Întâlnire cu gladiatorii în Cetatea Alba Carolina

Întâlnire cu gladiatorii în Cetatea Alba Carolina
 
 
 

La Alba Iulia am ajuns pentru prima dată anul trecut, cu ocazia Festivalului Roman organizat anual în luna mai. Festivalul se desfășoară în cetatea orașului care de altfel a fost restaurată complet în urmă cu câțiva ani. Odată cu începerea acestui proces, s-a descoperit faptul că zidul inițial se păstrase aproape în totalitate, doar că era acoperit de pământ. Odată cu îndepărtarea valurilor de pământ, a fost adusă la lumină o structură originală de o valoare istorică și turistică inestimabilă.

Alba Carolina – cetatea în formă de stea

Alba Iulia

Forma de stea a cetății, cunoscută sub numele de Vauban (după liderul militar francez din sec. 17-18 ce a inventat-o) permitea o mult mai bună perspectivă a apărătorilor asupra atacatorilor. Intrarea maiestuoasă din piatră te întâmpină după ce treci de podul de lemn, ce altădată permitea traficul peste lacul de apărare ce înconjura cetatea.

Catedrala Romano-Catolică...

Alba Iulia

Cea mai impozantă clădire a cetății este Catedrala Romano-Catolică, construită în sec. 13 drept sediu al Episcopiei Transilvaniei, devenind după primul război mondial catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. Pe lângă faptul că este cel mai important edificiu construit în stil romanic de pe teritoriul actualei Românii (cu elemente gotice și renascentiste adăugate ulterior), lăcașul este și locul de odihnă al lui Iancu de Hunedoara, fost guvernator al Ungariei și considerat apărător al creștinismului contra pericolului otoman în sec. 15. Nu pot spune decât că emoția care te încearcă este copleșitoare, în momentul în care privești sarcofagul unuia dintre cei mai mari lideri ai istoriei poproului român din Evul Mediu.

... şi Catedrala Ortodoxă

Alba Iulia

Catedrala Ortodoxă în curtea căreia avut loc încoronarea din 1922 este și ea ce-i drept foarte impunătoare. Cu toate acestea, pentru cineva care vine ori din Țara Românească, ori din Moldova, stilul arhitectural bisericesc ortodox este deja familiar. Pentru cei ce locuiesc în afara Transilvaniei, romanicul și goticul au un impact mult mai mare, motiv pentru care probabil Catedrala Romano-Catolică este, trebuie să recunosc, preferata mea.

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »

Alba Iulia

Cetatea păstrează desigur și multe clădiri din perioada în care Transilvania a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Într-una din aceste clădiri se află Muzeul Național al Unirii, dedicat evenimentului poate cel mai important din istoria poporului nostru. Obiecte personale aparținând celor doi monarhi, fotografii de epocă și documente originale semnate de diverse personalități ce au muncit pentru îndeplinirea visului național pot fi admirate în timpul turului muzeului.

Gladiatorii şi-au dat întâlnire în Cetatea Alba-Iulia

Alba Iulia

Să nu uit însă de scopul călătoriei, Festivalul Roman Apulum care de altfel este un eveniment cu totul și cu totul special. Spre deosebire de Festivalul Medieval de la Sighișoara ce ne încântă cu lupte între cavaleri, dansuri medievale și domnițe, cel de la Alba Iulia ne duce în lumea gladiatorilor, a legiunilor romane, dar și în viața de zi cu zi a dacilor. Am asistat la lupte între cele două tabere, dar și la activități obișnuite atât ale ale dacilor cât și ale romanilor.

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Alba Iulia

Atmosfera este una încântătoare, mai ales că festivalul este organizat într-o perioada numai bună pentru activități în aer liber. Nu doar luptele daco-romane fac deliciul călătoriei, ci și vestigiile romane care mai pot fi încă văzute, cele medievale, dar și târgul la care participă negustori din toate părțile Transilvaniei.

Arhitectura Alba-Iuliei

Alba Iulia

Coborând din cetate în partea orașului de sfârșit de sec. 19 și început de sec. 20, se poate face o plimbare extrem de plăcută printre numeroase reședințe construite în stil neoromânesc, belle epoque, art nouveau sau art deco. Din păcate starea lor nu este cea mai fericită, lucru de altfel valabil pentru toate orașele României. Fenomen ce ne dă de gândit la lucrurile care trebuie schimbate în perspectiva pe care o avem asupra patrimoniului cultural și arhitectural al propriului nostru popor.

Tu ce alte locuri minunate din Alba Iulia cunoşti?

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.