Interviul Săptămânii: Adrian Siea povesteşte despre oraşul Constanţa şi împrejurimile acestuia

Interviul Săptămânii: Adrian Siea povesteşte despre oraşul Constanţa şi împrejurimile acestuia
 
 

După cum v-am obişnuit, în fiecare săptămână prezentăm câte un român care ne face mândri de ţara în care ne-am născut. Pentru această frumoasă zi de miercuri l-am ales pe Adrian Siea, omul care a structurat peste 2.500 de ani de istorie, în 145 de pagini…

Adrian este ofiţer în marină şi a participat în ultimii ani la mai multe proiecte de promovare instituţională, muncă răsplătită cu premiul special al juriului la Romanian PR Award 2012 . Mai mult de atât, ultimii doi ani şi i-a dedicat pentru a realiza un ghid turistic al oraşului Constanţa, despre care ne va povesti mai multe în următorul interviu.

Constanta City Walking Guide: o istorie de peste 2.500 de ani, în 145 de pagini

Este clară necesitatea unui ghid turistic al unei zone atât de importante precum Constanţa. Cum ai luat iniţiativa de a materializa acest lucru şi de ce?

Dacă nu la Constanţa atunci unde s-ar putea începe o astfel de iniţiativă? Şi nu vorbim doar de Constanţa în acest ghid ci şi de împrejurimi, zone la fel de interesante din punctul de vedere al unui turist ajuns în această regiune a ţării. De regulă turistul sosit pe litoral se limitează la a merge la plajă şi la opţiunile oferite în staţiunea în care este cazat. Doar în perioadele de vreme rea acesta ajunge în Constanţa, unde în afară de Cazinou, faleză, acvariu sau delfinariu nu prea reuşeşte să descopere alte lucruri atractive ale oraşului.

În plus, turiştii străini coborâţi de pe navele de croazieră, ghidaţi de o hartă (la o scară destul de nepotrivită oferită gratuit de municipalitate), nu au trasee clare care să-i ajute să descopere un oraş spectaculos.

Împletind experienţa de turist, cu cea de promovare şi cu observaţiile de mai sus am reuşit să realizez un studiu care să-mi ofere o imagine a ceea ce ar putea interesa un turist ajuns în zona Constanţei. Primul pas a fost realizarea acestui ghid, apoi a Paginii de facebook care să arate partea frumoasă a oraşului şi o să urmeze şi alte elemente ale acestui puzzle necesar pentru promovarea oraşului.

Ştiu că ai realizat acest ghid împreună cu familia ta… cu soţia, fiul şi câţiva prieteni apropiaţi. Cum s-a desfăşurat această materializare?

Problema cea mai importantă a fost lipsa fotografiilor de calitate cu obiectivele din oraş. A fost o muncă care m-a făcut să redescopăr oraşul în care trăiesc de vreo 35 de ani, aşa cum nu-l ştiam. Pare simplu, însă pentru a reuşi să pui într-o lumină cât mai favorabilă arhitectura oraşului este nevoie de timp, zile, sau chiar luni, pentru a prinde cadrul dorit. Aici vreau să remarc faptul că în orice ghid al oraşelor mari, fotografiile exploatează la maxim unghiurile favorabile pentru a crea un aer cât mai impresionant pentru turişti, chiar dacă în realitate lucrurile nu se prezintă tocmai aşa.

Unele fotografii pe care le-am considerat de foarte bună calitate mi-au fost puse la dispoziţie de fotografi profesionişti interesaţi şi ei să promoveze Constanţa. Partea de text a fost şi ea la fel de importantă, deoarece am dorit să fie descrieri originale dar în acelaşi timp foarte corecte. Pe lângă cercetările şi textul scris de mine a intervenit o întreagă echipă care a inclus următoarele figuri profesionale: lingvist, istoric, traducător şi designer care, aşa cum spuneaţi, sunt parte din familie şi prieteni.

Partea de text a fost şi ea la fel de importantă, deoarece am dorit să fie descrieri originale dar în acelaşi timp foarte corecte. Pe lângă cercetările şi textul scris de mine a intervenit o întreagă echipă care a inclus următoarele figuri profesionale: lingvist, istoric, traducător şi designer care, aşa cum spuneaţi, sunt parte din familie şi prieteni.

Ce s-a întâmplat după momentul în care Constanta City Walking Guide a prins o formă?

Ca la orice produs a intervenit partea de lansare, promovare şi vânzare. Mi-am dorit mult ca pe lângă muzee, statui sau parcuri să promovez şi anumite obiective turistice private (restaurante, hoteluri sau centre comerciale) de înaltă calitate, prin care să ofer turiştilor idei pentru petrecerea timpului liber. Vreau să remarc că în ultimul ghid privat al Constanţei publicat în anul 1924 partea de publicitate acoperea peste 50% din totalul cărţii, fapt ce oferea turiştilor informaţii excelente despre oraş.

Chiar dacă nu am reuşit să realizez decât parţial acest deziderat, totuşi sunt bucuros că au existat manageri care şi-au oferit suportul la realizarea acestui volum. Mulţumesc pe această cale unei foarte bune prietene care ne-a ajutat în partea de promovare şi vânzare de publicitate. Am fost foarte bucuros când la lansarea cărţii, care a avut loc într-un centru comercial important din oraş, au luat parte peste 80 de persoane, o audienţă destul de bună pentru un proiect nou.

Constanta City Walking Guid are atât o versiune în limba română, o versiune în limba engleză, cât şi "pe drum" una în limba italiană. Te vei opri aici?

Din discuţiile avute cu comercianţi, ghizi sau oameni din turism am tras concluzia necesităţii ediţiei în limba italiană. Lucrăm în acest moment la această variantă care o să difere în anumite locuri de ediţiile în română şi engleză, mai ales la partea de imagini. Editura City Walk Guide, care este specializată în realizarea de ghiduri turistice şi cărţi de prezentare, prin îmbinarea celor trei elemente de care vă vorbeam: fotografie, text şi PR va lansa la începutul lunii iunie varianta în limba italiană şi probabil în aceeaşi perioadă un alt ghid, dar pe care dorim să-l păstrăm surpriză.

În plus, în colaborare cu editura dorim să sprijinim orice iniţiativă similară prin oferirea de facilităţi la publicarea ghidurilor, deci în măsura în care mai există persoane, asociaţii sau societăţi care au deja un material lucrat şi fotografii de calitate îi aşteptăm să ne contacteze şi împreună să realizăm ghiduri de o calitate deosebită, atât de necesare pentru promovarea a ceea ce avem frumos în România.

Probabil ca în majoritatea locurilor din ţara noastră şi în Constanţa există numeroase obiective turistice extrem de interesante, care însă sunt în paragină. Cum te-ai descurcat în aceste situaţii?

Au existat două opţiuni: aceea de a nu include obiectivul respectiv în ghid sau de a încerca să-i găsim un unghi favorabil pentru fotografie şi apoi să-l promovăm. În final, am ales cea de a doua variantă deoarece am considerat că indiferent de starea în care se află acel obiectiv trebuie să punem umărul măcar pentru a-i face o imagine cât mai bună şi de aici poate se vor găsi şi resursele necesare punerii în valoare.

Cazinoul reprezintă un astfel de exemplu însă chiar şi în starea în care se află reuşeşte să atragă turiştii. Cu siguranţă că se întreprind eforturi pentru reabilitarea sa şi suntem convinşi că aşa cum s-a reuşit reabilitarea pieţei Ovidiu sau falezei vor exista fonduri şi pentru clădirea emblematică a oraşului.

Cu mult mai greu este cu clădirile aflate în proprietate privată şi vorbim aici de Casa cu lei sau sinagoga pe care le-am evidenţiat în ghid tocmai pentru a atrage atenţia asupra potenţialului turistic şi cultural pe care îl au.

Există un loc pe care l-ai descoperit în timpul documentărilor, despre care nici tu nu ştiai sau care ţi-a rămas întipărit în suflet?

Cu siguranţă că foarte puţini constănţeni ştiu despre strada Vântului. Nici eu nu ştiam despre existenţa ei însă am fost uimit să văd cât de mult poate să semene cu o străduţă din Liguria, din Malta sau Grecia. Lată de doar 3m aceasta se află în zona peninsulară şi oferă o imagine a ceea ce era Constanţa acum 100 de ani, un oraş spectaculos plin de farmec şi mister. Tot aici pot să adaug şi sinagoga din zona veche a oraşului, aflată într-o stare puternică de degradare care cu siguranţă trebuie readusă la viaţă prin reabilitarea sa sau transformarea într-un complex cultural.

Ca surpriză plăcută modernă pe primul loc se găseşte complexul Phoenicia Holiday Resort care m-a uimit prin calitatea şi diversitatea facilităţilor oferite turiştilor într-un complex modern de tip All Inclusive.

Ne poţi face un Top 5 a celor mai importante obiective turistice din zona oraşului Constanţa, după lungile documentări pe care le-ai făcut în timpul realizării ghidului?

Desigur obiectivele sunt multe într-un oraş cu o istorie de peste 2500 de ani însă o să aleg 8 lăcaşe de cult aflate la o distanţă de câteva sute de metri una de cealaltă care ne demonstrează schimbările demografice survenite de-a lungul timpului şi caracterul multietnic al acestei zone a ţării.

1867 Geamia Hunchiar, 1868 Biserica Greacă "Schimbarea la faţă", 1872 Biserica romano catolică Sfântul Anton, 1880 Biserica armenească Sfânta Maria, 1895 Catedrala ortodoxă Sfinţii Petru şi Pavel, 1898 Biserica bulgară Sfântul Nicolae, 1910 Moscheea Carol I, 1914 Sinagoga Mare.

Dacă vorbim de împrejurimile oraşului o să începem de la Nord spre sud şi o să trecem prin cetatea Histria, primul oraş atestat documentar de pe teritoriul României, apoi nu o să ratăm zona oraşului Năvodari excelent dezvoltată în ultimii ani şi care oferă pe lângă cel mai impresionant complex hotelier de pe litoral şi un întreg univers dedicat iubitorilor de pescuit, coborând mai la sud trebuie să ne oprim neapărat la Târgul de anticariat din Eforie, care reuşeşte să recreeze pentru câteva zile o atmosferă a litoralului de altă dată, o să poposim pentru câteva ore pe plaja superbă din localitatea 23 august pentru a savura apoi o excelentă masă de peşte la una dintre pescăriile din apropiere şi o să ne oprim seara pe faleza din Mangalia, un superb loc de promenadă.

Ce recomandări ai pentru oficialităţi, legate de promovarea Litoralului Românesc?

Este clar că există anumite direcţii de dezvoltare în viziunea oficialităţilor legate de promovarea litoralului, însă din experienţa proprie pot să vă spun că nu trebuie neglijată nicio nişă de promovare. Vorbesc aici de atragerea unei game cât mai largi de turişti. Vorbim de cluburi în Mamaia, de reumatism la Techirghiol şi de linişte în Jupiter însă putem să vorbim la fel de bine de turism ecumenic în Constanţa (în zona peninsulară pe o rază de nici un kilometru există 8 lăcaşe de cult de rituri diverse… oare în ce alt loc din lume întâlnim o aşa explozie de multiculturalism?), de turism de aventură (scufundări la epave, salturi cu paraşuta, călărie în herghelia de la Mangalia, parapantă în munţii Măcinului, sau automobilism la Cheile Dobrogei şi de ce nu ciclism în Deltă) şi nu în ultimul rând de turismul gastronomic şi enologic.

Despre tot ce v-am spus mai sus nu vorbesc de perioada mai - septembrie ci de turism care se poate face în extrasezon. Trebuie create însă evenimente care să atragă acest gen de turişti (competiţii, workshopuri, târguri sau sărbători) şi să existe o colaborare între primării, consilii pentru a realiza proiecte comune, dând astfel forţă şi anvergură mesajului transmis.

Ce le recomanzi oamenilor care doresc să facă pentru oraşele lor, acelaşi lucru pe care l-ai făcut tu pentru Constanţa?

În primul rând să-şi impună standarde înalte de calitate, să nu se aştepte la câştiguri spectaculoase şi să publice doar atunci când sunt convinşi că măcar un turist care va citi cartea lor o să ajungă să le viziteze oraşul. Le recomand să înceapă cu fotografii de calitate deosebită, să analizeze măcar din trei surse fiecare obiectiv (internetul este plin de date irelevante sau false), să construiască trasee şi apoi să se adreseze unei edituri specializate care să le ofere consultanţă pentru publicare.

La ce alte iniţiative legate de promovarea turistică mai participi?

O să amintesc doar două: Blogul Jurnal de Navetist la care scriem, eu şi soţia mea, despre experienţele noastre culturale din România şi străinătate. Tot aici am început să promovăm şi România turistică în limba italiană deoarece am observat că locuitorii din peninsulă, în ciuda numărului mare de români stabiliţi în Italia, ştiu puţine lucruri despre România. În acest sens, anul acesta am participat la o expoziţie colectivă de fotografie, la Parma, care a prezentat imagini din ţară iar pe 7 decembrie ne aducem contribuţia la organizarea unei alte expoziţii şi a unei conferinţe despre Gulagul Românesc, tocmai pentru a prezenta publicului italian alte aspecte din istoria noastră recentă.

Un alt proiect important este concretizat de expediţiile montane pe care le realizăm de 4 ani într-o formulă inedită: tătici cu copii. Cu un grup de colegi de liceu am reuşit ca în 4 ani să aducem pe trasee spectaculoase din România peste 30 de copii cu vârste cuprinse între 8-15 ani. După ce am atins obiective importante din Bucegi, Retezat, Piatra Arsă, anul acesta ajungând pe Vârful Moldoveanu, ne dorim pentru la anul atingerea Vârfului Mont Blanc cu o echipă de 5 copii care ne-au demonstrat că putem să ne bazăm pe ei în cele mai grele momente.

Mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat în acest proiect şi le recomand cititorilor dumneavoastră să-şi procure înaintea fiecărei vacanţe câte un ghid al zonei în care urmează să meargă şi cu siguranţă acesta le va propune obiective noi care îi vor impresiona!

Adrian Siea: TOP 10 răspunsuri

Cel mai interesant loc din afara Europei: Kenya
Cel mai frumos oraş european: Firenze
Cel mai interesant obiectiv turistic: Pompei
Un loc în care aş putea locui: Amsterdam
O destinaţie recomandată cuplurilor tinere: Nisa (cu vecinii Cannes si Monaco)
O destinaţie recomandată românilor cu buget redus: Istanbul
Un loc în care nu te-ai mai întoarce: Burgas
Cel mai frumos loc din România: Delta Dunării
Cel mai frumos peisaj: Retezat
Un loc cu oameni minunaţi: Bucovina


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers