Invitaţie haihui: o mini-vacanţă de poveste în inima Bucegilor - partea II (pe cărări de munte spre cele mai înalte vârfuri din Bucegi)

Invitaţie haihui: o mini-vacanţă de poveste în inima Bucegilor - partea II (pe cărări de munte spre cele mai înalte vârfuri din Bucegi)
 
 

Cum orice munţoman visează doar la cărări şi poteci de munte însorite, ne-am pregătit de cu seară rucsacul de tură şi ignorând cei câţiva nori negri adunaţi grămadă pe cer, am reconfirmat traseul zilei: Hotel Peştera - Cabana Padina pe drum forestier şi cruce albastră, popas scurt la refugiul din Şaua Strungă apoi urmând banda roşie urcăm pe Vârful Strungile Mari şi pe ai lui 2162 m, străbatem Muntele Bătrâna şi Muntele Guţanu iar puţin după prânz ajungem pe Vârful Omu cel înalt de 2505 m. La întoarcere traseul are să fie cu mult mai uşor întrucât de la Omu vrem să coborâm pe Vârful Baba Mare (2292 m) ţinând marcaj bandă galbenă, ne oprim să admirăm şi să facem câteva poze la Sfinx şi la Babele tocite de vânt, iar în cele din urmă vom coborî pe Picioru Babelor până la Salvamont Peştera şi înapoi la Hotel Peştera.

Poiana de branduse

Pornim la drum şi după nici 200 de metri, întâlnim prima poieniţă cu brânduşe şi implicit primul obiectiv de fotografiat. Din spusele bâtrânilor ştim că zona era cândva populată şi frecventată de urşi, dar tocmai gândul acesta ne pune în gardă când auzim câteva zgomote din spatele unor brazi tineri şi verzi. Dar nimic periculos nu se întâmplă: un cal alb cu căpăstru roşu mânca pofticios frunzele copacilor din împrejurimi. Liniştiţi ne continuăm drumul spre Padina, trecem pe lângă Schitul Peştera Ialomiţei şi dăm 'bineaţă meşterilor artizani care încearcă insistent să ne vândă câteva linguri uriaşe de lemn.

Calul de pe traseu

Linguri de lemn

La Cabana Padina nu se zăreşte nici ţipenie de om, pe semne că suntem destul de matinali şi ocolind clădirea principală ne continuăm urcuşul spre Şaua Strungă. Trecem pe lângă stâna de oi din zonă, şi grăbim pasul când câinii ciobăneşti ne prind mirosul şi se îndreaptă spre noi. În spatele nostru se zăresc Cabana Babele şi stâlpii de telecabină, şi sperăm ca în câteva ore să fim chiar acolo sus dacă vremea va ţine cu noi.

O ceaţă deasă ne urmăreşte şi cu greu mai putem vedea poteca, marcajul şi aproape că trecem pe lângă refugiu Şaua Strungă. Ne oprim şi intrăm în refugiu mai mult din curiozitate. Un marcaj aşezat pe scândurile ce servesc drept loc de odihnă ne indică faptul că suntem pe drumul cel bun. O luăm din nou la pas orbiţi de ceaţă, fără a avea nicio şansă să surprindem ce peisaje superbe s-ar putea afla în stânga sau în dreapta noastră.

Catel-ursulet

În apropiere de cabana Omu ne alegem cu un tovarăş de drum tare simpatic, un căţel-ursuleţ care ne arată poteca pe care o avem de urmat, iar preţ de câteva secunde norii se ridică brusc şi pentru prima dată după multe ore putem admira văile pline de zăpadă. La Cabana Omu este aglomeraţie multă, toate mesele sunt ocupate şi nu apucăm să bem decât un ceai stând în picioare. Speriaţi de vremea capricioasă, ne grăbim să ne întoarcem la Hotel Peştera, dar nu înainte de a arunca nostalgic un ochi pe drumul împodobit cu flori de gheaţă ce coboară prin Valea Cerbului. Grăbim din nou pasul şi fotografiem din mers Sinxul şi Babele asaltate de turişti, şi observăm că telecabina care duce până la Peştera nu funcţionează pe semne că nu s-a deschis încă sezonul.

Aproape de Salvamont Peştera, ne aventurăm pentru câteva poze pe drumul marcat cu bandă albastră şi care duce înapoi spre Vf. Omu, şi admirăm tufele de ţăpoşică, specie perenă cu infiltrare deasă şi lăstari în formă de trepte, foarte răspândită pe pajiştile montane şi subalpine. Ajunşi la Salvamont Peştera, suntem răsplăţiţi cum nici nu ne aşteptam: o poiană plină de brânduşe şi câteva raze târzii de soare.

Putem bifa încă o tură reuşită şi, indiferent de capriciile vremii, Bucegii rămân de departe cei mai frumoşi şi mai spectaculoşi munţi de pe Valea Prahovei.

Citeşte mai departe despre mini-vacanţa în Bucegi: 

Hotel Peştera

Realizat in colaborare cu: Hotel Peştera

Departe de stresul cotidian, Hotelul Peștera este situat în Parcul Natural Bucegi la 1600 de metri altitudine, în imediata apropiere a Mănăstirii Peștera Ialomiței.

Află mai multe despre Hotel Peştera
072PESTERA (0727 378372)
info@pestera.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers