Interviul săptămânii: Alex de la Micadu.ro

Interviul săptămânii: Alex de la Micadu.ro
 
 

Deoarece vrem să-ţi prezentăm şi mai multe oportunităţi de vacanţă şi să ne asigurăm că, oriunde ajungi, ai cele mai bune sfaturi turistice la îndemână, ţi-am pregătit o serie de interviuri săptămânale cu bloggeri de turism din România. 

Alex de la Micadu ne povesteşte despre călătoriile sale şi ne oferă şi câteva sfaturi numai bune pentru o vacanţă perfectă!

Cine sunt iile călătoare şi de unde ideea pentru acest proiect?

Iile călătoare sunt în esenţă o idee ce a devenit realitate. Cu puţin timp înainte de a pleca în călătoria de aproape un an în Americi, tatăl meu ne-a dăruit 2 ii bucovinene. Deşi aveam la dispoziţie un spaţiu limitat în bagaje, am decis să le luăm cu noi, gândindu-ne că este un mod simplu de a ne reprezenta în locuri îndepărtate. Apoi, în cursul drumului din Alaska până în Argentina, am decis să fotografiem aceste ii, în locurile cunoscute prin care treceam. Aşa s-a născut proiectul “iilor româneşti, călătoare prin lume”, adunând fotografii din diferite locuri precum Cascada Niagara, Cercul Polar, Valea Morţii, linia ecuatorului, tropice, dar şi Deşertul Atacama sau Patagonia. Ba chiar, iile româneşti au ajuns până şi în înfrigurata Antarctica, pe urmele lui Emil Racoviţă. Toate aceste fotografii pot fi vizionate pe site-ul nostru.

Antarctica

Ce reacţie au localnicii la vederea costumelor tradiţionale româneşti şi unde aţi fost cel mai bine primiţi?

Trebuie să spun că noi nu am vrut să epatăm sau să ieşim în evidenţă în niciun fel cu această idee. Nici nu am simţit că aveam ceva de demonstrat cuiva. Proiectul a fost, în primul rând, unul "pentru sufletul nostru", o timidă încercare de a lua o parte din "acasă", încercare ale cărei rezultate am ales să le împărtăşim cu prietenii ce ne urmăreau site-ul. Localnicii au fost, de cele mai multe ori, încântaţi de această idee. În multe dintre locurile unde am fotografiat iile, acestea au fost punctul de plecare ale unor veritabile discuţii "de cunoaştere". Nu cred că poate fi vorba de un loc anume unde am fost "cel mai bine primiţi". Nu a fost nimic organizat în niciunul dintre locurile unde am fotografiat iile. Noi le-am purtat cuviincios iar oamenii au înţeles şi respectat acest lucru peste tot.

Glumind puţin, locul unde am fost cel mai bine "primiţi" a fost… în Bucureşti la întoarcere, căci acolo a fost şi singurul loc unde am fost "aşteptaţi" de un grup de oameni – prietenii şi colegii ce ne-au întâmpinat la întoarcere.

Bolivia Salar de Uyuni

Cu iile aţi ajuns până în Antarctica. Ce ar trebui să ştie cei care vor să facă o astfel de expediţie curajoasă, în afară de faptul că e frig? Smile

Deși nu este ușor să ajungi în Antarctica, este un loc care te pătrunde mai puternic decât frigul și te face să uiți de orele zbuciumate petrecute în pasajul Drake. Faptul că amprenta omului este aproape inexistentă spune foarte multe despre unicitatea locului. Descoperi neîncetat, primul iceberg, prima "ceată de pinguini" și nu știi niciodată ce urmează.

În Jurnalul din Lumea Nouă povesteşti despre călătoria pe motocicletă peste ocean. Ce ar trebui să ştie cei care vor să facă o astfel de călătorie cu motocicleta?

Nu cred că sunt eu cel mai în măsură să dea sfaturi. Pentru că fiecare om este motivat de lucruri diferite, sfaturile nu pot fi generalizate. Nu cred că există o "reţetă a călătoriilor" aplicabilă tututor. Dacă ar fi totuşi să alegem o idee, mi-ar placea ca cititorii dumneavoastră să rămână cu ideea că poate cel mai important sfat ar fi să îndrăznească şi să facă primul pas al "călătoriei" pe care şi-o doresc. Orice ar însemna această călătorie. Contează prea puţin dacă este cu motocicleta, pe jos, cu bicicleta sau cu avionul. Contează prea puţin că aceasta va dura 1 an, 10 ani sau numai 10 zile. El, primul pas, este şi cel mai greu. Atât în jurnalul din Lumea Noua de pe www.micadu.ro cât şi în cartea "285 de zile în căutarea verii" am încercat să transmitem exact acest mesaj, de încurajare şi sperăm că vom reuşi să inspirăm spre o altă călătorie, măcar pe câţiva dintre cititorii noştri.

Chile

Care a fost cea mai frumoasă zonă de vacanţă pe motocicletă? Sau unde le-aţi recomanda să meargă celor care doresc o vacanţă pe două roţi?

Au fost foarte multe locuri extraordinare. Este greu să aleg o singură zona. Ne-am dorit foarte mult să vedem Alaska de pe motocicletă și am descoperit-o mai surprinzătoare decât ne așteptam. Fiecare curbă ne dezvăluia un alt peisaj iar drumurile printre munți ne tăiau respirația. Am întâlnit mulți motocicliști pe acolo dar e bine de știut că sezonul moto este destul de scurt în acele părți din cauza zilelor scurte de vară. Mexic și Peru sunt două țări unde ne-am întoarce cu drag datorită peisajului variat și culturii bogate. De exemplu, în Peru, am ajuns în câteva ore de la ocean la 4000 de metri pe un drum șerpuitor ce leagă Nazca de Cusco.

Antarctica

Ai scris şi o carte – 285 de zile în căutarea verii. Ce vor găsi cititorii în paginile acestui jurnal de călătorie?

Cartea este o invitație de a descoperi o parte din lumea în care trăim, văzută de pe șaua unei motociclete. Ceea ce face ca acest jurnal de călătorie să fie poate aparte, este faptul că el nu reprezintă o colecţie de "amintiri", scrise odată întors acasă, ci este scris „la cald”, în timpul călătoriei din Alaska până în Argentina.

În povestirile cărții, vei găsi descrieri ale locurilor şi oamenilor - însoţite de multe multe fotografii color -, impresii şi gânduri, răspunsuri - de multe ori autoironice - la întrebări precum: cum poți să dormi la cort în Alaska, deși îți este frică de urși; care este cea mai rapidă metodă de a învăța cum se spune în spaniolă "am o pană de cauciuc" sau cum poți ajunge la Machu Picchu dacă nu ai bani de trenul pentru turiști.

Însă dincolo de toate acestea, aşa cum spuneam, sper că vei găsi între paginile cărţii, încurajarea şi inspiraţia de a face şi tu, primul pas, spre o nouă călătorie.

Să ne întoarcem în România! Cum a fost turul României din 2009 şi care a fost locul care ţi-a rămas în suflet din acesta?

Turul României a fost pentru mine o adevărată revelaţie. Pentru prima dată la "drum lung" cu motocicleta, am învăţat cum este să pleci ceva mai multe zile de acasă, cu puţine haine şi lucruri. Am călătorit puțin peste 2000 de kilometri de la Cazanele Dunării în Maramures şi apoi în Bucovina, Cheile Bicazului, sfârşind "tura" în Delta Dunării. Atunci am văzut Delta pentru prima dată.

Mexic

Care sunt planurile iilor de viitor, atât pentru călătorii, cât şi pentru blog?

Nu sunt o persoană care să trăiască în trecut. Mă gândesc cu bucurie la ceea ce am reuşit să realizăm până acum, însă mai cu seamă, gândurile ne sunt îndreptate spre viitor. Călătoriile noastre de până acum, mai lungi sau mai scurte, ne-au învăţat că, într-adevăr, ne face plăcere să descoperim locuri şi oameni noi. Însă, pe de altă parte, şi fiecare întoarcere în ţară ne-a arătat cât de important este pentru noi să avem un loc de care să aparţinem, aici, acasă. În viitor sper, deci, să găsim această balanţă între călătorii noi şi o viaţă tihnită alături de cei dragi.

Pentru micadu.ro îmi doresc cel mai mult să rămână un loc de inspiraţie pentru cei care vor să pornească într-o "mare aventură" dar şi pentru cei care au doar o scurtă pauză şi caută o fereastră spre alte lumi. În paralel cu aceasta, avem în plan să actualizăm site-ul în limba engleză în încercarea de a inspira poate mai mulţi străini să viziteze România.

Argentina

Top 10 răspunsuri pe scurt:

1. Cel mai interesant loc din România: satul în care am crescut, în Bucovina
2. Cel mai frumos oraş european: Genova, Italia
3. Cel mai interesant obiectiv turistic: cel fără mulţi turişti
4. Un loc unde ai putea locui: într-un loc cu oameni frumosi şi calmi
5. O destinaţie recomandată tinerilor: orice destinaţie unde se ajunge cu trenul
6. O destinaţie recomandată pentru buget redus: orice destinaţie poate să fie frumoasă
7. Un loc unde te-ai întoarce: sper ca mă voi întoarce mereu... acasă
8. Cel mai frumos loc vizitat vreodată: Antarctica
9. Cel mai frumos peisaj: Lofoten, Norvegia
10. Un loc cu oameni minunaţi: Pământul

 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers