Impresionantul New York si zgarie norii lui

Impresionantul New York si zgarie norii lui
 
 

M-am gândit îndelung care este oraşul despre care vreau să povestesc şi altora. Nu mi-a fost uşor să aleg, pentru că îmi place foarte mult să călătoresc şi am avut norocul să hrănesc această pasiune destul de mult, astfel încât mi-a fost dat să văd o mulţime de oraşe frumoase. Dacă aş putea, aş spune câte ceva despre fiecare loc pe care l-am văzut.

Totuşi, am ales New York-ul din mai multe motive. Unul din acestea ar fi că îl tot vedeam în filme, în seriale, în poze, visam la el, dar nu credeam că voi ajunge prea curând să îl văd cu ochii mei. Alt motiv ar fi acela că oraşul m-a frapat - cu toate că regăseam în el simboluri şi locuri pe care le văzusem nu o singură dată la televizor, senzaţia era cu totul alta când erai la faţa locului. Totul te entuziasmează şi te copleşeşte în acelaşi timp, când eşti acolo.

Ce anume te-a impresionat cel mai mult la New York?

Cel mai bine mi-a rămas în minte senzaţia stranie de a fi înconjurată de atâţia zgârie-nori. Te simţi incredibil de mic, atunci când ridici ochii către un turn de 100 de etaje. Te uiţi puţin în sus, apoi mai ridici capul, te uiţi şi mai sus, apoi tot mai sus, iar clădirea tot nu se termină. Până să îi vezi capătul, te doare şi gâtul de la atâta întins.

Un alt aspect ciudat în legătură cu zgârie-norii este umbra de pe străzi - din cauza atâtor clădiri înalte, soarele nu ajunge la trecători la fel de mult ca în alte oraşe pe care le mai vizitasem. Fiind pasionată de fotografie şi dorind să imortalizez cât mai mult din ce vedeam, am avut ceva probleme la capitolul făcut poze: nu îmi intrau clădirile în cadru, de înalte ce erau; trebuia să mă îndepărtez suficient de mult, ca să aibă poza un sens. În plus, umbra mi-a jucat ceva feste: chiar dacă prindeam clădirea în cadru, trei sfert din ea era întunecată.

Ce m-a mai impresionat este numărul mare de cafenele Starbucks. Nu cred ca altundeva în lume să fie mai multe astfel de cafenele decât în New York, unde nu mergi mai mult de 5-10 minute până să dai de una.

Un alt lucru la care parcă nu mă aşteptam este să văd atâţia oameni făcând jogging în Central Park în mijlocul zilei. La câtă forfotă este în oraş la ora aceea, câţi oameni îmbrăcaţi business se grăbesc să prindă un taxi sau să coboare la metrou, şi la câţi turişti împânzesc toate zonele populare, cei ce fac jogging în vastul parc par rupţi dintr-un alt scenariu.

Ce ai vizitat in New York?

Am încercat să acopăr cât mai multe obiective în timpul limitat pe care l-am avut, comparativ cu mărimea oraşului şi numărul atracţiilor.
Am fost pe Insula Libertăţii, acolo unde am admirat Statuia Libertăţii de afară, neputând să intru înăuntrul statuii. Am vizitat vestita Times Square atât pe timpul zilei, cât şi noaptea, când multitudinea de reclame te orbeşte, iar furnicarul de turişti te înconjoară din toate părţile.

M-am plimat pe străzi în zonele de atracţie principale şi am bifat pe listă clădiri cunoscute precum The Rockefeller Center, Chrysler Building, New York Stock Exchange, Empire State Building, Trump Tower, New York Public Library şi altele. Mi-am clătit ochii pe la marile branduri de pe 5th Avenue, bulevardul "cu fiţe" din New York, şi am încercat să ţin poşeta şi portofelul închise, în timp ce oftam în faţa vitrinelor spectaculoase.

M-am plimbat în jurul Memorialului 9/11, loc încărcat încă de o puternică emoţie. Am făcut câteva ture prin Central Park, despre care nu îmi imaginasem că este chiar atât de întins (de altfel, nici nu am reuşit să îl văd pe tot). La categoria muzee am vizitat Met-ul (Metropolitan Museum of Art) şi MoMA (Museum of Modern Art), care sunt cu adevărat interesante, dar a căror mărime nu trebuie să o subestimaţi.

Nu o să uit ce uimită am fost să văd numărul mare de veveriţe din parcurile newyork-eze, pe alocuri erau mai multe veveriţe decât câini.
Înainte de apus am urcat la etajul 83 al Empire State Building, de unde panorama este "breathtaking", cum ar spune americanii. Momentul de dinainte de apus se spune că ar fi cel mai interesant, pentru că vezi oraşul şi pe lumină, dar şi atunci când încep să clipească tot felul de luminiţe, pe măsură ce se întunecă.

Un vis de-al meu a fost să văd acele scări de incendiu de pe faţada clădirilor, pe care le văzusem de atâtea ori prin seriale. Cele mai multe şi mai frumoase, ca să spun aşa, le-am văzut în Cartierul Chinezesc şi în cel Italian, care este aproape lipit de primul. Acolo merită să te afunzi în magazinaşele cu specialităţi ale celor două culturi şi să vezi (şi chiar să cumperi, de ce nu?) diverse delicatese/ciudăţenii (depinde de cum le priveşti). Din Chinatown şi Little Italy am mers prin SoHo şi TriBeCa, două cartiere pe care le ştiam, din nou, din filme şi seriale, dar unde nu este neapărat ceva spectaculos de văzut.

Seara nu se putea să nu merg până în Brooklyn, pentru a putea face o poză mult-visată cu podul cu acelaşi nume şi cu Manhattan Skyline (cartierul Manhattan şi zgârie-norii săi).

Fiind pasionată şi de shopping, nu m-am putut abţine să nu intru la Macy's, "the world's largest department store". Acest magazin este unul alcătuit din diverse departamente sau zone de produse, întinse pe 10 (!) etaje.

Da-le cateva ponturi cititorilor noştri despre New York

Ce i-aş sfătui pe toţi cei care vor să viziteze metropola:

- încălţaţi-vă comod, o să aveţi mult de mers
- nu fugiţi de atracţiile principale, crezând că poate sunt un clişeu; chiar dacă le vedeţi în poze sau filme, nu se compară cu realitatea
- hrăniţi veveriţele din parcuri, sunt foarte obişnuite cu oamenii şi foarte simpatice
- mergeţi seara în Times Square - veţi fi uimiţi de spectacolul de lumini, reclame şi oameni. Diverşi artişti de stradă îşi desfăşoară numerele, reprezentanţi costumaţi ai diferitelor spectacole vă îmbie să vă cumpăraţi bilete, magazinele de suveniruri îşi deschid larg porţile, taxi-urile newyork-eze, galbene şi cu însemnul NYC Cab, circulă printre mulţimile de turişti de toate naţiunile.
- "pândiţi" intrarea liberă sau diferite oferte la atracţiile turistice; eu am intrat gratis vinerea la MoMa, spre exemplu
- rezervaţi-vă intrarea în Statuia Libertăţii pe Internet, cu mult timp înainte, dacă doriţi să o vedeţi aşa. La faţa locului nu aveţi nici o şansă să urcaţi în statuie.
- beţi o cafea Starbucks la una din multiplele cafenele din oraş
- cumpăraţi-vă un ghid al oraşului, neapărat cu hartă, şi folosiţi metroul - este rapid şi eficient
- gustaţi din specialităţile locale (cele mai "economice"): un sandwich de la Subway, un muffin, un bagel, un all-you-can-eat şi orice altceva vă mai atrage
- savuraţi un brunch la pachet (un sandwich, un muffin şi o cafea Starbucks) pe o bancă din Central Park

Povesteste-ne cateva cuvinte despre costul unui City Break in New York

Motivul pentru care am putut să vizitez New York-ul ca studentă a fost participarea la un program Work and Travel. Fiind deja în Statele Unite, am ajuns în oraş prin intermediul unor excursii organizate în primă fază, apoi pe cont propriu. Altfel, un bilet de avion Budapesta-New York costă undeva la 700 de Euro, dacă este luat din timp.

Cazarea m-a costat 40 de dolari de persoană pe noapte într-o cameră dublă, la două străzi distanţă de Fifth Avenue, deci foarte bine situată.

Dimineaţa am mâncat un brunch la un butic de lângă hotel, unde aveau bufet cald şi bufet rece la gramaj. Era foarte bună mâncarea, îmi alegeam câte puţin din tot ceea ce îmi place, iar pentru aproximativ 10-12 dolari mâncam în aşa fel, încât îmi ajungea până mai spre seară. Mai mâncam câte o jumătate de Sandwich de la Subway (aprox. 6 dolari) seara sau alte gustări la preţ mai mic (o felie de pizza sau un hotdog - 2-4 dolari, un muffin - 1-3 dolari, în funcţie de ingrediente). Beam de plăcere şi pentru energie de vizitat câte o cafea de la Starbucks cu 3-4 dolari.

Ca şi costuri de vizitare, am plătit vreo 10-12 dolari pentru a urca la etajul 83 al Empire State Building, am donat cât mi-a permis buzunarul de student la Metropolitan Museum of Art, unde nu există o taxă fixă de intrare, ci se merge pe ideea de donaţii. La Museum of Modern Art am intrat, după cum spuneam, pe gratis, fiind vineri. La muzeul Guggenheim, unde nu am mai intrat, intratea era tot cam pe la 12 dolari.

Nu mai tin minte cât au costat biletele de metrou, dar a fost un mijloc foarte bun de deplasare, mult mai rentabil decât taxi-ul care are un tarif standard de 45 dolari/cursă în Manhattan. Unde nu am mers cu metroul, am mers pe jos, pentru a vedea cât mai multe obiective.

Ce nu ţi-a plăcut in New York?

Nu îmi vine în minte vreun aspect negativ, pe moment. Dacă ar fi să aleg totuşi ceva, aş putea să spun că nu m-a încântat senzaţia uşoară de nesiguranţă (se poate să fi fost şi puţină paranoia din partea mea) din cauza evenimentelor şi ştirilor negative puse în legătură cu metropola - atentat, jafuri, persoane mai "dubioase" seara pe străzi sau la metrou. Trebuie să spun însă că nu am avut nici o problemă în acest sens.

Dacă ar trebui să asociezi New York cu un oraş din România, care ar fi acesta şi de ce?

Mi-e greu să găsesc un echivalent românesc sau o asociere pentru New York. Singura variantă posibilă la care mă pot gândi este Bucureştiul, datorită unor aspecte precum aerul de metropolă, agitaţia, sfera de business, prezenţa unor magazine de branduri cunoscute sau metroul. Cu toate acestea, sentimentul pe care îl ai când te afli în New York nu se poate compara cu cel pe care îl ai în Bucureşti, oraşul mai având mult până să ajungă la nivelul "Big Apple"-ului, dacă va fi vreodată cazul.

Ce alte oraşe iţi doreşti să vizitezi şi de ce?

Lista mea de oraşe pentru vizitat este luuungă. Pot să enumăr doar câteva:
- Paris - l-am vizitat mai demult, dar îmi doresc să revin, pentru că este foarte frumos
- Roma - visez la Colosseum şi la Fontana di Trevi de când le-am văzut prima dată în filme
- Verona şi Napoli, despre care am auzit că sunt foarte frumoase
- Barcelona, Madrid, Malaga - încă nu am reuşit să ajung în Spania, deşi îmi doresc foarte mult
- Lisabona şi Porto, pentru că mă fascinează portugheza
...şi lista poate continua.

Numele meu este Sabina Stoiciu si aceasta este povestea mea pe care va recomand sa o votati..."lumea este o carte, iar fiecare călătorie reprezintă încă o pagină citită!"

                                                                                                              

Acesta este un articol din cadrul concursului "Povesteşti şi călătoreşti!", organizat împreună cu agenţia de turism Turist Center.

Poze din New York

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers