Ghidul meu pentru Paris. Ce trebuie să vezi în capitala Franței

Ghidul meu pentru Paris. Ce trebuie să vezi în capitala Franței
 
 

Deși Paris este o destinație de primăvară, eu am avut ocazia să vizitez Orașul Luminii la finalul iernii, când temperaturile încă erau negative, iar străzile metropolei erau mai puțin invadate de turiști. Deși nu a fost prima mea experiență la Paris, de această dată am avut suficient timp să explorez superbul oraș și să-i descopăr locurile minunate. Iată așadar cele mai frumoase atracții turistice din Paris, cel puțin din punctul meu de vedere.

Turnul Eiffel și Trocadéro

Bineînțeles, ca orice turist înrăit, primul lucru pe care am vrut să-l văd în Paris a fost Turnul Eiffel. Am ajuns în stația de metrou de lângă Grădinile Trocadéro, de unde am avut parte de cea mai frumoasă panoramă cu faimosul turn. Grădinile sunt cocoțate pe un mic deal ce oferă priveliști spectaculoase peste Paris. Tot aici se află și Palais de Chaillot, un uriaș palat ce găzduiește trei muzee și un teatru.

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

De aici nu trebuie decât să traversezi Grădinile Trocadéro spre Turnul Eiffel care se înalță impunător. Deși ultima dată când l-am vizitat am putut să trec nestingherită pe sub structura de oțel, acum accesul sub turn este restricționat, fiind deschis doar celor care și-au cumpărat bilet. Mai mult, cei care vor să viziteze Turnul Eiffel trebuie să treacă printr-un control strict al valizelor, așa că, în cazul în care vrei să urci pe turn trebuie să acorzi câteva ore bune acestei experiențe.

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

La final, fă o plimbare și pe Champ de Mars, pentru a admira turnul din toate ipostazele. Eu îți recomand să ajungi în Trocadéro și pe întuneric, pentru a admira un peisaj diferit și spectaculos.

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel

Avenue des Champs-Élysées

Unul dintre cele mai populare bulevarde din lume, Champs- Élysées se află și în topul locurilor mele favorite din Paris. Începe-ți periplul de la Arcul de Triumf și, din când în când, fă câte un ocol pe la minunatele clădiri din apropierea bulevardului.

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf

Champs- Élysées se termină în Place de la Concorde, cea mai mare piață din Paris, unde vei găsi Obeliscul Egiptean adus de la Templul Luxor, două fântâni monumentale și uriașa roată de 70 de metri care este amenajată aici în fiecare an, odată cu Târgul de Crăciun.

Champs Elysees

Champs Elysees

Place de la Concorde

Place de la Concorde

Jardin des Tuileries

În capătul estic a Champs- Élysées vei descoperi una dintre cele mai frumoase grădini din Paris, Jardin des Tuileries. Vastele grădini datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, astăzi fiind unul dintre cele mai îndrăgite locuri din Paris, chiar și în cele mai friguroase zile.

Jardin des Tuileries

Jardin des Tuileries

Grădina este împânzită cu zeci de sculpturi minunate, iar micile labirinturi din arbuști și alei cochete sunt perfecte pentru plimbări relaxante. Fântânile arteziene și lacurile artificiale din Grădinile Tuileries sunt locul preferat și pentru parizienii "înaripați", care primesc mai tot timpul mâncare aici.

Jardin des Tuileries

Jardin des Tuileries

În capătul opus al grădinilor vei putea întrezări silueta Muzeului Luvru și piramida din curtea sa interioară. Dacă ai vreme trebuie neapărat să vizitezi acest muzeu, dar vei avea nevoie de o zi întreagă pentru a-i descoperi toate comorile.

Muzeul Luvru

Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame este cea mai faimoasă biserică din Franța și pe bună dreptate. Această catedrală medievală catolică este de-a dreptul spectaculoasă, atât de la exterior cât și în interior. Catedrala Notre Dame se află pe Île de la Cité în mijlocul Senei, iar atunci când ajungi pentru prima dată aici îți recomand să o vezi din toate unghiurile. Cele mai frumoase priveliști cu Nore Dame se pot admira de pe Pont de l'Archevêché.

Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame

Petrece și câteva momente în parcul din jurul catedralei, pentru a descoperi toate detaliile incredibile de pe fațadă. Apoi, bineînțeles, trebuie să pășești prin uriașele porți frumos sculptate, pentru a te lăsa impresionat de interiorul grandios.

Catedrala Notre Dame

Intrarea în Catedrala Notre Dame din Paris este gratuită și merită din plin să faci o pauză de câteva momente în acest loc minunat. Vitraliile colorate și altarele bogat decorate completează atmosfera solemnă a acestui lăcaș de cult.

Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame

Catedrala Notre Dame

Aici poți vizita trezoreria Catedralei Notre Dame pentru a admira cărți vechi, obiecte decorative și diferite documente istorice, poți urca până în turnurile clădirii sau poți vizita cripta.

Catedrala Notre Dame

La Défense

Unul dintre cele mai fascinante locuri din Paris este cu siguranță cartierul La Défense. Aflat în nord-vestul orașului, La Défense este cel mai mare district financiar din Europa cu 72 de clădiri din sticlă și oțel.

La Défense

La Défense

Peisajul pare desprins din filmele SF, cu zgârie-nori giganți și esplanade largi și aerisite. În La Défense se află un arc de triumf cu un design futurist, precum și câteva fântâni arteziene colorate.

La Défense

La Défense

Tot aici poți vizita și un muzeu în aer liber cu 70 de statuete și lucrări de artă contemporană. Dacă ești pasionat de arhitectura modernă, cu siguranță te vei îndrăgosti de La Défense.

La Défense

La Défense

Bazilica Sacré-Cœur

Cocoțată pe un deal din Montmartre, Bazilica Sacré-Cœur este unul din locurile mele preferate din Paris. Pentru a ajunge la bazilică trebuie să urci câteva sute de trepte sau poți lua funicularul aflat în apropiere.

Bazilica Sacré-Cœur

Bazilica Sacré-Cœur

În schimb, peisajele pe care le poți admira de lângă bazilică merită tot efortul. În zilele mohorâte, precum cea în care am vizitat-o eu, bazilica este învăluită în ceață, astfel că întreaga panoramă este și mai impresionantă. Și intrarea la Bazilica Sacré-Cœur este gratuită, iar cei care nu au obosit, pot urca alte câteva sute de trepte pentru a vizita domul bisericii, pentru priveliști și mai frumoase.

Bazilica Sacré-Cœur

Bazilica Sacré-Cœur

Montmartre

De departe cel mai frumos și pitoresc cartier din Paris este Montmartre. Aici, o serie de alei întortocheate șerpuiesc pe dealul cu același nume. Acest loc a devenit faimos secolul trecut, când, în perioada Belle Époque artiștii parizieni se adunau în cafenelele și restaurantele de aici. Chiar și în ziua de azi mai poți vizita câteva dintre aceste locuri iconice, inclusiv Café des 2 Moulins sau Le Chat Noir.

Montmartre

Montmartre

Indiferent în ce perioadă din an ajungi în acest loc superb, o cafea la una dintre terasele pitorești este obligatorie. În Montmartre poți vizita Espace Dalí, un muzeu dedicat pictorului suprarealist, precum și Quartier Pigalle, unde vei găsi faimoasele cabaretele pariziene inclusiv iconicul Moulin Rouge.

Montmartre

Moulin Rouge

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg din arondismentul 6 este un alt parc fermecător în care merită să pierzi măcar o după-amiază. Aceste grădini au fost amenajate în secolul al XVII-lea de Maria de Medici, în jurul noii sale locuințe, Palatul de Luxembourg, care astăzi găzduiește Senatul.

Jardin du Luxembourg

Chiar în centrul parcului se află un lac octogonal cu o elegantă fântână arteziană. Cât vezi cu ochii, grădinile sunt un labirint de alei și spații verzi, împânzite cu statuete și bănci unde te poți relaxa indiferent de anotimp.

Jardin du Luxembourg

Podul Alexandre III

Parisul se mândrește cu nenumărate poduri pitorești, de la cel mai vechi, Pont Neuf, la Pont des Arts care oferă cele mai dramatice priveliști din oraș. Totuși, niciunul nu se compară cu Podul Alexandre III, ce leagă Domul Invalizilor de Petit și Grand Palais. Numit după țarul Rusiei, acest pod spectaculos a fost construit în perioada Belle Époque și este recunoscut drept cel mai extravagant pod din Paris.

Podul Alexandre III

Podul Alexandre III

Această structură este mărginită de lămpi art nouveau, iar în ambele capete este decorat cu statuete ce reprezintă nimfe, îngeri și cai. Ornamentația bogată a podul este similară cu cea a Grand Palais și Petit Palais, aflate în apropiere. De fapt, cele trei structuri au fost realizate în același timp, fiind inaugurate la Expoziția Universală din 1900. Podul Alexandre III îl vei recunoaște și dintr-o sumedenie de filme, seriale și chiar videoclipuri, fiind unul dintre cele mai recognoscibile locuri din Paris.

Grand Palais

Podul Alexandre III

Cartierul Latin

Dacă vrei să descoperi și latura mai tinerească a Parisului, atunci trebuie să explorezi străzile medievale din Cartierul Latin. Aici se află faimoasa universitate Sorbona, astfel încât acest cartier are un farmec boem, cu o mulțime de baruri, cafenele și librării ciudate. Explorează străzile întortocheate din cel mai vechi cartier al Parisului și admiră neapărat uriașa Sorbona.

Sorbona

De asemenea, trebuie să vizitezi și Panteonul, ce găzduiește mormintele celor mai faimoși locuitori ai Parisului, inclusiv cel al lui Victor Hugo, Emile Zola sau Voltaire, precum și Pendulul lui Foucault. Tot în Cartierul Latin mai poți vizita Muzeul de Istorie Naturală și Marea Moschee din Paris, o adevărată oază de cultură islamică.

Pantheonul

La final, fă și o plimbare pe malul Seinei, nu departe de Catedrala Notre Dame, și descoperă comorile vândute la tarabele buchiniștilor. Pasionaților de literatură le recomand și o vizită la librăria engleză Shakespeare and Company de pe rue de la Bûcherie, la doi pași de catedrală. Aceasta este cea mai faimoasă librărie independentă din lume, unde poți cumpăra și ediții vechi ale celor mai importante opere literare.

Buchiniști

Tu ai vizitat Parisul? Care sunt locurile tale favorite din capitala Franței?

Booking.com


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers