Interviul Săptămânii: Gheorghe Popovici despre Banatul Montan

Interviul Săptămânii: Gheorghe Popovici despre Banatul Montan
 
 

Înainte de orice referinţă, Gheorghe Popovici este un om simplu, cu frică de Dumnezeu, cu o voce blândă şi cu "fală" în suflet pentru locul natal. Toate aceste calităţi, alături de câteva sute de cărţi citite, iubire necondiţionată pentru origini, un gram de interes pentru istorie, geografie, fizică, chimie, speologie ş.a şi nu în ultimul rând bunăvoinţă, ambiţie, respect şi credinţă, l-au făcut pe Gheorghe Popovici, profesor universitar şi prorector al Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, să aştearnă pe hârtie o "biblie" a Banatului Montan.

Zece atracţii unice, zece evenimente de seamă, zece legende şi adevăruri de povestit, zece perioade istorice, zece mănăstiri, zece oraşe bănăţene, zece viziuni, zece forme noi de turism, zece lucruri de ştiut şi zece destinaţii apropiate: un ghid turistic care cuprinde de 10 ori, 10 locuri de nota 10! Despre acesta ne va povesti însuşi Gheorghe Popovici în 10 răspunsuri de nota 10!

Un ghid turistic care cuprinde de 10 ori, 10 locuri de nota 10

De ce un Ghid Turistic şi nu o carte motivaţională, o nuvelă, un roman sau o baladă?

Este un altfel de ghid turistic, unul în care Banatul Montan este descris "ca o poveste". Poveştile sunt căutate de toţi turiştii, tineri şi vârstnici. Am scris acest ghid pentru a le spune tinerilor, şi nu numai lor, că există locuri în Banatul Montan care merită să fie văzute. Doar să fie citită povestea fiecărui loc. Mai mult, fiecare poveste a unui obiectiv turistic, fiecare traseu, fiecare popas, sunt însoţite de fotografii color şi câte o hartă. Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Îndemnul este pentru o excursie la pas, cu timp pentru a privi în jur şi a descoperi cu alţi ochi frumuseţile naturale şi cele construite cu iscusinţă de mâna omului. Fiecare loc are o poveste, un mesaj şi o emoţie. Să fim mereu dispuşi să "rătăcim", cu ochii deschişi, prin locuri necunoscute şi unice şi a trăi o experienţă unică.

Cât timp a durat şi cine v-a ajutat la materializarea acestui Ghid Turistic?

Sunt mai bine de 10 ani de "trudă" şi nu aş fi putut scrie această carte-ghid despre "ţara dintre râuri" fără scrierile din trecut şi de azi a oamenilor de cultură din Banat, iubitori de drumeţie în acest colţ de ţară: Virgil Birou, Marius Bizerea, Ionel Bota, Dorin Bălteanu, Ilie Cristescu, Titus Crişciu, Marcu Mihail Deleanu, Octavian Doclin, Dorin Farcaş, Fr. Griselini, Constantin Gruescu, Cornel Hamat, Nicolae Irimia, Gheorghe Jurma, Ervin Ţigla, Gheorghe Lazarovici, Mircea Meilă, Alexandru Moisi, S.Negrea, Martin Olaru, Pavel Panduru, Dan Perianu, Vasile Petrica, Nicolae Sârbu, V. Sencu, D. Sitaru, Dorina Sgaverdia, M. Terchilă, Dumitru Ţeicu şi toţi cei care au scris în revistele: Almăjana, Arcadia, Reflex, Banatul Montan, Echo Der Vortragreihe, Foaia Diecezană, Gozna, Nedeia şi Semenicul

Ce cuprinde mai exact acest Ghid Turistic al Banatului Montan?

Ghidul este structurat sub semnul cifrei 10: zece obiective turistice din fiecare zonă din cele cinci ale Banatului Montan (Semenic, Aurora Banatului, Scorilo, Băile Herculane şi Clisura Dunării), zece trasee turistice, zece popasuri tematice, zece mănăstiri, zece oraşe bănăţene. De 10 ori 10 înseamnă "De o sută de ori Banat!" Se propun 10 forme de turism care să ofere oamenilor natura în forma ei pură şi sălbatică, aşa cum am reuşit să o păstrăm, cu atracţii naturale în cele cinci parcuri naţionale şi naturale (Semenic - Cheile Caraşului, Cheile Nerei -Beuşniţa, Valea Cernei - Domogled, Porţile de Fier şi o parte din Retezat), cu atracţii antropice cultural-industriale, cu obiceiuri şi tradiţii care încă se mai păstrează în satele bănăţene din Ţara Almăjului şi Ţara Gugulanilor.

Care este cel mai important sau interesant "adevăr" despre Banatul Montan?

"De dragul experienţei!" este îndemnul şi, totodată, sloganul propus pentru călătoria în Banat. El s-a născut dintr-o poveste frumoasă a unei studente din Belgia. Venind la noi, la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, a fost întrebată de către un reporter cum a ajuns la Reşiţa. Cu o sinceritate dezarmantă, tânăra a spus: "Nu am ştiut nimic de România, de Banat, de Reşiţa; am venit doar de dragul experienţei!" Aşa s-a născut acest îndemn care este mult mai potrivit decât orice "frunză" sau slogan de tip "fabulo spirit" împrumutat artificial. Banatul Montan oferă excursii care nu se fac nicio clipă sub semnul grabei, ca să mai "bifezi" un nou obiectiv turistic, aşa cum se întâmplă, din păcate, în mai toate călătoriile prin lumea bună. Turistul luat de la aeroportul din Timişoara, ajunge în locul dorit din Banatul Montan unde, prin mersul pe jos cu picioarele desculţe se apropie de natură, iar privirile sunt lăsate să-şi facă de cap pentru a (re)descoperii frumuseţea sălbatică a locurilor. Numai aşa e timp de popas şi vreme pentru un răsărit şi un apus de soare. Dacă la mare este minunat răsăritul de soare, la Babacaia şi la Baziaş poţi privi cel mai frumos apus de soare. Numai pe Clisura Dunării, marele fluviu Dunărea are o culoare unică, galben-verzuie, aşa cum a descris-o Jules Verne.

Vacanţa în Banatul Montan te face să laşi PC-ul, TV-ul, telefonul mobil şi Internetul şi pentru o zi, două zile sau chiar trei zile să redescoperi iubirea: de natură, de cei dragi, de o clipă de viaţă. Aşa este şi îndemnul în cele mai frumoase versuri de pe singurul Monument al Turismului din lume, de la Rusca Montană (1937): "Turistule ajuns la poala pădurii,/Aruncă năcazul şi patima urii,/Încearcă să prinzi din legile firii/Scânteia divină: virtutea iubirii". Numai aşa nu vom deveni nişte roboţi, fără zâmbet, fără suflet şi fără simţire.

Dacă ar fi să alegeţi un singur loc pe care să-l recomandaţi spre vizitare tuturor turiştilor, care ar fi acesta?

Deşi este această tendinţă în turism pentru "cel mai" sau "cea mai", Banatul Montan, prin aşezare şi potenţial, poate oferii numai un întreg format din mai multe locuri unice care pot fi vizitate într-o singură zi. Spre exemplu, Drumul Fierului din Banat oferă turiştilor şansa de a călătorii pe cea mai frumoasă şi spectaculoasă cale ferată din Europa – Calea ferată Oraviţa - Anina (1893) – prima cale ferată montană din România, de a vizita cel mai vechi teatru din România – Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" din Oraviţa (1817), o bijuterie în stil baroc şi o copie fidelă a Teatrului (Burgtheater)din Viena, de a vedea cea mai frumoasă cascadă din lume, Cascada Bigăr de la Paralela 45, de a găsi locul (Peştera cu Oase) unde s-au descoperit cele mai vechi rămăşiţe ale Primului Om Modern European, care a trăit pe aceste meleaguri, cu 40 000 de ani în urmă, de a trăi "o zi de minerit" la Puţul I de la Anina, de la cea mai adâncă mină din sud-estul Europei, de a descoperii stalagmitele şi stalactitele Peşterii Buhui, prin care trece cel mai lung râu subteran din România, apa Buhuiului şi de a petrece o seară tradiţională de neuitat pe malul Lacului Buhui, cu tradiţii şi obiceiuri din Ţara Almăjului şi ale comunităţilor etnice, germane, maghiare şi craşovene-croate.

Ne puteţi face un TOP 10 a locurilor care vă impresionează cel mai mult din zona Banatului Montan?

Ghidul prezintă acest top pentru fiecare din cele cinci zone turistice ale Banatului Montan. Mai mult, în urma cercetărilor efectuate în perioada 2002-2012, am realizat TOP 10 ale celor mai cunoscute şi căutate locuri şi obiective turistice din Banatul Montan, care merită să fie văzute:

1. Calea ferată de munte Oraviţa – Anina, cea mai veche cale ferată de munte din România, dată în funcţiune la 15 decembrie 1863, fiind şi cea mai frumoasă şi spectaculoasă cale în funcţiune din Europa; este în zona turistică Aurora Banatului formată de triunghiul localităţilor Oraviţa - Anina - Bozovici;


2. Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" din Oraviţa, primul teatru din România (1817) a cărei construcţie arhitectonică în stil baroc redă la scară mai mică Teatrul din Viena;
3. Clisura Dunării, cel mai lung şi mai spectaculos defileu al Dunării, unde, de la Baziaş la Orşova (125 km), se pot vedea: Cazanele Dunării, Tabula Traiana, Stânca Babacaia, Tricule, Cula Coronini, Statuia Decebal ş.a.
4. Staţiunea Băile Herculane, cea mai veche staţiune balneară din sud-estul Europei (atestată documentar din 153 d.Hr);
5. Cascada Bigăr de la Paralela 45, cea mai frumoasă cascadă din lume.
6. Muzeul în aer liber de locomotive cu abur din Reşiţa, unic în sud-estul Europei prin cele 16 locomotive expuse în aer liber (1972), din care 13 locomotive au fost realizate de uzinele din Reşiţa;
7. Cheile Nerei din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, cele mai lungi (22 km) şi cele mai spectaculoase din România;
8. Peştera Comarnic din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, un adevărat muzeu subteran;
9. Morile de apă cu ciutură de la Rudăria (Eftimie Murgu), o Rezervaţie mulinologică unică în Europa;
10. Monumentul Turismului de la Rusca Montană (1937), singurul monument închinat turismului din întreaga lume.

Aceste locuri sunt tot mai mult cunoscute şi prin evenimentele culturale organizate în Banatul Montan, cum sunt: Festivalul International de Jazz de la Gărâna, Festivalul Internaţional de Folclor "Hercules" de la Băile Herculane, Serbările Cetăţii de la Caransebeş, Reşiţa Multiculturală şi Oraviţa Culturală şi muzicală ş.a.

Dacă aţi avea puterea de a schimba ceva în această zonă, ce aţi face?

Deşi ar fi multe de făcut, prioritar ar fi organizarea unui eveniment-tematic, pe timpul unui an de zile, de promovare a atracţiilor turistice din Banatul Montan. Totul fiind integrat într-un calendar cu manifestări şi excursii pe grupuri de 15-40 de turişti din România şi străinătate. Fiecare grup va fi însoţit de cel puţin doi ghizi cu traseu bine stabilit şi sejur planificat împreună cu turiştii pe pachete de servicii. Numai aşa se va putea rupe "lanţul slăbiciunilor": nu se face mai mult în infrastructura turistică că nu sunt turişti, nu sunt turişti pentru că nu există o ofertă mulţumitoare pe cele 4 servicii de bază: transport, masă, casă şi agrement. Desigur, evenimentul poate fi legat de cei 100 de ani de la Marea Unire, în perioada 2015 -2019, şi va fi organizat ca un eveniment-pilot pentru întreaga regiune cu susţinere financiară (program european, subvenţii şi sponsorizări).

Ce recomandări aveţi pentru oficialităţi, legate de promovarea Banatului Montan?

De a susţine printr-un program la nivel de judeţ sau de regiune (Caraş-Severin, Timiş şi chiar Mehedinţi) o campanie pilot de promovare off-line şi on-line a ofertelor turistice din zonă. De la crearea de suveniruri prin meşteşuguri tradiţionale, până la realizarea unor filme de promovare a fiecărui obiectiv din cele o sută identificate. În paralel, se vor organiza şi coordona servicii (de bază) integrate de turism, de la asfaltarea unor drumuri şi refacerea centrului istoric al staţiunii Băile Herculane, la modernizarea structurilor de cazare, pregătirea unor mâncăruri tradiţionale bănăţene într-o formă care să surprindă nu numai prin gust ci şi prin imagine şi culoare şi pregătirea de noi forme de agrement şi tratament atât pentru tineri, cât şi pentru cei din generaţiile a doua şi a treia, inclusiv prezentarea unor spectacole tematice privind tradiţiile şi obiceiurile bănăţene şi a unor spectacole moderne.

De unde pot achiziţiona cei interesaţi acest Ghid Turistic al Banatului Montan?

Ghidul turistic al Banatului Montan se poate comanda la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa (sala C1.4), tel. 0730583017 şi 0751085092, pe website-ul www.banatul-montan.ro . Totodată, cartea se poate cumpăra de la librăriile din Timişoara, Reşiţa şi Băile Herculane.

Ce planuri de viitor aveţi, legate de acest subiect?

Traducerea şi realizarea Ghidului Turistic al Banatului Montan în limbile: engleză, franceză şi germană. Lansarea ghidului în municipiul Timişoara şi participarea la Târgul de Turism de la Berlin. Organizarea unor excursii pe traseele propuse cu tinerii pasionaţi de drumeţie şi agrement, cicloturism, speoturism, agroturism, ecoturism, turism de aventură (alpinism, rafting, enduro, parapantă, tirolină, scufundări), vânătoare şi pescuitul sportiv, turism montan, turism balnear, turism cultural-tematic şi turismul religios.

Am scris cartea cu o pasiune ascunsă şi cu dragoste de Banat. Dar o carte nu este carte dacă nu e citită. De aceea, am căutat să scriu acest ghid turistic pentru a fi citit. Astăzi, când generaţiile "super" şi "hiper" sensibile nu mai citesc o carte decât dacă este apropiată de stilul lor de viaţă şi de gândire, am căutat să fiu mereu "drumeţ" cu cei tineri prin Banat. Iar povestea prinde. Te îndeamnă să citeşti pe nerăsuflate şi, apoi, să revii, trebuie să revii mereu. Chiar şi "mitul Dracula" revine în Banat prin "Legenda Prinţesei Gugulane" şi "Legenda unui lac – Lacul Dracului". Desigur, nu toate sunt bune în turismul din Banat.

Am încercat mai mult să caut partea frumoasă a lucrurilor. De exemplu, punctualitatea nu este un punct forte al românilor. De aceea, i-am îndemnat pe turişti să aibă răbdare, pentru că în Banat "timpul e cu vreme". De asemenea, nu peste tot există semnal la telefonul mobil. Nu-i nici un bai că "Înainte de a avea un celular, în Banat se striga din deal în deal". Pe toţi călătorii îi îndemn să păstreze curăţenia locurilor pe care le vizitează: Călătorule, eşti în lumea mirifică a Banatului./Nu lua cu tine decât imaginile acestei lumi./Şi nu lăsa după tine decât urmele paşilor.

Top 10 răspunsuri cu Gheorghe Popovici

Cel mai interesant loc din afara Europei: Insula Madeira
Cel mai frumos oraş european: Paris
Cel mai interesant obiectiv turistic: Sagrada Familia
Un loc în care ați putea locui: Barcelona
O destinaţie recomandată cuplurilor tinere: Santorini
O destinaţie recomandată românilor cu buget redus: Insula Thassos
Un loc în care nu te-ai mai întoarce: Nu a fost cazul
Cel mai frumos loc din România: Clisura Dunarii
Cel mai frumos peisaj: Cheile Nerei
Un loc cu oameni minunaţi : Tara Almajului


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers