice de granit roșu.

Teatrul mic

Ultimul obiectiv înainte de a ieși din site - Băile Varius. Băile erau prevăzute cu rezervoare de apă fierbinte, caldă şi rece, încăperi de recreere, lectură şi săli de odihnă. Ele au fost construite în secolul II inițial, cu destinație de sală de gimnastică. Pentru mai multe informații legate de frumusețile Turciei vă aștept să vizitați
https://destinatiidevazut.wordpress.com.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers