Huda lui Papară – peştera superlativelor din România

Huda lui Papară – peştera superlativelor din România
 
 
 

Este cea mai dificilă, cea mai lungă şi cea mai denivelată peşteră din România. Nu numai atât, dar include şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cascada şi cursul de apă subterane cu cele mai mari debite, cea mai înaltă galerie şi cea mai mare sală dintre peşterile româneşti. Huda lui Papară este aşadar o impresionantă peşteră de pe teritoriul ţării noastre, care a adunat rapid toate superlativele pentru grupa sa.

Localizare şi scurt istoric

Peştera Huda lui Papară se află în apropiere de comuna Sălcuia de Jos, jud. Alba. De la schitul Sub Piatră, aflat la 5 km de comună, drumul de numai 200 m până la intrarea în peşteră se face pe un traseu marcat. Numele peşterii înseamnă Adăpostul conducătorului, trimiţând astfel la posibilitatea ca aceasta să fie peştera din Trascău în care s-ar fi ascuns Zamolxes, zeul dacilor.

Huda lui Papară

Peştera este cunoscută din cele mai vechi timpuri, mai ales că aici se aşezase Schitul Sub Piatră. Însă explorările au loc mult mai târziu. În anul 1954, peştera a fost străbătută de un grup de speologi clujeni, ce au realizat ulterior şi o hartă a acesteia. În anul 1979, clubul de speologie Polaris Blaj începe ture de explorare în peşteră, trasând tot mai mult şi mai clar interiorul acesteia.

Vacanță spectaculoasă în Barcelona

Vacanță spectaculoasă în Barcelona

3 sau 7 nopți cazare, mic dejun, zbor din București, Timișoara, Cluj Napoca
de la 435 Eur
vezi detalii »

Amenajată pentru prima dată în anul 1986 cu podeţe metalice, peştera a fost vizitabilă pentru scurt timp, deoarece viiturile frecvente au distrus sistemul construit. În anul 2004, a început reamenajarea peşterii pentru turişti.

Săptămână de relaxare în Bari

Săptămână de relaxare în Bari

7 nopți cazare, mic dejun, zbor din București, Timișoara, Cluj Napoca
de la 345 Eur
vezi detalii »

Interiorul peşterii Huda lui Papară

Portalul peşterii Huda lui Papară este unul impresionant, înalt de 40 m, având la bază un lac lung de 50 m ce pătrunde în peşteră. Interiorul este aşadar accesibil numai profesioniştilor deocamdată. Până la deschiderea acesteia pentru turişti, îţi putem spune că în interior se află o mulţime de galerii şi săli, printre care Sala Minunilor, cea mai înaltă dintre toate ce ajunge la 102 m, unde se află şi cea mai mare comunitate de lilieci din Europa, dar şi Sala Virgină, locul în care se află un labirint fosil de 2 km lungime.

Interiorul peşterii Huda lui Papară

De-a lungul peşterii, adică de-a lungul celor 2022 m, se găsesc numeroase formaţiuni impresionante. Cascada Evantai, înaltă de 18 m, este una dintre cele mai frumoase, alături de numeroasele lacuri cu adâncimi de peste 4 m. Spre deosebire de alte peşteri din România, Huda lui Papară are în interior o temperatură a aerului constantă de 20°C, cauzată de o acumulare de aer cald. Alte atracţii deja marcate în interior sunt: Labirintul Luduşan, Lumea Frământată, Cascada Gemânată, Sala Tăcerii şi Sala Crucii cu Sifon.

Sursa foto: speologie.org

   

Descoperă şi mai multe peşteri frumoase din România.

Vacanță la Marea Egee în Halkidiki

Vacanță la Marea Egee în Halkidiki

7 nopți cazare, mic dejun
de la 175 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.