Isle of Arran, spiritul Scoției într-o mică insulă

Isle of Arran, spiritul Scoției într-o mică insulă
 
 

În urmă cu ceva timp am avut ocazia de a explora în voie Scoția, iar într-o după-amiază rece de primăvară am ajuns pe una dintre insulele din vestul regiunii, Isle of Arran. Acesta mică bucată de pământ este un amestec minunat al celor mai frumoase calități ale insulelor scoțiene și o destinație perfectă pentru câteva ore de relaxare.

Cum ajungi pe Isle of Arran

Isle of Arran

Isle of Arran este cea mai mare insulă din Firth of Clyde și a șaptea ca mărime din Scoția, având peste 400 de kilometri pătrați. Cea mai mare localitate de pe insulă este Brodick, aici fiind și portul unde acostează feriboturile.

Pentru a ajunge pe Isle of Arran trebuie să iei feribotul din orașul Ardrossan, aflat la 54 de kilometri de Glasgow. Un drum dus-întors cu feribotul costă 7,50 lire pentru o persoană și 30,20 lire pentru autoturism. De asemenea, în timpul verii, un alt feribot leagă localitatea Lochranza, de pe Isle of Arran, de localitatea Claonaig, de pe peninsula Kintyre.

Isle of Arran

Odată ajuns pe fermecătoarea insulă poți să o explorezi la pas sau poți să iei un autobuz pentru a vizita celelalte regiuni. De asemenea, poți închiria și o mașină pentru a explora nestingherit cele trei șosele de pe insulă.

Citește și: 18 poze care te determină să vizitezi Scoția

Ce poți face pe Isle of Arran

Isle of Arran

Dacă vizitezi Isle of Arran, în funcție de cât timp ai la dispoziție poți vizita faimosul castel, poți face o plimbare relaxantă prin parcul uriaș sau pe plajă, poți juca golf, poți degusta diferite sortimente de whisky la distileria Arran sau poți face o incursiune pe Goatfell, cel mai înalt munte de pe insulă, de 873 metri.

Isle of Arran

Totuși, primul lucru pe care trebuie să-l vezi odată ce ajungi în Brodick este castelul cu același nume și grădinile sale, aflat la mai puțin de o oră de mers pe jos de terminalul de feribot al orașului. În timp ce te plimbi pe plaja uriașă vei observa silueta impunătoare a castelului, cocoțată pe un deal, chiar lângă plajă. În jurul clădirii se află un parc superb cu o minunată colecție de rododendroni ce colorează parcul încă din primele zile de primăvară. Castelul Brodick a fost construit în 1510 și a fost reședința ducelui de Hamilton, până în 1958 când a fost deschis publicului. 

Isle of Arran

Printre cele mai populare activități pe Isle of Arran se numără echitația și, bineînțeles, golful. Pe micuța insulă se află o sumedenie de terenuri de golf și nu este de mirare, din moment ce acest sport a fost inventat chiar aici, în Scoția. Așa că, dacă ai fost vreodată curios să practici golful, Isle of Arran este destinație ideală pentru acest sport. Majoritatea terenurilor de golf se află în apropierea plajei, oferind și panorame de excepție.

Dacă preferi o experiență mai deosebită, atunci poți practica echitația, tot pe plajă. Nimic nu se compară cu o plimbare relaxantă călare, pe o plajă aproape pustie.

Pe coasta vestică a insulei poți descoperi istoria lungă a acestui loc, care a fost locuit încă din Neolitic. Nu departe de satul Blackwaterfoot se află un grup de pietre numite "Machrie Moor Stone Circles", ce datează din epoca bronzului.

Isle of Arran

Isle of Arran se mândrește cu o serie de magazine de... brânzeturi, unde poți descoperi nenumărate sortimente de produse lactate, dar și cu o distilerie ce poartă numele insulei. La Isle of Arran Distillery ai ocazia să deguști dintr-o sumedenie de sortimente de whisky, dar și să afli mai multe despre modul în care acestă licoare se produce.

Eu am vizitat Isle of Arran într-o zi de primăvară foarte rece, dar cu toate acestea atmosfera insulei a fost complet diferită de cea de pe "mainland". Palmierii și rododendronii cu flori colorate care se aflau la fiecare pas, precum și plaja uriașă, te făceau să crezi că te afli pe o insulă din sudul Europei și nu în Scoția. Așa că nu mi-a trebuit prea mult timp să mă îndrăgostesc iremediabil de acest colț exotic din vestul Scoției.

Tu ai vizitat Isle of Arran? Spune-mi în comentarii ce ți-a plăcut cel mai mult pe acestă insulă!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers