Invitaţie haihui: o mini-vacanţă de poveste în inima Bucegilor - partea III (cele 5 minuni ale Munţiilor Bucegi)

Invitaţie haihui: o mini-vacanţă de poveste în inima Bucegilor - partea III (cele 5 minuni ale Munţiilor Bucegi)
 
 

Fie că doriţi să petreceţi un weekend prelungit sau doar câteva ore de linişte undeva la munte, fie că preferaţi să călătoriţi cu trenul sau cu maşina, Munţii Bucegi sunt accesibili oricui, şi veţi găsi mereu un traseu pentru o drumeţie montană, plante rare sau monumente ale naturii care vă vor impresiona.

 Cu toate acestea, dacă ajungeţi în paradisul vegetal din Parcul Naţional Bucegi nu trebuie să rătaţi următoarele 5 minuni ale Munţiilor Bucegi:

Turbăria Lăptici

Turbăria Lăptici a fost declarată rezervaţie naturală botanică şi cuprinde o mlaştină oligotrofă care adăposteşte elemente floristice rare precum muşchi de turbă, rogoz, bumbăcăriţă, merişor de munte, salcie bicoloră, triton carpatic, sau depozite de turbă ce cresc la baza tulpinilor de molid, pin, mesteacăn, ori ienupăr pitic. Temperatura medie înregistrată este de 3 grade Celsius, şi în funcţie de precipitaţii apele curgătoare din amonte de rezervaţie o străbat divizându-se în firişoare mici.

Turbăria se află pe malul stâng al parâul Scândurarilor, şi fiind o zonă mlăştinoasă ce se întinde pe aproximativ 15 ha, traseul tematic se realizează traversând podeţe din lemn care asigură conservarea mediului şi a speciilor ocrotite din rezervaţie.

Lacul Bolboci

Lacul Bolboci sau "Marea din Bucegi" se numără printre cele mai spectaculoase atracţii turistice din întreaga zonă a Munţiilor Bucegi, fiind înconjurat de peisaje pitoreşti şi creste muntoase bine împădurite. Situat la o altitudine de 1438 metri, Lacul Bolboci s-a format pe cursul Râului Ialomiţa în spatele barajului de la care a împrumutat numele, Barajul Bolboci. Lacul se află între Cheile Tătarului şi Cheile Zănoagei, iar apele sale străvezii lasă impresia că este un lac natural, şi nicidecum unul antropic. În imediata apropiere a lacului si a barajului, se găseşte Cabana Bolboci reconstruită foarte aproape de mal, şi despre care se ştie că este cu mult mai veche decât lacul însuși.

Cheile Zănoagei

Cheile Zănoagei fac parte din Rezervatia Naturală Zănoaga care se întinde pe aproximativ 150 ha, iar dacă sunteţi în căutarea unei aventuri de o zi, atunci traseul prin chei este ceea ce aveţi nevoie. Intrarea în chei începe de la Campingul Zănoaga şi trebuie să urmaţi poteca marcată cu cruce albastră. Urmărind susurul apei, veţi trece pe lângă pereţi de stâncă imenşi, veţi traversa podeţe de lemn, iar pe timp de vara de-o parte şi de alta a potecii stâncoase puteţi găsi tufe de zmeură sălbatică şi ciuperci.

Lacul Scropoasa

La capătul cheilor Zănoagei veţi da peste o altă minune a Bucegilor pe care trebuie neapărat să o vedeţi, şi anume Lacul Scropoasa. Ca şi Lacul Bolboci, şi Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial construit pentru a deservi hidrocentralei de la Dobreşti. Aplasat la o altitudine de 1197 m, lacul ia forma unei oglinzi verzui ce se întinde pe suprafaţă de 6 ha. Pe malul drept al lacului încă se mai află cabana Scropoasa renovată dar închisă însă turisţiilor, iar trecerea dinspre celelalte chei, Cheile Orzei, spre Lacul Scropoasa se poate face printr-un tunel săpat manual acum mai bine de 75 de ani.

Cele 7 izvoare cu apă vie

Iar dacă intenţionaţi să poposiţi ceva mai mult în preajma lacului, atunci nu trebuie să rataţi nici Cele 7 izvoare cu apă vie, acele izvoarele cu cea mai pură apă din România, aflate la 5 minute de mers faţă de cabana Scropoasa. Cele 7 izvoare care uimesc ştiinţa se află in Cheile Zănoagei, între Lacul Bolboci şi Scropoasa, fiind poziţionate către răsărit, şi îşi aprovizionează şuvoaiele dintr-un lac subteran aflat la peste 1300 m. Aceste izvoare aduc la suprafaţă circa 400 de litrii de apă pe secundă, şi legendele spun că însuşi Zamolxe, zeul dacilor, îşi potolea setea din aceste ape pentru aş păstra nemurirea. Cercetătorii români şi străini afirmă despre aceste izvoare că ar fi alimentate din cea mai pură şi mai energizată apă din lume, aceste izvoarele având zero limita minimă acceptată a numărului de bacterii, limită care este 5 în orice altă apă din lume. 

Cele 7 izvoare cu apa vie

Citeşte mai departe despre mini-vacanţa în Bucegi: 

Hotel Peştera

Realizat in colaborare cu: Hotel Peştera

Departe de stresul cotidian, Hotelul Peștera este situat în Parcul Natural Bucegi la 1600 de metri altitudine, în imediata apropiere a Mănăstirii Peștera Ialomiței.

Află mai multe despre Hotel Peştera
072PESTERA (0727 378372)
info@pestera.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers