În Cracovia e frig, frig, frig

În Cracovia e frig, frig, frig
 
 

În Cracovia e frig în Ianuarie, e atât de frig încât o să porți mănuși, cea mai groasă căciulă și o să-nveți de la trecătorii de pe stradă că asta nu e suficient. O să-i vezi cu glugă peste căciulă, grăbindu-se prin oraș de parcă e o întrecere continuă, cine ajunge cel mai repede acasă la căldură. În primul și în primul rând, test de enduranță la frig, asta e Cracovia iarna, iar dacă treci de testul ăsta, o să descoperi că oraşul ăsta pâlpâie de viaţă mai tare decât te aşteptai.

Piata Centrala din Cracovia

De puținele ori când ai să scoți mâinile din buzunarele calde, ai să poți fotografia soare minunat de dimineață în Piața Centrală, care e cea mai veche piață medievală din Europa. Ai să poți cutreiera străzile însorite până la Castelul Wawel, oprindu-te să te gândești că ciocolata sună la fel în limba lor ca în limba ta sau făcând poze la coșuri pline de legume pe post de reclamă la restaurant. Ar părea că polonezii știu să-și atragă clienții la un prânz cu vitamine. De fapt, nici nu trebuie să-şi facă reclamă, pentru că după ce ai să mănânci cea mai bună zupa pomidorowa cu smântână, fără să te fi gândit vreodată că ai fi putut adăuga smântâna în reţetă, ai să mai vrei.

Cracovia

Cracovia

La castel, paznicii s-au obișnuit cu temperaturile, nici măcar nu poartă mănuși. Te plimbi pe malul Vistulei cu ochii ba pe oameni ba pe zidurile înalte şi tot aşa până când dai de o statuie mai interactivă; un balaur care din când în când scuipă flăcări –  emblema legendei Cracoviei. Lângă castel, o să mai poţi vedea și Catedrala Sf. Wenceslas și panteonul, iar dacă încă nu ai degerat de frig, poți merge în Kazimierz, cartierul evreiesc, să vezi Sinagoga Isaac, care e cea mai mare din toată Cracovia şi Sinagoga Remuh, unde e și vechiul cimitirul al evreilor.

Cracovia

Pe malul celălalt,  găsești fabrica lui Schindler, unde s-a filmat şi filmul Lista lui Schindler, pe care dacă nu l-ai văzut, pune-l pe listă. Într-o piațetă tronează sinistru și trist niște scaune goale de bronz, un memorial gândit de arhitecții Piotr Lewicki and Kazimierz Łatak, pentru a simboliza mobila aruncată în stradă în timpul deportării evreilor. Cel mai greu e să privești scaunul de bronz din stația de tramvai, iar apoi să pășești mai departe cu gândul la toți care n-au mai apucat să să mai meargă cu tramvaiul. Iar dacă te ține stomacul pentru astfel de exerciții de imaginație, poți vizita şi lagărele de la Auschwitz la 60 de km de Cracovia.

Cracovia

Spre seară, orașul freamătă de agitaţie, forfotă, localuri de concerte jazz, discoteci și baruri pline ochi. Ai să bei încet de tot o halbă de bere aurie pe un scan înalt la geam, în Hard Rock Cafe și ai să privești toți oamenii care mișună prin Piața Centrală, căutând să se adăpostească de frig, la un ceai cald și muzică live. Nici nu te-ai fi gândit vreodată la o Cracovie atât de vie.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers