Insula Tao din Thailanda - paradisul scufundărilor

Insula Tao din Thailanda - paradisul scufundărilor
 
 

Situată în Arhipelagul Samui din Golful Thailandei, insula Tao este una dintre cele mai populare destinaţii pentru iubitorii de scufundări, în special pentru cei începători. Plajele curate, apele limpezi, abundenţa de corali şi peşti coloraţi, ospitalitatea localnicilor şi, nu în ultimul rând, preţurile mici la cazare, mâncare şi orice altceva au făcut din această insulă micuţă un punct important de atracţie pe harta de ‘must do’ a oricărui împătimit călător.

Cea mai bună perioadă din an pentru a vizita insula este decembrie-martie pentru că atunci temperaturile sunt moderate (25-30 de grade), apa are 25-28 de grade şi ploile sunt răzleţe, fiind prezente mai ales în luna decembrie. Ȋn cealaltă parte a anului, fie plouă mult ( octombrie-noiembrie), fie este foarte foarte torid (aprilie-septembrie).

Cum se ajunge în Insula Tao?

Din Bangkok sunt mai multe moduri de-a ajunge în Tao, cea mai rapidă, dar şi cea mai scumpă, fiind cu avionul.  Insula nu are aeroport propiu, cel mai apropiat aeroport se află pe insula Samui şi de acolo, cu vaporaşul,  călătoria mai durează încă două ore. Dacă timpul nostru este limitat, atunci, cu siguranţă, avionul este alegerea potrivită, chiar dacă puţin mai scumpă. Un bilet dus-întors poate costa între 100 şi 200 $,  în funcţie de perioadă.

Varianta mai ieftină de călătorit până în insulă combină trenul sau autocarul cu vaporaşul. Aşa ceva costă în jur de 30$ şi durează 10-12 ore. Cu trenul sau autocarul se ajunge în oraşul Surathani şi de acolo se ia vaporaşul pentru un voiaj de noapte (7-8 ore) sau de zi (4-5 ore).

Ȋn Bangkok şi în alte oraşe importante există agenţii de turism de unde se poate cumpăra un "joint ticket". Acest bilet este foarte avantajos pentru că îţi oferă posibilitatea să călătoreşti cu mai multe mijloace de transport, plătind un preţ mai mic decât dacă ai cumpăra aceste bilete separat. De exemplu, dacă cumperi acest "joint ticket" dintr-o agenţie din Bangkok ai asigurat transportul de la hotelul tău până la agenţie,  acolo autocarul te preia şi te duce până în Surathani, direct în port şi ai inclus şi biletul de vaporaş  până în Tao. Nici nu trebuie să ştii prea multă engleză, chiar nu trebuie să vorbeşti prea mult la punctele în care schimbi mijlocul de transport pentru că există cineva acolo care are grijă de tine. Odată cu biletul (dovada plăţii) ţi se va da un sticker pe care trebuie să-l lipeşti în piept, pe tricou, undeva la vedere. Stick-erele au culori diferite în funcţie de insula în care mergi şi în baza lor vei fi repartizat într-un anumit autocar şi într-un anumit vaporaş.

Pentru că noi ne aflam în Kuala Lumpur, am hotărât să călătorim spre Thailanda cu trenul de noapte, până în Surathani şi apoi să luăm vaporaşul spre insulă. Biletul de tren (vagon de dormit) ne-a costat ~ 50 $/două persoane şi alegerea s-a dovedit a fi foarte inspirată. Călătoria a fost foarte confortabilă şi, deşi am ajuns la destinaţie cu câteva ore întârziere peste cele ~ 16 programate, nu ne-a părut deloc rău. Am avut timp să ne obişnuim cu atmosfera asiatică, cu oamenii deosebit de amabili şi zâmbitori si, mai ales, cu multele mirosuri specifice zonei. Am fost nevoiţi să schimbăm trenul pentru ultimele trei ore ale traseului nostru (care s-au transformat în şase ore). Dar, am avut parte de una dintre cele mai frumoase şi de neuitat experienţe ale întregii noastre vacanţe.

Al doilea tren era exact genul de tren cu care îmi doream să călătoresc, un tren fără geamuri şi cu multe ventilatoare ce coborau din tavan. Toată lumea era veselă, toţi vorbeau, mâncau şi ne ofereau şi nouă, din când în când, din pacheţelele lor. Nimeni nu vorbea engleza, dar vorbeau cu noi pe limba lor şi aşteptau de la noi să le şi răspundem. Zâmbetul ne-a salvat întotdeauna şi chiar am acceptat de câteva ori să servim din mâncarea lor pentru că ne-a fost mult mai simplu să spunem “kop khun kha” decât să refuzăm. Şi nu am fi vrut să fim nepoliticoşi. Ȋn vagonul nostru lung şi cu ~ 100 de pasageri eram doar 5 turişti, restul erau localnici, majoritatea cu copii şi bagaje multe, care călătoreau doar pe distanţe scurte, între două oraşe.

Insula Tao - cu trenul de noapte

Insula Tao - cu trenul

Ultima parte a drumului am străbătut-o cu un vaporaş şi aici ne-am trezit din nou în mijlocul vacarmului specific vacanţelor, cu tineri gălăgioşi şi nerăbdători, grupuri de europeni (majoritatea englezi şi nordici), dar şi australieni, pregătiţi să se distreze în cele mai diferite moduri. Călătoria cu vaporaşul a durat ~ 5 ore şi ne-a purtat pe o mare superbă, ne-a dezvăluit peisaje de vis şi ne-a făcut cunoştinţă cu alte două insule pe care am dori să le vizităm în curând – Samui şi Phangan.

Unde ne cazăm în insula Tao

Foarte mulţi turişti care ajung în insula Tao au o rezervare prealabilă făcută pe internet sau la o agenţie de voiaj. Nu ştiu dacă este mai bine aşa sau nu, dar ştiu că nouă ne place să fim mai liberi în alegeri şi mai spontani. De aceea, preferăm să mergem în vacanţe fără rezervare prealabilă. Recunosc că ni s-a întâmplat de câteva ori să căutăm o cameră liberă mai multe ore – în România, la Cazane şi în Italia, provincia Livorno – dar asta nu ne-a împiedicat să mergem în necunoscut de mult mai multe ori.

Ȋn Tao, oferta turistică este extraordinar de variată, pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Dacă ajungi  în insulă fără rezervare, nu trebuie să te îngrijorezi. Poţi intra în prima agenţie de turism care îţi iese în cale şi să rezervi o cameră. Dacă intenţionezi să stai mai mult de o săptămână şi eşti dispus să pierzi puţin timp ca să-ti cauţi tu însuţi o cameră convenabilă atunci laşi bagajul la agenţie şi o porneşti la pas, întrebi în stânga şi în dreapta şi vei găsi ceva, cu siguranţă. Dacă vrei să fii puţin mai relaxat, atunci îţi faci o rezervare pentru o noapte sau două şi, cum ai pornit la drum să descoperi insula, poţi să vizitezi şi câteva hoteluri/vile/bungalow-uri până găseşti ceea ce te interesează ca să te muţi pentru restul vacantei.

Dacă popasul în insulă este de doar 3-4 zile, atunci nu prea ai timp de pierdut şi trebuie să te decizi mai repede. Dacă stai mai multe zile, cum am stat noi, atunci chiar merită să faci un tur înainte de a hotărî. Ȋntotdeauna găseşti oferte mai bune vorbind direct cu cei de la hotel, se poate chiar negocia şi atunci tu vei ieşi în câştig. Cea mai ieftină cazare pe care am văzut-o în insulă era un bungalow de bambus pentru două persoane, chiar pe malul mării şi costa 10 $. Nu avea decât un bec care cobora din tavan şi trebuia să ai propria ta lenjerie.

Insula Tao - casuta de bambus

Camerele în Guest House costau între 12 - 20 $ pentru două persoane şi aveau baie propie, televizor, ventilator, unele chiar şi frigider. Camerele cu aer condiţionat costau cu 5$ în plus, în general toate camerele aveau aer condiţionat, dar puteai să renunţi la aer şi atunci plăteai mai puţin, dar aveai, în schimb ventilator. Ȋn resorturi (echivalent la 3 stele europene), camerele costau în jur de 30-35$/noapte, cu absolut tot confortul, întotdeauna cu balcon sau terasă , baie, televizor, frigider, ventilator, aer condiţionat. Cele mai scumpe resorturi pe care le-am văzut aici aveau apartamente de super lux, echivalentul unui hotel de 5 stele european, dar costau mai puţin decât în Europa - în jur de 200$/noapte.

Insula Tao

In curtea unui resort de lux

Noi ne-am hotărât pentru cazare direct din vaporaşul care ne ducea în insulă pentru că aici am fost întâmpinaţi de o mulţime de reprezentanţi din partea resorturilor care îşi făceau reclamă, cu pliante şi poze reprezentative şi cu oferte care de care mai atrăgătoare.

Deoarece venisem în Tao pentru un curs de diving (diving open course), am optat  să ne cazăm la Ban’s Diving Resort, unul dintre cele mai mari centre de scufundări din insulă, localizat în zona Sayree Beach . Oferta de cazare a fost cam aşa: am plătit cursul de diving de 4 zile (9000 de bahti/~300$/persoană) şi am primit camera gratis pe perioada cursului, iar, în afara cursului, camera costa 1000 de bahti/seară, adică ~30$.

Era o cameră foarte frumoasă, cu baie, frigider, televizor, ventilator şi vedere spre curtea interioară care era o minunăţie de gradină, junglă tropicală.

Insula Tao

Ban's Resort

Am stat aici 9 zile şi, după ce am terminat cursul, în Ajunul Crăciunului, ne-am mutat în altă parte pentru că resortul era, într-adevăr, destinat celor care făceau cursuri şi noi ne doream mai puţină aglomeraţie. Ȋn plimbările noastre prin insulă am găsit un alt resort (’Tommy’s resort’) mult mai liniştit şi am rezervat o cameră cu vedere la mare în care să ne mutăm pe 24 decembrie şi, pentru că urma să stăm aproape două săptămâni, am primit o ofertă foarte bună. Camera se găsea în aripa nouă, avea toate dotările necesare şi un balcon generos  cu vedere la mare şi a costat 1000 bahti/seară, adică ~ 30$.

Insula Tao

Tommy's resort

Unde mâncăm pe insula Tao

Ȋn insulă există o mulţime de restaurante, unele mai luxoase, altele foarte modeste, în care se poate mânca mâncare thailandeză la preţuri foarte mici, dar şi mâncare europeană, la preţuri ceva mai ridicate.

Noi am mâncat în mai multe locuri, peste tot am fost mulţumiţi, dar două restaurante se află în topul preferinţelor noastre.  

"Tik" este un local drăguţ, modest, dar foarte renumit printre localnicii albi (falangi). Aici, o porţie de mâncare thailandeză cu multe legume, carne de pui şi orez (preferata mea) costa doar 2$. Dar, dacă aveai cumva poftă să mânânci un junk food - un hamburger, de exemplu - plăteai pe el şi 4$. Am văzut mulţi turişti cu copii la mese şi am observat că majoritatea adulţilor mâncau preparate tradiţionale, dar copiii preferau hamburgeri, pizza sau cartofi prăjiţi.

Insula Tao - mancare Tik

Restaurantul ‘Sea shell’ avea o ofertă foarte bună la happy hour, între 17:00 şi 20:00. Toată mâncarea era la jumătate de preţ şi preferatele noastre erau frigăruile de pui, porc sau peşte, cu cartofi copţi şi salată pentru care plăteam doar 3 $ /porţia. Totul era foarte gustos şi proaspăt şi se prepara pe un imens grătar aşezat chiar în stradă, în faţa localului. Un mod destul de ingenios pentru a atrage turiştii.

Cea mai bună şi tradiţională mâncare se mânca direct pe stradă sau pe plajă, de la vânzătorii ambulanţi - fel de fel de frigărui, clătite  şi alte minuni ale căror nume nu le cunoşteam.

Insula Tao

Pantru că vacanţa noastră includea şi două evenimente importante - Crăciunul şi Revelionul - am hotărât să sărbătorim într-un mod mai deosebit şi am ales un alt fel de restaurant.

Ȋn insulă, toate restaurantele serveau mâncare până la ora 22:00, apoi se închideau şi rămâneau deschise numai barurile şi cluburile, unde nu se mai putea mânca. “A/C Bar” era un restaurant pe malul mării care a avut nişte oferte foarte interesant pentru noaptea de ajun şi pentru cea de revelion, dar doar între orele 17:00-21:00. Ȋn acest interval de timp, se servea un bufet suedez foarte bogat şi variat, cu mâncare thailandeză şi europeană, foarte multe tipuri de prăjituri şi fructe. Am plătit un bilet de intrare de 6 $/persoană de Crăciun şi 10$/persoană de Revelion şi am mâncat ce şi cât ne-am dorit. Băuturile se plăteau separat, dar preţurile nu erau deloc mari.

Insula Tao

Noi nu am pierdut prea mult timp cu mâncatul pentru că vroiam să vedem cum se distrează lumea, aşa că am luat la rând toate cluburile şi barurile de pe plajă până la 4 dimineaţa. Ne-a plăcut foarte mult peste tot, atmosfera era foarte destinsă, lumea se distra, se dansa peste tot, chiar şi cu picioarele în apă, se lansau “lucky baloons”, se făceau poze. Şi, bineînţeles, se bea.

Insula Tao de revelion

Cel mai interesant ni s-a părut că puteai să intri într-un bar să bei ceva şi apoi să pleci mai departe, dar puteai, foarte bine, să intri cu o băutură cumpărată din alt local şi nimeni nu zicea nimic. Puteai să dansezi, puteai să stai la o masă făra să cumperi nimic sau cumpărai o băutură şi o ţineai pe masă două ore. Apoi, plecai în altă parte şi făceai acelaşi lucru. Poate nu era peste tot la fel, dar în zona Sayree Beach toate localurile de pe plajă aşa erau.

La miezul nopţii, pe plajă au fost multe focuri de artificii şi spectacole de acrobaţii cu focuri.

Insula Tao- revelion

Noi ne-am plimbat toată noaptea de la un local la altul, am văzut mai multe trupe care cântau muzică live, am admirat dibăcia acrobaţilor care jonglau cu focul şi ne-am bucurat alături de oameni pe care nu-i cunoşteam

Cum ne distrăm în insula Tao

Cei mai mulţi care ajung în Tao vin aici pentru a face scufundări. Dacă nu ai un atestat de scufundător, aici este locul cel mai potrivit pentru a face cursul şi pentru a-ţi lua certificatul, preţurile sunt cele mai mici din lume şi chiar ai ce vedea, mai ales dacă iei contact pentru prima oară cu un recif de corali. Primele imagini nu le vei uita niciodată, dar dacă îţi vei dori să vezi mai mult decât corali şi peştişori coloraţi, trebuie să te aventurezi în scufundări de noapte unde poţi întâlni rechini. Dacă eşti norocos, poţi vedea broaşte ţestoase şi pe uriaşa balenă-rechin (whale shark).

Cele mai frumoase plaje sunt :

Sayree Beach

Insula Tao

Freedom Beach

Insula Tao

Mae Haad

Insula Tao

Shark Bay

Insula Tao

Mango Bay

Insula Tao

Daca nu-ţi place să faci scufundari, poţi să profiţi de soare şi de plajele foarte frumoase, poţi să faci excursii prin junglă sau poţi să vizitezi insulele din apropiere. La ~ o oră cu vaporaşul se află insula Phangan, iar la ~ două ore insula Samui. Aceste două insule sunt mai mari şi merită câteva zile de explorări.

O insulă mai mică, dar deosebit de frumoasă este insula Nang Yuan. Se află la cinsprezece minute depărtare de Tao şi se poate vizita într-o excursie de o zi sau doar de câteva ore. Este un superb arhipelag format din trei insule, dintre care Nang Yuan oferă şi spaţii de cazare, într-un resort de trei stele, puţin mai scump decât pe insula mamă, dar într-un decor deosebit de frumos, unic şi romantic. Peisajul este de vis, în special în momentul mareei joase când toate cele trei insule se unesc prin drumuri de nisip menite să dureze doar câteva ore. Plajele sunt foarte curate, nisipul alb şi apele puţin adânci din apropiere sunt perfecte pentru câteva ore de snorkeling. După o zi petrecută în acest mic paradis care se numeşte Nang Yuan, nu-ţi poţi dori decât să te întorci pentru o vacanţă mai lungă sau, de ce nu, chiar pentru o viaţă întreagă.

Insula Tao

Insula Tao

Insula Tao nu se poate lăuda cu o viaţă de noapte prea nebunatică. Dar, şi aici, tinerii pot gusta puţin din libertatea şi nonconformismul petrecerilor autentice thailandeze. Viaţa de noapte din Tao poate fi privită ca o iniţiere, ca o introducere pentru începători şi pentru cei mai timizi. Petrecerea continuă la luna plină pe insula vecină Phangan şi continuă la nesfârşit pe insulele puţin mai îndepărtate – Phi Phi şi Phuket, sau chiar pe continent – în Pattaya.

Toată viaţa de noapte a insulei este concentrată în zona Sayree Beach, cu foarte multe baruri, terase, cluburi direct pe plajă, cu muzică live, spectacole cu focuri şi cabaret.

Recomand ‘Lotus Bar‘ pentru fire show de la ora 21:00 la miezul nopţii, în fiecare seară şi ‘Fishbowl Bar'  pentru spectacole de muzică live aproape în fiecare seară.

Insula Tao este una dintre cele mai cunoscute şi aglomerate destinaţii pe harta iubitorilor de vacanţe exotice. Aici poţi petrece nopţi albe,  la lumina torţelor, pe plajele invadate de veselie, bună dispoziţie şi distracţie la maxim. Dacă vrei o vacanţă mai liniştită, o vacanţă romantică pentru tine şi jumătatea ta, atunci încearcă insula Lanta. Nu o să-ţi pară rău.

Poze deosebite din insula Tao


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers