Interviul săptămânii: Ioana Acsinia

Interviul săptămânii: Ioana Acsinia
 
 

Deoarece vrem să-ţi prezentăm şi mai multe oportunităţi de vacanţă şi să ne asigurăm că, oriunde ajungi, ai cele mai bune sfaturi turistice la îndemână, ţi-am pregătit o serie de interviuri săptămânale cu bloggeri de turism din România. 

Ioana Acsinia ne povesteşte despre călătoriile sale şi ne oferă şi câteva sfaturi numai bune pentru o vacanţă perfectă!

Cine este Fluturele de Piatră şi de ce acest nume pentru blog?

Fluturele de Piatră este o alpinistă care iubeşte munţii cu toate văile, crestele, pereţii şi munţii interiori pe care îi escaladează în fiecare tură. De 3 ani de când am descoperit alpinismul am accesat o lume nouă, pe care abia aştept să o explorez.

Bucegi

Am ales acest nume de blog pentru că îmi povesteşte multe despre transformările pe care le-am simţit de la a mă uita la munţi din oraş la a urca pe vârfurile lor. Totodată, fluturaşul de stâncă este o pasăre zglobie care iubeşte pereţii montani, un fel de colibri al munţilor.

Traseele la munte sunt principalele ţinte ale călătoriilor tale, după cum putem vedea şi de pe blog. Care este cel mai dificil traseu pe care l-ai făcut?

Greu de spus, sunt aventuri care necesită angajamente de natură diferită în funcţie de specificul traseului. Ca alpinism tehnic, am fost în traseul Just Another Fucking Day, cel mai lung traseu de alpinism tehnic din România. Un perete vertical cu înălţimea de 400 metri în care expunerea este ameţitoare şi sentimentul de entuziasm se combină foarte strâns cu teama de a cădea.

Bulgaria

Ai un loc de suflet în ţară? Un loc în care te întorci mereu, cu peisaje frumoase şi trasee numai bune de plimbare?

Sunt aşa de curioasă în a descoperi locuri noi încât nu aş spune că m-am ataşat de un anumit spaţiu. Foarte, foarte frumos este Masivul Piatra Craiului, cu ale sale culmi albe şi privelişti frumoase oriunde te uiţi. În jurul masivului sunt o mulţime de trasee turistice uşoare care permit o perspectivă frumoasă. Îmi vin acum în minte Satul Măgura sau, pe partea cealalată a muntelui, traseul spre Cabana Genţiana.
Un alt loc frumos în România este Masivul Retezat.

Ce traseu montan românesc le-ai recomanda celor pregătiţi, echipaţi şi experimentaţi?

Mi-a plăcut foarte mult traseul Innominata din Bucegi. Nu este un traseu foarte lung în termeni de alpinism tehnic, dar necesită angajament serios fizic şi mental pentru căţărare. Inutil să spun că panorama spre Valea Prahovei este superbă.

Fagaras

Dar celor care vor să se bucure doar de peisaje frumoase şi de aer curat?

Cu siguranţă recomand urcarea în Creasta Pietrei Craiului, pe oricare dintre traseele marcate. Unele dintre aceste trasee necesită doar o condiţie fizică bună pentru mers şi din creastă vezi o bună bucată din România Smile. Sus norii se joacă pe lângă tine şi maşinile de pe drum par nişte furnicuţe. Un iubitor de privelişti frumoase şi de fotografie va fi sigur tentat de aşa plimbare.

Un traseu şi mai uşor este până în Satul Măgura, de la poalele Craiului. Într-o parte eşti străjuit de Piatra Craiului, în cealaltă de Bucegi şi satul încă are un aer foarte rustic.

Herculane

În călătoriile tale prin România, vorbeşti despre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Ce te-a impresionat aici?

Mi-a plăcut faptul că văd un interes pentru restaurarea zonelor istorice din România. Cetatea Alba Carolina este o cetate foarte frumoasă, cu multe poveşti de spus. Am remarcat acolo iniţiative de a transmite aceste poveşti mai departe prin metode interactive. Practic, nu este doar un monument la care te uiţi şi trebuie să îţi imaginezi istoria. Manifestaţiile culturale reanimate în jurul cetăţii îi dau farmec.
O compar şi cu alte cetăţi vizitate în România, unele dintre ele de-a dreptul părăsite [despre care nu am apucat încă să scriu, bine că mi-aţi amintit Smile ]

Călătoriile tale prin Europa au de asemenea muntele şi escalada ca numitori comuni. Ce destinaţie europeană le recomanzi celor pasionaţi de munte şi căţărări?

Persoanele care iubesc acest sport special au multe opţiuni în Europa, din fericire. Dacă îţi place escalada sportivă nu poţi rata Spania sau Grecia. Dacă iubeşti alpinismul, aşa cum fac eu, atunci cel mai probabil te vei uita spre Alpi. Am multe planuri pentru diverse ţări prin care trece acest lanţ muntos, din Franţa până în Slovenia.

Lacul Caltun

Care sunt planurile tale de viitor, atât pentru blog, cât şi pentru călătorii?

Îmi doresc să am parte de cât mai multe aventuri frumoase. Am încercat trasee de gheaţă, de stâncă sau pur şi simplu teren de aventură pe munte şi am planuri pentru fiecare tip de căţărare care mi-a plăcut. Mă entuziasmez uşor când mă gândesc la traseele pe care vreau să le fac, la pregătirile fizice, mentale şi logistice necesare. Am o mulţime de dosare în calculator pentru fiecare dintre traseele pe care vreau să le fac.

Îmi doresc să ies mai mult în Alpi şi poate şi în afara continentului, dar pentru asta mai multe variabile trebuie să se alinieze. Aşa este alpinismul, nu este o ştiinţă exactă şi asta îi dă frumuseţea.

Blogul aş vrea să reflecte aceste aventuri, cât mai fidel şi cât mai entuziast.

Valea Cernei

Top 10 răspunsuri pe scurt:

1. Cel mai interesant loc din România: sunt o multitudine, dar dacă ar fi să aleg eu sunt ataşată de Cheile Turzii
2. Cel mai frumos oraş european: Cracovia, pentru povestea specială şi frumuseţea arhitecturală
3. Cel mai interesant obiectiv turistic: foarte greu de spus; gheţarul din Peştera Scărişoara sau Gheţarul Focul Viu, pentru ineditul unui gheţar în România
4. Un loc unde ai putea locui: Chamonix, Franţa
5. O destinaţie recomandată tinerilor: Zona Băilor Herculane cu ale sale peşteri şi izvoare termale, combinată cu excursie în Cheile Nerei. Mulţi asociază un astfel de traseu cu o zonă apusă, lipsită de interes, dar îi asigur că te poate surprinde foarte plăcut. Este foarte exotic să te ningă în timp ce stai într-un bazin natural cu apă caldă... şi asta în România Smile
6. O destinaţie recomandată pentru buget redus: cam toate călătoriile mele sunt cu buget redus şi foarte redus. Depinde ce grad de confort cauţi şi zona unde doreşti să te duci. Pe munte în România cazarea poate fi gratuită mai oricând Smile
7. Un loc unde te-ai întoarce: Slovenia, cu ale sale lacuri şi Alpii Julieni
8. Cel mai frumos loc vizitat vreodată: toate, pentru că fiecare are frumuseţea sa şi pentru că fiecare mi-a generat amintiri foarte dragi
9. Cel mai frumos peisaj: peisajul pe care îl întâlneşti atunci când termini un traseu frumos, pe care ţi-l doreai mult
10. Un loc cu oameni minunaţi: Maramureş, cu ale sale sate dispersate peste dealuri şi munţi.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers