Hristos a nesti!

Hristos a nesti!
 
 

Este o propunere îndrăzneață, cel puțin interesantă să îți petreci zilele sfintelor sărbători de Paște în Grecia.

Sărbătoare creștină de mare însemnătate, asemenea Crăciunului, dedicată familiei și celor dragi, pentru noi, românii, înseamnă un motiv în plus de reunire a familiei în jurul casei părintești, a părinților dragi, în jurul mesei de Paște, în biserica orașului natal - la Slujba de Înviere, aprinzând câte o lumânare pentru sufletele celor ce i-am iubit cândva…

Dacă pentru voi Paștele înseamnă toate cele de mai sus, poate părea desuetă propunerea pe care am făcut-o… la fel mi s-a părut și mie, până într-o primăvară în care am spus: de ce nu?

Am petrecut două sărbători de Paște în aceleași locuri, undeva într-un sat de pescari, lângă Kavala: Nea Peramos. Evident, am revenit cu drag, tocmai pentru că ne-a plăcut tare mult și ne-am simțit extrem de bine.

Grecia

Poți pleca împreună cu toți cei dragi ție, pentru că, vă asigur, veți petrece cel mai relaxant Paște posibil alături de oamenii pe care îi iubești și, cel mai important, te poți dedica în totalitate lor (cred că gospodinele înțeleg despre ce este vorba… fără să te agiți că se arde friptura, că nu cresc cozonacii, că trebuie să speli vasele și cafeaua pentru tort deja s-a răcit…). Nu este târziu pentru plecare nici în Vinerea Mare dis-de-dimineață, vă asigur, în 8-9 ore sunteți acolo și seara veți fi pe faleză, veți admira marea, peisajul, veți inspira aerul acela sărat, puternic și sănătos.

Sărbătorile de Paște în Nea Peramos

Probabil că sunt hoteluri în Grecia, ca în orice alt loc din lume, care oferă un pachet complet de servicii, inclusiv masa de Paște. În acest orășel-sat nu am avut aceste servicii incluse… dar toate s-au legat atât de bine încât a fost minunat.

În vecinătatea hotelului se deschisese turiștilor prima terasă situată exact pe plajă, în fața căreia stăteau aliniate cuminți primele șezlonguri albastre sub umbrele de stuf. Niciun nor nu a străbătut seninătatea cerului albastru în cele patru-cinci zile.

Bucătăria restaurantului era aprovizionată cu produse proaspete: legume, fructe, preparate de post, pentru cele două zile înainte de marea sărbătoare, cu pește și fructe de mare abia pescuite de pescarii satului (pescăria era la câteva case de această minunată terasă). În zilele premergătoare sărbătorii ne-am împrietenit cu proprietarul terasei care a fost atât de drăguț, ori noi am fost atât de norocoși, încât ne-a invitat pe terasa lui la un prânz specific de Paște în marea zi a Învierii Domnului.

Nea Peramos

De după amiaza dinaintea slujbei de Înviere, faleza micii așezări devine neîncăpătoare de localnici care ies cu mic cu mare, copii, părinți, bunici, familii întregi se plimbă, servesc la terasele deschise în centru până târziu în noapte cina, un suc ori o cafea. Vorbesc și socializează extrem de mult grecii. Mare agitație în magazinele de alimente: la brutărie, la patiserie, la cofetărie. Sunt afaceri de familie și toți sunt extrem de agitați din pricina ultimelor comenzi pe care trebuie să le onoreze. Încet, încet se lasă seara peste micuța comunitate, se aud clopotele bisericilor, oamenii se îndreaptă spre slujba de Înviere, cu niște lumânări speciale (fiecare lumânare are un mic aranjament specific, de sărbătoare) în mână, lumânări cu care se înapoiază acasă ducând lumina sfântă a Învierii.

Din Slujba de Înviere înțelegi destul de puțin, asemenea nouă, la miezul nopții preotul împarte credincioșilor Lumina Sfântă a Învierii și confirmă, creștinește: Hristos anesti!, mulțimea răspunzându-i cu evlavie: Alithiní triantáfyllo! La miezul nopții cerul este brăzdat de focuri de artificii organizate în acest scop de comunitățile locale ale orașelor, subliniind mai mult bucuria sărbătorii.

Masa de Paste in Grecia

Bucătarii restaurantului s-au întrecut în bucate alese cu grijă, specific grecești: aperitive cu pește și fructe de mare, ciorbă de miel, drob de miel, friptură de miel la proțap (începută dis-de-dimineață la un proțap instalat pe plajă Laughing), salată grecească, tzatziki, plăcinte cu brânză, cu spanac, cu carne, prăjituri speciale, torturi bogate, cu ciocolată și caramel…

Mai mult decât atât, partea cea mai interesantă a zilei a fost că, după acest prânz deosebit și special, siesta am petrecut-o la plaja, pe șezlonguri, citind și admirând marea, copii având chiar curajul să intre de câteva ori în apa limpede și turcoaz și să înoate (fără măcar să aibă cel mai mic simptom de răceala Laughing).

Ce să vizitezi în Kavala

Trebuie să spun că zona are peisaje spectaculoase. În cele câteva zile poți vizita împrejurimile:

Orașul Kavala vine din istorie, de prin sec.VI î.Hr, este principalul port din zona de nord est a Macedoniei, al doilea oraș ca mărime din nordul Greciei, fiind capitala acestei regiuni. Un oraș mic însă special, așezat în trepte, deasupra mării, oraș amfiteatru cu o panoramă senzațională în partea de sus, acolo unde se află Cetatea.

Kavala

Cetatea din Kavala este situată în punctul cel mai înalt al orașului, deasupra portului cu o vedere extraordinară. Am parcurs acest drum într-o vară toridă și a fost copleșitor, însă în aceasta perioada este chiar plăcut drumul pana la cetate, o plimbare printre casele aliniate în trepte, pe străduțe în pantă, pline de plante luxuriante înflorite în toate culorile, cu miros de mirodenii, flori și mare. Fiecare casă are o terasă la stradă pe care se află o măsuță și două scaune dichisit aranjate. Pe măsuță obligatoriu se află o tufă verde de busuioc, în ghiveci, tunsă perfect rotund. Este pentru protecția casei.

Cetatea din Kavala

Istoria cetății este interesantă și strâns legată de istoria orașului, a trecut prin toate etapele și războaiele ce au măcinat regiunea (inițial preluată de către romani, ocupată de otomani, invadată de bulgari, odată cu obținerea independenței Kavala și-a început dezvoltarea).

Sub cetate se află portul cu o faleză largă, împânzită de restaurante și terase cu specific grecesc, oameni primitori și ospitalieri, bucate alese. Din port pornesc din oră în oră feriboturi către insula Thassos, de pe un astfel de vas, frumusețea orașului, în zare se aseamănă cu a orașelor mediteraneene din Italia, fiind un model de oraș construit în pantă (oraș amfiteatru după cum spun cărțile de geografie).

Apeductul din Kavala domină centrul orașului, fiind construit de Suleiman la 1550, ca sursă de apă a orașului. Cu cele 60 de arce și dimensiunile sale te impresionează prin măreție și te face să te întrebi cum a fost construit în acele vremuri.

Centrul commercial se află în orașul vechi, Panagia, este foarte animat de turiști și localnici care socializează permanent pe terasele și în restaurantele deschise. Centrele comerciale sunt deschise și în Sâmbăta Mare, oamenii îți fac ultimele cumpărături, iar terasele sunt arhipline de localnici veseli și dornici să schimbe impresii și să își povestească ultimele pățanii.

Muzeul de Arheologie adăpostește vestigii ale civilizațiilor trecute prin oraș, de-a lungul timpului. Este strâns legat de istoria orașului și figurile care au lăsat urme prin aceste locuri.

Casa lui Muhammad Ali - nu boxerul, ci fondatorul Egiptului modern, comandant albanez al armatei otomane, născut la Kavala în 1796, este un alt punct de atracție al zonei.

Apostolul Pavel a poposit în Kavala în prima sa călătorie în Europa, apoi a mers la Salonic și a început scrierea Primului Testament. Legat de Apostolul Pavel este și situl arheologic Philippi, menționat în majoritatea ghidurilor turistice. Extrem de bine conservat, se află în vecinătatea orașului Kavala, la aproximativ 15 km, fondat în anul 356 i. H. de Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare. Este un loc încărcat de istorie deoarece aici a avut loc bătălia de la Filippi în anul 42 i.H, în timpul căreia Octavian și Antoniu i-au înfrânt pe ucigașii lui Cezar, Brutus și Cassius. Cel mai cunoscut punct al cetății este închisoarea Sf Apostol Pavel, loc de pelerinaj, aici apostolul Pavel a constituit prima comunitate creștină din Europa.

situl arheologic Philippi

Basilica B este ceea ce a rămas din fundația unei uriașe biserici.

Teatrul antic datează din epoca lui Filip al II-lea și a fost reconstruit în perioada romană.

Plajele și stațiunea Iraklitsa se află între Kavala și Nea Peramos, oferă privirii panorame superbe, plajele sunt calde, primitoare, curate, dichisit aranjate și doar cu câțiva turiști ori localnici rătăciți în plimbări, contemplări și jocuri cu copii lăsați să zburde în voie, liniște și pace…

Iraklitsa

Dacă te încumeți, poți face o scurtă croazieră chiar în Thassos, în jumătate de oră ești acolo, dacă ai și mașina cu tine, poți face o scurtă plimbare pe insulă și mânca o pizza hand made la malul mării (am ajuns acolo în Vinerea Mare și copiii au trecut pe sub masa bisericii conform obiceiului ortodox, prezent și acolo).

Thassos

Un Paște oriunde în Grecia, nu neapărat în zona descrisă de mine, înseamnă relaxare, înseamnă tradiție, înseamnă reculegere, înseamnă o lecție de istorie, înseamnă mai mult timp împreună cu tine și cei pe care îi ai aproape, înseamnă amintiri mai valoroase și mai frumoase.

Tips! Este important să alegi un an în care Paștele se sărbătorește mai târziu așa încât să te bucuri de vremea frumoasă și această mini-vacanță să fie o avanpremieră a verii, a vacanței ce urmează să vină, să îți permită să îți încarci bateriile și să te întorci acasă cât mai relaxat, deconectat, mai bun și mai aproape de Dumnezeu și de cei dragi ție…


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers