Invitaţie haihui: o mini-vacanţă de poveste în inima Bucegilor - partea I (pe urmele sihastrilor)

Invitaţie haihui: o mini-vacanţă de poveste în inima Bucegilor - partea I (pe urmele sihastrilor)
 
 

De cum îndrăzneşti să te aventuri tot înainte spre inima Bucegilor, găseşti locuri care mai de care mai frumoase, pline de însemnătate şi mult căutate de turişti. Monumente ale naturii sub formă de babe, flori rare, grote, lacuri străvezii şi râuri cu ape vii îţi înspiră linişte şi credinţa că pe aceste meleaguri legătura omului cu natura este una foarte strânsă.

Mănăstirea şi Peştera Ialomiţei

Peştera Ialomiţei din Masivul Bucegi, aflată la o altitudine de 1560 metri şi la 10 km de izvoarele râului Ialomiţa, atrage săptămânal zeci de curioşi printre care ne-am numărat şi noi. Înarmaţi cu lanterne şi pregătiţi pentru frigul din peşteră, am fost surprinşi să aflăm că, deşi recent reamenajată, Peştera Ialomiţei nu a fost redată pentru vizitare. Ne-am mulţumit în schimb să admirăm bijuteriile pâmântului expuse la intrare în grotă, superbele flori de mină de aceeaşi vârstă cu însăşi peştera, şi să ascultăm povestea mânăstirii construită în gura peşterii la începutul secolului al XVI-lea de către domnitorul Mihnea cel Rău, fiu al lui Vlad Țepeș.

Legendele şi bătrânii călugări spun că peştera ar merge preţ de multe zile prin munte şi că la izvoarele Ialomiţei se nevoiau pustnicii cu mult înainte de secolul XV, iar în adâncul peşterii încă se mai află o piatră, numită "Piatra Altarului", unde după tradiţie sihastrii savârşeau cele sfinte. Tot legendele mai spun că nu demult în Peştera Mică a Ialomiţei s-a nevoit un sihastru a cărui nume nu este cunoscut nici până astăzi, şi datorită credinţei sale acesta ar fi fost slujit de un urs şi ascultat de celelalte animale sălbatice din pădure. Bisericuţa din peşteră îţi atrage atenţia prin picturile deosebite de la intrare, cu teme şi personaje biblice, iar crucea din faţa bisericii păstrează drept mărturie legenda gravată cu viaţa păgână a întemeietorului schitului, domnitorul Mihnea cel Rău.

Schitul Pestera Ialomitei

Nu departe de peşteră şi de Mânăstirea Peştera Ialomiţei, urmând firul apei şi aleea cu trepte, cu urcușuri și coborâșuri, se află şi schitul cu acelaşi nume şi noul complex mănăstiresc. Călugării smeriţi răspund politicos la toate intrebările adresate de curioşi, şi le oferă cazare şi masă călătorilor flămânzi şi obosiţi. Foişorul amplasat în mijlocul unui micuţ lac cu păstrăvi este principala atracţie deopotrivă pentru copii şi adulţi, iar grădiniţele pline cu flori, locația de o frumusețe deosebită şi vechea bisericuţă aflată sub stâncă stau mărturie că acest loc a fost cu adevărat ales şi lăsat omului de către Dumnezeu.

La Mănăstirea Peştera Ialomiţei se poate ajunge din Buşteni, cu telecabina pâna la Babele iar mai apoi cu telecabina până la Peştera ori la pas pe cărarea de munte bătătorită, din Sinaia de la Cota 1400, prin Vârful cu Dor sau prin Piatra Arsă sau prin drumul judeţean DJ 714 ce duce din Sinaia spre Târgovişte şi ocolind apoi pe Şaua Dichiului – Cabana Zănoaga – Cabana Bolboci.

Poze deosebite de la Peştera Ialomiţei

Citeşte mai departe despre mini-vacanţa în Bucegi: 

Hotel Peştera

Realizat in colaborare cu: Hotel Peştera

Departe de stresul cotidian, Hotelul Peștera este situat în Parcul Natural Bucegi la 1600 de metri altitudine, în imediata apropiere a Mănăstirii Peștera Ialomiței.

Află mai multe despre Hotel Peştera
072PESTERA (0727 378372)
info@pestera.ro

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers