Gent într-o zi: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi

Gent într-o zi: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi
 
 

Bătrânul Gent este un orășel pitoresc împânzit cu alei întortocheate și clădiri colorate ce brodează canale fermecătoare. Alături de Bruges, Gent se mândrește cu cea mai frumoasă arhitectură belgiană, dar, spre deosebire de alte orașe din Belgia, nu vine la pachet cu mulțimi uriașe de turiști.

Odată ce vei ajunge în acest oraș de poveste te vei îndrăgosti iremediabil. Până la urmă, cum să nu îți placă acest loc minunat? Gent are opere de artă superbe, o gastronomie delicioasă și este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Belgiei. Așadar, hai să descoperim împreună zece atracții turistice pe care trebuie să le vezi în Gent.

Citește și: Bruges descris în 33 de imagini

Castelul Gravensteen

Castelul Gravensteen este una dintre cele mai puternice fortărețe cu șanț din vestul Europei, fiind înconjurată de râul Lieve. Construită timp de două decenii, până în anul 1200, la ordinele lui Filip de Alsacia, fostul conte de Flandra, impunătoarea clădire se află pe fundația unei structuri din secolul IX. Gravensteen este realizat în stilul castelelor cruciaților sirieni și a rămas, până în ziua de azi, unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură medievală de pe bătrânul continent. În secolul al XIV-lea, Gravensteen nu mai avea funcție militară, iar de-a lungul timpul fortăreața a fost clădire administrativă și fabrică de bumbac.

Castelul Gravensteen

Catedrala Sf. Bavo din Gent

Cea mai importantă și frumoasă biserică din Gent este fără îndoială Catedrala Sf. Bavo sau Sint-Baafskathedraal. Ridicându-se semeață peste centrul orașului, Catedrala Sf. Bavo este un adevărat monument gotic ce se mândrește cu o criptă romanică, singura rămășiță a bisericii Sf. Jans care se afla înainte în acest loc. Totuși, în interior vei descoperi adevăratele comori. Catedrala Sf. Bavo găzduiește unele dintre cele mai de preț opere de artă din Belgia, inclusiv faimosul "Altar din Gent" sau "Adorația Mielului Mistic", realizat de Jan van Eyck și considerat cea mai faimoasă pictură flamandă.

Catedrala Sf. Bavo

Turnul cu ceas

Vizavi de Catedrala Sf. Bavos vei observa un alt simbol al orașului Gent, uriașul turn cu ceas, înalt de 91 de metri. Clopotnița a fost finalizată în 1338 și a găzduită carta privilegiilor a orașului. În vârful turnului se află un dragon din aramă, care a fost instalat în 1277. Din păcate statueta pe care o poți vedea azi este doar o replică. Dacă ai suficient timp și condiție fizică poți urca până în vârful turnului, unde vei fi răsplătit cu panorame incredibile peste întregul oraș Gent.

Turnul cu ceas din Gent

Fotografie preluata de pe askideas.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Piața Veche

Piața Veche sau Groentenmarkt a fost inițial o piață de pește care, în secolul al XVIII-lea a devenit piață de legume. În timpurile medievale, aici se afla stâlpul infamiei al orașului. În partea vestică a pieței se află Groot Vleeshuis - o piață de carne medievală acoperită, cu propria capelă și breaslă. Clădirea, ce datează din 1410, a fost reconstruită la începutul secolului trecut, iar astăzi găzduiește un restaurant. Totuși, chiar dacă nu îți este foame, poți intra să admiri designul fascinant.

Piața de carne

Fotografie preluata de pe gent-watertoerist.be. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Muzeul de Arte Frumoase din Gent

Muzeul de Artă din Gent se mândrește cu o colecție uimitoare de picturi din secolul al XV-lea până în secolul XX, precum și tapiserii delicate din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea. Printre cele mai populare opere de artă găzduite aici se numără picturile "Sf. Ieronim" și "Purtarea crucii" ale lui Hieronymus Bosch. Tot aici vei descoperi o colecție interesantă de picturi semnate de artiști belgieni din secolul al XIX-lea și XX.

Muzeul de Artă

Fotografie preluata de pe Facebook. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Piața Sint-Veerleplein și strada Kraanlei

Chiar în fața superbului castel Gravensteen se află cea mai veche piață din Gent, Sint-Veerleplein, înconjurată de clădiri multicolore din secolul al XVII-lea. În această piață, care datează din evul mediu, au fost executate și incinerate victimele Inchiziției. În partea vestică a pieței Sint-Veerleplein se află vechea piață de pește, Vismarkt, construită în 1689. Superba clădire este ușor de remarcat grație porții impunătoare decorată cu statuia lui Neptun și alte figuri alegorice.

Vismarkt

În partea de nord-est, strada Kraanlei pornește din piața Sint-Veerleplein, fiind considerată una dintre cele mai frumoase artere din Gent. Kraanlei este mărginită cu o sumedenie de case pitorești, toate cu o poveste la fel de fascinantă precum decorațiunile lor. Printre cele mai interesante se numără Craenenburgh, aflată la numărul 1, casele De Lelye, de la numărul 3 la 11, realizate la începutul secolului al XVI-lea, și De Klok, la numărul 75, o vilă din secolul al XVII-lea decorată cu reliefuri alegorice.

Canalul Graslei

O altă parte a orașului unde vei găsi o mulțime de clădiri minunate este faleza canalului Graslei. Acest loc este perfect pentru o plimbare la apus, când toate aceste minunății arhitectonice prind viață sub luminile colorate. Nu uita să admiri Casa Luntrașilor Liberi (Gildehuis der Vrije Schippers), realizată în 1531, în stil gotic barbant sau Casa Cantargiilor de Grâne (Gildehuis der Graanmeters). De fapt, întregul canal este un adevărat muzeu în aer liber cu diferite case ale breslelor, fiecare într-o altă culoare și cu stil unic.

Canalul Graslei

Ruinele mănăstrii Sint-Baafsabdij

În parcul Coyendanspark, în estul orașului Gent, se află ruinele Sint-Baafsabdij, o mănăstire fondată în 630 de Sf. Amandus și reconstruită în secolul X. Deși din vechea clădire au mai rămas doar câteva structuri, merită să vizitezi acest loc interesant și să te lași transpus în vremuri demult apuse. Fosta sală de mese a mănăstirii găzduiește astăzi un muzeu al cioplirii pietrei și al sculpturii - Museum voor Stenen Voorwerpen -, unde poți admira o colecție spectaculoasă de pietre funerare medievale, sculpturi și artefacte arhitecturale din secolul XII până în secolul XVIII, precum și mai multe mozaicuri.

Sint-Baafsabdij

Fotografie preluata de pe visit.gent.be. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Muzeul Gent

Aflat în vechea clădire a mănăstirii Bijloke, a ordinului cistercian, Muzeul Gent este unul dintre cele mai bogate muzee din Belgia, care se mândrește cu o colecție remarcabilă ce creionează istoria și cultura fascinantă a orașului. Aici vei avea ocazia să admiri bijuterii, cărți, picturi, icoane religioase, arme, piese textile și ceramică din diferite perioade istorice. Fostul refectoriu cu un superb fronton din cărămidă este cel mai popular artefact al muzeului, precum și un tablou lung de 10 metri ce înfățișează Cina cea de Taină.

Muzeul Gent

Fotografie preluata de pe visit.gent.be. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mănăstirea St Pietersabdij

Una dintre cele mai mari mănăstiri din Belgia, St Pietersabdij a fost centrul orașului Gent timp de secole, metropola extinzându-se dinspre mănăstire. Astăzi, St Pietersabdij este o adevărată oază de liniște cu livezi și grădini pe care le poți explora în voie. Și interiorul merită vizitat, mănăstirea având o pictură murală în fosta sală de mese, în timp ce turul video îți va prezenta într-un mod inedit istoria acestui loc fascinant.

Mănăstirea St Pietersabdij

Fotografie preluata de pe notesfromcamelidcountry. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Citește și: Liège într-o zi: 10 atracții turistice minunate pe care trebuie să le vezi

Tu ai vizitat orașul Gent? Ce alte locuri ne-ai recomanda să vizităm?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers