Interviul săptămânii: Carmina Niţescu

Interviul săptămânii: Carmina Niţescu
 
 

Deoarece vrem să-ţi prezentăm şi mai multe oportunităţi de vacanţă şi să ne asigurăm că, oriunde ajungi, ai cele mai bune sfaturi turistice la îndemână, ţi-am pregătit o serie de interviuri săptămânale cu bloggeri de turism din România. 

Carmina de la Travel with a Smile ne povesteşte despre călătoriile sale şi ne oferă şi câteva sfaturi numai bune pentru o vacanţă perfectă!

De ce Travel with a Smile şi de unde ideea pentru blog?

Ideea a pornit de la pasiunea mea pentru călătorii şi bineînţeles, de la bucuria pe care o aveam în suflet ori de câte ori plănuiam să merg undeva. Atunci (aprilie 2010) am zis că vreau să împărtăşesc bucuria asta şi experienţele mele de călătorie cu cât mai multă lume. Şi aşa a apărut blogul TravelWithaSmile.net

Spune-ne câte ceva şi despre proiectul Tabere Travel with a Smile!

Taberele Travel with a Smile au schimbat puţin ideea iniţială a blogului. Dacă la început îmi doream doar să împărtăşesc experienţele mele de călătorie cu cititorii, în toamna lui 2012 mi-a venit ideea de a merge în călătorii împreună cu cititorii.

Pe de o parte îmi doream să aduc experienţe unice în viaţa celor care vor călători cu mine şi cu blogul meu şi pe de altă parte îmi doream ca fiecare persoană să rămână cu ceva după aceste călătorii. Aşa că am dezvoltat conceptul de „Dezvoltare personală prin călătorii şi experienţe” şi în aprilie 2013 aveam prima tabără, "Călătorii Culinare", o tabără creată de mine împreună cu doi prieteni care aveau şi ei bloguri, dar nu de călătorii, ci bloguri culinare.

Travel with a Smile

Această primă tabără a mers foarte bine astfel încât până la finalul anului 2013 am mai făcut încă 3 tabere, fiecare diferită în abordare:

  • #ExploreazăDelta (tabără de fotografie şi de descoperire a unei zone puţin cunoscute din România)
  • #FotoExpediţia Munţii Apuseni şi Peştera Huda lui Papară (tabără de fotografie)
  • #PoveştiCuScorţişoară (tabără culinară cu specific de Crăciun; aici am reconstruit atmosfera de Crăciun şi amintirile din copilărie)

În 2014 am planuri mari legate de tabere, prima dintre ele având loc cu ocazia zilei de 1 Mai. Este cea de-a doua tabără exclusiv de fotografie, #FotoExpediţia 1 Mai în Bulgaria şi este pentru prima dată când ies cu taberele din ţară. Pentru că de 1 mai toată lumea merge la mare am zis că ar fi foarte interesant să descoperim câteva locuri tentante pentru fotografie: Tyulenovo (Coasta sălbatică a Mării Negre), Cap Kaliakra, oraşul cetate Nessebar, oraşul vechi Veliko Tarnovo.

După această tabară intenţionez să mai organizez una undeva la început de august (o tabără care va implica sporturi de aventură şi câteva noţiuni de supravieţuire), apoi în octombrie (o nouă tabără de fotografie) şi în decembrie reeditez Poveştile cu Scorţişoară într-o nouă locaţie.

Este însă posibil ca în cea de-a doua jumătate a anului să organizez mai multe tabere decât mi-am propus iniţial pentru că am multe cereri. Rămâne însă de stabilit ulterior acest lucru.

Ce trebuie să facă pentru înscriere cei care doresc să participe la aceste tabere?

În primul rând trebuie să te atragă tema propusă, să îţi doreşti să cunoşti locuri şi oameni noi şi să vrei să înveţi ceva util şi frumos.

Pentru a te înscrie este suficient să completezi formularul din pagina de prezentare a taberei şi să achiţi taxa de participare în timp util (este specificat la fiecare tabără în parte). În plus, pentru cei care se înscriu şi achită din timp există reduceri substanţiale la fiecare tabără în parte.

Menţionez că în tabere pot veni atât persoane singure, cât şi persoane însoţite de un prieten/o prietenă sau chiar un grup de prieteni. Sunt foarte deschisă în ceea ce priveşte tipul participanţilor. Cel mai important este să fii deschis şi să îţi placă tema abordată, cât şi locurile pe care urmează să le explorăm.

Totodată, taberele pe care le organizez se adresează persoanelor adulte, însă acolo unde tematica permite, am avut şi un copil în tabără (însoţit de un părinte şi cu acordul celorlalţi participanţi în tabără).

Travel with a Smile

Unul dintre proiectele tale de călătorie, aşa cum am citit pe blog, implică un tur în jurul lumii. Cum te pregăteşti pentru o astfel de călătorie? 

Da, este un vis al meu. Un vis pe care îl am de mulţi ani însă abia anul acesta pe 1 ianuarie am început să îl iau în serios.

Mi-am propus ca turul să dureze undeva între 6 şi 12 luni şi să aibă loc în 2015-2016.

Deocamdată sunt în faza de stabilire a traseului. Studiez, notez, fac calcule, încerc să îmi dau seama de cât timp voi avea nevoie în fiecare locaţie.

Totodată, menţionez că în acest tur voi vrea să cunosc în special locurile mai puţin umblate, ceea ce va fi ceva mai dificil însă aşa voi simţi că voi face cu adevărat turul lumii. Să merg în locurile obişnuite pentru turişti nu e chiar aşa mare lucru. Toată lumea o face, nu? Eu însă am o mare ambiţie: să ajung să fac turul lumii aşa cum este ea, să cunosc localnici, să stau cu ei, să văd cum trăiesc, ce fac, cum îşi petrec timpul. Apoi să vin să povestesc tuturor din însemnările pe care le fac la faţa locului.

Va fi călătoria vieţii mele! Smile

Ce destinaţii ai vrea să atingi prin acest tur?

Sunt atâtea! Încă nu m-am hotărât, însă printre ele cu siguranţă se vor număra: Cambodgia, Thailanda, Insulele Fiji, Peru, Argentina, Brazilia, America de Nord (Route 66 mă atrage foarte mult), Africa de Sud, Kenya, Maroc, Egipt (mi-ar plăcea o Croazieră pe Nil cu opriri în majoritatea siturilor arheologice), Nepal.

Indiferent care vor fi destinaţiile în cele din urmă, important este că voi vrea să merg pe autenticitate şi să descopăr oamenii locului şi destinaţiile privite prin ochii lor.

Travel with a Smile

Să ne întoarcem în România. Ai vizitat şi satul Geamăna, mediatizat în urma descoperirii decantărilor de steril de aici. Care au fost impresiile tale personale de la faţa locului?

Pentru mine a fost un şoc să văd pentru prima oară lacul de decantare Geamăna. Ştiam ce este, ştiam cum arată (văzusem fotografii pe internet), însă nimic nu se compară cu senzaţia pe care am avut-o când m-am aflat acolo, pe deal, privind marea de steril.

Aveam în minte fotografia cu satul care era odată aici, cea în care biserica din sat se afla pe vârful unui deal. Acum biserica este aproape în totalitate acoperită de steril.

Ceva însă m-a făcut să nu uit imaginea asta, prima pe care am avut-o. Era toamnă, iar natura cu culorile ei arămii, galben şi verde parcă se oglindea şi mai bine în marea de steril. Când am ajuns acolo am cunoscut un localnic, unul din puţinii oameni care mai trăiau aici. Mergea jos, lângă lac, să adune merele de aici. Mi-a povestit cum puţin mai sus de locul în care mă aflam el avusese casa în care a copilărit şi livada cu meri. Acum mai rămăseseră doar merii care creşteau în apropiere de lacul de decantare, meri care îi ofereau o amintire permanentă a copilăriei.

Am întrebat cum de sunt merele încă bune pentru consum şi mi-a întins un măr. Mi-a fost teamă să îl mănânc, însă l-am luat. Mi-a explicat cum se alimentează merii din pânzele freatice din munte şi că aceştia nu au nicio treabă cu lacul de decantare. Astfel, în fiecare an el culege mere de aici şi sunt foarte bune.

Am păstrat mărul timp de 2 zile înainte de a-l mânca. Şi mi-am făcut curaj până la urmă. A fost cel mai gustos măr pe care l-am mâncat vreodată. Mărul acela crescut la baza lacului de steril şi care găsise o metodă pentru a supravieţui. Aşa îmi imaginez că sunt astăzi toţi oamenii care trăiesc la Geamăna: ca merii. Au găsit o metodă de supravieţuire în ciuda condiţiilor extreme la care sunt supuşi.

Travel with a Smile

Ce ai recomanda autorităţilor pentru promovarea valorilor turistice ale României şi pentru salvarea celor ce stau să dispară?

În primul rând recomand să FACĂ ceva pentru a atrage atenţia asupra acestor valori turistice ale României.

Dintre lucrurile pe care le recomand un pas important mi se pare adăugarea pe o hartă a tuturor obiectivelor turistice din ţară cu menţionarea statutului în care se afla (care sunt deschise publicului şi care nu, care se află în restaurare, care necesită restaurare). Apoi recomand să propună proiecte de restaurare şi să apeleze atât la fonduri, cât şi la voluntariat. Sunt mulţi oameni iubitori de istorie în România care ar putea oferi puţin din timpul lor pentru o astfel de cauză. Eu una cu siguranţă aş face asta. Şi aş mai face ceva: aş face o întreagă campanie de promovare pentru un astfel de eveniment şi cred că pot strânge şi alţi oameni alături de mine în această iniţiativă.

Care sunt planurile tale de viitor, atât pentru călătorii, cât şi pentru blog?

Legat de călătorii, pe termen scurt mi-am stabilit deja ieşirile:

  • În Iunie am câteva ieşiri pe litoralul românesc dintre care una din ieşiri este un proiect dedicat blogosferei de travel din România (proiect despre care o să afli mai multe de pe TurismMarket.com la momentul oportun)
  • În luna Iulie pregătesc o aventură foarte autentică într-una din marile capitale europene (şi despre aceasta vei afla puţin mai târziu)
  • În lunile August-Octombrie urmează 2 sau chiar 3 tabere Travel with a Smile

Pe termen lung rămâne călătoria în jurul lumii.

Pentru blog cel mai mare plan al meu este să fac cât mai multe tabere tematice. Astfel vreau să ajung la câte o tabără pe lună în decurs de cel mult un an de aici înainte. Totodată, pe blog voi continua să scriu despre experienţele mele din călătorii însă intenţionez să aduc câteva surprize cititorilor prin câteva articole scrise de alţi călători.

Travel with a Smile

Top 9 răspunsuri pe scurt:

1. Cel mai interesant loc din România: Sighişoara
2. Cel mai frumos oraş european: Budapesta
3. Cel mai interesant obiectiv turistic: Angkor Wat
4. Un loc unde ai putea locui: Madrid
5. O destinaţie recomandată tinerilor: Zakynthos
6. Un loc unde te-ai întoarce: Paris
7. Cel mai frumos loc vizitat vreodată: Insula Santorini
8. Cel mai frumos peisaj: Munţii Trascau
9. Un loc cu oameni minunaţi: coasta de Vest a Turciei (localităţi micuţe precum Dikili)


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers