Interviul săptămânii: Zig Zag prin România

Interviul săptămânii: Zig Zag prin România
 
 

În data de 16 august 2014, 14 tineri au pornit în călătoria vieţii lor. 5 ani, 30 de zile în fiecare judeţ, poveşti de succes şi locuri reprezentative, toate acestea înseamnă Zig Zag prin România - un proiect prin care imaginea de sine a românilor se va schimba în bine. 

De ce Zig Zag prin România?

Numele a fost ales după traseul nostru care este un mers în zig zag şi fiindcă semnifică traseul către o realizare (cu urcușuri şi coborâşuri).

Cine este Ziggy?

Ziggy este un dac modern, care poartă un tarabostes pe cap, căruia îi merg rotițele. Nu are acces la tehnologie, nu are laptop, smartphone, internet, dar are puteri supranaturale. Poate visa că se întâlnește cu Paul Cneazu' în vis şi-i transmite un mesaj pentru țară. Are doar 2 ani şi 10 luni. Primii doi ani din viață nu şi-i amintește. Dar de 10 luni este ca un burete şi absoarbe lecție după lecție de la românii de seamă, cu care România se mândrește. Probabil sunt eroii acestei țări pe care, din păcate, puțini îi cunosc. Pentru Ziggy, părinții şi-au lăsat și barbă, mai puțin mamele Laughing.

Îi oferim cele mai bune condiții lui Ziggy şi ne asumăm responsabilitatea de părinți că-i vom oferi cea mai bună educație. Nu merge cu maşina, avionul sau racheta, ci călătorește doar cu bicicleta, căruța sau la pas fiindcă pentru el, timpul se scurge exact în ritmul lui, ca informațiile culese să aibă timp să se aşeze. În poveștile sale, Ziggy scrie despre un mit, o legendă, vise, aventuri, locuri, oameni, dificultăți, reuşite... aspectele vieților românilor de seamă pe care îi întâlnește.

Zig Zag prin Romania

Cine sunt membrii echipei?

Membrii echipei sunt 10 băieți și 4 fete. Suntem moldoveni: 6 ieșeni, 2 romaşcani, 3 băcăuani, 1 bucovinean, 1 vasluiancă, 1 gălățean. Provenim din familii normale. Înainte să pornim la drum, ori ne-am dat demisia de la locul de muncă ori am renunțat la facultate. Printre noi sunt persoane cu înclinații şi pasiuni diferite. De exemplu, în echipă este un fost polițist, un absolvent de teologie, unul de economie, un fotograf, 2 dansatori de breakdance, 4 ingineri. Acum suntem echipa Zig Zag prin România, probabil cea mai veselă echipă din țară Laughing.

Cum v-aţi găsti/adunat şi plecat prin ţară?

Ne-am întâlnit pe teren neutru, pe terenul voluntariatului, o.n.g. - urilor, clubului de vorbit în public Toastmasters Iaşi, evenimentelor de dezvoltare personală locale. Ne-am văzut și ne-am plăcut. Am descoperit pasiunile comune precum lectura, călătoriile, educația non-formală. Momentul declanșator a fost decizia să ne mutăm sub același acoperiș. Doar 5 dintre noi am decis asta, adică am închiriat o vilă. Imaginați-vă că timp de un an și ceva, zilnic discutam tot felul de subiecte interesante. Eram înfometați de idei şi aplicarea lor. S-au perindat mai multe opțiuni şi într-un final, noi şi prietenii care se adunau la discuții lungi de planificare, am hotărât: plecăm într-o călătorie de 5 ani prin țară ca să vedem toate județele şi să cunoaștem cât mai multe persoane de la care să învăţăm practic, nu doar din cărți, "secretele succesului" Smile.

Zig Zag prin Romania

Promovaţi România prin Ebooks, videouri Hyperlapse şi seminarii. Ce feedback aţi primit până acum din partea cititorilor/spectatorilor/participanţilor?

Cred că 99% dintre oamenii pe care i-am întâlnit în fiecare județ ne copleşesc cu aprecieri. Există o foame de lup pe unde am fost. Există o foame de lup pentru normalitate. Antreprenori, bătrâni înțelepți, profesori, artiști, medici, alpiniști, inventatori, oameni foarte bogați și oameni din familii normale văd în activitatea Zig Zag prin România, o nevoie acută. Majoritatea văd în românii de seamă următoarele modele de viață pentru copiii lor. Orice părinte îşi face griji pentru educația copiilor săi. Ştiu că nu este suficient să fie ei modele în viață pentru copiii lor. Sunt conștienți că pruncul lor va copia și alte modele.

Promovăm românii de seamă prin E-Books, filmulețe video și seminarii gratuite. Până acum, ne-am adresat doar cititorilor, adică celor pasionați de lectură electronică. Din iulie dăm startul la crearea unor filmulețe scurte (diferite de cele cu care promovăm regiunile din România) cu înregistrări din interviuri pe care echipa Zig Zag prin România le realizează. Vă dau un exemplu: până acum am intervievat peste 500 români de seamă în 6 județe, dar nu i-am filmat deloc ci doar am înregistrat audio tot conținutul pentru noi, ca să ne fie mai ușor la scris. Noi beneficiem de lecțiile acestor oameni, care sunt pâinea lui Dumnezeu, zilnic. Şi, după cum spuneam, din iulie pregătim o serie de filmulețe scurte cu mesaje din lecțiile pe care le primim. Sunt lecții practice. Sunt exemple de bună practică. Sunt mesaje despre cum au trecut peste anumite greutăți, despre filosofia lor de viață, despre felul cum trăiesc, despre principii morale, despre activitățile pe care le fac, despre cărțile pe care le citesc și diverse aspecte ale vieții lor. Deci, din iulie pornim o campanie de filmulețe scurte prin care ne apropiem şi de cei care nu lecturează cărți pentru că, majoritatea dintre noi, am fost şi în tabăra celor care nu lecturează.

Zig Zag prin Romania

Din fiecare judeţ spuneţi poveşti despre oameni şi locuri... cum alegeţi cele mai "semnificative" întâlniri din călătoriile voastre?

Oamenii pe care îi alegem trec prin filtrul comunități locale. Cu cât sunt mai recomandați de mai multe persoane, cu atât mai mult se apropie şi de noi. Socializăm enorm de mult. Mergem la majoritatea evenimentelor. Pur și simplu le spunem povestea noastră şi de acolo începe totul. Secretul nostru este că suntem în mișcare mereu.

Ce evenimente urmează pentru Zig Zag prin România?

Urmează două feluri de evenimente: planificarea pentru următorul județ și seminarul gratuit Zig Zag prin Timișoara, care va avea loc la Hotel Boavista (în ballroom) pe 31 iulie (orele 18). Invităm bănățenii de seamă, reprezentanții firmelor cu care colaborăm, lansăm câteva cărți şi materiale foto-video şi vom asista la discursurile a maxim 7 vorbitori care vor vorbi despre educația și turismul bănățean. Vor fi aproximativ 150 persoane, iar intrarea este liberă.

Zig Zag prin Romania

Ce vă propuneţi pentru finalul proiectului Zig Zag prin România?

Spunea un maramureșean că dacă ai o poveste bună, poți merge oriunde în lume. Finalul proiectului Zig Zag prin România înseamnă peste 5000 de povești ale locurilor şi oamenilor din România cu care ne mândrim. Înseamnă sute de filmulețe video pentru turismul românesc. "Eu îmi fac treaba", așa zicea pasărea Phoenix când ducea apă în ciocul ei mic ca să stingă incendiul imens ce se abătuse în pădure. Şi mai înseamnă că Ziggy împlinește 7 ani. Dacă facem un calcul simplu între primii doi ani din viața lui Ziggy, pe care nu şi-i amintește, şi cei 5 de călătorie, obținem cei 7 ani de acasă. După această fundație urmează construcția şi continuăm creșterea lui Ziggy. Un părinte va fi mamă sau tată chiar și când copilul are barba sură Laughing!

Urmăreşte călătoria Zig Zag prin România pe site-ul lor şi pe pagina de Facebook


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers