Halkidiki și Muntele Athos

Halkidiki și Muntele Athos
 
 

Despre Muntele Athos se știu destul de puține… este un loc sfânt pe tărâmul Greciei… ca atâtea locuri sfinte și iubite de Dumnezeu în această țară. Este al treilea braț al peninsulei Halkidiki de la vest către est, cel mai puțin comercial și turistic, dacă îl comparăm cu Sitonia și Kassandra (celelalte două brațe).

Chiar și așa, ca peste tot în Grecia, peisajul de pe acest braț de peninsulă este absolut senzațional, munte, mare, plaje cu nisip extrafin, apa turcoaz, de cristal, sate de pescari liniștite, în care timpul pare că se oprește pe loc.

Cel dintâi oraș-stațiune de pe braț este Stavros, un sat de pescari dezvoltat în ultimii 20-25 de ani, care cam pe atunci a început să își primească turiștii. Coborând de la Stavros către Ouranopolis, întâlnești alte mici așezări care își așteaptă cuminți vizitatori dornici de un sejur altfel, parcă mai aproape de poporul grec, de tradiționalul din această țară decât de zona comercială, turistică și aglomerată.

Nea Roda, o destinație perfectă pentru o vacanță de vis în Grecia

Halkidiki

Dintre acestea, un mic sat de pescari, Nea Roda, cu peisajul său relaxant, cu marea superbă, caldă,  fără valuri, cristalină, îl recomand celor care își doresc să se regăsească pe sine, care își doresc să își reîncarce bateriile, care își doresc să reflecteze mai mult, să își definească scopuri ale unui nou început la revenirea din vacanță.

Satul se întinde de-a lungul brațului, de la nord la sud, și pornește din capătul unei păduri de pini, din care cobori spre micul port, cu ambarcațiunile pescarilor ce aprovizionează, zilnic, cu pește proaspăt cele câteva taverne împrăștiate prin centrul pietonal. În capătul portului trepte stâncoase, create special să îți ușureze urcușul, te duc pe un platou cu panoramă, în curtea unei superbe bisericuțe ortodoxe, înconjurată de leandri înfloriți, plante exotice, un gazon bine îngrijit, o bancă special așezată, pentru a admira peisajul, a-ți aduna gândurile, a te simți mai aproape de Dumnezeu.

Halkidiki

Cele câteva plaje din orășel sunt extrem de liniștite, frumos întreținute, cu șezlonguri de calitate dotate cu umbreluțe pentru umbră, sunt largi, cu nisipul extrem de fin, cu o muzică în surdină, grecească și nu numai, și lucrul cel mai minunat - neaglomerate, negălăgioase, cu persoane care preferă lectura, care știu să savureze un frape, cu copii liniștiți, care se joacă civilizat alături de părinții lor sau își leagă prietenii frumoase cu partenerii pe care îi găsesc pe plajă.

Poți petrece liniștit zile întregi pe plajă, de dimineața până seara, fără să te plictisești, citind, înotând, ascultând marea, muzică relaxanta. La prânz poți face o plimbare cu picioarele prin valurile mării până la una din tavernele din centru, unde poți servi un pește proaspăt, o porție de calamari, o baklava specifică sau gogoșele speciale cu sirop de miere și scorțișoară, de la cofetăria home made. Iar după amiază poți să ațipești în briza mării, citind o carte la umbră, pe șezlong.

Muntele Athos, văzut din Ouranopolis

Ouranopolis

La numai 7 km de acest sat se află un oraș mai mare Ouranopolis, care găzduiește și portul de unde poți face o croazieră spre Muntele Athos. După cum se știe, accesul femeilor este interzis în zona mânăstirilor, croaziera se face cu vasul, de dimineață până spre după-amiază, și mănăstirile se pot admira de la distanță, de pe mare. În Ouranopolis se găsesc multe magazine cu specific religios în care poți achiziționa la prețuri rezonabile icoane pictate de călugării din mănăstirile de pe munte și alte obiecte de cult, sfințite și aducătoare de armonie și echilibru în viață.

Ouranopolis

În imediata vecinătate a orașului Ouranopolis, la Tripitti poți să iei feribotul și să faci o scurtă plimbare spre insulă Amouliani, o insulă mică și destul de căutată de turiști, cu plaje izolate, chiar virgine, neamenajate, sălbatice și interesante. Încă din port te întâmpina taverne, terase, restaurante care te îmbie să savurezi o băutură sau o cafea, admirând peisajul, numărând vânzoleala din jumătate în jumătate de oră a vapoarelor care vin și pleacă din acest port. Marea are o culoare extraordinară, peștii se joacă în cristalul turcoaz, în zare se vede Ouranopolis și Muntele Athos.

Descoperă și alte locuri minunate din Grecia aici.

Chiar dacă nu ajungi efectiv în zona mânăstirilor, peisajul superb creat de Dumnezeu în aceste locuri, liniștea lor, gândurile bune pe care le ai îți garantează o vacanță plină de relaxare, de încredere și optimism.

Tu ai vizitat aceste locuri minunate din Halkidiki? Povestește-ne în comentarii cum a fost!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers