Gibraltar – o călătorie la capătul Europei

Gibraltar – o călătorie la capătul Europei
 
 

Mi-am dorit să ajung pe Costa del Sol şi pentru a ajunge în Gibraltar. Aveam eu această dorinţă de la lecţiile de istorie şi geografie din gimnaziu. Aşadar, odată ajunsă în Torremolinos m-am şi înscris în această excursie. Traseul îţi permite să cunoşti mai bine Costa del Sol, să afli mai multe despre istoria locurilor, să vizitezi staţiunile de pe coastă, poate să te întâlneşti cu şeicul din Qatar care deţine o vilă - miniatura Casei Albe, iar mall-ul se închide când el şi familia lui ies la shopping.

Să te opreşti măcar pentru o oră în luxoasa Marbella, cu vilele şi hotelurile impecabile, cu iahturile de pe faleză, maşinile exclusiviste al celebrităţilor aflate în vacanţă. Nu te plictiseşte deloc traseul pentru că peisajul staţiunilor este mereu altul, vegetaţia este variată, luxuriantă, exotică.

Un colţ de Anglia, fără ploaie

Gibraltar

Capătul Costei del Sol este cumva şi capătul excursiei - Gibraltar. O bucată de stâncă, parcă adusă din Marea Britanie şi poziţionată strategic. Pentru că Gibraltarul este pământ englez şi ai nevoie de paşaport pentru a pătrunde aici. Cu o suprafaţă de numai 6 km pătraţi, această "stâncă" este provincie britanică după cel de-Al Doilea Război Mondial. Se vorbeşte atât engleză cât şi spaniolă.

Gibraltar

Este un colţ de Anglia fără ploaie. Poliţiştii au uniformă britanică, preţurile sunt în lire sterline, numele magazinelor au rezonanţă londoneză. Centrul deţine clădiri frumos colorate, magazine duty-free, cu super preţuri şi reduceri la parter. La tot pasul întâlneşti celebrele cabine telefonice englezeşti. Terasele servesc bere şi fish&chips.

Cap Europa, la capăt de continent

Gibraltar

Galeria de artă din Gibraltar, primaria, Casa Guvernatorului, portul imens, strategic, punct cheie între continente, semne pregnante ale celui de-Al Doilea Război Mondial, urme ale bombardamentelor – semne neşterse de timp, cazemate, hangare. Doar partea de vest a provinciei este accesibilă şi poate fi străbătută, pantele fiind mai line, deşi destul de abrupte, în vreme ce partea de răsărit pare o bucată de stâncă răsărită din mare.

Gibraltar

Prima oprire a fost Capul Europa, punctul cel mai sudic al bătrânului continent. Vremea ne-a ajutat. În zare, am văzut profilul Africii şi mica distanţă dintre cele două continente denumită strâmtoarea Gibraltar – doar 14 km.

Ne înconjurau farul şi o moschee – ultima moschee din Europa. Am continuat urcuşul pe panta vestică a peninsulei spre o superbă peşteră folosită pe post de sală de spectacole, cu scaune, lumini, detalii high-tech de ultimă generaţie, acustică perfectă.

Gibraltar

La ieşire, episodul celebru şi inevitabil de vizitat micuţele maimuţe în libertate: poze, amuzament, comerţ.

Tie care punct extrem al Europei ţi-ar plăcea să vizitezi?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers