Interviul Săptămânii: Mario Csipai povesteşte despre Arad Free Tours

Interviul Săptămânii: Mario Csipai povesteşte despre Arad Free Tours
 
 

Creierul conceptului "Arad Free Tours" se numeşte Mario Csipai, are 27 de ani şi este un renumit bloger de travel, născut şi crescut în Arad. A terminat o facultate în domeniul turismului, a lucrat ca manager în cardul unui lanţ international de restaurante, iar în prezent se axează pe domeniul hotelier. 

"Îmi place foarte mult să călătoresc şi o fac ori de câte ori am ocazia şi îmi permite timpul şi bugetul. Sunt de părere că nu ai nevoie de foarte mulţi bani că să călătoreşti ci mai mult de dorinţă şi pasiune. Nu sunt genul care să meargă la 5 stele şi să zboare la business class sau să stea două săptămâni la All-Inclusive. Obiectivul meu atunci când călătoresc este acela de a intra cât mai mult în contact cu localnicii şi cultura locală, să văd, să aud, să gust şi să învăţ cât mai multe şi mai diverse lucruri.

Despre experienţele mele şi despre alte subiecte legate de turism puteţi citi mai pe larg pe blogul meu. Tot de de prin călătorii am aflat şi de conceptul de "free tours", am participat la asemnea tururi în mai multe oraşe din Europa şi m-am gândit că ar fi o idee bună să îl implementez şi la Arad în ideea de a mai dezmorţi şi anima puţin turismul în oraşul de pe Mureş care la acest capitol e într-un con de umbră de foarte multă vreme". 

"Arad Free Tours" înseamnă un tur gratuit al Aradului, făcut de ghizi locali şi destinat tuturor celor interesaţi: 

Povesteşte-ne mai detaliat despre "Arad Free Tour"

Arad Free Tours este un concept nou în turism care se aplică de prin 2004 la nivel european dar nu numai, concept pe care noi l-am adaptat la posibilităţile destul de limitate din Arad şi în cadrul căruia am înlocuit profitul personal cu voluntariatul şi cu ideea de a oferi ceva comunităţii.

Aceste tururi sunt gratuite dar la sfârşitul turului dacă turişti sunt mulţumiţi pot să contribuie cu o mică donaţie iar banii strânşi noi îi folosim în diverse proiecte de promovare pe mai departe a turismului local.

Avem un proiect acum prin care în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad vrem să reamplasăm o replică a butucului de la Casa cu Lacăt o clădire simbol a oraşului.

Arad Free Tours îşi propune să adune în jurul ei toate părţile interesate de turismul local, atât la nivel privat cât şi la nivel public care pot şi îşi doresc să contribuie la scopul nostru comun de a ne promova oraşul iar la final toată lumea are de câştigat. Pe această cale vreau să-i invit pe toţi cei care doresc să ne ajute sau să colaboreze cu noi sub o formă sau alta să ne contacteze la adresa contact@aradfreetours.com. De asemenea vreau să le mulţumesc şi colegilor care fac voluntariat în cadrul acestui proiect şi care ştiu că au pus mult suflet în el dar şi ONG-ului Mişcarea Arădeană pentru susţinere.

Care sunt obiectivele turistice care se vizitează?

Noi pe site avem disponibile mai multe variante de tururi. Momentan organizam un tur general cu două variante: o varianta scurtă cu durata între 1,5-2h şi o variantă extinsă cu durata între 2 – 3 h. Acest tur general cuprinde pricipalele obiective din centrul istoric al Aradului cum ar fi Biserica Roşie, Palatul Administrativ, Biserica Sârbească, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, Sinagoga Neologă şi multe altele.

În organizarea acestor tururi trebuie ţinut cont de mai mulţi factori… iar cel mai important este ca obiectvele dintr-un tur anume să fie pe cât posibil la o distanţă rezonabilă unul faţă de altul. Tururile fiind gratuite noi trebuie să nu depindem de nici un mijloc de transport în comun. Alţi factori de care trebuie să ţinem cont sunt vârsta şi domeniul de interes al turiştilor. Aşadar suntem destul de maleabili pe dorinţele turiştilor.

Avem de exemplu Muzeul Cofetăriei în Arad care se află undeva la periferie sau Monumentul celor 13 Generali care se află în cartierul Subcetate la mare distanţă de Centru şi nu le putem include în turururi. De asemenea avem în proiect să mai dezvoltăm câteva turururi cum at fi "Turul Obiectivelor Religioase", "Turul Palatelor Arădene", "Turul Falezei Mureşului", "Turul Comunismului" sau "Turul Simbolurilor Masonice".

Organizăm şi tururi la comandă în principal cu companiile multinaţionale care au sediul în Arad şi care îşi trimit delegaţii în asemnea turururi. În asemnea cazuri putem face itinerariul împreuna cu firma respectivă în fucţie de ce doresc oaspeţii să viziteze şi de timpul care îl au la dispoziţie.

Există ceva ce pot vedea turiştii în Arad şi nu găsesc în altă parte a ţării?

Avem Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, făcut după modelul reconcilerii între francezi şi germani dupa Al doilea Război Mondial şi Cetatea Aradului singura cetate în stil Vauban-Tenaille din Transilvania păstrată intactă, care din păcate momentan nu poate fi vizitată deoarece nu se află în circuitul civil.

Conform ultimelor declaraţii ale oficialităţilor cel târziu în 2015 Cetatea Ardaului ar trebui să fie transferată de la MApN la municipalitate, dar am tot auzit asemenea termene şi poveşti eu nu mai cred nimic până nu văd ceva concret.

Cui este destinat acest tur. Pot participa şi străini?

Acest tur este adresat oricui vrea să participle, indiferent de bugetul care îl are la dispoziţie şi care vrea să afle istoria şi legendele oraşului din gura unor localnici. Pricipala nostră ţintă sunt turiştii strănii, dar şi arădenii sunt bineveniţi… chiar am şi avut câţiva localnici în tururile nostre.

Suntem deschişi în a colabora şi cu şcolile… la orele de dirigenţie sau în cadrul activităţilor extracuriculare elevi pot participa împreună cu clasa la astfel de tururi în ideea de a-şi cunoaşte mai bine oraşul şi istoria locală. După cum am mai spus şi firmele pot face asemenea tururi pentru angajaţi sau delegaţii străini şi putem oferi şi tururi private la cerere pentu ei dar şi pentru toţi cei interesaţi, posibilităţile sunt destul de variate.

Ce trebuie să facă cei care doresc să participe la un astfel de tur?

Evident trebuie să ne contacteze sub o formă sau alta. În marile centre turistice aceste tururi gratuite se organizează de obicei zilnic la o locaţie şi o oră prestabilite. În cazul nostru deoarece în Arad nu avem un aşa mare număr de turişti ne limităm doar la rezervări. Rezervările se pot face pe site la adresa www.aradfreetours.com la secţiunea booking sau pe e-mail la adresa booking@aradfreetours.com sau scriindu-ne un mesaj pe pagina noatră de Facebook.

Câţi turişti au fost până în momentul de faţă care au vizitat Aradul cu acest tur?

Câteva zeci de turişti, nu cred că pot să spun sute… Suntem încă la început dar numărul e în creştere. Acum vine iarna şi probabil o să scadă numărul dar ne aşteptăm ca în primăvara – vara anului viitor treaba să ia amploare şi lumea să înceapă să se familiarizeze cu acest concept şi la noi.

Municipiul Arad doreşte să obţină statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021:

Crezi în acest lucru?

Aşa la prima vedere pare un plan fantezist. Am vizitat în ultima vreme oraşe care au avut statutul de Capitală Culturală Europeană recent, oraşe precum Cracovia, Praga, Linz, Istanbul şi Kosice (Capitală Culturală Europeană în 2013) unde am fost în vizită chiar anul tecut când pregătirile erau în toi şi sincer mi se pare că suntem la ani lumină depărtare de ele. Dar având în vedere că noi concurăm doar cu oraşe din România nu mi se pare imposibil.

Cu o strategie bine pusă la punct dar bineînţeles şi cu investiţii se poate realiza orice. Urmează să vedem dacă şi politicienii vor face ceva concret în acest sens şi nu doar propagandă ieftină.

Ce planuri de viitor ai?

Să mă perfecţionez cât mai mult în tot ce ţine de acest minunat domeniu numit travel şi să pun umărul la revilalizarea turismului în România şi la schimbarea mentalităţii atât a turistului român cât şi a prestatorului de servicii turistice. Cred că toţi cei din blogosfera de turism putem să facem asta…nu aş vrea să mai văd în viitor situaţii de genul standului Romaniei la Târgul Internaţional de Turism de la Paris sau alte stângăcii şi situaţii penibile care cu o strategie bine pusă la punct şi cu oameni profesionişti în funcţiile cheie pot fi evitate… iar turismul românesc să fie acolo unde îi este locul, adică în top… deoarece potenţial avem.

Mario Csipai: Top 10 răspunsuri

1 Cel mai interesant loc din afara Europei: Amish Country, Pennsylvania-SUA
2 Cel mai frumos oraş european: Dresda
3 Cel mai interesant obiectiv turistic: Acropola din Atena şi apoi Cascada Niagara
4 Un loc în care ai putea locui: Princeton, New Jersey-SUA
5 O destinaţie recomandată cuplurilor tinere: Praga
6 O destinaţie recomandată românilor cu buget redus: Istanbul, Belgrad, Sarajevo, cam toată peninsula Balcanică
7 Un loc în care nu te-ai mai întoarce: Brno (Republica Cehă)
8 Cel mai frumos loc din România: Transfăgărăşanul
9 Cel mai frumos peisaj: Moraine Lake, Albera-Canada
10 Un loc cu oameni minunaţi: Maramureş

 

 Vă recomand şi: Răzvan Pascu recomandă destinaţii de concediuInterviul săptămânii: cum să căutăm şi să cumpărăm bilete de avion cu Ramona PârâianuLa o poveste cu Marius Nedelcu, cântăreţ, manager şi un mare iubitor de călătorii şi Impresii de calatorie: despre Kathmandu cu Alina Burgoci.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers