Interviul săptămânii: Alex de la Cârtiţa plimbăreaţă

Interviul săptămânii: Alex de la Cârtiţa plimbăreaţă
 
 

Deoarece vrem să-ţi prezentăm şi mai multe oportunităţi de vacanţă şi să ne asigurăm că, oriunde ajungi, ai cele mai bune sfaturi turistice la îndemână, ţi-am pregătit o serie de interviuri săptămânale cu bloggeri de turism din România. 

Alex de la Cârtiţa plimbăreaţă ne povesteşte despre călătoriile sale şi ne oferă şi câteva sfaturi numai bune pentru o vacanţă perfectă!

Cine este sau, de fapt, cine sunt Cârtiţele plimbăreţe şi de ce acest nume pentru blog?

Ca să spunem drept Cârtiţa Plimbăreaţă "e" doi Smile - Cârtiţa şi Cârtiţoi, Raluca şi Alex. Am terminat acum ceva ani buni Facultatea de Geografie - Turism şi deşi nu mai lucrăm în domeniu, turismul a rămas hobby-ul principal. Ne place muntele, ne plac drumeţiile şi ieşirile în natură, sportul şi fotografia. Ştiindu-ne maniaci ai ieşirilor, încet - încet mulţi dintre prieteni au început să ne ceară sfaturi şi recomandări legate de "ce să vadă" şi "unde merită să meargă prin ţară". Aşa a apărut site-ul - am zis că e mai uşor să le spunem să intre pe "Cârtiţa" decât să le trimitem fiecăruia mailuri şi zeci de fotografii. E pur şi simplu o colecţie subiectivă a locurilor pe care le-am văzut şi care ne-au plăcut.

Cu numele e o poveste simplă. La început a avut un alt nume site-ul, ceva mai pompos, aşa, cât să dea bine în domeniul turismului… până când ne-am trezit cu o sesizare de încălcare a unei mărci comunitare - un website din Spania cu nume similar. A trebuit să schimbăm domeniul şi numele siteului. Şi dacă primul nume a fost pompos, am hotărât a doua oară să alegem un nume trăznit.

Ne-am gândit la ceva omniprezent în peisaj, de la câmpie si până la munte, din Vamă şi până în Vârful Omu. Aşa ne-a venit ideea de Cârtiţă, un personaj simpatic pentru unii şi neînţeles pentru alţii, cu muşuroaie prezente absolut peste tot. Plus că avem un suvenir de pluş din Praga, ce atârnă şi acum de parbrizul maşinii - "Krtek" - o cârtiţă de pluş. Krtek este un personaj de desene animate extrem de popular şi îndrăgit în Cehia… un fel de "Miaunel şi Bălănel" al lor). Cam aşa e şi România noastră… simpatică pentru unii şi neînţeleasă pentru alţii, care nici nu vor să audă şi nici nu ştiu ce minunăţii de locuri, peisaje şi atracţii culturale au aici, la doi paşi de ei. Noi românii, semănăm puţin cu o Cârtiţă - suntem cam orbi la frumuseţile din ţară.

Cartita plimbareata

Promovarea frumuseţilor României este scopul principal, după cum spui şi pe blog. Ce face ţara noastră atât de specială? Să afle şi cei care pleacă dincolo de graniţe în fiecare concediu! Smile

România are diversitate - aşa am învăţat la şcoală şi cam aşa şi este. Ai câmpie, mare, deal, munte, peşteri, Dunăre şi Deltă… putem să umplem pagini întregi. După care o luăm de la capăt cu partea culturală, tradiţii, istorie şi arhitectură. Şi mai umplem alte câteva pagini. România e ca un supermarket plin cu produse extraordinar de bune dar împachetate prost. Şi doar pentru asta cei mai mulţi aleg pentru vacanţa să treacă drumul (graniţa) şi să cumpere cam aceleaşi produse dar împachetate bine şi puţin mai scumpe, de la magazinul de vis-a-vis.

Nu trebuie să ne minţim, să spunem că suntem buricul Pământului. Avem frumuseţile noastre şi alţii pe ale lor. Putem să ne dăm peste cap de trei ori şi să ne transformăm Smile şi domeniu schiabil ca în Austria ori Italia tot nu o să avem… sau un ţărm la Adriatică precum cel al Croaţiei şi al Muntenegrului. Ce e al lor e al lor, ce e al nostru e al nostru. Dar hai să nu spunem că lucrurile faine şi care merită sunt doar afară.

Să nu înţelegem greşit. Şi noi mai facem din când în când câte o ieşire din ţară. Contează să te bucuri de ce vezi la alţii, să deschizi ochii şi să înveţi ceva nou. Am văzut oraşe ca Barcelona, Lisabona, Roma, Praga, Budapesta, am fost în Madeira, Croaţia, Slovenia… vara trecută am fost în Muntenegru la o tură de 10 zile. Şi cu toate astea tot la România ţinem cel mai mult pentru că ştim să îi apreciem valoarea. Şi lucrul ăsta îl fac toţi străinii care vin tocmai de acolo de unde ne place nouă să ne ducem… şi toţi sunt "daţi pe spate" de România şi revin cu orice ocazie. Problema noastră e că suntem orbi, ca o cârtiţă, şi nu vedem.

Cartita plimbareata

Am văzut pe blog că multe dintre poveştile voastre implică un traseu montan şi biciclete. Ce le recomanzi bicicliştilor călători? Care este cel mai frumos traseu?

Cu bicicleală, recunoaştem, suntem la început. Am descoperit că nu ne dăm în vânt după "mountain bike" unde pedalezi până nu mai poţi şi cam uiţi să te bucuri de peisaj. Mai faine ni se par turele mai puţin accidentate, mai domoale, unde te bucuri de pedalat şi ai răgaz să admiri peisajul chiar din mers. O tură faină care ne-a plăcut extraordinar de mult a fost în Dobrogea: traversare cu bacul Călăraşi - Ostrov şi pedalare până la Mănăstirea Dervent: primăvară, soare, căldură, salcami înfloriţi… o nebunie.

Peisaje incredibile şi trasee bune de bicicletă am descoperit şi în Munţii Măcin, în partea lor sudică. Iar un loc unde mergi "la sigur" ca peisaj este Culoarul Rucăr-Bran. Dar aici trebuie să fii pregătit să tragi ceva mai tare la capitolul pedalat.

Pentru turiştii pasionaţi mai degrabă de artă şi tradiţie romanească, ce destinaţie ai recomanda dintre cele văzute de voi şi mai ales de ce?

Greu de spus. Cred că aş alege zona Sibiului şi a Mărginimii Sibiului. Ai istorie, tradiţie, ai Muzeul Civilizaţiei Populare ASTRA, mai ai câte o biserică fortificată în Cisnădie şi Cisnădioara şi multe altele. O săptămână întreagă să ai la dispoziţie şi tot nu o să ajungă să descoperi tot ce oferă zona.

Cartita plimbareata

Printre povestioarele voastre se numără şi recomandări de cazare... Care este cel mai frumos loc pentru camping din ţara noastră?

Aici nu stăm mult pe gânduri, alegerea e simplă: Pensiunea şi Campingul Floare de Colţ (Gyopár Panzió) din Rimetea, la poalele Colţilor Trascăului. Dacă vrei să te îndrăgosteşti de camping e musai să mergi în zona asta. Peisajul este incredibil, amenajările excelente şi oamenii primitori. Să mai spunem de Rimetea, de Patrimoniul UNESCO ori de Cetatea Colţeşti de aici?

Printre numeroasele sfaturi de pe blog, povesteşti la un moment dat cum se îndepărtează o căpuşă! Smile Cu ce alte vieţuitoare mai mult sau mai puţin simpatice v-aţi mai întâlnit?

Căpuşele sunt clar "prietenele" noastre Smile. E bine să ai grijă, dar nu se sfârşeşte lumea dacă te-a muşcat o capuşă.

Dacă multora le e teamă de o întâlnire cu ursul, uite că noi, în 15 ani de mers pe munte, am văzut ursul o singură dată, şi asta oarecum tot în civilizaţie - o ursoaică cu trei pui, noaptea, pe şosea, în Pârâul Rece. Suntem cam specialişti la mersul noaptea prin pădure, nu avem o problemă cu asta, dar nici nu ignorăm pericolul. Bucegii sunt singura zona în care mersul prin pădure noaptea nu prea e "fun". Şansele să dai nas în nas cu Moş Martin sunt prea mari.

Alte animăluţe mai mult sau mai puţin simpatice cu care ne-am mai întâlnit sunt viperele, scorpionii, marmotele, salamandrele şi vulpile, dintre care una, în Apuseni, ne-a furat în aceeaşi seară o roată de caşcaval şi o savonieră cu săpunul în ea. Da, chiar a fugit cu săpunul… cine ştie poate voia să facă un duş Smile Aaaa, să nu uităm… ne mai întâlnim şi cu muşuroaiele de cârtiţă Smile

Cartita plimbareata

Cu altceva se mai ocupă Cârtiţele în afară de călătorii? Am văzut că faceţi şi recomandări pentru diverse evenimente…

Da, recomandăm în general doar evenimentele aproape de suflet, la care am participat şi noi. Nu avem cum să participăm la toate evenimentele la care ne-am dori şi nici nu vrem să devenim un agregator de destinaţii şi evenimente turistice. Ăsta este şi punctul nostru forte: toate fotografiile de pe site sunt făcute de noi, toate destinaţiile şi evenimentele de care vorbim sunt "trăite" de noi.

De exemplu anul trecut am descoperit plăcerea de a participa la maratoane de alergare montană. Întâmplarea face că am alergat amândoi la trei semimaratoane cu C de la Cârtiţă: în Cozia, Cindel şi în Ciucaş. Anul ăsta nici nu se pune problema să nu participăm încă o dată, şi de data asta schimbăm semimaratonul de 21 pe maratonul de 42 km. E o experienţă extraordinar de interesantă, atât fizic, cât şi emoţional, pe care noi o recomandăm. Să alergi 21 de kilometri pe munte e ceva… Smile

Care sunt planurile voastre de viitor, atât pentru blog, cât şi pentru călătorii?

Cu blogul avem un plan continuu: timp, timp şi iar timp - să punem pe site cât mai multe din destinaţiile pe care le-am văzut deja şi de care nu am apucat să povestim. Acum, pe site avem publicate mai puţin de 30% din locurile văzute din România. Avem o experienţă mare în a "mirosi" o destinaţie bună şi servicii de turism de calitate - e păcat să nu împărtăşim şi altora din experienţele noastre.

După zicala "La plăcinte înainte, la război înapoi" sau "unul cu sapa, altul cu mapa" Laughing, un plan pentru 2014, pentru Cârtiţa Raluca, e să se implice mai mult în partea de blogăreală efectivă, nu doar de savurat ieşirile Laughing Dar până la urmă cineva trebuie să facă şi sandvişurile de dimineaţă pentru excursii Smile Vom vedea...

La capitolul destinaţii, avem încă multe locuri noi de văzut în ţară… o viaţă să ai şi nu îţi ajunge să vezi toată România. Ca să nu mai spunem că pot să şi apară destinaţii noi de la un an la altul, aşa cum a fost reamenajată Salina Turda sau asfaltată Transalpina, sau poţi să trăieşti experienţe noi în locuri deja vizitate, cum ar fi rafting în Cheile Nerei.

Cartita plimbareata

Top 10 răspunsuri pe scurt:

1. Cel mai interesant loc din România: Poienile Porcului, Munţii Mehedinţi
2. Cel mai frumos oraş european: Barcelona
3. Cel mai interesant obiectiv turistic: (vizitate) la ei: Peştera Skocjan - Patrimoniu mondial UNESCO, Slovenia
la noi: Salina Turda
4. Un loc unde ai putea locui: La noi: Cisnădioara
La ei: undeva pe ţărmul Croaţiei, Split, Dubrovnik… + multe altele
5. O destinaţie recomandată tinerilor: Rimetea şi Colţii Trascăului
6. O destinaţie recomandată pentru buget redus: Oriunde în România, cu cortul
7. Un loc unde te-ai întoarce: Parcul Naţional Durmitor, Muntenegru
8. Cel mai frumos loc vizitat vreodată: Greu de ales… chiar imposibil.
9. Cel mai frumos peisaj: Priveliştea de pe Coada Oslei, Munţii Vâlcan: 360 de grade cu Vâlcan, Retezat, Retezatul Mic (Piule-Iorgovanu), Godeanu, Valea Cernei
10. Un loc cu oameni minunaţi: La poale de Munţii Rodnei


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers