Galcescu - inima glaciara a Parangului

Galcescu - inima glaciara a Parangului
 
 

Articol realizat de prietenul nostru VIOREL IRASCU. Articolul face parte din seria de articole inscrise la concursul Te trimitem 7 zile cu 7 prieteni la cabana in Retezat.

Cand pronunt numele lacului Galcescu, fiori cu iz de jnepeni isi fac loc printre amintirile acestei veri. Un loc de o rara frumusete, cocotat la 1935 de metri intr-o caldare glaciara imensa situata sub Parangu Mare si fratii sai de peste 2000 de metri. Mai marele varfurilor din mijlocul Meridionalilor, care se ridica la 2519 metri altitudine.

Plecam dis de dimineata spre Obarsia Lotrului, locul cunoscut de toata lumea drumetilor, ca nodul principal din grupa, de unde pornesc sau prin care trec majoritatea marcajelor montane. Mai nou, accesul spre zona este facilitat de modernizarea drumului national 67C, sau mai cunoscut sub numele de Transalpina.

Dupa punctul de intersectie cu drumul care duce la Voineasa, se face la dreapta un drum forestier marcat cu cruce rosie, pe care mergeti vreo cinci minute, pana cand la un podet de piatra drumul devine impracticabil pentru masinile de oras.

Acolo ne-am lasat masina si am pornit intr-o drumetie de doua ore si jumatate, avand ca tovaras Lotrul cel iute din fire. Padurea este rarita pe primii cativa zeci de metri de urcus, semn ca si aici se produce aceeasi exploatare haotica a molizilor si brazilor.

Spre zona subalpina raristea padurii de conifere, naturala aici, incepe sa lase privirea sa zburde catre inaltimile Pietrei Taiate si ale Zanoagei, unde ne asteapta luciul rece al salbei de lacuri glaciare din acest vast complex glaciar.

Departe, reflexia soarelui in geamurile masinilor ce urca Transalpina prin Saua Urdele si Stefanu, ne aminteste ca omul a supus de mult acesti munti. Totusi, aici la 1800 de metri asta este o iluzie, pentru ca natura inca ofera panorame minunate.

Dupa ce traversam Lotrul si afluentii sai Galcescu sau Zanoaga Mare peste stanci si busteni cazuti, iesim in iarba inalta a pajistilor subalpine. La indicatorul cu rezervatia naturala Galcescu, oprim pentru a aduna cateva afine, in timp ce ochiul nostru alearga spre coclaurii pe care  mai bantuie ursii bruni.

Aici avem parte de o surpriza naturala la care ne  intoarcem cu gandul de fiecare data cand uratenia din jurul nostru incearca sa ne ucida emotiile. Este vorba de un culoar pietros acoperit ca un tunel arcada de jepii cei frumos mirositori.

O splendoare prin care razele intra ca sa ofere lumina si caldura la ramurile intinse ca niste serpi pe pamantul inca rece la mijloc de iulie.

Nu pot spune ca am mare experienta de montaniard, dar sa urci cateva zeci de metri prins in chingile acelor lungi de jneapan n-am mai trait si nici intalnit vreodata. Dupa un prag in care se pravalesc proaspete, apele raului cel iute, dam de lacul glaciar cel mai mare si mai cautat din Parang.

Il ocolim pe poteca si urcam pe o stanca de granit unde privelistea ne lasa muti. Avem in fata cel mai frumos lac din Carpatii dintre Olt si Jiu.

Cu o suprafata de peste 3 hectare si o adancime de 9,3 metri, lacul este centrul unei rezervatii complexe care ocroteste si specii de plante si animale din zona alpina.

Ceva mai sus, peste un prag glaciar cu roci mutonate( slefuite de gheata) si dupa 20 de minute de urcus, pe nivelul superior al complexului mai pot fi admirate doua lacuri mai mici, Pencu situat la 1991 metri si Vidal la 1987 de metri.

Nota: numele lacului mai este trecut si  Calcescu in unele ghiduri, nu este nimic gresit, i se mai spune si asa. Altitudinile si suprafetele sunt si ele diferite de la autor la autor. Datele mele provin de la ghidul Muntii Parang, Ed. Sport Turism, 1986.

Daca ti-a placut articolul acorda-i autorului un vot de incredere (apasa LIKE) care ii poate aduce lui VIOREL IRASCU un concediu de 7 zile la cabana Pin Alpin in Retezat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers