Florența, tabloul renașterii italiene

Florența, tabloul renașterii italiene
 
 

Dacă vrei să înțelegi istoria Italiei, dar, mai ales, istoria acelei mișcări culturale unice care a lăsat urme atât de adânci în devenirea umanității, mergi acolo unde s-a născut Renașterea, adică în capitala Toscanei, la Florența. Am vizitat-o de multe ori, de fiecare dată cu profundă emoție, cu bucurie, cu nerabdare, cu înfrigurare, cu dragoste, dar aș mai vizita-o iar și iar, în orice anotimp, singură sau însoțită.

Mergeți în acest magnific oraș, cel mai frumos din Europa, dacă mă întrebați pe mine, și bucurați-vă sufletele cu minunile artei și naturii toscane, faceți-vă o mare favoare și respirați aerul plin de frumusețe, culoare, armonie, aer pe care l-au respirat în trecut corifeii culturii lumii: Dante, Michelangelo, da Vinci, Machiavelli, Cellini. Mergeți la Florența, dar nu mai puțin de cinci zile, căci altfel, nu o poți savura și nu o poți înțelege așa cum merită, deși, sincer, cinci zile înseamnă foarte puțin și veți pleca cu sufletul împărțit între bucuria de a fi văzut acele minuni și tristețea de a nu fi putut sta mai mult.

Florenta

Începeți prin a admira arhitectura clădirilor vechi: Palazzo Pitti, Galleria Uffizzi, Palazzo Vecchio, Palazzo Medici, a piețelor împodobite cu minunate sculpturi: Piazza della Signoria, Piazza del Duomo, Piazza San Lorenzo, Piazza Santa Croce, Piazzale Michelangelo, intrați în minunatele biserici presărate pe fiecare stradă, vizitați Domul, minune arhitectonică și artistică, vizitați Biserica Santa Maria Novella, vizitați neapărat panteonul toscan și italian care este Basilica Santa Croce (unde veți vedea mormintele-opere de artă ale marilor personalități culturale italiene – Michelangelo, Rossini, Galileo, Machiavelli). Uitați de timpul care trece, admirând din toate unghiurile, la exterior și la interior, minunea numită Santa Maria del Fiore, domul florentin cu uimitoarea cupolă a lui Brunelleschi, urcați în campanila lui Giotto – simbol al perfecțiunii formei și ornamentelor - de unde aveți o priveliște minunată asupra pieței și orașului, admirați, cu răsuflarea tăiată, baptisteriul cu frescele lui interioare și cu capodopera - numită de Michelangelo Porțile Paradisului – a lui Ghiberti.

Alocați cel puțin trei zile vizitelor la cele mai frumoase (și mai bogate în capodopere) muzee ale europei, Galleria degli Uffizi, Galleria dell’Accademia, Museo dell’Opera del Duomo, Museo Bargello, Palazzo Pitti pentru a vedea opere de artă de la care cu greu vă veți putea desprinde ochii, ale celor mai mari pictori și sculptori din lume, italieni: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Caravaggio, Botticelli, Donatello, dar și flamanzi, spanioli sau francezi.

Capodopere artistice unice veți descoperi în oricare biserică florentină, dar nu ratați Capella Brancacci sau capelele Medici unde sculpturile, de o valoare inestimabilă, de pe mormintele membrilor familiei de mecenați susținători ai înfloririi renascentiste a Florenței sunt realizate de marele Michelangelo și vă vor emoționa până la lacrimi.
Urcați pe străduțele înguste și șerpuitoare, pe lângă Giardino delle Rose, unde nu ezitați să zăboviți pentru a vă bucura de frumusețea trandafirilor și altor flori și plante locale, spre Piazzale Michelangelo (Michelangiolo – cum o alintă florentinii) de unde veți avea o uimitoare perspectivă asupra orașului întins de-a lungul fluviului Arno cu multele sale poduri, dintre care cel mai minunat este, desigur, Ponte Vecchio, locul unde veți vedea cele mai frumoase bijuterii create vreodată de mâna omului. Continuați să urcați spre delicata Basilică San Miniato al Monte pentru a vă reculege în liniște și pentru a vă odihni înainte de întoarcerea în oraș.

Florenta

Și, cum nicio călătorie nu este completă dacă nu gustați din bunătățile locale, savurați împreună cu localnicii din bucătăria toscană bazată pe ingrediente simple ca pâinea, uleiul de măsline și legumele cultivate în grădină: la panzanella, il lampredotto, la trippa alla florentina, la bistecca alla florentina. Dar, cel mai minunat preparat specific pe care îl puteți gusta din plin în Florența este totuși il gelato, înghețata italiană în cornetul învelit în alune sfărâmate și date prin ciocolată (invenție florentină) cu zeci de gusturi, care mai de care mai aromat și mai savuros, singura voastră grijă fiind ca înghețata să fie "artigianale", adică preparată în casă și nu industrial.

Dar acest minunat oraș, bătrân de atâtea secole și plin de amintiri prețioase, nu poate fi descris în doar câteva pagini, așa că vor urma detalii despre locurile amintite anterior, căci sunt multe și interesante lucrurile ce trebuie știute pentru ca o călătorie la Florența să se transforme într-o amintire de o viață.

Tu ai vizitat Florența? Spune-ne ce ți-a plăcut cel mai mult în acest oraș minunat!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers