Germania, itinerarii nordice - partea întâi: orașele hanseatice

Germania, itinerarii nordice - partea întâi: orașele hanseatice
 
 

(Bremen, Hamburg, Lübeck)

Venim dinspre nordul Olandei, astfel că primul oraș întâlnit în cale este Bremen (parte a Freie Hansestadt Bremen), port pe râul Weser și, prin suburbia Bremenhaven, port la Marea Nordului. Atracția turistică se concentrează în orașul vechi (Altstadt), o zonă ovală delimitată de râul Weser și de vechile șanțuri de apărare cu apă ale zidurilor medievale, Wallgraben (sau Stadtgraben). Distrus în proporție de 60% de bombardamentele Aliate din anii 1943-1945, Bremen a reușit din fericire să reconstruiască cea mai mare parte a centrului istoric, permițându-ne azi să admirăm câteva remarcabile monumente gotice sau renascentiste.

Bremen, un oraș vechi cu o inimă tânără

Parcăm mașina în orașul vechi la Pressehaus, de unde coborâm pe Langenstraße, fosta stradă comercială principală, ajungând după câțiva metri lângă Stadtwaage (construit la 1588, distrus în 1944, reclădit ulterior), vechiul sediu al cântarului orașului, cu fațada ornată cu motive renascentiste. Alături, putem vedea portalul, singurul reconstruit din molozul bombardamentelor, al fostei Essighaus (clădire renascentistă din 1618, distrusă în 1943).

Bremen

Bremen: fațada renascentistă a vechiului cântar, Stadtwaage (Langenstraße nr. 13).

Bremen

Bremen: portalul clădirii negustorești Essighaus (Langenstraße nr. 15-21), singurul reconstruit în 1956.

Continuăm pe Langenstraße și ieșim în vechea piața principală Marktplatz. Aici facem cunoștință cu cele mai importante obiective ale orașului:

- Latura nord-vestică este închisă de un șir de case multietajate, de la stânga la dreapta; Stadtsparkasse (1755, refăcută 1958), Raths-Apotheke (1894, refăcută 1958), Haus Zum Jonas (1600, refăcută 1963) și Deutsches Haus, fosta Rathscafé (1911, reclădită în 1956), toate distruse în octombrie 1944 și refăcute ulterior.

- Spre nord-est piața e dominată de Altes Rathaus (primăria veche construită în stil gotic între 1405-1410, cu fațada renascentistă adăugată în 1612). În fața sa se înalță vechea statuie Bremen Roland (1404), iar pe latura de nord (lângă intrarea în pivnița primăriei Ratskeller) mult mai noua creație sculpturală Stadtmusikanten (Muzicanții din Bremen, 1952), simbol al orașului bazat pe operele fraților Grimm. În spate, corpul clădirii se continuă cu Primăria Nouă (Neues Rathaus, 1913).

- Spre est, în planul secund, se înalță turnurile gemene ale catedralei Sankt Petri Dom (construită între sec. XI-XIII, restaurată între 1888-1901, deteriorată între 1943-1945 și din nou refăcută după război). Imediat pe dreapta armonia este stricată de nereușita clădire modernă ce adăpostește Bremische Bürgerschaft (sediul Parlamentului, construit între 1962-1966 pe locul fostei Neue Börse, exitentă în stil neogotic flamboaiant până la distrugerea sa din 1943).

- Latura de sud-vest e dominată de Schütting, fosta clădire a ghildelor (breslelor) meșteșugărești, din 1849 transformată în Cameră de Comerț, arsă la temelii în 6 octombrie 1944, reconstruită până în 1956.

Bremen

Bremen: clădirile de pe latura de nord-vest a Pieții (în stânga Stadtsparkasse, în dreapta Deutsches Haus). În fundal se vede turnul în renovare al bisericii Unser Lieben Frauen (sec. XIII).

Bremen

Bremen: latura de sud-vest cu fațada Primăriei Vechi, una dintre cele mai importante clădiri gotice în cărămidă din Europa.

Bremen

Bremen: Primăria Veche, văzută dinspre nord-vest, cu Pivnițele (Rathauskeller) în prim-plan și turnurile Catedralei în fundal.

Bremen

Bremen: măgarul, câinele, pisica și cocoșul, eroii imaginați de frații Grimm în povestea Muzicanții din Bremen (statuie în bronz de Gerhard Marcks, din 1952). În fundal, detaliu din biserica Unser Lieben Frauen.

Bremen

Bremen: Statuia lui Roland (în fața Primăriei Vechi), paladin al Împăratului Carol cel Mare și erou al bătăliei de la Roncevaux, simbol al libertății civice, cea mai veche statuie de acest gen din Germania.

Bremen

Bremen: latura de est a Pieții, cu fațada Catedralei Sankt Petri și clădirea de sticlă și oțel a Parlamentului.

Bremen

Bremen: vedere dinspre Catedrală a Primăriei Vechi (stânga), și adiacentei Primării Noi (dreapta).

Bremen

Bremen: heralzii din fața portalului estic al Primăriei Vechi, sculpturi de Rudolf Maison (1900).

Bremen

Bremen: Schütting, pe latura sud-vestică a Pieții.

În piața Domului (Domshof) remarcăm clădirea neogotică a Commerzbank (1906). După ce vizităm interiorul Catedralei (se poate urca și într-un turn), continuăm pe Violenstraße, unde se ridică alte clădiri monumentale, dar moderne (sala de concerte Die Glocke – 1928, Poșta Deutsche Postamt, Tribunalul Landgericht Bremen – 1895).

Bremen

Bremen: fost clădire a Bremer Bank, actualmente Commerzbank (1906), un exemplu de arhitectură neoclasică germană.

Bremen

Bremen: detaliu al fațadei Catedralei, cu statuia lui Bismarck (1910).

Bremen

Bremen: una din ușile de bronz ale Catedralei Sankt Petri (1891).

Bremen

Bremen: nava centrală a Catedralei Sankt Petri cu arcadele etajate, jos în stil romanic, sus în stil gotic.

Bremen

Bremen: Bibelgarten, o oază de verdeață în inima orașului, adiacentă catedralei (pe latura de sud).

Bremen

Bremen: clădirea tribunalului landului, Landgericht (1895).

Dincolo de Violenstraße și până la râul Weser se întinde Schnoor, singura parte a orașului care, pe câteva străduțe, și-a păstrat caracterul medieval al locuințelor, fiind fostul cartier al pescarilor și meseriașilor săraci.

Alte puncte de atracție ale orașului pot fi Schlachte (promenada pe malul estic al râului Weser, fost port, azi loc al restaurantelor și ambarcațiunilor de agrement), sau Böttcherstraße (o stradă de doar 100 metri, între râu și Parlament, cu clădiri ridicate în stilul expresionist între anii 1922-1931).

Hamburg - Veneția nordului

Pornim mai departe și după 120 kilometri spre est ajungem la orașul liber Hamburg (nume oficial Freie und Hansestadt Hamburg), al doilea oraș ca mărime din Germania și al doilea port ca mărime din Europa (la Marea Nordului, prin estuarul Elbei), o adevărată Veneție a nordului (are 2.500 poduri peste nenumărate canale și râuri). Destinul vechiului oraș hanseatic s-a frânt brusc de două ori, prima dată la 5 mai 1842 (atunci când un incendiu a distrus mai mult de o treime din Altstadt), și a doua oară la 23 iulie 1943, atunci când covorul de bombe incendiare aruncate de RAF-ul britanic a provocat o furtună de foc ce a distrus multe cartiere rezidențiale, ucigând peste 40.000 civili. Reconstruit în stil modern după război, azi orașul este vibrant și în plină forță industrială. Dar modernul nu mă interesează, astfel încât facem un scurt popas pentru a căuta resturile istorice ale orașului; din păcate, acestea sunt puține și relativ noi, din sec. XIX-XX (urmare a celor două evenimente nefaste amintite, dar și a resistematizărilor repetate) și pot fi cuprinse într-o plimbare ușoară de două ore.

Găsim un loc de parcare aproape de Ballindamm, unul din malurile lacului artificial rectangular Binnealster, în mijlocul căruia țâșnește o înaltă arteziană (Alsterfontäne). Continuăm pe Ballindamm și ajungem la canalul Kleine Alster, mărginit spre nord de un șir de clădiri comerciale moderne.

Hamburg

Hamburg: Vedere de pe Ballindamm spre malul sud-vestic al Binnenalster (promenada Jungfernstieg). În fundal se zărește turnul TV (Hertz-Turm). În stânga este podul Reesendamm, peste canalul Kleine Alster.

Hamburg

Hamburg: Vedere de pe podul Reesendamm în lungul canalului Kleine Alster, cu clădirile de pe latura nordică (Alsterarkaden).

Spre sud, intrăm în cea mai importantă piață a orașului vechi (Altstadt), Rathausmarkt, dominată de primăria Rathaus, reconstruită între 1886-1897 cu aproape 650 încăperi (azi sediul Guvernului local Hamburg). Primăria se continuă în spate cu clădirea Camerei de Comerț, formând un singur corp cu o curte interioară.

Hamburg

Hamburg: Vedere din piața Primăriei spre est, cu turla înaltă de 132 metri a bisericii Sankt Petri (reconstruită în 1878 pe locul unei vechi catedrale).

Hamburg

Hamburg: Primăria văzută din piață.

Hamburg

Hamburg: vedere din curtea interioară a Primăriei (reconstruită după incendiul din 1842).

Ocolim Primăria și Casa de Comerț și la câțiva pași spre sud ajungem la una din rănile deschise ale orașului, memorialul bisericii Sankt Nikolai. Reconstruită după marele incendiu din mai 1842 în stil neogotic (între anii 1846-1863), cu turnul de 147 metri finalizat în 1872, era la acea dată cea mai înaltă clădire din lume. A fost bombardată și sever avariată în 1943, corpul bisericii fiind demolat în 1951, în schimb săgeata neogotică a turnului a rămas neatinsă și a fost păstrată intactă. Din păcate, la data vizitei noastre (2015), turnul era învelit în huse de protecție, fiind într-un lung proces de curățare (Sanierung), astfel că doar resturile-memorial ale navei puteau fi vizitate.

Hamburg

Hamburg: resturile bisericii Sankt Nikolai, amenajate sub forma unui memorial al războiului, înconjurate de clădirile moderne ale orașului de azi.

De la biserică, trecând spre nord peste Willy-Brandt-Straße, se poate ajunge imediat la Nikolaifleet, unul dintre cele mai vechi canale ale orașului și poate singurul păstrat cât-de-cât cu vechiul aspect istoric. Tot aici este scurta stradă Deichstraße, singurul loc din oraș (alături de Peterstraße în Neustadt), unde s-au mai păstrat câteva locuințe din sec. XVIII-XIX. Încă câțiva metri spre sud și se poate ajunge în Speicherstadt (construit între 1883-1927, parte a cartierului Hafen-City), interesant prin depozitele sale de mărfuri construite pe fundații de lemn formate din trunchiuri de stejar (și din care jumătate au supraviețuit războiului). Este însă seara târziu și nu mai avem timp pentru aceste vizite, așa că ne retragem spre hotelul din Glinde.

Lübeck, un labirint de clădiri medievale și biserici gotice 

A doua zi de dimineață ne îndreptăm cale de 70 kilometri spre nord-est până în Lübeck, în landul Schleswig-Holstein, oraș-port pe râul Trave (și indirect, la Marea Baltică) a cărui centru vechi (Innerstadt) are forma unei insule ovale mărginite de cele două brațe ale râului Trave. Orașul a fost unul dintre primele afectate de bombardamentele aliate, la 28 martie 1942 mare parte din centrul istoric a fost distrus de o furtună de foc declanșată de bombele britanice ale RAF dar, din fericire, a fost substanțial reconstruit după război, astfel încât astăzi este trecut pe lista UNESCO datorită construcțiilor sale gotice din cărămidă.

Găsim o mare parcare etajată chiar lângă biserica Sankt Peter (Petrikirche), aflată în diagonală de punctul central al orașului vechi, piața (Markt). Destul de mult modificată urmare a războiului, în piață se concentrează câteva interesante obiective turistice:

- Latura de nord este ocupată de corpul principal al primăriei Rathaus, dincolo de care se înalță turnurile bisericii Marienkirche. Din păcate, atât fațada de nord a Primăriei cât și unul din turnuri erau în renovare la data vizitei noastre (septembrie 2015)

- Latura de vest este ocupată de un centru comercial modern (2005), pe locul fostei și spectaculoasei clădiri neogotice a Poștei, sever afectată de război și demolată.

- Latura de est este delimitată față de Breite Straße printr-o aripă cu arcade a Primăriei (spre nord), respectiv o construcție postbelică (spre sud). În piață se înalță și renăscutul Kaak, o platformă a infamiei unde erau aduse la îndeplinire pedepsele corporale ale infractorilor (salvat din război, a fost dărâmat în 1952 și refăcut, pe un amplasament ușor diferit, în 1987).

Lübeck

Lübeck: locul de justiție Kaak, reconstruit în 1987. În spate sunt clădirile care delimitează Piața de Breite Straße, aripa cu arcade a Primăriei (stânga), respectiv clădiri postbelice (dreapta).

Lübeck

Lübeck: vedere spre latura de nord a Pieții, cu fațada Primăriei și turnurile bisericii Marienkirche (în curs de renovare). În dreapta, aripa cu arcade a Primăriei.

Lübeck

Lübeck: un corp din aripa Primăriei, aflat pe mijlocul laturii vestice a Pieții.

Lübeck

Lübeck: arcadele Primăriei, pe sub care se trece din Piață în Breite Straße.

Părăsim piața pe sub arcadele aparținând de un corp sudic al Primăriei și ieșim în Breite Straße, de unde avem o perspectivă diferită asupra clădirii pe sub care tocmai am trecut.

Lübeck

Lübeck: vedere parțială din Breite Straße a corpului cu arcade al Primăriei, pe sub care se trece în Piață.

Lübeck

Lübeck: vedere din Breite Straße a fațadei vestice a corpului principal al Primăriei.

Continuăm pe Breite Straße, azi o stradă pietonală comercială, de unde ne abatem imediat spre est pentru a înconjura Marienkirche (clădită între 1250-1350 pe locul cel mai înalt al insulei vechiului oraș, reconstruită între 1947-1959). Are cel mai înalt tavan în arcade de cărămizi din lume (38 metri). Spre nordul și vestul pieții bisericii Marienkirchhof, de-a lungul străzilor Mengstraße și Schüsselbuden, mai pot fi văzute câteva vechi (reconstruite) case negustorești, de asemenea interesanta construcție a Marienwerkhaus, fostă anexă a bisericii, una dintre puținele case rămase în picioare după război.

Lübeck

Lübeck: vedere laterală dinspre nord a bisericii Marienkirche.

Lübeck

Lübeck: case negustorești tradiționale la începutul străzii Mengstraße. Casa albă (la nr. 4) este Buddenbrookhaus (1758, azi muzeul Thomas Mann).

Revenim pe Breite Straße, de unde prin Schrangen ajungem pe Königstraße, o altă arteră comercială, paralelă cu prima, pe care continuăm spre nord. La colțul cu strada Dr.-Julius-Leber trecem pe lângă Löwen-Apotheke (construită în timpul ocupației franceze în 1812, arsă din temelii în 1942 și reconstruită după război), apoi trecem pe dreapta pe lângă Gimnaziul Katharineum (1531), pe lângă biserica fostei mănăstiri franciscane Katharinenkirche și pe lângă casa fostului cancelar Willy Brandt. Imediat după ce trecem pe stânga pe lângă biserica Jacobikirche (1334), intrăm într-o vastă piață, Koberg, a doua ca mărime din oraș, după Markt.

Lübeck

Lübeck: biserica Marienkirche văzută de pe Schrangen (stradă perpendiculară pe Breite Straße).

Lübeck

Lübeck: farmacia Löwen-Apotheke, una dintre cele mai vechi clădiri civile din oraș.

Lübeck

Lübeck: vedere de pe Königstraße a bisericii Sankt Jacobi.

Piața Koberg este mărginită la est de un monument arhitectonic aparte, Heiligen-Geist-Hospital (1286), una dintre cele mai vechi instituții sociale din lume, iar latura de sud e dominată de biserica Jacobikirche. Latura vestică este formată dintr-un șir de vechi clădiri, dintre care se remarcă cea a Asociației Corăbierilor Schiffergesellschaft (1535).

Lübeck

Lübeck: clădirea Heiligen-Geist-Hospital văzută din piața Koberg.

Lübeck

Lübeck: clădirea Schiffergesellschaft (în prim-plan) în colțul sud-vestic al pieții Koberg.

Mergem spre nord pe Große Burgstraße (numele sub care continuă Königstraße) până la una dintre cele două porți ale orașului încă existente, poarta de nord Burgtor (1444). Suntem la capătul insulei vechiului oraș, astfel că de la Burgtor intrăm spre stânga printr-un portal și ieșim pe o platformă cu vedere la râul Trave, aparținând vechii mănăstiri dominicane Burgkloster (azi muzeul Hansei).

Lübeck

Lübeck: vedere a străzii Große Burgstraße spre nord, spre Burgtor.

Lübeck

Lübeck: fosta clădire a Tribunalului (1896), actual sediu al serviciilor sociale, pe Große Burgstraße nr. 4.

Lübeck

Lübeck: Burgtor, văzut de pe Große Burgstraße.

Lübeck

Lübeck: intrarea de la Burgtor spre curtea Burgkloster.

Curtea Burgkloster și platforma betonată adiacentă oferă o priveliște asupra portului și confluenței râului Trave cu canalul Elba - Lübeck, dominat de silueta turnului neogotic al podului mobil (Hubbrücke) Marstallbrücke, construit între 1896-1900.

Lübeck

Lübeck: vedere din oraș spre port, cu turnul și podul mobil peste Trave, Marstallbrücke.

Ne întoarcem pe același drum până la piața Koberg, de unde continuăm spre sud pe Breite Straße (cu o mică deviație la dreapta pe Beckergrube pentru a vedea fațada Jugendstil a teatrului Stadttheater, construit în 1908), apoi cotim din nou pe Mengstraße (stradă celebră datorită scrierilor lui Thomas Mann, am văzut mai sus o imagine a casei Buddenbrook) unde încă se mai păstrează câteva din vechile locuințe tradiționale din cărămidă roșie, mai ales în partea finală spre râul Trave, printre care Schabbelhaus la nr. 50 (sec. XVI) și casa Carl Tesdorpf la nr. 70 (cel mai vechi comerț de vinuri din Germania, 1678).

Lübeck

Lübeck: vedere a străzii Mengstraße spre est (spre râu), cu vechile case în stil local tradițional (numerele cu soț, 40...56).

Lübeck

Lübeck: trei exemple de fațade tradiționale din cărămidă pe Mengstraße, ale caselor cu nr. 50 (Schabbelhaus, dreapta) – 52 – 54.

De pe Mengstraße ieșim pe șoseaua-promenadă An der Untertrave pe malul râului Trave, pe care coborâm spre sud până în dreptul celei de-a doua porți de intrare în oraș, cea mai spectaculoasă, Holstentor. Pe drum trecem pe lângă depozite ale produsului marcă înregistrată locală (marțipanul de Lübeck), construite în același stil arhitectonic lübeckian în sec. XIX.

Lübeck

Lübeck: depozitele de marțipan (Die Lübecker Marzipan-Speicher, 1870) de pe strada An der Untertrave.

Suntem la capătul circuitului nostru urban; ocolim poarta masivă din cărămizi Holstentor (construită la 1478, în prezent simbolul orașului) apoi piața consecutivă Holstentorplatz și aruncăm o ultimă privire de pe podul de peste Trave, către vechile depozite de sare (Salzspeicher). De aici și până la parcarea multietajată de lângă Petrikirche mai sunt doar câțiva pași...

Lübeck

Lübeck: vechile depozite de sare (sec. XVI-XVIII) văzute de pe podul de peste Trave.

Lübeck

Lübeck: poarta Holstentor, rămășiță a vechilor fortificații medievale, văzută dinspre oraș (de pe podul peste râul Trave).

Lübeck

Lübeck: poarta Holstentor, turnurile Marienkirche (stânga) și Petrikirche (dreapta), văzute din largul pieții Holstentorplatz.

Citește restul aventurilor lui Daniel prin nordul Germaniei aici.

Tu ai vizitat aceste orașe din nordul Germaniei? Povestește-ne despre experiența ta!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers