Ghid de vacanţă în insula Palawan

Ghid de vacanţă în insula Palawan
 
 

În ultimii ani, turiştii europeni sunt atraşi din ce în ce mai mult de vacanţe exotice asiatice şi foarte multe astfel de destinaţii au ajuns accesibile din punctul de vedere al costurilor. O studiere sistematică a ofertelor şi o rezervare cu câteva luni în avans îţi pot garanta o vacanţă perfectă şi un raport excelent calitate-preţ. Filipine este o destinaţie nouă pe harta turistică a lumii, dar locuri precum Palawan, Borakai, Cebu sau Bohol au început să se regăsească din ce în ce mai mult în planurile de vacanţă ale turiştilor şi în topurile internaţionale realizate de reviste (site-uri web) de specialitate. Aşa s-a întâmplat în 2012 când topul celor şapte minuni ale lumii noi a inclus un obiectiv turistic din capitala insulei Palawan şi mai curând, în 2014, când un sondaj realizat pe internet a acordat titlul de cea mai frumoasă insulă din lume unei insule ce aparţine aceluiaşi arhipelag.

Astfel de topuri se realizează mereu şi multe destinaţii turistice au făcut şi vor face parte din fel de fel de clasamente ce vor influenţa, mai mult sau mai puţin, alegerile de vacanţă ale iubitorilor de călătorii. Foarte mulţi turişti nu ţin cont de aceste topuri, alţii, dimpotrivă, îşi aleg destinaţiile de vacanţă în funcţie de ele şi preferă să viziteze doar zone renumite, "premiate" şi foarte populare.

Insula Palawan

Palawan nu şi-a dorit să facă parte din niciun top internaţional şi nu a făcut nimic special pentru aşa ceva. A fost binecuvântat, însă, cu o natură de o frumuseţe ieşită din comun, o natură ce a reuşit să rămână sălbatică şi virgină în ciuda numărului crescând de vizitatori din ultimii 15-20 de ani.

Majoritatea turiştilor care ajung în Asia de Sud Est includ insula Palawan şi alte regiuni din Filipine într-un traseu foarte bine plănuit şi programat alături de alte zone mult mai populare din Thailanda, Malayesia sau Indonezia. Această alegere poate fi cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar, ţinând cont de faptul că cea mai mare pondere din bugetul unei vacanţe exotice o reprezintă costul biletului de avion din Europa spre o destinaţie din Asia (Hong Kong, Kuala Lumpur, Singapore). Din acest punct, traseul vacanţei poate lua o mulţime de direcţii deoarece preţurile biletelor de avion în interiorul continentului Asiatic sunt mici, în raport cu cele similare europene şi mai multe călătorii în cadrul aceleiaşi vacanţe nu afectează foarte mult bugetul.

Cei mai norocoşi călători au posibilitatea să viziteze aceste regiuni separat, acordând mai multă atenţie şi timp fiecăreia în parte şi încercând să trăiască la maximum o vacanţă exotică pe un tărâm de vis, fără să fie nevoiţi să alerge dintr-un loc în altul, între un zbor şi altul, cu ochii pe ceas şi pe datele din calendar.

Indiferent de durata vacanţei tale, insula Palawan te va surprinde şi te va şoca, în acelaşi timp. Turismul a devenit o latură importantă a vieţii locale doar de curând şi oamenii implicaţi în acest sector abia învaţă cum să se comporte şi ce să ofere turiştilor obişnuiţi cu standarde înalte în alte destinaţii turistice mult mai populare şi cu experienţă. Din această cauză, vei observa, cu siguranţă, o diferenţă destul de mare între calitatea serviciilor turistice (dotări din spaţiile de cazare/ servicii de alimentaţie/ posibilităţi de distracţie) şi ceea ce ai mai întâlnit în destinaţii exotice similare (din Thailanda, de exemplu). Trebuie să fii răbdător şi înţelegător. Localnicii au fost luaţi prin surprindere de dezvoltarea turistică a regiunii lor şi se adaptează din mers, învaţă şi se perfecţionează de la un an la altul. Această latură nu diminuează absolut deloc frumuseţea şi unicitatea acestui ţinut, ba dimpotrivă.

Palawan încă este considerat a fi secretul bine ascuns al Asiei şi, dacă vrei să-l cunoşti înainte de a deveni supra cunoscut şi supra aglomerat, mai ai la dispoziţie doar câţiva ani. Numărul de turişti care vizitează insula se dublează de la un an la altul şi o să afecteze foarte grav fragilul ecosistem marin care este deja în pericol.

Până atunci, nu îţi rămâne decât să cauţi cele mai bune oferte de zbor şi să te pregăteşti sufleteşte pentru a trăi visul Palawan – într-un ţinut care are renumele de Philippine's last frontier.

Situat la ~ 500 km SV de Manila - capitala statului Filipine - arhipelagul Palawan are în componenţa sa peste 1700 de insule şi insuliţe, dintre care cea mai mare este insula cu acelaşi nume. Aşezată între Marea Chinei de Sud şi Marea Zulu, insula Palawan are 450 de km lungime şi 50 lăţime şi găzduieşte peste 50 de plaje cu nisip alb răspândite de-a lungul celor ~ 2000 de km de coastă.

Cei mai mulţi turişti ajung în Palawan pentru o vacanţă de două săptămâni, acordând 3-4 zile capitalei Puerto Princesa şi restul timpului petrecându-l în El Nido, pe coasta de NV a insulei.

Dacă te-ai decis să-ţi petreci vacanţa în insula Palawan sau ai nevoie doar de mai multe informaţii care să-ţi uşureze luarea unei decizii, iată mai jos câteva puncte de plecare care te vor ajuta să înclini balanţa în favoarea unei astfel de vacanţe.

Ce acte vei avea nevoie pentru a călători în Filipine

Turiştii români beneficiază de visa on arrival pe care o vor primi pe aeroport şi care oferă posibilitatea petrecerii unui sejur de maximum 30 de zile pe teritoriul filipinez. Această viză se obţine gratuit în baza paşaportului şi a unui bilet de avion de întoarcere către România (sau spre o altă ţară) în termenul de 30 de zile.

Dacă doreşti ca vacanţa ta să fie mai lungă de o lună de zile, vei fi nevoit să-ţi procuri viza în avans de la orice ambasadă a statului Filipine.

Când este cel mai bine să-ţi programezi vacanţa

Insula Palawan primeşte cele mai multe precipitaţii în timpul musonului de vară, între lunile iunie şi noiembrie. Cea mai uscată perioadă este cuprinsă între decembrie şi aprilie. În ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, sezonul ploios nu mai este atât de bine separat de sezonul uscat şi singurele luni cu adevărat uscate sunt martie şi aprilie. Câteodată, sezonul uscat se prelungeşte până în iunie şi luna ianuarie poate avea 10-15 zile cu ploaie.

Dacă vrei să nu ai surprize neplăcute, cel mai bine ar fi să-ţi programezi vacanţa în Palawan între lunile februarie şi aprilie.

Este posibil să fii puţin uimit şi chiar dezamăgit de aglomeraţia pe care o vei întâlni în principalele puncte de interes turistic de pe suprafaţa insulei în perioda de vârf a sezonului (marti-aprilie). În restul perioadei, chiar dacă anumite zone se aglomerează (unele chiar excesiv), vei găsi întotdeauna locuri pustii în care să te pierzi pentru câteva ore, plaje sălbatice flancate de cocotieri uriaşi unde vei întâlni doar localnici timizi, dar deosebit de prietenoşi.

Temperatura medie a apei mării variază între 24-26°C în lunile decembrie-martie şi ajunge la 29° în lunile aprilie-noiembrie. Pasionaţii de scufundări vor găsi cele mai propice condiţii de vizibilitate (10-30 metri) în lunile martie-mai şi cele mai slabe (3-10 metri) în perioada decembrie-februarie.

Cum se ajunge în Palawan

Pentru turiştii români, cele mai accesibile zboruri către Filipine sunt oferite de către Qatar Airways şi Emirates, cu plecare din Istanbul şi cu escală în Dubai. Un astfel de bilet poate costa între 300 şi 1000 de euro/persoană/dus-întors în funcţie de disponibilitate. Ofertele cele mai bune (300-400 de euro) presupun zboruri în perioada iunie – noiembrie (anotimpul ploios), dar şi în anotimpul uscat, în condiţiile în care rezervarea se face cu 3-4 luni în avans.

Din Manila spre Palawan, există foarte multe zboruri pe zi oferite de companii low cost (Airasia, Cebu Pacific), dar şi de compania naţională Philippine Airlines. Un astfel de zbor durează ~ o oră şi poate costa între 50 şi 150 de euro/persoană/dus-întors, preţul cel mai mic fiind garantat pentru rezervările cu 3-4 luni în avans, în perioada de sezon. Există câteva zboruri disponibile din Manila direct către El Nido – pentru cei care doresc să-şi petreacă vacanţa doar în nordul insulei – dar preţul biletelor poate ajunge la 200 de euro/dus-întors (pentru rezervările în avans).

Unde ne cazăm

Oferta de cazare este foarte bogată şi diversificată, dar preţurile sunt diferite pe teritoriul insulei.

În capitala Puerto Princesa, vei găsi o gamă foarte variată de spaţii de cazare cu preţuri medii cuprinse între 15 şi 30 de euro/noapte. Astfel de spaţii de cazare se găsesc în pensiuni, vile şi hoteluri de confort mediu şi includ întotdeauna băi cu apă caldă, aer condiţionat şi (de obicei) micul dejun. Spaţiile de cazare mai ieftine se pot închiria cu 10 euro/noapte şi nu sunt dotate cu aer condiţionat (câteodată au băi comune, fără apă caldă).

În Puerto Princesa există şi spaţii de cazare considerate mai de lux, cu preţuri cuprinse între 30 şi 50 de euro/noapte, dar este posibil ca dotările lor să nu fie la nivelul aşteptărilor tale, din simplul motiv că standardele de calitate şi confort în Filipine sunt mult diferite de cele europene.

În El Nido, preţurile spaţiilor de cazare sunt mai mari decât în Puerto Princesa dar, şi aici vei găsi să închiriezi camere cu dotări minime la doar 15 euro/noapte (fără aer condiţionat, dar cu baie cu apă rece) şi camere de confort mediu la 20-30 de euro/noapte. Toate spaţiile de cazare cu preţuri de până la 30 de euro/noapte au băi proprii, dar fără apă caldă. În perioada sezonului, este bine să-ţi faci o rezervare în avans, în special dacă ajungi în insulă la o oră târzie sau în timpul week-end-ului. Dacă vacanţa ta este mai generoasă, îţi poţi rezerva una sau două nopţi de cazare în avans – pentru a avea o siguranţă - şi apoi să cauţi, din poartă în poartă, cea mai potrivită ofertă. Majoritatea proprietarilor de pensiuni sunt dispuşi să negocieze preţul în condiţiile unui sejur prelungit şi tu vei avea astfel de câştigat.

Dacă vrei standarde de calitate asemănătoare cu cele de 4 sau 5 stele europene le vei întâlni pe insula Miniloc din El Nido unde vei fi nevoit să plăteşti câteva sute de euro pentru o noapte de cazare şi chiar să-ţi faci rezervarea cu mai multe săptămâni în avans.

Cum ne deplasăm în insulă

Dacă ajungi în insulă cu o rezervare făcută în avans, hotelul (vila) care te va găzdui în Puerto Princesa îţi va oferi şi transferul de la aeroport către spaţiul de cazare. De acelaşi serviciu vei beneficia şi la plecare şi nu vei fi nevoit să plăteşti nimic în plus.

Dacă nu ai nicio rezervare, de îndată ce ieşi din aeroport, poţi apela cu încredere la şoferii de tricicluri care se găsesc în număr mare în faţa porţii principale şi care sunt trimişi de diferite hoteluri (vile, pensiuni) pentru a găsi clienţi. Ei îţi pot fi cei mai buni ghizi şi te pot îndruma/ conduce spre cele mai bune spaţii de cazare, în funcţie de preferinţele şi disponibilităţile tale.

Dacă nu doreşti să faci un popas în Puerto Princesa, ci vrei să porneşti direct spre El Nido, trebuie să fii pregătit să faci faţă unei călătorii destul de anevoioase. Drumul dintre Puerto Princesa şi El Nido are o lungime de ~ 250 de km şi poate fi străbătut în 6-7 ore, în funcţie de trafic. Există mai multe companii de transport care oferă transferuri spre El Nido (Lexus, Eulen Joy), preţul unei astfel de călătorii este cuprins între 10 şi 12 euro şi toate au ca punct de plecare terminalul de autobuze situat lângă New Market. Aceste companii pun la dispoziţia călătorilor microbuze moderne, noi şi foarte curate, dotate cu aer condiţionat.

Foarte mulţi turişti care ajung în Puerto Princesa cu avionul pornesc direct spre El Nido, alegând ca mijloc de transport minivan-urile particulare care se găsesc în faţa aeroportului. O astfel de călătorie poate costa între 10 şi 15 euro/persoană (în funcţie de mărimea grupului care călătoreşte), dar este deosebit de periculoasă pe timpul nopţii din cauza faptului că şoseaua este avariată pe porţiuni mari (şoseaua abia acum se construieşte) şi traversează o mulţime de serpentine pentru a ajunge la destinaţie.

Între Puerto Princesa şi El Nido se poate călători şi în mijloacele de transport folosite de localnici - autobuzele locale Cherry Bus (fără aer condiţionat 6-7 euro, cu aer condiţionat 9-10 euro). O astfel de călătorie durează 8-9 ore din cauza faptului că autobuzul opreşte în foarte multe staţii pe traseu, dar poate fi deosebit de interesantă şi pitorească, în special dacă îţi place să socializezi cu ceilalţi pasageri.

Pe suprafaţa insulei Palawan nu există nicio companie de taxiuri (din fericire) şi, pentru a călători în interiorul oraşelor, turiştii trebuie să folosească transportul în comun (multicab) şi triciclurile atât de comune şi cunoscute din alte ţări asiatice.

În Puerto Princesa, transportul public (multicab) este foarte bine organizat şi leagă absolut toate punctele de interes turistic. Preţul unui bilet costă între 0.20 şi 1 euro (în funcţie de distanţă), dar traficul în oraş este deosebit de aglomerat la orice oră şi nivelul de poluare şi zgomot este foarte ridicat.

Dacă vrei să călătoreşti mai confortabil, poţi apela cu încredere la serviciile unui triciclu, dar trebuie să fii pregătit să plăteşti mai mult pentru acest confort. O călătorie de 10 minute poate costa 2-3 euro, dar preţurile se pot negocia în avans pentru distanţe mai lungi şi este întotdeauna avantajos atunci când călătoreşti în grup (două-trei persoane).

El Nido este prea mic pentru a fi deservit de o reţea de transport în comun (de tip multicab) şi singurul mijloc de transport disponibil îl reprezintă triciclul. În interiorul oraşului, distanţele sunt foarte mici şi se pot parcurge pe jos, dar este necesară folosirea unui mijloc de transport pentru a ajunge la plajele din apropiere, la piaţă sau pentru a vizita satele din nord.

Staţie de tricicluri în El Nido

Dacă vrei să ai mai multă libertate de mişcare, poţi închiria un scuter, o motocicletă sau o bicicletă cu care să te deplasezi oriunde doreşti. Preţurile sunt cuprinse între 10 euro/zi (bicicleta) şi 15-20 euro/zi (scuterul, motocicleta) şi se pot negocia în condiţiile în care închirierea se face pentru mai multe zile.

Cu scuterul prin nordul insulei

Unde mâncăm

Dacă îţi place mâncarea asiatică, vacanţa în Palawan îţi va oferi exact ceea ce îţi doreşti, la preţuri foarte bune. Şi la acest capitol, capitala Puerto Princesa te va surprinde în mod plăcut cu cele mai mici preţuri la fructe de mare, peşte şi sucuri naturale de fructe.  În El Nido, preţurile sunt puţin mai mari decât în Puerto Princesa, dar mult mai mici în comparaţie cu Europa. Mâncarea europeană este aproape la fel de scumpă ca oriunde în Asia şi restaurantele de tip fast food sunt destul de numeroase în capitală, dar lipsesc cu desăvârşire în El Nido.

În Puerto Princesa, cea mai diversificată şi ieftină ofertă de mâncare se găseşte pe faleza din centrul oraşului, în zona cunoscută sub numele de Baywalk. Aici, în jur de 20 de restaurante de tip terasă se aliniază pe malul mării şi încântă privirile trecătorilor cu una dintre cele mai diversificate, atrăgătoare şi ieftine expoziţii de produse culinare din care fiecare poate alege ceea ce îi place – carne de pui sau de porc, diferite tipuri de peşte şi fructe de mare, legume sau paste. Sistemul acesta de servire este deosebit de avantajos deoarece clienţii au posibilitatea să aleagă din "expoziţie" exact acele produse pe care şi le doresc pentru a fi apoi preparate pe grătar.

O cină pe bază de fructe de mare cu garnitură de orez şi legume pentru două persoane costă între 15 şi 20 de euro (cu o băutură inclusă). Preţurile pot fi negociate pentru comenzi mai mari.

Majoritatea spaţilor de cazare de confort mediu oferă micul dejun inclus în preţul camerei. Poţi alege între mic dejun asiatic sau european, dar în ambele cazuri oferta este destul de limitată şi foarte puţin diversificată. Micul dejun de tip bufet este şi el foarte puţin diversificat.

Dacă vrei să profiţi pe deplin de faptul că te afli într-o insulă tropicală, trebuie să faci o vizită la piaţa de fructe din oraş pentru a te aproviziona cu fructe proaspete, deosebit de aromate, ieftine şi majoritatea de provenienţă locală (banane – 0.5 euro/kg, papaia – 0.5 euro/kg, mango – 1-1.5 euro/kg, portocale – 0.5 euro/kg, ananas - 0.5 euro/kg, cocos – 0.5 euro/bucata).

Cea mai mare piaţă din Puerto Princesa se numeşte New Market şi este foarte bogată şi pitorească, în special dimineaţa. În mai multe zone din oraş există pieţe mai mici – sau doar câteva tarabe improvizate care vând aceleaşi produse proaspete.

Dacă mergi în excursie către insulele din Honda Bay sau la Râul Subteran, vei avea posibilitatea să te răsfeţi cu o masă de prânz de tip bufet pe una din insulele de pe traseu sau în Sabang. Această masă de prânz este inclusă în tariful excursiilor organizate sau poate fi plătită pe loc în condiţiile în care călătoreşti pe cont propriu (o masă la Sabang, după vizita la Râul Subteran, costă ~ 4.5 euro/persoană cu o băutură răcoritoare inclusă şi o masă pe insula Cowrie costă ~ 5 euro).

În El Nido, cele mai numeroase restaurante se găsesc pe plaja din centru şi majoritatea dintre ele funcţionează pe principiul "priveşte şi alege" doar pentru masa de seară. În jurul orei 18, grătarele şi mesele încărcate cu produse proaspete sunt aşezate în faţa localurilor şi rămân în aceeaşi poziţie până aproape de miezul nopţii. În acest timp, cei interesaţi trec în revistă toată expoziţia ce se întinde pe faleză, aleg acele produse pe care le găsesc mai apetisante şi le savurează apoi într-o atmosferă romantică, pe fundal de muzică live.

O cină bogată pentru două persoane costă între 15 şi 30 de euro, cele mai scumpe fiind fructele de mare şi peştele.

Dacă nu eşti pasionat de mâncarea asiatică, poţi găsi cele mai gustoase mâncăruri europene, în special, italiene, în cel mai elegant restaurant din El Nido – Artcafe. Aici vei savura o pizza delicioasă, pregătită cu cele mai bune ingrediente şi te vei putea relaxa ascultând muzică life, aproape în fiecare seară, după ora 20.30.

Piaţa centrală din El Nido se află în apropierea terminalului de autobuze şi este foarte bine aprovizionată cu fructe, legume şi peşte. Fructele sunt puţin mai scumpe decât în Puerto Princesa, dar sunt la fel de gustoase şi proaspete. Sâmbăta şi duminica zona dedicată fructelor de mare şi peştelui este deosebit de bogată şi diversificată. Majoritatea pensiunilor familiale (pensiuni mai mici, nu hoteluri) permit turiştilor folosirea grătarelor pentru pregătirea cinei şi piaţa din oraş este locul perfect în care să te aprovizionezi cu produse proaspete după pofta inimii – creveţi (8-10 euro/kg), calamari (, carne de pui, carne de porc, peşte (între 1.5 şi 5 euro/kg), crabi, scoici (1 euro/kg).

Excursiile organizate către insulele din Bacuit Bay includ o masă de prânz de tip bufet, cu o ofertă destul de variată de mâncăruri pentru toate gusturile (peşte, fructe de mare, pui, porc, paste, orez, legume).

Ce mijloace de plată folosim

În Puerto Princesa, există numeroase bănci şi birouri de schimb valutar, dar şi ATM-uri de unde se pot retrage bani în moneda locală. Înainte de a pleca de acasă, trebuie să te asiguri că eşti posesorul unui card ce poate fi folosit în Filipine. Doar câteva bănci româneşti au relaţii de colaborare cu bănci din această ţară şi doar anumite bancomate acceptă carduri româneşti (Visa sau Mastercard).

În Puerto Princesa, vei putea folosi un card românesc la ATM-ul băncii BDO, dar nu şi la Banca Naţională a statului Filipine. Pentru fiecare tranzacţie de maximum 200 de euro se percepe un comision de 4 euro.

Vei putea folosi cardul pentru plăţi în restaurante, magazine mai mari (în Mall) şi în unele spaţii de cazare.

Cursul valutar este variabil şi schimbul euro/pesos este mult mai avantajos în Manila (chiar şi în aeroportul domestic din Manila) decât în Palawan.

În El Nido, nu există niciun ATM disponibil pentru turiştii străini, ci doar birouri de schimb valutar. Vei putea folosi cardul pentru a plăti consumaţia în restaurantele mai mari, dar şi pentru plata excursiilor către insule, pentru închirieri de scutere şi transferuri către Puerto Princesa în anumite agenţii de turism (Artcafe Boutique).

Ce obiective turistice vizităm în Palawan

Majoritatea turiştilor care ajung în Palawan îşi împart vacanţa în două, rezervând ~ 2-3 zile pentru capitala Puerto Princesa şi 5-6 zile pentru El Nido, situat în nordul insulei.

Foarte mulţi turişti nu-şi permit luxul unei vacanţe prelungite şi preferă să renunţe la Puerto Princesa, alegând să-şi petreacă puţinele zile disponibile doar în El Nido. Cei mai norocoşi turişti sunt cei care se pot bucura de vacanţe mai generoase (10-14 zile) şi au posibilitatea să facă cunoştinţă cu toate obiectivele turistice pe care insula le adăposteşte. Unele dintre aceste obiective se găsesc pe insula mamă Palawan (Râul Subteran), altele se pot vizita în excursii organizate sau pe cont propriu cu bărcile tradiţionale Banka, fiind răspândite în golfurile din vecinătatea uscatului – Honda Bay, Bacuit Bay.

Atracţii turistice din Puerto Princesa

Atracţii turistice din El Nido

Vacanţa în Palawan înseamnă zile lungi de relaxare pe plaje cu nisip alb şi impecabil de curate, ore numeroase de bălăceală în ape de culoarea smaraldului, printre peşti coloraţi şi seri romantice pe malul mării.

Dacă timpul îţi permite, vei putea să explorezi toate plajele, satele şi câmpurile de orez din împrejurimi, să faci cunoştinţă cu localnicii şi chiar să te împrieteneşti cu ei pentru a-ţi colora puţin vacanţa şi pentru a te integra mai bine în atmosfera locală.

Dacă vrei să apreciezi cu adevărat frumuseţea peisajelor cu care această insulă a fost înzestrată, este absolut necesar să-ţi începi sejurul cu un popas în Puerto Princesa şi să-ţi continui vacanţa cu El Nido (nu în ordine inversă). Puerto Princesa este doar o introducere în acest univers mirific, pe când El Nido este paradisul întreg. Un paradis accesibil ce poate fi savurat, trăit şi simţit cu ochii şi inima deschise, cu înţelepciune şi îngăduinţă.

O vacanţă în Palawan poate părea pentru mulţi doar un vis frumos, greu (sau imposibil) de realizat. Depinde de fiecare în parte cât este dispus să sacrifice din confortul de zi cu zi şi cât de mult îşi doreşte să trăiască acest vis. Palawan este un paradis accesibil ce trebuie să fie inclus în lista de must see a oricărui îndrăgostit de natură sub toate formele ei.

Palawan merită să fie admirat de adevăraţii iubitori de frumos, dar are nevoie de protecţie şi respect. Încearcă să fii un turist responsabil, protejează recifurile de corali şi fauna marină, în general, susţine comunităţile locale, alegând spaţiile de cazare şi restaurantele de dimensiuni mici (familiale) în defavoarea celor mari (ce aparţin unor companii multinaţionale) şi participă la protejarea mediului înconjurător, plătindu-ţi taxele de mediu (atât în Puerto Princesa, cât şi în El Nido).


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers