Geoagiu Bai gazduieste ape curative cunoscute de pe vremea dacilor

Geoagiu Bai gazduieste ape curative cunoscute de pe vremea dacilor
 
 

Am ales sa va povestesc despre statiunea Geoagiu-Bai pentru ca aici am crescut, pentru ca este o asa-zisa "statiune balneoclimaterica de interes national" desi nu sunt foarte multi cei ce o cunosc. Apele de aici au calitati curative cunoscute si folosite inca de pe vremea dacilor, pentru ca termele de aici erau foarte importante pentru romani ai caror ofiteri de la Apulum si Ulpia Traiana Sarmizegetusa veneau sa se trateze aici, pentru ca aici s-au facut descoperiri arheologice de importanta europeana, dar nu in ultimul rand: pentru ca este prea putin promovata si pretuita chiar si de cei ce locuiesc aici de una sau mai multe generatii. 

Ce anume te-a determinat sa-ti faci concediul in Geoagiu Bai?

Geoagiu-Bai este o statiune cu o caracteristica unica in Romania: aici poate fi vizitat Complexul Termal Roman Germisara spre deosebire de celelalte statiuni cunoscute pe teritoriul Daciei Romane – Aque (Calan, jud. Hunedoara) si Ad Mediam (Baile Herculane, jud. Caras-Severin).

Termenul Germisara este de origine traco-getica alcatuit din germ care inseamna „cald-fierbinte” si sara adica „apa”, „izvor” fiind indicata astfel utilizarea bailor chiar dinaintea venirii romanilor. Deosebit de importante din punct de vedere arheologic, aceste terme adapostesc singurul nimphaeum cercetat pe teritoriul Daciei Romane. Nimphaeum-ul este locul de cult dedicat nimphae-lor, divinitati feminine ale naturii, cu caracter secundar – in raport cu zeii ale panteonului greco-roman – si colectiv (apar in grupuri). In mitologie nimfele erau fiicele lui Zeus, divinitati protectoare ale diferitor elemente ale naturii (munti, paduri, izvoare, ape curgatoare s.a.).

Care sunt activităţile şi cele mai importante obiective turistice din Geoagiu Bai?

Candva neincapatoare in timpul sezonului estival, in ultimii ani statiunea este vizitata mai ales de beneficiarii bietelor de tratament balnear. Doar la sfarsit de saptamana statiunea este suprapopulata datorita piscinelor strandului pe timp de zi si clubului Tarabostes din strand pe noapte.

Apele termale de aici sunt folosite atât pentru cură externă pentru calităţile lor antireumatice cât şi pentru cură internă, fiind indicate în tratarea unor afecţiuni ale tubului digestiv, gastrite, boli hepatice, biliare şi urinare. Zona parcului este recomandată pentru terapie cu ioni negativi, calităţile apei, aerului şi ale soarelui completându-se reciproc.

Baile termale sunt oferite atat in cadrul strandului din statiune cat si in vile si hoteluri, fie sub forma de piscine de agrement fie in cadrul bazelor de tratament.

Cateva cuvinte despre cazarea din Geoagiu Bai

Turismul este unica sursa de venit a locuitorilor asadar cazarea aici se gaseste sub toate formele, de la locuri pentru cort, la camerele de inchiriat si casute de lemn, pana la camerele unui hotel de 4 stele (cateva exemple: Hotel Ceres**, Hotel Vacanta*** (fosta Vila Sanda), Hotel Termal***, Hotel Germisara****).

Locul de cazare depinde asadar de "buzunarul" fiecaruia, insa cel mai popular loc de luat masa este restaurantul Agrementul, fiind preferat de turisti indiferent de buget.

Da cateva ponturi celor care doresc sa mearga in Geoagiu Bai

Un obiectiv apreciat de vizitatorii micutei statiuni este o cascada formata de raul ce colecteaza apele izvoarelor din statiune aflata la vreo 10 minute de mers pe jos.

La aproximativ 30 minute de mers pe jos (se poate ajunge si cu masina insa nu este asfaltat tot drumul) poate fi vazut Lacul miresei, ceva mai departe in aceeasi directie se afla o cariera de travertin iar dupa 100-200 m poate fi vazuta o parte a drumului roman (circa 200 m) ce lega Germisara de drumul dintre Apulum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Acest drum roman a fost folosit pana recent (indeosebi pentru transportul blocurilor de travertin), situatie rar intalnita pe teritoriul fostului Imperiu Roman.

Recomanda alte obiective turistice interesante de langa Geoagiu Bai

Statiunea Geoagiu-Bai poate servi de asemenea ca punct de plecare pentru vizitarea numeroaselor puncte de interes turistic pe o raza de circa 60 km deopotriva in judetele Alba si Hunedoara. In judetul Alba poate fi vizitata superba cetate albaiuliana cu al sau "Traseu al celor 3 fortificatii" si soldati cu vestminte din alte vremuri, cu catedrale impunatoare si muzee ce merita vizitate.

Judetul Hunedoara are de oferit multe destinatii turistice pentru toate gusturile: in Simeria (aprox. 30 km) poate fi vizitat Parcul Dendrologic, la 40-60 km de Geoagiu-Bai pot fi vizitate la cetatile dacice din Muntii Orastiei, la aprox 50 km departare de statiune se afla impresionantul castel din Hunedoara, iar la o distanta de aproximativ 60 km se afla Tara Hategului cu o multime de obiective turistice (printre care zimbri in Hateg, o biserica fascinanta la Densus si alta medievala la Ostrov, un castel in Subcetate).

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Martina Macsinoiu si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Geoagiu Bai

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers