Interviul săptămânii: Mihaela Carata povesteşte despre străinii care învaţă limba română

Interviul săptămânii: Mihaela Carata povesteşte despre străinii care învaţă limba română
 
 

Pe Mihaela Carata am ajuns să o cunosc dintr-o ironie a sorţii. Am fost un fel de "omul potrivit, la momentul potrivit" şi aşa am ajuns în câteva zile, la aproape 600 de kilometri de casă, să stăm la poveşti, să savurăm o cafea fierbinte şi să mâncăm o prăjitură cu mămăligă şi bacon…

Mihaela este o femeie frumoasă, curajoasă şi ambiţioasă, care împreună cu jumătatea ei au lansat un proiect unic în ţară: Promenada Culturală - un proiect menit să promoveze spiritul boem şi misterios al României

Mai exact, în funcţie de dorinţele şi interesele celor care vor să descopere România, Mihaela Carata structurează un traseu, regizează o poveste şi prezintă acestora muzee, teatre clădiri istorice şi monumente, le arată spiritul şi cultura românească, bucătăria, ospitalitatea, veselia şi toate caracteristicile cu care ne mândrim ca popor.

De unde a plecat ideea Promenadei?

Într-o seară de Ianuarie, la o cană de ceai cu multa scortisoara, buna mea prietena Mirela Nita (profesoară de limba română la Bruxelles) mi-a propus să fiu gazdă pentru studenţii ei care vor să vină să viziteze capitala.
După zile de documentare şi plimbări prin Bucureşti am descoperit poveştile clădirilor uitate.

După zile de documentare și plimbare prin București, am descoperit o mică parte din poveștile secretele ale acestuia. Farmecul Micului Paris, l-am transformat simbolic într-o bufniţa curioasă pe bicicletă care se regăseşte în sigla Asociației Promenada. Aceasta aminteşte de vremurile începutului de secol XX, când Bucureştiul era recunoscut în toată Europa pentru frumuseţea, avangardismul şi arhitectura care îl făceau un frate mai mic al capitalei franceze.

Cine sunt aceşti oameni care te însoțesc în excursii?

Persoane de vârste şi naţionalităţi diferire, care studiază limba română ca limbă străină în Belgia. Persoane care nu ştiu mai nimic despre România, dar şi români care vor să cunoască România mea, România lor, dar prezentată altfel! Mai multe informaţii!

Ce faci tu mai exact pentru aceşti turişti?

Ştii cum este Andreea… când mergi la un muzeu şi admiri un tablou, te fură imaginea, paleta coloristică, dar niciodata sau foarte rar întorci tabloul să vezi pânza, pânza pe care a fost născută capodopera. Aproape niciodata nu te întrebi din ce fir a fost ţesută pânza, cum a fost îngrijit câmpul unde a crescut acea plantă a cărui rod a fost transformat în fir. 

Eu asta încerc să fac pentru cei care merg cu mine în excursii. De ce să ne judece după ceea ce aud la TV sau citesc în ziare?! Le povestesc eu acea istorie uitată în cărţile din anticariate. Mă informez despre fiecare turist în parte, pregătesc trasee, cadouri, surprize şi poveşti care fac turiştii să se simtă în vizită la un vechi prieten. Prietenie care rezistă şi după plecare, prietenie care îi face să revină, dar mai ales îi determină să spună colegilor, prietenilor că România este altfel.

Câte grupuri ai avut până în momentul de faţă?

Două! nu sunt multe, dar nici puţine, suficiente cât să mă facă să iubesc şi mai tare acest proiect, să mă facă să simt că... DA, pasiunea mea a fost transformată în experienţa lor.

Ce obiective turistice le-ai prezentat?

Nu caut acul în carul cu fân în Bucureşti, le arăt Bucureştiul altfel, acel Bucureşti uitat de noi. Noi, care trăim cu senzaţia că totul este gri, urât şi nu se mai poate face nimic… noi, cei care ne-am lăsat duşi de vremurile de cotidian şi pentru scurte momente am crezut că Bucureştiul este o urbe în care doar femeile frumoase, mâncarea şi băutura sunt demne de luat în calcul…

Sunt puţini cei care ştiu istoria locului unde este construit Cercul Militar şi mai puţini sunt cei care atunci când se plimbă prin Cişmigiu ştiu ce a fost acum ceva vreme acolo… să nu uităm de Coana Miţa Biciclista sau de vestita "Joffre" de la Capsa... si de câte şi mai câte locuri ale Bucureştiului.

Ce i-a impresionat cel mai mult?

Reacţia cea mai des întâlnită la ei a fost următoarea: "dar de ce nu arătaţi asta şi la TV, de ce noi nu ştim tot frumosul de aici?"

Bucureştiul pe care eu îl arăt lor este acel Bucureşti verde, boem, acel Bucureşti pe care eu l-am descoprit plimbându-mă pe străzi... mirosind, simţind, auzind. Este minunat să simţi mirosul ploii atunci când esti pe Kisseleff, să auzi apa atunci când te plimbi prin Curtea Castelului de la Mogoşoaia, să simţi mirosul de plăcintă şi mâncare românească atunci când intri într-un restaurant cum este Casa cu Tei... etc

Cu ce părere au venit despre România şi cu ce părere au plecat?

Oriana, o italiancă de origine, care studiază limba romana de 3 ani, mi-a spus la aeroport: "Ştii tu Miha, acum ceva vreme, câţiva prieteni au venit la Bucureşti, mi-au spus: nu te duce acolo, este gri, este puţin frumos..."
I-am spus Orianei să aibă răbdare câteva zile, iar la sfârşitul sejurului să îmi spună ce părere are. Iar înainte să se îmbarce spre Bruxelles, mi-a spus: "Miha, eu cred că prietenii mei nu au aterizat în România…"

Când va veni următorul grup şi ce le pregăteşti?

Pentru Bucureşti urmatorul grup va veni în Martie, iar pentru vară deja ne pregătim să descoperim Moldova, Bucovina şi Republica Moldova, în 12 zile care se anunţă memorabile!

Ce planuri de viitor ai?

Andreea, am un vis măreţ, îmi doresc să deschid împreună cu Ionuţ Ardeleanu un Hub Cultural, unde să avem poveşti despre România, şezători literare, unde vom descoperi istoria din cărţile vechi pe care le vom avea într-o bibliotecă, unde se va putea mânca cozonac şi prăjituri făcute de Mihail Stancu, unde vom putea să vizionăm filme, unde vom putea asculta istoria României spusă la nai de Cornelia Tihon, unde vom admira fotografiile făcute de Andreea Rau-Neacsu, unde să putem admira brăţări şi mici produse făcute manual de Monica Paveliuc...

Mihaela Carata: Top 10 răspunsuri

Cel mai interesant loc din afara Europei: Raul subteran Puerto Princesa - Filipine
Cel mai frumos oraş european: Porto
Cel mai interesant obiectiv turistic: Biserica de sub lac – Belis, jud. Cluj
Un loc în care ai putea locui: Avignon - Franţa
O destinaţie recomandată cuplurilor tinere: Santorini (Astra Suites) sau Praga
O destinaţie recomandată românilor cu buget redus: Valea Jiului sau Belgrad
Un loc în care nu te-ai mai întoarce: Vulcan - Hunedoara
Cel mai frumos loc din România: Cazanele Dunarii
Cel mai frumos peisaj: Răsăritul de soare, la Gura Portiţei
Un loc cu oameni minunaţi: Acasă


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers