Interviul săptămânii: Ioana de la Printreranduri.com

Interviul săptămânii: Ioana de la Printreranduri.com
 
 

Deoarece vrem să-ţi prezentăm şi mai multe oportunităţi de vacanţă şi să ne asigurăm că, oriunde ajungi, ai cele mai bune sfaturi turistice la îndemână, ţi-am pregătit o serie de interviuri săptămânale cu bloggeri de turism din România. 

Ioana de la printreranduri.com ne povesteşte despre călătoriile sale şi ne oferă şi câteva sfaturi numai bune pentru o vacanţă perfectă!

De ce Printre rânduri şi de unde ideea pentru acest blog?

Pentru că blogul meu se dorește a fi (și eu zic că a și reușit să fie) diferit în peisajul site-urilor de profil din România. N-ai să vezi liste kilometrice cu indicații prețioase dintre cele pe care le găsești pe toate drumurile, detalii plicticoase despre prețuri și modalități de a-ți transforma călătoria într-un chilipir, n-ai să vezi articole sponsorizate și osanale ridicate agențiilor de turism pentru că nu cred în așa ceva, după cum n-ai să vezi articole cu judecăți clișeistice despre cum ar trebui sau nu să fie un călător ori cum ar trebui sau nu să călătorească. Fiecare călătorește cum vrea și - mai ales - cum poate.

În plus, nu am obiceiul să dau nicio informație mură în gură pentru că părerea mea este că un călător adevărat ar face bine să se documenteze constant folosind cât mai multe surse cu putință, prea multe site-uri așa-zise "de turism" nu fac decât să creeze tot soiul de istorii neadevărate care se propagă la nesfârșit. Blogul meu nu recită informații seci de tipul acelora pe care le întâlnești în ghidurile turistice obișnuite, blogul meu este despre experiențe și redarea acestora cât mai artistic și în același timp cât mai autentic cu putință astfel încât să te îmbie și pe tine să o iei din loc chiar acum. Sigur că strecor si informații utile oricărui călător, însă o fac în stilul meu propriu, printre rânduri. Cât despre cum s-a născut blogul meu acum vreo 4 ani, cred că motivul principal a fost preaplinul sufletesc de la momentul respectiv care se cerea revărsat cumva.

Printre randuri

Ai pe blog un Palmares de călător de-a dreptul impresionat! Cum îţi alegi destinaţiile de vacanţă?

În general mai toate locurile pe care am ținut morțiș și într-un final am reușit să le vizitez sunt locuri despre care citesc și la care visez de când mă știu. Mă atrag în special ținuturile nordice, locurile mai puțin bătute de turiști, locurile încărcate de cultură și istorie de unde mă întorc tobă de informații și povești. Apoi, cei care mă cunosc știu că mă înnebunesc după natură, apă (în toate ipostazele ei), animale și aurora boreală, așa încât e lesne de înțeles că îmi aleg destinații care să reunească cât mai multe dintre acestea.

Sigur că și proximitatea față de anumite destinații are un cuvânt de spus, cât am locuit în Qatar am profitat din plin de faptul că eram cu vreo 4-5 ore mai aproape de Asia și Africa, acum că locuiesc în Portugalia îmi tot fac de cap prin Europa, deși nu ezit să călătoresc oricât de departe dacă am ocazia. Nu în ultimul rând, mi se întâmplă frecvent ca eu să fiu aleasă de o anumită călătorie și nu invers. Sunt destinații care mi se refuză în mod repetat din varii motive, după cum sunt destinații care aproape mi se oferă pe tavă. Și am încredere în destinul meu de călător, așa încât mă supun cu drag întâmplării.

Printre randuri

Ce le recomanzi celor care vor să aibă mai mult decât clasicul concediu de vară în fiecare an? Cum se pot organiza pentru mai mult timp/ buget de vacanţă?

Fiecare știe mai bine dacă poate și dorește să aibă mai mult decât concediul de vară. Sunt oameni și oameni, fiecare cu o accepțiune diferită a noțiunii de concediu. Am, de pildă, prieteni care s-au luat după gura mea și s-au dus în Tanzania. Au petrecut câteva zile la plajă și vreo două în safari. După safari au conchis că experiența a fost foarte interesantă, însă înfiorător de obositoare. Când am fost în Tanzania, eu și soțul meu ne-am trezit o săptămână zi de zi cu noaptea în cap ca să mergem la safari și altceva nici că făceam toată ziua, iar săptămâna cu pricina nu ne-a ajuns nici pe o măsea. Și de spus spunem și acum despre concediul ăsta că a fost unul dintre cele mai relaxante din viața noastră (mă rog, exceptând fricile legate de malarii, ebole și alte grozăvii specifice zonei).

Eu personal nu am vreo preferință (sau prejudecată) anume în materie de durată a vacanțelor, am zburat și câte 7 ore sau mai mult pentru câte o după-amiază și o dimineață petrecute pe un alt continent. Nu mă deranjează, pentru că știu că mă întorc iar și iar în locurile dragi în care mai am câte ceva de descoperit. Știu însă persoane care nu simt că s-au odihnit dacă n-au petrecut măcar 10 zile sau două săptămâni într-un anume loc. În ceea ce mă privește, nu mă mai duc demult în concediu ca să mă odihnesc, ci dimpotrivă, ca să obosesc în cele mai variate și exotice feluri! Smile Ce vreau să spun de fapt este că nu prea cred în rețete și învățături în materie de călătorii, fiecare și le știe mai bine pe ale lui.

Dacă vorbim din punct de vedere strict financiar, am totuși o recomandare cu caracter general: În viață ne stabilim fiecare anumite priorități. Dacă prioritatea ta este să acumulezi case, mașini, haine și poșete ori să îți faci o carieră strălucită petrecându-ți nopțile pe la birou, n-am nimic împotrivă, însă nu te aștepta să te compătimesc pentru că nu îți permit banii sau timpul să călătorești mai mult decât o dată pe an!

Printre randuri

Care este destinaţia de vis la care nu ai ajuns încă şi ce te atrage acolo?

Groenlanda. Mă atrag ghețarii, aurora boreală și urșii polari. Plus că vreau să văd cu ochii mei dacă e chiar așa cum citeam eu pe vremuri că e.

Care dintre numeroasele locuri din lume pe care le-ai vizitat ţi-a rămas în suflet şi de ce?

Cu puține și neînsemnate excepții, mi-am lăsat câte o părticică de suflet în fiecare dintre locurile prin care am trecut. Nu în ultimul rând datorită oamenilor pe care am avut norocul să îi cunosc de-a lungul timpului, dintre care cu mulți încă mai țin legătura. Se spune că acasă e acolo unde ți-e sufletul. Și cum eu am o groază de "acasă", începând cu România unde sunt părinții mei, trecând prin toate minunățiile de locuri vizitate și terminând cu țărișoarele mai mult sau mai puțin exotice care mă tot adoptă de câțiva ani, îți dai seama că mereu stau cu dor.

Printre randuri

Dar în România, care ar fi locul tău de suflet?

Delta Dunării unde opream timpul în loc la pescuit, munții Ciucaș unde ne uita Dumnezeu cu ochii după flori de colț și mâinile după afine, Bâlea Lac și Transfăgărășanul.

Unde urmează să călătoreşti în a doua parte a lui 2014?

La cum stau lucrurile în acest moment, zău că încă nu am apucat să mă gândesc prea bine la a doua parte a lui 2014! Știu doar că urmează vreo două luni în care voi călători mult și în vreo câteva țărișoare noi, astfel încât deocamdată mă concentrez asupra lor. Mai departe, om trăi și om vedea.

Care sunt planurile tale de viitor, atât pentru călătorii, cât şi pentru blog?

Dacă nu mă înșel, cel mai bun plan pe care ți l-ai putea face vreodată ar fi acela de a face cât mai puține planuri cu putință. Și sinceră să fiu cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat până acum au fost cele nesperate, neimaginate, neplanificate. Planurile în general sunt exhaustive pentru că se concentrează doar pe anumite oportunități și crâmpeie ale existenței noastre, or eu prefer să îmi las toate opțiunile deschise. Dacă am învățat ceva până acum, am învățat că viața trebuie luată așa cum vine, cu pași mici, fără încrâncenare, cu încredere, bucurându-te de fiecare clipă și valorificând orice ocazie de a fi fericit. La fel și călătoriile. Cât despre blog, știu că e un lucru rar întâlnit prin blogosfera turistică de la noi, însă este subordonat pasiunii mele pentru călătorii. Nu călătoresc ca să scriu pe blog și nici nu scriu pe blog ca să călătoresc.

Printre randuri

Top 10 răspunsuri pe scurt:

1. Cel mai interesant loc din lume: Antarctica
2. Cel mai frumos oraş: Londra
3. Cel mai interesant obiectiv turistic: Aurora boreala
4. Un loc unde ai putea locui: Taiwan
5. O destinaţie recomandată tinerilor: Portugalia
6. O destinaţie recomandată pentru buget redus: Germania
7. Un loc unde te-ai întoarce: Oman
8. Cel mai frumos loc vizitat vreodată: Islanda
9. Cel mai frumos peisaj: Seychelles
10. Un loc cu oameni minunaţi: Norvegia


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers