Interviul săptămânii: Karina Măruşteri

Interviul săptămânii: Karina Măruşteri
 
 

Deoarece vrem să-ţi prezentăm şi mai multe oportunităţi de vacanţă şi să ne asigurăm că, oriunde ajungi, ai cele mai bune sfaturi turistice la îndemână, ţi-am pregătit o serie de interviuri săptămânale cu bloggeri de turism din România.

Karina Măruşteri ne povesteşte despre călătoriile sale şi ne oferă şi câteva sfaturi numai bune pentru o vacanţă perfectă!

Ce este Prin Lume Prin Gânduri şi de ce acest nume pentru blog?

Încă din copilărie am fost pasionată de poze, coincidență sau nu, la vârsta de un an am ales un creion și o fotografie din tot arsenalul de obiecte atent selecţionate pentru ritualul tradițional de alegere a meseriei. Fotografia reprezintă pentru mine cea mai la îndemana formă de a marca un moment important sau o amintire, iar eu am strâns destul de multe. Problema a fost că odată cu trecerea timpului, fotografia își pierde din conținut pentru că amintirile se estompează.

Momentul în care am conștientizat importanța unui jurnal de călătorie a venit odată cu plecarea mea în concediul de vară în 2013. Am hotărât atunci că voi scrie în fiecare seară povestea și highlighturile zilei.

Blogul meu s-a născut în Macedonia, dar are cetățenie română! Ideea de a publica jurnalul meu de călătorie a venit atunci când m-am întors din Macedonia și cunoștințe de ale mele au început să mă întrebe, dar de ce ai ales să îți faci concediul acolo?

Dorința de a scrie o am de mult, iubirea față de munte și natură crește neîncetat, iar libertatea de a călători sporește odată cu vârsta.

Prin Lume Prin Gânduri mi s-a părut cel mai intuitiv și transparent nume pentru ce aveam eu să scriu mai departe, a fost prima variantă la care m-am gândit și m-am încăpățânat să rămână.

Jurnalul tău de Bord include o listă de categorii a locurilor pe care le-ai vizitat. Care ar fi cea mai importantă dintre acestea? Ce tipuri de destinaţii alegi de obicei?

De regulă aleg destinaţiile după două criterii de bază: primul ar fi să fie cât mai departe de mediul urban și cât mai "aproape de soare" – pe scurt sunt montaniardă și merg la mare numai dacă e musai. Al doilea criteriu ar fi să nu merg în locurile cele mai împânzite de turiști. Natura cere liniște, răgaz și oameni dragi. Este adevărat că multe locuri minunate vin la pachet și cu agitație și turiști de toate felurile – alternativa ar fi să schimb perioada. Lista mea începe cu muntele, are pe la mijloc apele și se încheie cu orașele. Vizitez și orașe, îmi place și partea de mozaic cultural însă un concediu reușit, pentru mine, înseamnă maxim patru zile de oraș pentru două săptămâni de natură.

Karina Marusteri

Ce loc din România ţi-a rămas în suflet din aceste categorii? Unde te-ai întoarce iar şi iar?

Sunt multe locuri pe care le-aș revedea și pe care le revăd, dar cel mai cu seamă aș spune pe Valea Cernei. Majoritatea oamenilor nu au poate nici idee de splendoarea acestei văi, de diversitatea peisajului, de potențialul zonei și posibilitatea de a practica aproape orice activitate în aer liber la care te poți gândi. În fiecare primăvară deschid sezonul de munte aici și în fiecare toamnă până târziu la început de noiembrie insist cu cortul și cu drumețiile.

Ce traseu montan le recomanzi celor care vor un peisaj incredibil?

Prima imagine, când am citit întrebarea a fost Parcul Național Retezat. Traseul din Poiana Pelegii spre Vârful Peleaga cu oprire la Lacul Bucura, iar pentru asta cea mai buna perioadă este prima jumătate a lunii Iunie. Iunie este luna Rhododendronului sau bujorului de munte, iar combinația dintre verdele fraged al primăverii la munte, cu rozul plin de viață al florilor și cu surpriza unor petece de zăpadă este un spectacol garantat pe care cu sau fără un jurnal de călătorie îl vei păstra mereu în suflet. Acesta a fost primul meu traseu în Retezat și pot spune că m-am îndrăgostit a doua oară de munte!

Ce le recomanzi celor care vor o vacanţă/ un traseu pe două roţi?

O vacanță pe două roți este ușor mai pretențioasă în primul rând din cauza lipsei de confort și mai ales a spațiului extrem de modest de bagaj. Eu am la activ trei concedii făcute, ca pasager, pe motor: România, Slovacia și Riviera Croată. Dintre toate, Croația mi s-a părut de departe cea mai bună alegere pentru așa o excursie din mai multe puncte de vedere: drumuri bune, peisaj pentru toate gusturile, siguranță în trafic și distanță relativ rezonabilă. Noi am pornit trecut prin: Kotor (Muntenegru), Dubrovnic, Split, Zadar, Plitvice, Krk, Pula și am urcat prin Zagreb spre România. Kotor, Dubrovnic și Parcul Național Plitvice sunt un must see al Croaţiei.

Karina Marusteri

Ce include bagajul tău de vacanţă la munte? Care sunt obiectele la care nu renunţi în nicio vacanţă?

Pe primul loc, orice ar fi este aparatul foto, ochelarii de soare (cu dioptrii!) și jurnalul meu! Nu verific nici actele de atâtea ori de câte mă uit să nu fi uitat aparatul. După asta vine partea de „supraviețuire”: briceagul meu (rezistă de mai bine de 15 ani fără să fi fost ascuțit vreodată) și bricheta, sacul de dormit, salteluța și cortul; frontala și ceva medicamente utile; bocancii, softshellul și foița de ploaie, buff, minim două polare indiferent de sezon, setul meu în miniatură de produse de îngrijire corporală (mostre în general și produse de mici dimensiuni – e comic să vezi cum arată, dar atunci când cari în spate fiecare 100 de grame extra contează). Pe lângă cele menționate, primusul și oala, bine cunoscutele conserve de tot felul, un pic de ceva dulce și dacă am loc punem și un strop de afinată pentru seara la foc. Recent am adăugat la listă bețe de tracking – ultima achiziție în tremeni de echipament montan.

Acum, dacă vorbim de vacanță care include și altceva în afară de munte, musai să am și o rochiță la mine și bocancii mei de oraș. Trebuie să menționez că bocancii mei de oraș, sunt niște bocanci de piele întoarsă, produs no name care rezistă victorios de vre-o 7 ani încoace și au văzut până acum nu mai puțin de 14 țări!

Dintre destinaţiile străine pe care le-ai vizitat care a fost cea mai frumoasă? Şi unde ţi-ar plăcea să ajungi?

Muntele Korab din Parcul Național Mavrovo (Macedonia) – lanțul muntos are frumusețe aparte dată de un peisaj alpin marcat de vârfuri tăiose și o cascadă cu o cădere liberă de 130 de metri. Spectaculos!

Cât despre unde mi-ar place să ajung, aș spune că la capătul lumii sud americane – Patagonia. Patagonia este un plan realizat de multă vreme, în mod special Anzii dominați de Aconcagua. Argentina este una dintre țările în care deși nu am fost încă, aș spune că mi-ar place să trăiesc sau măcar să o cunosc. Un vis momentan și un ideal în lucru.

Karina Marusteri

Care sunt planurile tale de viitor, atât pentru blog, cât şi pentru călătorii?

Având în vedere faptul că și eu și blogul meu ne hrănim spiritual cu alceași lucru – călătoriile, vrem să adunăm cât mai mulți kilometri, vârfuri, peșteri, cascade, lacuri, canioane, orașe și amintiri.

În viitorul apropiat, vara aceasta, am în plan zbor cu parapanta (promis de unul dintre oamenii care mi-au descoperit blogul), apoi am stabilit concediul în Alpii slovenilor cu posibilitate de extensie și în Dolomiți în Italia. Tot target pentru vara asta, un vârf mai înalt de 2700 m (până acum recordul meu este de 2601 m, trebuie doborât!) și snowboard la iarnă în Slovenia, Austria sau Italia, iar pentru plaiurile mioritice vreau: Piatra Craiului, Făgăraș, Gugu și Apuseni – și astea ar fi un minim de atins.

În viitorul un pic mai îndepărtat, adică vara viitoare, luna de miere în Islanda. Suntem destul de fixați pe idee și deja visăm cu ochii deschiși. Iar în anii ce vin – Carpații noștri, Tour du Mont Blanc, Alpii Austrieci, Patagonia, Norvegia, Munții din Grecia, Macchu Picchu, Japonia, Noua Zeelandă și Himalayas. Astea așa ca prime gânduri pentru că lista ar putea continua și ne-am pierde în detalii!

În ceea ce privește blogul și perspectivele sale, vreau să îmi cresc numărul de vizualizări și să încep cât mai multe colaborări. Pentru mine fiecare om care îmi spune: "ști, articolul tău m-a inspirat să merg acolo" sau "aș vrea să mă alătur ieșirilor voastre" reprezintă o reușită și mă bucură enorm. Îmi doresc ca prinlumepringanduri.com să ajungă un blog de referință pentru amatorii de călătorii și iubitorii de natură. Pe lângă asta, deja mi-au solicitat oameni articole despre – ce și de unde luăm, ca echipament montan, must have în bagaj și tips and tricks pentru mers la munte.

Per total, cât mai multe weekenduri departe de casă și cât mai multe articole scrise.

Karina Marusteri

Top 10 răspunsuri pe scurt:

1. Cel mai interesant loc din România: Când cineva pomenește de cel mai... primul gând este spre chiar un highlight al locului. Cel mai interesant, ca experiență, ca reușită sau ca target cred că ar fi Vârful Moldoveanu – cel mai înalt punct al României. Apoi Transfăgărăşanul mi se pare un loc extraordinar cu posibilitate de abordare pe toată durata anului – spre Bâlea lac.
2. Cel mai frumos oraş european: Deși doar am tranzitat-o, Praga aș crede că are potențial să uimească orice tip de călător. Personal, din ce am văzut eu, Veneția mi s-a parut excelentă ca și amprentă arhitecturală, culoare și personalitate, iar ca poziţionare, arhitectură şi feeling ar fi Kosice (Slovacia), un oraş care mi-a surâs din prima!
3. Cel mai interesant obiectiv turistic: Cel mai interesant obiectiv turistic, din punctul meu de vedere nu este un obiectiv, ci mai degrabă un fenomen – spectacolul luminilor nordice văzute din Hotel Kakslauttanen – Finlanda. Este un parc de igloori din sticla create special pentru a vedea Aurora Borală în toată splendoarea ei!
4. Un loc unde ai putea locui: Este greu de spus unde aș putea locui, ca turist experiența este în majoritatea cazurilor pozitivă, dar lucrurile se schimbă puțin dacă ar fi să aleg unde aș putea locui, orașelul stațiune Charmonix, Lienz sau Salzbourg. Iar dacă m-aș rezuma la ce am văzut eu până acum, ar fi probabil Kosice sau Poprad (Slovacia).
5. O destinaţie recomandată tinerilor: Pentru tineri cred că cel mai recomandat nu este un punct fix, o destinație, ci un road trip – idee de a cunoaște locuri și oameni. Grecia și Croația sunt niște țări cu potențial atât pentru vizitat oarșe, plaje și parcuri naționale cât și pentru partyuri și viață de noapte. Apoi, daca există posibilitatea financiară – țări asiatice, probabil o experiență mind opening. Și ca idee – programul de couch surfing este ideal.
6. O destinaţie recomandată pentru buget redus: Cronologic vorbind, al doilea concediu reușit al meu a fost Slovacia tour. Cu siguranță nu ai cum să te plictisești iar prețurile sunt mai mult decât decente. Am mâncat mai ieftin ca în România, am stat în campinguri cu condiții excelente și am vizitat de la orașe, la munți, peșteri spectaculoase, trasee gen via ferrata la aqua parcuri și lacuri. Merită!
7. Un loc unde te-ai întoarce: În general merg pe ideea că sunt atâtea locuri în lumea asta încât nu ai timp suficient pentru a le vedea măcar o dată, dar daca este un loc în care mi-am promis că atunci când sunt pe aproape mă voi reîntoarce ar fi Korab – Macedonia, cu vârful și cascada.
8. Cel mai frumos loc vizitat vreodată: Parcul Național Retezat cu toți ce 80 de ochi albaștri cum li se spune lacurilor și iazurilor de pe teritoriul parcului. Fiecare pas este uimitor acolo!
9. Cel mai frumos peisaj: Pentru mine ca iubitoare de munte, peisajul perfect este cel alpin cu multă stâncărie și pajiști golașe, cu cer albastru și aer tare de munte! Macchu Picchu este un vis din copilărie!
10. Un loc cu oameni minunaţi: Muntele este un loc cu oameni minunați, indiferent unde este el, oamenii care merg la munte, toți sunt mânați de aceeași pasiune, iubire și respect față de natură.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers