Florenţa, oraşul muzeu - galerie foto

Florenţa, oraşul muzeu - galerie foto
 
 

Afirm cu convingere că Florenţa este un adevărat muzeu în aer liber. De ce? Dintr-un motiv simplu: poţi să îţi petreci mai multe zile vizitând multe biserici, muzee, galerii de artă şi locuri pline de istorie. Nu degeaba Florenţa este considerată principala capitală artistică a Europei.

Florenţa nu este un oraş sărac în atracţii, fiecare loc având ceva deosebit cu o amprentă puternică a perioadei renascentiste. La sfârşit mi s-a părut greu să îmi aleg locul care mi-a plăcut cel mai mult, deoarece toate mi-au dezvăluit altceva. Plimbarea prin Florenţa înseamnă istorie şi multă frumuseţe. Fiecare loc are o poveste şi fiecare poveste este ilustrată printr-o lucrare de artă.

Noi am avut la dispoziţie pentru explorarea Florenţei doar două zile de sfârşit de Octombrie, dar au fost pline de soare Smile. Plimbarea am început-o de la gară după un drum de o oră şi jumătate cu trenul.

Străduţele pietruite străjuite de o parte şi alta de clădiri vechi dar foarte bine întreţinute, ne-au condus întâi pe lângă capela Medici. Familia Medici şi-a lăsat amprenta puternic peste valoarea artistică a Florenţei de-a lungul a mai multe secole. Capela Medici se află lipită de Bazilica San Lorenzo şi găzduieşte mormintele a mulţi membrii ai familiei dar şi trei sculpturi celebre a lui Michelangelo.

Florenta

Drumul nostru a continuat pe lângă Bazilica San Lorenzo, unde ne-am şi bronzat vreo 10 minute pe trepţi.

Florenta

După doar câţiva metri de la Bazilica San Lorenzo ne-am oprit în faţa Catedralei din Florenţa. Prima reacţie a lui Irina a fost sugestivă pentru catedrală : "ce tort frumos!". Catedrala din Florenţa este cea de-a patra catedrală ca mărime din Europa. Impozantul său Dom, clopotniţa (campanile) şi Baptiseriul formează un tot unitar menit să impresioneze şi să ilustreze importanţa Florenţei de-a lungul timpului.

Florenta

Catedrala (stânga) şi Baptiseriul (dreapta) 

Florenta

Faţada catedralei din Florenţa

Florenta

Domul catedralei văzut din Campanile (clopotniţa)

In faţa catedralei este o mare de turişti care învăluie faţada plină cu statui în sute de blitzuri în fiecare minut. Bineînţeles că m-am alăturat grupului şi am scrutat întreaga faţadă prin obiectivul aparatului foto. Împreună cu Irina am reuşit să ne pozăm şi la Porţile Raiului, uşile estice ale Baptiseriului Laughing

Florenta

Vizitarea interiorului catedralei - nu este taxă de intrare - îţi oferă şansa să priveşti fresca "Judecata de Apoi" pictată de Vasari care împodobeşte imensul Dom al catedralei, altarul şi vitraliile foarte frumos picate. Cei care au timp şi curaj pot să urce până în Dom, taxa este de 8 Eur. Eu am preferat să admir Florenţa din Campanile, clopotniţa catedralei.

Florenta

Interiorul catedralei cu altarul, vedere de la intrarea în catedrală

Florenta

"Judecata de Apoi" de Vasari împodobeşte domul proiectat de Brunelleschi

Ne-am continuat plimbarea înspre Ponte Vecchio pe Via dei Calzaiuoli, prin mulţimea de turişti care populau această stradă pline de magazine ale unor branduri celebre. Următoarea oprire a fost în Piazza della Signoria dominată de structura impozantă şi turnul cu ceas al Palazzo Vecchio. Piazza della Signoria este considerată centrul religios al Florenţei. Această piaţă găzduieşte multe statui celebre pe care le poţi studia pe îndelete. În partea stângă a Palazzo Vecchio, piaţa găzduieşte statuia lui "Cosimo I" pe cal  alături de fântâna "Neptun". În faţa palatului se găseşte statuia lui "David" (o copie după lucrarea lui Michelangelo care se află la Galleria dell'Academia) şi "Hercule şi Cacus". În partea dreaptă ai ocazia să admiri multe alte statui dar pe care sincer nu le-am reţinut. 

Florenta

Florenta

Ponte Vecchio este ceva între deosebit şi interesant: este un pod foarte aglomerat plin cu magazine de bijuterii de o parte şi de alta.

Florenta

Florenta

Am poposit apoi în piaţa mare din faţa Palazzo Pitti. Din păcate nu am avut timp să îl vizităm, dar e pe listă pentru data viitoare alături de Giardino di Boboli.

Florenta

În faţă la Palazzo Pitti

A doua zi am adăugat pe lista locurilor vizitate Galleria degli Uffizi şi o vedere panoramică a Florenţei din Campanile.

Florenţa este o destinaţie perfectă de city-break, căreia îi poţi dedica cel puţin 3 zile pline Cool.

Şi acum câteva lucruri practice:

  • intrarea în catedrală e gratis
  • urcarea în Campanile (clopotniţa) costă 6 eur
  • poţi manca okay cu un buget de 20 eur / două persoane; noi am gustat pizza şi paste în două locuri şi a fost foarte bună mâncarea
  • apa e scumpă pe la terase şi cofetării
  • neapărat sa ai un card "mare" în aparatul foto deoarece ai multe de pozat !

Florenta

Dacă vreţi să vedeţi mai multe poze, am încărcat mai multe pe Flickr (204  poze).

 

Citeşte şi celelalte articole legate de city-break-ul meu italian: la pas prin VeneţiaFlorenţa văzută din CampanileGalleria degli Uffizi din Florenţao după-amiază în Bolognascurt ghid de mers cu trenul în Italia şi ce am învăţat în concediul din Italia.

Poze din Florenţa


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers