Insula Lanta din Thailanda, un loc perfect pentru o vacanţă relaxantă

Insula Lanta din Thailanda, un loc perfect pentru o vacanţă relaxantă
 
 

Vacanţa noastră în Lanta a venit după trei săptămani mai nebunatice şi mai obositoare petrecute în Golful Thailandei, în insula Tao. Ne doream câteva zile de relaxare, aşa că am avut buna inspiraţie să optăm pentru liniştita insulă Lanta, aflată pe cealaltă coastă a Thailandei, în Marea Andaman.

Arhipelagul Ko Lanta are 52 de insule, se află în Marea Andaman şi aparţine de Provincia Krabi. Numai cele două insule Ko Lanta Yai şi Ko Lanta Noi şi câteva insule mai mici oferă spaţii de cazare.

Cum se ajunge în insula Lanta?

Ȋn insulă se ajunge cu feribotul din Krabi, după o călătorie de ~ 2 ore, sau cu autocarul (minivan) care te poartă cam o oră pe uscat şi apoi te trece pe insulă cu ajutorul unui bac. Varianta a doua este cea mai ieftină şi te va costa în jur de 12$/persoană. Pentru că noi ne aflam deja în Tao, am cumpărat un “joint ticket” de la o agenţie de turism, am plătit pe el ~30$ pentru două persoane şi acest bilet includea următoarele : transport de la resortul nostru până în port, bilet la  vaporaşul de noapte până la Chumpon, autocar de la Chumpon până în Krabi (~ 4 ore) şi bacul din Krabi până în Lanta.  Drumul a fost foarte uşor, în vaporaş am dormit foarte confortabil, drumul cu autocarul a fost interesant pentru că am putut vedea câteva locuri frumoase, chiar dacă doar pe geam.

Insula Lanta

Unde ne cazăm în insula Lanta?

Oferta turistică este foarte variată, dar predomină resorturile de confort mediu, echivalentul categoriei 3 stele europene, cu absolut toate dotările necesare - băi proprii, aer condiţionat/ventilator, frigider, televizor - la preţuri cuprinse între 15-20 $/ cameră. Pe insulă există şi bungalow-uri mai modeste, cu băi proprii, dar doar cu apă rece şi  ventilator şi acestea se puteau închiria cu 10$/noapte. Există, de asemenea, şi campinguri şi chiar am văzut foarte mulţi tineri cu corturile în spate care se plimbau de pe o insulă pe alta şi care preferau să înnopteze sub cerul liber, chiar pe malul mării, în spaţii amenajate sau mai puţin amenajate pentru aşa ceva.

Insula Lanta

Pentru că am ajuns în insulă fără rezervare prealabilă (ca întotdeauna) am început vânătoarea de camere libere pe prima plajă care ne-a ieşit în cale. Nu am căutat prea mult pentru că aveam două rucsace în spate şi începuse ploaia, aşa că ne-am hotărât să rezervăm două nopţi la un resort şi apoi să căutăm altceva mai convenabil pentru restul vacanţei. Şi acest resort era foarte convenabil, dar şi foarte aglomerat, singura camera disponibilă nu avea apă caldă, ci doar baie cu apă rece şi costa doar 10$/noapte.

Insula Lanta

Bungalow-uri cu 10$ pe seara

A doua zi am închiriat un scuter şi am plecat să căutam un resort liniştit, aproape de mare, cu apă caldă şi cu preţ bun şi chiar am găsit.

Insula Lanta

Plimbare cu scuterul pe insula

“Wonderful resort” este proprietatea unei familii thailandeze, se află la 50 de metri de plaja “ Phae Beach” şi este compus din 19 căsuţe individuale, toate cu balcon, baie cu apă caldă, aer condiţionat şi o astfel de căsuţă costă doar 15$/seară. Aşa că, ne-am decis repede şi am rezervat camera pentru următoarele 12 zile.

Insula Lanta

Wonderful Resort

Unde mâncăm?

Ȋn insulele thailandeze mai mici, cum sunt Lanta şi Tao, predomină restaurantele mici, localuri în care lucrează, în general, toată familia, cu câteva mese şi cu mâncarea făcută aproape în faţa clientului. Mâncarea tradiţională thailandeză este extraordinar de gustoasă, are la bază  legume de toate felurile, dar în amestec cu carne de pui, porc sau peşte, toate gătite foarte simplu, pe grătar sau în tigaie, dar fără ulei. O masă decentă la un astfel de restaurant costă în jur de 7-8$ pentru două persoane, cu câte un suc de fructe (sau bere) inclus. Ȋn toate restaurantele se servea şi mâncare europeană – pizza, spaghetti, cartofi prăjiţi, hamburgeri – la preţuri ceva mai mari, dar mult mai mici, oricum, în comparaţie cu Europa. Am aflat că în insulele mici nu există nici un lanţ renumit de fast-food, acestea fiind interzise prin lege, tocmai pentru a proteja piaţa internă şi pe localnicii care sunt, majoritatea, implicaţi în turism şi domeniile adiacente. 

Cea mai bună mâncare se serveşte direct pe stradă, de la vânzătorii ambulanţi. Majoritatea dintre ei nu vorbeau absolut deloc limba engleză, dar limbajul semnelor era suficient ca să te faci înţeles şi zâmbetul nu lipsea niciodată. Ȋl ofereai întotdeauna şi îl primeai înzecit. Clătita cu banane ne-a îndulcit toate zilele şi ne face şi acum cu ochiul când o privim în poze. Costa doar 1$.

Insula Lanta

Clatita cu banane

Cum ne distrăm în insula Lanta?

Lanta este o insulă liniştită, potrivită, în special, pentru familii cu copii  şi pentru perechi de îndrăgostiţi care vin aici să se bucure de mare, de soare, de plimbări prin junglă sau pe malul mării, la apusul soarelui. Dacă eşti în căutarea distracţiei şi a vieţii de noapte, atunci trebuie să te îndrepţi spre alte insule, cum ar fi Phuket sau Phi Phi.

Lanta are plaje foarte frumoase care nu se aglomerează niciodată, nici măcar în sezonul de vârf, aşa că oriunde găseşti un loc bun să-ţi amplasezi un hamac şi  să-ţi petreci întreaga zi citind şi admirând marea. Poţi chiar să găseşti o plajă pustie care să fie doar a ta pentru întreaga zi.

Insula Lanta

Insula Lanta

Datorită mareei care este foarte puternică, plajele se transformă de câteva ori pe parcursul zilei şi dimensiunile se modifică de la 10-20 metri lăţime până la 100 metri. Cel mai plăcut este să te plimbi după amiaza cu picioarele goale pe nisipul proaspăt dezvelit de mare. Odată cu tine şi alte vieţuitoare se trezesc la viaţă şi încep să iasă la lumină din adâncurile umede. Oriunde priveşti nu vezi decât zeci şi sute de crabi mititei care ies din ascunzătorile lor şi pornesc vânătoarea pentru a câştiga masa de seară. Aceştia sunt crabii normali, dar şi alţi crabi, denumiţi hermit crab, foarte simpatici şi haioşi.

Crabul hermit prezintă o particularitate principală care îl deosebeşte de ceilalţi crabi cunoscuţi -  are corpul moale şi, pentru a se apăra de predatori, îşi caută o cochilie de scoică moartă pe care o va căra în spate pe tot parcursul vieţii. Pe măsură ce creşte, această cochilie poate deveni neîncăpătoare şi atunci crabul îşi caută o altă scoică puţin mai mare pe care nu o va mai părăsi niciodată. Scoicile găsite pot avea forme şi culori diferite şi crabul hermit poate locui în “case” frumoase şi divers colorate, ceea ce îl evidenţiază şi îl face remarcat întotdeauna.

Insula Lanta

Crabul Hermit

Dacă te-ai săturat de soare şi vrei să te adăposteşti puţin la umbră, o plimbare prin junglă este exact ceea ce îţi trebuie. Te poţi înscrie într-o excursie la una din agenţiile din oraş, sau poţi închiria doar un ghid care te va ajuta să descoperi zone minunate şi puţin cunoscute. Vei avea astfel şansa să faci cunoştinţă cu câteva maimuţe foarte simpatice şi curioase care vor veni chiar să te miroasă. Nu ar fi rău să fii pregătit cu câteva banane (mai ales că erau extraordinar de ieftine – 30 cenţi/kg). Vei câştiga astfel câţiva prieteni şi vei putea face fotografii interesante. Pe lângă maimuţe, poţi vedea fel de fel de şopârle, mai mari sau mai mici, multe tipuri de păsări, foarte multe flori frumos colorate, mulţi pomi fructiferi (banani, papaya, mango, cocos) plantaţii de cauciuc şi de orez.

Insula Lanta

Arborele de cauciuc

Insula Lanta

Papaya

insula lanta

Banane direct de la sursa

Aproape toate agenţiile de turism organizează excursii prin junglă cu elefanţi. Aceşti elefanţi erau folosiţi în trecut la munci mult mai grele, acum viaţa lor este mai bună, dar pe mine tot nu mă încântă o astfel de excursie. Mi se pare că aceste animale sunt chinuite, poate nu la fel ca cele de la grădina zoologică, sau de la circ, dar mi-aş dori mult mai mult să fie lăsate libere, de fapt, să fie duse înapoi, în jungla din Nordul Thailandei, de unde au fost aduse cu foarte mulţi ani în urmă.

Elefanti pe insula Lanta

Iubitorii de scufundări sunt şi ei bineveniţi în insula Lanta. Cele mai cunoscute zone pentru scufundări sunt Hin Daeng şi Hin Muang, aflate la aproximativ trei ore de mers cu barca. Tocmai din această cauză, ofertele de diving erau foarte scumpe (cel puţin, în comparaţie cu insula Tao). Agenţiile de turism ofereau pachete de 2-3 zile pe un yacht/barcă pentru 300$/persoană. Aceste pachete includeau mâncarea şi câte 3 scufundări /zi, dar trebuia să ai propriul tău echipament. Pozele de pe pliante erau foarte atrăgătoare, excursia îţi garanta întâlniri spectaculoase cu broaşte ţestoase şi pisici de mare, dar bugetul nostru era cam limitat. Ȋn Thailanda vrem să ne reîntoarcem, aşa că vom avea şi alte ocazii să facem scufundări în Marea Andaman.

insula Lanta

Ȋn afară de zile multe de relaxare în hamac pe mal de mare, plimbări prin junglă şi prin satele de pescari, o singură excursie ne-a făcut cu ochiul din vitrina unei agenţii de turism. A fost singura excursie organizată pentru care am optat şi nu ne-a părut rău.

A fost o excursie cu un vaporaş care ne-a purtat printre câteva insule din apropiere – Ngai, Cheuk, Kradan şi Mook. Pe insula Mook, am vizitat “Peştera de Smarald”, o adevărată minune a naturii pe care nu am reuşit să o fotografiez deoarece, pentru a ajunge la ea, am fost nevoiţi să traversăm înot un canal lung de ~ 20 de metri, printr-un tunel săpat în stâncă. DSRL-ul meu nu ştia să înoate, aşa că l-am lăsat pe vaporaş, iar camera foto subacvatică nu avea bateria încărcată (mea culpa). Când am ajuns de partea cealaltă, peisajul era de vis. Parcă ne aflam în centrul unui vulcan, cu pereţi de stâncă înalţi de câteva sute de metri de jur împrejur, dar cu vegetaţie luxuriantă, cu păsări care cântau şi cu o apă incredibil de verde. A fost, într-adevăr o experienţă de neuitat. 

Insula Lanta

Pe insula Kradan ne-am oprit pentru o oră şi jumătate, aici am servit şi prânzul – un bufet suedez foarte bogat şi diversificat – şi am făcut şi baie, snorkeling printre mii de peştişori coloraţi. Tot aici am fost şi martorii unui moment emoţionant. Grupul nostru era format din 8 persoane şi 3 însoţitori. După ce am mâncat cu toţii ce şi cât am vrut (inclusiv ghizii noştri) încă mai rămăsese pe masă foarte multă mâncare, fructe, sticle cu apă şi chiar cutii de coca-cola. Se apropia ora de plecare, când un grup de tineri s-a apropiat de noi şi ne-a întrebat dacă mai avem ceva de mâncare şi pentru ei. Erau trei tineri francezi care călătoreau în jurul lumii, aici dormeau în corturi pe plajă, fără să plătească nimic şi câteodată mai făceau rost de mâncare în acest mod. Mâncare rămăsese, într-adevăr, multă, noi nu aveam de gând să o luăm acasă şi nici ghizii noştri. Toată lumea a fost de acord, i-am primit pe musafiri la masa noastră, le-am oferit şi sticlele de apă plată care mai rămăseseră nedeschise, cutiile de suc, fructele şi farfurii curate ca să servească din orezul şi legumele încă fierbinţi. Ȋnainte de a veni aceşti tineri, ghizii noştri începuseră deja să ducă înapoi în barcă oalele cu mâncare, dar, după ce noii oaspeţi s-au aşezat la masă, toată mancarea a fost readusă şi împărţită celor care aveau mare nevoie de ea. Şi chiar aveau nevoie. Probabil că nu în fiecare zi au norocul să găsească oameni care să-i înţeleagă şi erau sătui să mănânce doar nuci de cocos, mango şi banane, acolo, pe plajă. 

Această întâmplare chiar m-a emoţionat şi m-a făcut să înţeleg un lucru. Nu întotdeauna turiştii pe care îi văd în jurul meu, prin diferite zone ale lumii, sunt lipsiţi de grija zilei de mâine şi au siguranţa unei mese îndestulătoare. Mulţi fac sacrificii imense pentru a putea călători, iar unii trăiesc toată viaţa într-o continuă călătorie şi nu mă refer aici la cei foarte bogaţi care îşi permit orice extravaganţă. Mă refer la acei oameni care pleacă de acasă doar cu banii de drum, dar cu o dorinţă imensă de aventură şi de cunoaştere. Câteodată sunt nevoiţi să se oprească într-un loc şi să muncească pentru a face rost de bani care să le permită continuarea călătoriei. Se întorc acasă după câţiva ani, mult mai bogaţi sufleteşte, mai maturi şi mai împliniţi, cu o grămadă de experienţe de povestit şi cu mulţi prieteni câştigaţi. Sper să le mai pot oferi ajutorul, oricât de mic ar fi el, atunci când îi voi mai întâlni şi nu voi înceta nicioadată să-i admir pentru curajul lor. Excursia noastră s-a încheiat în jurul orei 17 cu o plimbare prin canalele cu mangrove. Ziua a fost superbă şi totul a costat doar 15$/persoană.

Plimbare prin insula Lanta

Plimbare prin insula Lanta

Pentru noi, Lanta a însemnat plaje superbe, mare incredibilă, plimbări lungi pe mal de mare la apus de soare, cu picioarele în apă şi mâinile pline de scoici, care de care mai frumoase,  multe ore în hamac la umbra unui arbore de casuarina, plimbări cu scuterul de la Nord la Sud şi de la Vest la Est, prin toate satele şi pe toate străzile.

insula Lanta

insula Lanta

Şi a mai însemnat ceva. Am văzut cum se poate trăi în pace şi bună înţelegere, într-o insulă în care peste 80% din populaţie este de religie musulmană, iar restul sunt budhisti sau hinduşi, chiar şi creştini. Peste tot am fost extraordinar de bine primiţi, iar zâmbetul nu a lipsit niciodată.

insula Lanta

insula Lanta

In sat de pescari

Câteva sfaturi ca să ai parte de un concediu de vis

  • Nu uita niciodată să-ţi încarci bateria de la camera foto şi să-ţi descarci fotografiile din ziua precedentă pentru a face loc altora. Ȋţi va părea rău toată viaţa dacă nu vei putea imortaliza cu propriul tău aparat foto imagini de vis care să te însoţească pentru totdeauna.
  • Ȋncearcă să te comporţi într-un mod cât mai civilizat, atât pe plajă, cât şi în vizitele tale prin sate, mai ales pentru că Lanta este o insulă preponderent musulmană. Ȋmbracă-te adecvat oriunde mergi şi respectă, astfel, femeile acoperite pe lângă care treci pe stradă. Aşa vei fi şi tu respectat.
  • Dacă vrei să vizitezi insula, poţi închiria un scuter, dar fii foarte atent. Ȋnainte de a lua în primire scuterul (sau bicicleta) se face o evaluare a acestuia, împreună cu cel care îţi închiriază, se trece pe o hârtie absolut toate loviturile, zgârieturile şi lipsurile şi trebuie să acorzi o mare importanţă acestei etape. Pentru 24 de ore, nu plăteşti mai mult de 5 $, dar am auzit că foarte multe probleme şi neînţelegeri pot apărea în momentul returnării. Majoritatea acestor mijloace de transport nu au asigurare şi atunci proprietarii încearcă să-şi recupereze eventualele daune prin metode mai puţin plăcute. Dacă ai pricinuit tu însuţi o daună, atunci trebuie să plăteşti consecinţele, dar nu este deloc plăcut să plăteşti pentru daunele produse de altcineva, înaintea ta. De aceea, fii foarte atent când şi de unde închiriezi şi poartă întotdeauna cască de protecţie.
  • Ai mare grijă dacă vrei să te aventurezi singur prin junglă. Te poţi rătăci. Bineînţeles, poţi încerca să mergi pe cărările bătute, dar, la un moment dat, aceste cărări nu mai sunt foarte vizibile şi te poţi păcăli cu uşurinţă. Ȋnainte de a porni la drum, trebuie să-ţi faci provizii, în special de apă, este bine să porţi cu tine o busolă, o hartă şi să anunţi măcar pe cei de la hotel de intenţia ta de a merge printr-o anumită zonă. Este bine să ştii că cineva se va impacienta în cazul în care nu te întorci din plimbare şi va porni în căutarea ta.
  • Ȋncearcă să participi, pe cât se poate, la viaţa locală. Vizitează pieţele, parcurile, satele de pescari, vorbeşte cu oamenii, întrebă-i despre viaţa lor şi ajută-i aşa cum poţi. Nu te simţi obligat să dai “de pomană” copiilor care se adună în jurul tău, numai ca să scapi de ei. Vorbeşte cu ei, fotografiază-i, oferă-le mici daruri şi zâmbeşte mereu. Ȋi vei face mult mai fericiţi în aşa fel şi s-ar putea să te invite şi acasă, să se mândrească că nişte albi le-au trecut pragul. Tu vei ieşi în câştig.
  • Fii un turist responsabil, susţine comunităţile locale şi ajută-i pe oameni să supravieţuiască – mănâncă în micile localuri de familie, cumpără suveniruri tradiţionale, confecţionate de meşteşugari, încearcă prin simpla ta prezenţă în insulă să faci viaţa mai bună pentru locuitorii ei.
  • Insula Lanta a fost lovită dur de cutremurul din 2004 din Sumatra, în special de valul tsunami care s-a format atunci. Ȋntreaga insulă are acum semne indicatoare care arată locurile recomandate pentru adăpost în cazul unui nou cataclism. Fii sigur că le-ai înţeles şi ştii ce să faci într-o astfel de eventualitate. Cu cât eşti un turist mai conştient şi mai responsabil, cu atât vacanţa ta şi a familiei tale va fi mai fericită.
  • Dacă stai toată ziua pe plajă foloseşte cremă de protecţie solară. Cu atât mai mult dacă stai multe ore în apă, la snorkeling. Cel mai bine este să intri în apă cu un tricou pe tine care te va proteja de razele soarelui, chiar şi atunci când cerul pare puţin acoperit.

 

O vacanţă în insula Lanta te va încărca pozitiv şi te va ajuta să înţelegi că viaţă simplă este cea mai împlinită. Ca să fii fericit nu ai nevoie decât de persoana iubită cu care să împarţi bucuria unui apus de soare. Mai ai nevoie şi de o geantă mică cu o pereche de şlapi, un tricou şi un pantalon, un hamac şi o carte bună. Restul vine de la sine.

Poze deosebite din insula Lanta, Thailanda


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers