Harghita Băi, o locaţie magnifică, cu rol curativ al sufletului şi trupului

Harghita Băi, o locaţie magnifică, cu rol curativ al sufletului şi trupului
 
 

Harghita Băi este locul mirific, unde ai senzaţia că timpul se opreşte în loc, unde îţi simţi bătăile inimii ca un ceasornic legendar, iar orele devin secundele fermecate din poveştile copilăriei.
Am străbătut o bună parte din meleagurile frumoasei Românii şi plăcerea mea este să descopăr în fiecare loc vizitat, unicitatea lui, atracţia sa specială, însă Harghita Băi mi-a creat sentimentul că doar eu sunt confidentul ei şi a aşteptat o veşnicie pentru a-mi povesti durerile şi bucuriile din sufletul ei!

La doar 27 de kilometri de Miercurea Ciuc şi 46 de Odorheiu Secuiesc, Harghita Băi, denumire ce-i revine datorită izvoarelor sale de ape minerale, precum şi a mofetelor de sulf, reprezintă detasat o locaţie magnifică, cu rol curativ al sufletului şi trupului, dar şi o alternativă minunată de petrecere a vacanţelor celor mici şi a unor concedii cu amintiri memorabile!

Ce anume te-a determinat sa-ti faci concediul in Harghita Băi?

Vacanţa noastră de iarnă survine în fiecare an Sfântului Ion, pentru că atunci se termină sărbatorile în familia noastră, având sfinţi Ştefan, Ion, iar Crăciunul e legea sfântă a familiei, fiind singurul moment de reuniune familială completă, pe care-l aşteptăm tot anul şi îl sărbătorim divin mereu.

Fire nestatornică, cu puternic spirit nomad, îmi doream să călătoresc în acest an într-un loc liniştit, dar şi efervescent din punct de vedere al activitaţilor specifice sporturilor de iarnă, în care fiecare dintre noi să se regăsească în activităţi specifice vârstei lui.
Dorinţa mea era un pic mai dificil de realizat, deoarece eram o familie cu puncte de vedere diferite (copii si părinţi), ce păreau să nu coincidă, datorită faptului că fiecăruia dintre noi nu-i place să-şi petreacă an de an consecutiv vacanţa în acelaşi loc, adorând diversitatea şi descoperirea unor locuri şi poveşti noi de viaţă. Având doar câteva informaţii de bază şi fără să stăm prea mult pe gânduri, am crezut în instinctul nostru şi am ales: Harghita Băi!

Doar citind despre Harghita Băi, aceasta statiune a stârnit într-un mod inedit în mine sentimentul, dorinţa de a experimenta şi cunoaşte locuri speciale, nemaivazute ochiului meu curios, reprezentând un factor determinant pentru alegerea locaţiei vacanţei de iarnă. Aveam inima strânsă şi încercam vizual să-mi croiesc petrecerea concediului doar din imaginile postate pe internet, aşa cum reuşise Harghita Băi să-i impresioneze pe turişti. Teama de gerul năprasnic ce se anunţa în perioada pentru care am optat petrecerea vacanţei, a fost însă spulberată încă din intersecţia din pasul Vlăhiţa de pe Dn 13 A, de la începerea urcării bătrânei şosele DJ 138 A, lăsând loc peisajelor superbe, ce îţi tăiau respiraţia şi îţi lăsau senzaţia că e drumul presărat cu dale de argint, îndrumându-te către divinitate. Copacii, îmbrăcaţi în fracuri pretioase de brocart, ne urau tacit "Bine aţi venit!", iar zvonul sosirii noastre se răspandea rapid printre crengile lor, lăsându-şi şoaptele purtate de vântul curios.

Contrar celor citite pe internet, mă aşteptam să fie ceaţă şi nori, dar soarele sclipea cuceritor pe cer, marele vrăjitor cernâd printre crengile copacilor pulbere de diamant, într-un mod absolut fantastic, în care cuvintele nu aveau valoare, incat fetiţa mea m-a întrebat dacă aici locuieşte Tinkerbell...
Am urcat câţiva kilometri cu maşina, dar ne-am oprit... Nu puteam rezista frumuseţilor naturii, fiecare adiere, fiecare copac părea ne oferea un spectacol unic, peste limitele imaginaţiei noastre, făcându-mă să înteleg că perfecţiunea frumuseţii nu poate fi descrisă în cuvinte, captată în fotografii şi nici imaginată! Dupa minute în şir şi opriri repetate, necontenind a admira peisajele şi luptând cu mine însumi, în a conştientiza dacă e vis sau realitate, am ajuns în Harghita Băi.. Atunci am înţeles că această staţiune era alegerea perfectă pentru noi, acel loc râvnit de atata vreme iar aventura abia începuse...

Care sunt activităţile şi cele mai importante obiective turistice din Harghita Băi?

Atât eu cât şi familia mea am fost surprinşi să descoperim un fapt contrastant de captivant între activităţi relaxante, altele solicitante, dar atractive în acelaşi timp, binevenite pentru noi, ţinând cont că în perioada sărbătorilor de iarnă alimentaţia este un pic mai aglomerată şi bogată caloric, iar putină mişcare nu strică nimănui!

Paleta sporturilor de iarnă este diversificată şi pe placul tuturor, aşa că nu am avut motive să ezităm în a experimenta activităţi şi senzaţii pe care le trăisem doar în copilărie, care în vâltoarea maturizării din zona urbană, rămăseseră doar nişte amintiri... Snow-tubingul sau "gogoaşa de zăpadă", cum o numesc localnicii, este colacul de cauciuc ce alunecă pe pârtia prospăt croită printre nămeţii tăbăciţi de vânt, reprezentând locul plin de adrenalină, ce smulge chiote de bucurie de la cei mici până la sexagenari. Pistele de biatlon, în care se desfaşoară competiţii sportive superior calitative, sunt atracţii minunate, zgomotul puştilor de tir concurând parcă cu chiotele copiilor îmbujoraţi, ce zburdă nestingheriţi pe patinoarul din apropiere.

Alternativa de distracţie, atât pentu cei mici cât şi pentru cei mari, o reprezintă parcul de aventură Balu, dar marele impediment este faptul că e deschis doar vara, însă cei mici, inovatori, au croit o pistă zdravănă de săniuş lângă acesta şi pare ca pe nimeni să nu mai supere faptul ca nu e funcţional iarna.

Marele avantaj al acestei staţiuni este faptul că posibilităţile de a face ski alpin, snowboard sau săniuş în această staţiune, se extind pe o perioada de 4 luni, câteodată chiar am aflat de la localnici, că se prelungeşte până în luna mai(!!), datorită temperaturilor scăzute şi altitudinii la care este situată staţiunea, aproximativ 1350 m, fapt ce poate fi pe placul tuturor în funcţie de perioada concediilor.

Partiile de ski, sapte la numar, dar doar cinci practicabile, dotate cu teleferic, sunt distribuite pe grade de dificultate, organizarea acestora putand facilita sortarea performantelor sportive la ski, astfel incat copii dar si adultii pot practica acest sport fara frica unor accidente neplacute, specifice gradului de antrenament al fiecaruia. Astfel, la distanţe relativ mici intre ele, descoperim pârtiile: Csipike (cu nivel mediu) Miklos (nivel dificil), Kosuth (grad dificultate ridicat), Kosuth 2 (nivel mediu), Kosuth 3 (nivel usor). Programul acestor pârtii este 9-17 si 19-21, excepţie făcând pârtia Kosuth 9-16.30, deoarece nu are nocturnă. Regăsim aici, dacă nu suntem pregătiţi, 3 centre de închiriere echipament ski complet si alte accesorii, avand preţ identic: 30 ron/zi si 10 ron/oră şi al căror program coincide cu cel de funcţionare al pârtiilor.

Faptul că mi-am văzut copilul exacerbând de bucurie, practicând fericit sporturile iernii, reprezintă un factor decisiv că mă voi întoarce la vară aici, deoarece am văzut, că există cea mai modernă pistă de asfalt din România pentru role de 1 km, tirolienele din parcul Balu, superbele trasee montane cu bicicleta sau pe jos, plimbarea cu căruţa şi patinoarul ce se transformă ca prin minune în terenul de sport dorit, fie tenis, fotbal sau chiar baschet!

Insa, detaşat de aceste informaţii materiale, am avut privilegiul să descoperim un lucru inedit, turistii vin şi pleacă, dar demn ca un sfinx în bătaia vântului, sus pe piscul pârtiei Csipike, am simţit doi ochi ce mă fixau preţ de câteva secunde, ca apoi să scruteze zarea si să fie un martor tăcut la evenimentele din jur. Ori de câte ori urci sau cobori pista de ski Csipike, te simti in siguranţă, pentru ca aceşti ochişori sunt atenţi la fiecare detaliu. Un copil a căzut, iar el a alergat la locul micuţului accident, supraveghidu-i îngrijorat ridicarea acestuia pe schiuri... Da, aţi gicit, e vorba de o cateluşă, pe nume Maya, a carei privire îţi inspiră întelepciunea unui bătran, fidelitate, pe care am văzut-o păzind pârtia zi de zi, în acelaşi loc..Privind-o, am tresărit, căci asemanarea ei cu celebrul prieten canin Hachiko, e tulburătoare... Devotament, inteligenţă, fidelitate...Te consideri binecuvântat, căci doar aici, ai norocul să le descoperi...

Dacă eşti o fire ce nu se dă în vânt după adrenalină şi mişcare, poţi opta pentru descoperirea şi tratamentul curativ al minunatelor izvoare: Izvorul pentru ochi, Izvorul principal, Izvorul de stomac şi Izvorul din pădure, folosite în cura internă in afecţiunile inimii, sistemului circulator, inflamaţiilor şi oboselii cronice. Complementar tratamentului cu ape minerale, găsim aici Mofetele, semnalizate îndrumător pe o hartă din plexiglass transparent în mijlocul staţiunii, fiind două bai de gaze sulfuroase, ale caror proprietăţi curative sunt recunoscute de secole, existând povestiri despre tratamente miraculoase din vremuri străvechi.

Cateva cuvinte despre cazarea din Harghita Băi

Aveam un obicei în a-mi face vacanţele organizate, dar acum, aici, am încercat ceva inedit! Locaţia cazării am ales să o fac la faţa locului, cunoscând atunci propietarul şi personalul pensiunii, deoarece consider că un concediu reuşit nu consta în raportul calitate/preţ = suma cheltuită, ci în faptul de a te simţi binevenit din adâncul inimii, cu oameni ce te influenţeaza pozitiv, astfel încât şederea ta acolo să fie pe placul sufletului tău. Un astfel de loc am descoperit la Pensiunea Biro, un loc rustic, liniştit, la 300 m de pârtia Csipike, al cărui proprietar, îţi inspiră sentimentul cunoaşterii secretului tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fericite.

Poţi opta pentru simpla cazare sau incluzând micul dejun, demipensiune, preţurile variind de la 35 ron/persoană, în funcţie de opţiunea fiecăruia şi numărul de persoane, fiind cred accesibile oricărui buzunar. Priveliştea mirifică de la geamul cămăruţei unde ne-am cazat, ne oferea un spectacol grandios în fiecare zi, de la soarele ce-şi croia drum printre brazii seculari, împodobiţi în straie de sărbătoare, cusute cu iţe de argint şi culminând cu stelele ce sclipeau limpede, ademenindu-ne să le admirăm ploaia de artificii statică, până când noaptea întuneca definitiv vârfurile copacilor. Întregul mobilier al pensiunii, rustic fiind, era tot ce ne-am dorit: simplitate, puritate, departe de aglomeraţia cotidiană şi lucrurile sofisticate "in trend", din casele noastre, ce creează mod inconştiet o stare de tensiune în sufletul nostru.

Un stil minimalist, aerisit şi curat este descrierea în câteva cuvinte a tot ce înseamnă bucătărie, living şi dormitoare. Ospitalitatea oamenilor, căldură lor sufletească emanată de pensiunea în sine, precum şi privilegiul de a schimba câteva vorbe cu distinsul domn Biro, proprietarul pensiunii, te fac să uiţi pentru câteva secunde că eşti în concediu, ci ai senzaţia că atunci descoperi marile secrete ale omenirii, iar tu eşti cel privilegiat să le afli şi să le trasmiţi mai departe. Experienţa şi lucrurile minunate pe care a reuşit acest om să le realizeze de-alungul vieţii sale, fiind profesor de sport, ski alpin, stau mărturie prin fotografiile aşezate în ordine cronologică pe pereţii livingului ce precedă intrarea în pensiune.Toată această locaţie e o poveste nescrisă, lăsându-se citită de fiecare dintre noi, când ii trecem pragul. Aici în inima munţilor, nu mai aveam timp de telefon sau internet, lăsasem deoparte cotidianul, fiind prea ocupaţi, în a admira munţii ascetici, presăraţi cu pulbere de diamant sau drumurile şerpuitoare ce-şi pierdeau conturul în întunecimea tăcută a pădurii.

Totul depinde de tine, de prisma prin care priveşti lucrurile şi ce îţi doreşti cu adevărat să descoperi în concediul tău: confortul locaţiei de cazare sau frumuseţile staţiunii, obiectivului turistic ales.

Da cateva ponturi celor care doresc sa mearga in Harghita Băi

Preferinţele culinare diferă în funcţie de locaţia de unde vii, de stilul de viaţă şi de alegerea ofertei de cazare, însă un lucru e cert, sus pe culmea pârtiei, nimeni nu poate rezista aromei aburinde a unui pahar de vin fiert (3 ron), ceai fierbinte (2 ron), suc de merişor (5 ron) sau renumitul colac secuiesc fierbinte (9 ron), ţinând cont de temperaturile scăzute, pe care eşti privilegiat să le testezi pe propria persoană, aici sub vârful muntelui Harghita –Ciceu!

Restaurantele le gaseşti în număr restrans cantitativ, dar calitatea este cuvântul ce tronează în aceste îmbietoare locaţii! Multe pensiuni, aşa cum a fost şi a noastră, îţi oferă posibilitatea accesului în bucataria echipată corespunzator unori oameni gospodari, astfel încât optiunile de a servi masa, de a găti sunt diverse, iar cuvântul cheie este "ca la mama acasă", indiferent de opţiunile alese. Mesele copioase în ambianţa călduroasă şi primitoare a livingului primitor pentru 40 de persoane, zgomotul lemnelor ce mocneau molcom în şemineul pensiunii, contrastând cu gerul aprig de afară, ne făceau de multe ori cu ochiul la saună sau odihnă prelungită... Dar nu cedam tentaţiei, deoarece aveam un exemplu elocvent, în faţa căruia mă plec cu respect, în persoana domnului Biro, un om minunat între două vârste, pe care zilnic, îl vedeai pe schind, alături de cei trei câini ai dânsului pe culmile înalte ale pârtiilor, ignorând temperaturile scăzute cu zâmbetul pe faţă. Într-una din zile l-am întâlnit pe drumurile pline de zăpadă netăbăcite de talpa umană, minunâdu-mă de fericirea emanată de ochii dânsului dar şi jocul asemeni unui dans al căţeluşilor.

Citindu-mi mirarea pe chip, ne-a dezvăluit că secretul unei vieţi fericite, atât pentru oameni cât si pentru animale, constă în mişcarea în aerul înmiresmat şi curat al munţilor, ce trebuie intensificată mai ales în perioada Sărbătorilor, puţini rezistând meselor îmbelşugate din acestă perioadă! Grija pentru asigurarea confortului turistului este fantastică, cel puţin de acest lucru am avut parte, fiind întrebaţi aproape zilnic de necesarul de caldură din cameră, de starea noastră de spirit şi indicaţii privind exploatarea vizuală a obiectivelor turistice din zonă.

Un lucru minunat am descoperit aici: în perioada şederii noastre acolo, pe 11-12 ianuarie, se deşfăsurau competiţii prestigioade de biatlon, între cluburi consacrate ale României: DINAMO, CSS DINAMO RÎŞNOV, CSS VATRA DORNEI, MIERCUREA CIUC, COR, CHEILE GRADIŞTEI, BAIA SPRIE. E un spectacol unic, ce nu se poate descrie în cuvinte, comparativ cu cel văzut la TV, comod din fotoliul casei tale, participând trup şi suflet la efortul acestor copii minunaţi şi simţi pe deplin în fiecare secundă, efortul, bucuria, vigilenţa, dar şi ambiţia lor!

Recomanda alte obiective turistice interesante de langa Harghita Băi

Ce face aceasta staţiune Harghita Băi, atât de specială pentru mine? În primul rând este locul unde am simţit că mi-am reâncărcat bateriile, mai ales fiind începutul anului, încât simţi că porneşti cu mare avânt în proiectele tale viitoare! Este un loc în care ai multe de descoperit! Un loc special inimii tale, în care inima ţi se umple de visuri iar sufletul tău cerşeşte veşnicie! E un loc predestinat multora dintre noi, unde poţi spune că ajungi în vârf, aici terminându-se şi şoseaua asfaltată de acces, realizând mirat, că orice în aceasta lume este posibil, trebuie doar să îţi doreşti... Descoperi lucruri fantastice, dar cel mai important cred că e faptul că te descoperi pe tine însuti şi trăieşti sentimente unice faţă de cea care ne iartă mereu atunci când ne întoarcem faţa spre ea: natura...

Dacă toate aceste lucruri consideri că sunt prea puţine pentru experienţa ta turistică, afla că te afli pe un pământ sacru, plin de istorie şi ca posibilităţile tale de explorare a îmrejurimilor sunt diverse. La doar 24 de kilometri de Harghita Băi te poti regăsi într-un loc încărcat de spiritualitate, Mănăstirea franciscană, Şumuleu Ciuc sau poţi admira cheile Oltului, la doar 52 de kilometri în staţiunea balneoclimaterică Băile Tuşnad (păcat că atunci când am trecut noi, cele 2 izvoare doar picurau şi nu mai aveau abundenţa faţă de anul precedent. Nu am văzut nici un robinet, dar tind să cred că acesta era debitul celor două izvoare). Poţi colinda spre staţiunea Sovata, la 86 de kilometri unde poţi admira, lacul helioterm Ursu (în cazul nostru cu dorul de soarele din anul precedent, când făceam plajă şi ne sorbeam leneşi la terasa suspendată ceaiul racoritor!). Dacă te încumeţi să te aventurezi mai departe, sau în drumul spre întoarcere, depinde de locaţia fiecăruia, la 98 de kilometri distanţă, nu trebuie să ratezi Lacu Roşu, cel mai mare lac natural montan din România, care prin numărul vizitatorilor pare mai dinamic vara, dar încărcat de poveste, mistic sub mantia sclipitoare a iernii! Salina Praid, una din cele mai mari mine din ţară si Europa la 78 de kilometri distanţă, e o locaţie excelentă ce o poţi vizita pentru frumuseţea ei dar şi pentru prevenirea şi tratarea renumită a afecţiunilor respiratorii. Băile Balvanyos, la 73 de kilometri, un loc de o linişte mormântală (neântâlnindu- cu nici o maşină când am străbătut şerpuitele sale şosele, pline de un mister ascuns) renumite ca fiind printre unicele izvoarele din lume, ce conţin alaun si acid sulfuric. Întreaga zonă e un pământ sfânt, cu puteri tămăduitoare ce te aşteaptă să le descoperi în viaţa şi sufletul tău..

Înfruntând gerul năprasnic, care aici a ajuns să fie prietenul meu, în drumeţiile către pârtii şi mofete (-16gr. ziua/-24gr. noaptea) mi-am testat limitele ca şi om! Dacă acasă, la fiecare valoare cu minus în termometru nu mai conteneam în a-mi pune fulare si căciuli, aici in Harghita Băi am realizat ca sunt un om sănătos şi am un organism călit, antidodul fiind mişcarea! Conştientizezi mirat că secretul sănătăţii tale nu consta in grosimea hainelor purtate şi faptul că acestea nu au nevoie de vreun parfum sofisticat, doar gerul în sine făcându-te să simţi cea mai mirifica aromă: prospeţimea munţilor, amestecată cu puterea iernii mutată în cetina verde de brad! Soarele îţi mângâie chipul printre brazii uriaşi, luminând generos poieniţele desprinse parcă din poveste, iar zâne nevăzute urzesc ca o mreajă beteala de argint, făcându-se apoi nevăzute...E un loc din care nu ai mai vrea să pleci, pentru că simţi că mai sunt atât de multe lucruri de văzut, secrete bine ascunse de mama natură, dar dacă eşti o fire altruistă, laşi loc şi celorlalţi, să aibă norocul şi binecuvântarea de a le cunoaşte...

Cred în farmecul mistic, unic şi special al fiecarui loc din România,dar mai ales al Harghitei Băi, prezidat de o infinitate de motive ce stârnesc mândria de a fi român! Frumoasa noastră ţară, supranumită Gradina Maicii Domnului, de catre Papa Ioan Paul al II lea, a iscat în sufletul meu întrebare retorica pentru mulţi dintre noi: Cum un om atât de binecuvântat şi cu viziuni atât de ample, a putut aprecia ceea ce mulţi dintre noi nu vedem? Răspunsul la întrebare l-am aflat treptat, colindând cu ochii sufletului, an de an meleagurile ei minunate, de care acum nu contenesc în a mă minuna şi îndragosti de ele!

Harghita Băi e pentru mine un tărâm fermecat, un loc de poveste...Descoperă-l şi tu, descoperă-ţi povestea, căci pentru fiecare dintre noi, Harghita Bai are ceva nou de împărtăşit!

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Adriana Ion si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Harghita Băi

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers