Începutul lumii sau Choirokoitia

Începutul lumii sau Choirokoitia
 
 

Kalimera. Ești pasionat de istorie? Este știut că identitatea unui popor, a unei ţări poate fi exprimată şi cunoscută prin continuitatea ei istorică în timp. Cipru este a treia insulă ca mărime din Mediterană şi este situată la întretăierea a 3 continente: Europa, Asia şi Africa. O consider o insulă muzeu unde poți vedea situri preistorice, temple grecești, teatre şi orașe romane, biserici din epoca timpurie creștină, bazilici bizantine, castele ale cavalerilor, catedrale gotice, fortificații venețiene, moschei şi clădiri în stil colonial britanic.

Toate le poți vedea însoțite de un soare ce ne zâmbește 325 de zile din an, de ape de un turcoaz superb, de oameni carismatici şi primitori. Tot ce v-am enumerat puteți găsi pe insula Cipru atestată încă din era neolitica.

10 mii de ani de istorie

Situl arheologic de la Choirokoitia datează din mileniul 7 I.C. şi reflectă succesul constituirii așezărilor de pe insulă de către comunitățile de fermieri încă de la sfârșitul mileniului 9 I.C. Această așezare a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1998 şi regăsim aici rămășite ale tuturor fazelor neoliticului ce ne arată astăzi informații importante despre condițiile de trai din regiune din perioada preistorică. Așezarea se află pe un deal lângă râul Maroni şi era înconjurată de un zid din care s-au păstrat anumite părţi până astăzi, partea din faţă de la poalele zidului având o înălțime de 4 m.

Situl Choirokoitia

Casele rotunde

Zidul a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului şi a fost folosit pentru apărarea orașului până când acesta s-a extins dincolo de el. Pentru o ușoară deplasare de la baza dealului până la casele din vârful acestuia, s-au construit scări de piatră. La intrare în situl arheologic, au fost reconstruite în 1994, cu ajutorul oamenilor din zona şi sub îndrumarea Asociației Franceze de Arheologie, 5 case de formă cilindrică utilizându-se aceleași metode şi materiale (piatră, calcar moale, pământ, lut, plante) folosite în perioada neolitică.

Case rotunde Cipru

Casele au acoperiș plat şi comunicau între ele prin coridoare înguste. Dimensiunile lor variau, la un maxim exterior de 10 la 11 metri, iar la interior un maxim de la 7 la 7.5 metri. În interiorul caselor reconstruite se pot vedea suprafața de dormit susținută de stâlpi de piatră, o vatră. Sub podeaua caselor erau îngropați morții ce era apoi acoperita cu lut așa încât morții rămâneau alături de cei vii. În interiorul caselor regăsim replici ale obiectelor casnice găsite în sit (vase, bijuterii, unelte, toate din piatră). Originalul pieselor găsite în sit se află astăzi la Muzeul de Arheologie din Nicosia.

Pe urmele civilizaţilor de demult

Casele erau așezate în trepte, pe tot dealul şi reprezintă urme ale civilizației descoperite în anul 1934 de Porfyrios Dikaios. Săpăturile au continuate până în 1976 reliefând faptul că oamenii trăiau aici în colectivitate, se ocupau cu creșterea animalelor (oi, capre, porci), cu agricultura (cultivând orz şi grâu), cu vânatul, pescuitul. Copacii din zona le asigurau fructele: fistic, prune, smochine, măsline. Se apreciază că în această așezare ar fi locuit până la 2000 de oameni, iar numărul caselor existente în acea perioadă s-ar fi ridicat la aproximativ 60. Nu s-a putut descoperi motivul părăsirii acestei așezări pe la începutul mileniului 6, existând un vid de informații referitor la locuirea insulei timp de peste 1500 de ani.

Situl Choirokoitia

Cum ajungi la Choirokoitia

Situl se află la 32 km de Larnaca sau 48 km de capital Nicosia, pe autostrada Nicosia-Lemesos.
Program:

  • Noiembrie-Martie Zilnic: 08:00 - 17:00;
  • Aprilie-Mai şi Septembrie-octombrie zilnic 8:00 - 18:00;
  • Iunie-August, zilnic 08:00 - 19:30

Preț: 1.7 euro/persoană în 2011 şi 3.4 euro/persoană în 2013;

Situl Choirokoitia

Din aceeași autostradă Nicosia-Lemesos nu trebuie să ratați ieșirile către alte două situri arheologice importante din istoria insulei Cipru – Kalavasos şi Temessos. Dar mai multe informații despre aceste situri şi frumusețea impresionantă a insulei Cipru regăsiți pe https://destinatiidevazut.wordpress.com.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers