Interviul săptămânii: cum să căutăm şi să cumpărăm bilete de avion cu Ramona Pârâianu

Interviul săptămânii: cum să căutăm şi să cumpărăm bilete de avion cu Ramona Pârâianu
 
 

Biletele de avion au devenit din ce în ce mai populare printre turiştii de la noi, pentru că asigură un transport rapid pentru vacanţe, într-o eră în care viteza şi posibilitatea de a face cât mai multe lucruri sunt foarte importante. În tranziţia turiştilor români de la mijloacele tradiţionale de transport pe distanţă mare la zborul cu avionul, biletele de avion au rămas oarecum un mister destul de complicat pentru mulţi.

Ramona Pârâianu, coordonator de ticketing la Travel Lounge, ne ajută să aflăm răspunsul la unele nedumeriri şi vine cu sfaturi preţioase despre felul în care trebuie să gestionăm căutarea şi achiziţionarea unui bilet de avion, pentru a obţine o cale de transport accesibilă şi eficientă. 

Ce trebuie să ştim la prima călătorie cu avionul, legat de achiziţionarea biletului şi de etapele pe care trebuie să le parcurgem până la folosirea acestuia?

În primul rând, doresc să precizez că un bilet de avion este supus unor reguli complexe şi restricţii în ce priveşte tariful, cum ar fi: restricţii de cumparare în avans, flexibilitate, durata şederii la destinaţie etc. Achiziţionarea lor cât mai din timp, oferă avantajul accesului la tarifele cele mai mici. De aceea, recomand efectuarea rezervărilor de locuri cât mai repede posibil.

După efectuarea rezervărilor, agenţia comunică termenul-limită de emitere şi de plată a biletului de avion, care trebuie respectat de către pasager în cazul în care doreşte să beneficieze de acel preţ, precum şi informaţii legate de posibilitatea de anulare sau schimbare a biletului de avion, limita de bagaj inclusă în bilet şi restricţiile de transport, termenul-limită de prezentare la îmbarcare.

Trebuie ştiut că biletele de avion sunt nominale şi netransmisibile, şi, de cele mai multe ori, nerambursabile, de aceea pasagerii trebuie să se informeze asupra condiţiior de anulare sau modificare ale fiecărui bilet. După plata biletului, pasagerul are obligaţia să reconfirme zborul cu agenţia sau compania aeriană, cu 2-3 zile înainte de data începerii călătoriei, pentru a se asigura că nu au intervenit modificări în programul de zbor sau anulări de curse.

Ramona

Având în vedere că majoritatea călătorilor consideră doar preţurile, cât de bine este să zburăm cu o companie low cost? Şi după ce alte criterii ar trebui să alegem cel mai bun bilet de avion?

Este adevărat că preţul este un factor predominant de selecţie a companiilor aeriene cu care călătorim, însă trebuie să avem în vedere că în cazul companiilor low-cost, orele de zbor pot fi nepotrivite, bagajele de cală se plătesc extra,  mâncarea în avion nu este inclusă, cu alte cuvinte, toate serviciile în plus faţă de biletul de avion efectiv, costă. Există şi alte criterii după care se face selecţia celui mai bun bilet de avion: orele de zbor, distanţa aeroportului faţă de oraş, dacă este sau nu inclus bagajul, posibilitatea de afiliere la un program de fidelizare al companiilor, ce pot oferi pasagerilor diverse beneficii, cum ar fi acumularea de mile de zbor, reduceri la bilete, mai mult bagaj permis pe timpul zborului.

Trebuie să luaţi în considerare, de asemenea, faptul că multe curse operate de companiile low-cost sunt pe aeroporturile secundare aferente oraşului, care se pot afla şi la cca 100 km de oraş, ceea ce presupune costuri suplimentare de transport în oraş şi timp în plus pierdut pe drum. Este important să cântăriţi bine alegerea biletului potrivit şi să ţineţi cont şi de aceste aspecte, pentru că, în final, s-ar putea ca transportul cu o companie aeriană low-cost, care poate părea ieftin la prima vedere, să fie chiar mai scump decât dacă aţi opta pentru o companie tradiţională.

Când ar trebui achiziţionate biletele de avion pentru vacanţa de vară, de exemplu? Se spune că ar trebui cu câteva luni inainte. Este adevărat?

Da, este adevărat. Vara sunt cele mai mari cereri la biletele de avion, întrucât toată lumea pleacă în vacanţă. Pentru a evita preţurile mari din acea perioadă, este bine să planificaţi vacanţa şi să luaţi biletele de avion cât mai din timp. Cumpărând biletele cu 4-5 luni în avans, aveţi şansa să le gasiţi pe cele mai ieftine, pentru că atunci zborurile nu sunt atât de aglomerate şi tarifele ieftine sunt încă disponibile pentru vânzare. Pe măsură ce se scurge timpul şi vă apropiaţi de data plecării în vacanţă, locurile se ocupă şi costurile de transport cresc.

Aş dori să fac o precizare: nu înseamnă că dacă un pasager cumpără un bilet de avion cu 100 euro, iar un altul cumpără unul cu 200 euro în acelaşi avion, serviciile primite de fiecare sunt diferite sau confortul din avion este diferit. Ei pot sta chiar unul lângă altul în avion şi, totuşi, să plătească diferit pentru bilet. Diferenţele acestea provin, în principal, din faptul că primul şi-a luat mai devreme biletul şi a găsit tarif mai bun, iar celălalt l-a cumpărat mai târziu, când locurile la tarife mai mici, promoţionale, au fost vândute.

Cum rămâne cu ofertele de zbor last minute? În multe cazuri, cu puţin timp înainte de cursă, biletele sunt de fapt mult mai scumpe. Când apar ofertele last minute şi în funcţie de ce criterii?

În general, ofertele last-minute nu se aplică în cazul biletelor de avion.

Care sunt cele mai aglomerate perioade, în care va fi foarte greu să mai găsim bilete de avion pentru destinaţii din străinătate?

Cele mai aglomerate perioade sunt vara (iunie-august), în timpul sărbătorilor de Paşte şi de iarnă (Crăciun şi Revelion) sau în timpul vacanţelor şcolare.

De asemenea, este bine să evitaţi călătoriile cu plecare din România la început de săptămână (de duminică după-masă până luni la prânz) şi retururile la sfârşit de săptămână (de vinerea după-masă până sâmbătă dimineaţa), întrucât acestea sunt perioadele cele mai folosite de către clienţii corporate.

Ramona

La momentul achiziţiei biletului de avion, să ne orientăm spre o agenţie de turism sau spre o agenţie online? Care este cea mai bună soluţie şi de ce?

În general, agenţiile online folosesc motoare de căutare care nu sunt întotdeauna foarte exacte, mai ales în situaţiile când se doreşte căutarea unor destinaţii complexe. De exemplu, online poţi găsi un tarif aparent mic, dar dacă verifici mai atent conexiunile constaţi că trebuie să stai 10-12 ore într-un aeroport sau  trebuie să faci transferul dintr-un aeroport în altul (cu tot cu bagaje) sau ai escală într-o ţară unde este nevoie de obţinerea în prealabil a unei vize (de tranzit).

Datorită faptului că în România majoritatea agenţiilor online au în spate agenţii de turism front-office, eu recomand contactarea agenţiei (prin telefon, e-mail sau deplasarea la sediul agenţiei). În acest fel se poate realiza o comunicare directă între agent şi client, prin care agentul poate oferi cele mai bune soluţii (poate sugera clientului variantele optime de zbor, ţinând cont de mai mulţi factori: preţ, timpi de conexiune, ore de zbor, necesitatea obţinerii de viză etc. şi de nevoile clientului). Agentul are la îndemână mai multe instrumente de căutare, fiind mai eficient decât un motor de căutare online.

Când e bine să ne luăm bilete către destinaţiile din afara Europei?

Atât pentru destinaţiile din Europa, cât şi pentru cele din afară, achiziţionarea cât mai din timp (câteva luni înainte) a biletelor este un factor determinant pentru nivelul costului biletului de avion. Achiziţionarea biletelor este bine să se facă, totuşi, când pasagerul este 100% sigur că va călători în perioada aleasă. Nu vă lăsaţi, totuşi, pradă impulsivităţii atunci când achiziţionaţi biletele de avion, doar pentru că găsiţi oferte ieftine, pentru că ulterior pot apărea regrete, ca de exemplu, fie nu găsiţi cazare ieftină în perioada respectivă, fie nu primiţi concediu de odihnă, fie vă amintiţi ulterior că trebuie să participaţi la alte evenimente, etc.

Dacă ne luăm bilete cu mult în avans, cum putem să ne protejăm pentru cazul în care nu ne mai putem duce. Există vreo extraopţiune pe care să o luăm?

Aceasta este o întrebare foarte bună. Pentru a fi protejaţi pentru situaţii în care nu mai puteţi călători, se recomandă încheierea unei asigurări storno pentru biletul de avion. Asigurările storno protejează pasagerii doar pentru situaţii neprevăzute ce pot interveni, cum ar fi cazuri de deces în familie, boli grave cu recomandarea medicului de a nu părăsi domiciliul, devastarea locuinţei asiguratului etc. şi nu protejează în cazul renunţării voluntare la călătorie. De aceea, cum am mai spus şi mai devreme, trebuie să vă informaţi şi asupra condiţiilor şi posibilităţilor de modificare ale fiecărui bilet cumpărat pentru situaţiile în care nu sunteţi acoperiţi de asigurările storno.

Vă mulţumesc!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers